Tämä on viides osa psykologian lehtorin ja seksuaaliterapeutti Minka Kallion tekemää Rohkeasti seksuaalisuudesta ❤ -opiskelukokonaisuutta. Osiossa käsitellään rakastumista ja rakkautta psykologisesta näkökulmasta.
Rakkaussuhde koostuu eri määrästä intohimoa, sitoutumista ja läheisyyttä (Sternbergin malli rakkauden osatekijöistä) Täydellisessä rakkaussuhteessa on näitä kaikkia.
Kun ihastut, suhteessasi on todennäköisesti eniten intohimoa. Intohimon roihutessa täysillä voi läheisyys jäädä kokematta. Jokainen rakastunut ihminen tuskin nyt suoranaisesti on mielenhäiriössä, mutta aivokuvissa rakastuminen kuitenkin muistuttaa sitä.
Muutaman gramman kokoinen hypotalamus ja häntätumake aktivoituvat. Dopamiini ryöppyää, kortisolin eritys lisääntyy ja serotoniinin vähenee. Mantelitumakkeen toiminta puolestaan laantuu. Mielihyvään vahvasti liittyvä accumbens-tumake on aktiivinen.
Tämän kaiken seurauksena rakastunut on energinen, euforinen, peloton ja oman pakkomielteensä eli ihastuksensa vallassa. On ikään kuin pakko saada tuota ihmistä lisää.
Huuma kestää korkeintaan pari vuotta, minkä jälkeen alkaa yleensä arki. Serotoniinitasot nousevat jälleen ja rauha palaa elämään. Tässä vaiheessa seksihaluilla on riski vähentyä. Myös oksitosiini astuu kehiin, mikä saa meidät kiinnittymään ja kiintymään toinen toisiimme.
Kuuntele ja katsele seuraavaksi Tiisun biisi Sinkkuelämää. Sen jälkeen vastaa oheisiin kysymyksiin.
Teksti jatkuu tehtävien jälkeen.
Eroaminen aiheuttaa vieroitusoireita
Rakastuminen on aina riski. Freudin mukaan emme ole koskaan niin haavoittuvia kuin rakastaessamme.
Suhteesta voi tulla pitkä, jopa ikuinen, mutta se voi myös päättyä. Suhteen päättyessä dopamiinin eritys loppuu ja sen seurauksena syntyvät vieroitusoireet ovat voimakkaita. Vieroitusoireita voivat olla esimerkiksi ikävä, kaipuu, ärtyneisyys, viha, suru ja alakuloisuus.
Varsinkin torjutuksi tulemisen kokemus aktivoi aivoissa samoja alueita kuin fyysinen kipu. Järkytys voi kestää aivoissa kuukausia, jopa vuosia.
Jatka opiskelua
Rohkeasti seksuaalisuudesta ❤️ osa 1: Virittäydy viriiliksi – testaa tietosi
Rohkeasti seksuaalisuudesta ❤️ osa 2: Onko tytön soveliasta olla seksuaalisesti aktiivinen?
Rohkeasti seksuaalisuudesta ❤️ osa 3: Oletko nähnyt koulussasi sylikkäin istuvan poikaparin?
Rohkeasti seksuaalisuudesta ❤️ osa 4: Tyttö, poika vai joku muu?
Rohkeasti seksuaalisuudesta ❤️ osa 5: Rakastunut on mielenhäiriössä
Rohkeasti seksuaalisuudesta ❤️ osa 6: Hyvä seksi – asentoakrobatiaako?
Rohkeasti seksuaalisuudesta ❤️ osa 7: Parisuhdeajokortti kaikille pakolliseksi!
Rohkeasti seksuaalisuudesta ❤️ osa 8: Sinut oman seksuaalisuuden kanssa – mahdotontako?