Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Psykologia pääkuva

Rohkeasti seksuaalisuudesta ❤️ osa 6: Hyvä seksi – asentoakrobatiaako?

Graafinen kuva seksuaalisuudesta ja seksistä.
Graafinen kuva seksuaalisuudesta ja seksistä. Kuva: Janika Koli Abitreenit

Tämä on kuudes osa psykologian lehtorin ja seksuaaliterapeutti Minka Kallion tekemää Rohkeasti seksuaalisuudesta ❤ -opiskelukokonaisuutta. Osiossa käsitellään seksiä, nautintoa ja seksuaalioikeuksia.

Hyvä seksi pitää sisällään toki käytännön rakasteluasentoja, mutta pelkkää akrobatian hallintaa ja suorittamista se ei ole. Tunteilla on suuri merkitys seksissäkin. Hyvä perusta on oman itsensä arvostaminen. Silloin tietää ja tunnistaa myös omat rajansa ja osaa myös suojella itseään.

Hyvä seksi on turvallista ja aina vapaaehtoista, ja sen tulisi olla kaikille osapuolille iloista ja nautittavaa leikkiä. Lähtökohtaisesti seksissä on sallittua kaikki sellainen, mikä ei loukkaa, satuta, alista tai käytä toista hyväksi.

On myös täysin luonnollista haparoida seksissä ja tuntea epävarmuutta omasta kehosta. Kehon monimuotoisuus tarkoittaa sitä, että ei ole olemassa mitään standardikokoisia ja -muotoisia kehoja. Vaikkapa rintoja ja sukupuolielimiä on monenlaisia. Yleisesti median antama kuva ihmisen kehosta on perin vääristynyt. Entäpä koulun oppikirjat? Piirroksissa ihmisen kehot, kuten rinnat ja kivekset, kuvataan aina symmetrisenä. Ja näinhän se ei todellisuudessa ole!

Yhdelle yhtä ja toiselle toista

Jollekin seksi tarkoittaa suutelua, toiselle intohimoista hyväilyä. Se voi olla ihmiselle myös itseilmaisun väylä. On mukava haluta ja olla haluttava. Kun tietää, mikä itsestä tuntuu hyvältä, sen voi sitten toiselle näyttää tai kertoa.

Jollekin seksi kuuluu vain romanttiseen suhteeseen. Ja sekin on ok, jos ei halua harrastaa seksiä tai ei koe seksuaalisuuden olevan tärkeä osa ihmissuhteita ja tunne-elämää. Mielihyvää voi kokea monenlaisista muistakin asioista.

Jos haluat katsoa hyvin kuvattuja ja laadukkaita seksikohtauksia, suosittelen irlantilaista Normaaleja ihmisiä -tv-sarjaa. Sarjassa kuvataan myös taitavasti toisiinsa ihastuneiden nuorten, Mariannen ja Connellin, ihmissuhdetaitojen kehittymistä.

Sarjassa molemmat nuoret tuovat suhteeseen oman kiintymyssuhdetaustansa. Sarja kuvaa todentuntuisesti seurustelusuhteen haasteita ja niistä selviytymistä. Seksiä harrastetaan, siinä haparoidaan ja onnistutaan, siitä puhutaan ja tunteita näytetään. Sarjan tekemisessä on ollut mukana myös läheisyyden koreografi, jonka tehtävänä on varmistaa näyttelijöiden turvallinen olotila seksikohtauksissa.

Kappale jatkuu seksivisan jälkeen.

Seksi kuuluu kaikille

Ajattelemme helposti, että seksuaalisuus ja seksi eivät kuulu esimerkiksi vanhuksille tai vammaisille. Mutta onko se näin?

Raila ja Miika ovat liikuntavammaisia. He tarvitsevat henkilökohtaisen avustajan lähes kaikessa toiminnassaan, myös seksissä. Katso oheinen Tarvitsemme apua seksissä -dokumentti (10 min.) ja vastaa sen jälkeen oleviin kysymyksiin.

Jatka opiskelua

Rohkeasti seksuaalisuudesta ❤️ osa 1: Virittäydy viriiliksi – testaa tietosi
Rohkeasti seksuaalisuudesta ❤️ osa 2: Onko tytön soveliasta olla seksuaalisesti aktiivinen?
Rohkeasti seksuaalisuudesta ❤️ osa 3: Oletko nähnyt koulussasi sylikkäin istuvan poikaparin?
Rohkeasti seksuaalisuudesta ❤️ osa 4: Tyttö, poika vai joku muu?
Rohkeasti seksuaalisuudesta ❤️ osa 5: Rakastunut on mielenhäiriössä
Rohkeasti seksuaalisuudesta ❤️ osa 6: Hyvä seksi – asentoakrobatiaako?
Rohkeasti seksuaalisuudesta ❤️ osa 7: Parisuhdeajokortti kaikille pakolliseksi!
Rohkeasti seksuaalisuudesta ❤️ osa 8: Sinut oman seksuaalisuuden kanssa – mahdotontako?