Hyppää pääsisältöön

Teeman syksyn 2020 elokuvat ja Teemalauantait

Kollaasi Teeman syksyn 2020 elokuvista, vasemmalta ylhäältä myötäpäivään: Celeste Garcian avaruusmatka, Pelon kasvot, Call Me by Your Name, Whiplash, Auringonpimennys, Harakiri
Vasemmalta ylhäältä myötäpäivään: Celeste Garcian avaruusmatka, Pelon kasvot, Call Me by Your Name, Whiplash, Auringonpimennys, Harakiri Kollaasi Teeman syksyn 2020 elokuvista, vasemmalta ylhäältä myötäpäivään: Celeste Garcian avaruusmatka, Pelon kasvot, Call Me by Your Name, Whiplash, Auringonpimennys, Harakiri Yle Teema,teeman elokuvat

Syksyn elokuvien teemoja ovat mm. Pride, hyvät ja pahat poliisit, pahuus, muusikot, ensimmäinen maailmansota... Ennio Morriconen muistoksi Kuukauden westerneinä nähdään Sergio Leonen klassisia spagettilänkkäreitä. Elokuvafestivaalia vietetään taas marraskuussa.

keskiviikko 2.9. klo 22.00 Ratsastaja (12) Areenassa 30 päivää
Nuori rodeoratastaja Brady asuu isänsä ja siskonsa kanssa Amerikan sydänmailla Etelä-Dakotossa. Rodeomaailma on hänelle kaikki kaikessa, kunnes vakava onnettomuus muuttaa kaiken. Bradyn on etsittävä uutta sisältöä elämälleen rodeon ulkopuolelta ja se osoittautuu hänen elämänsä käännekohdaksi. (The Rider, Yhdysvallat 2017, O: Chloe Zhao. N: Brady Jandreau)

torstai 3.9. klo 21.00 Yön kuumuudessa (12) Areenassa 7 päivää
Poliisielokuvien sarjan käynnistävä viiden Oscarin klassikko mustasta rikosetsivästä, joka tutkii murhaa rasistisessa etelävaltion pikkukaupungissa. Pääosissa Sidney Poitier, Rod Steiger, Warren Oates ja Lee Grant. Ohjaus: Norman Jewison. (In the Heat of the Night, USA 1967)

perjantai 4.9. klo 21.25 L.A. Confidential (16) Areenassa 7 päivää
Rikoskirjailija James Ellroyn romaaniin perustuva tarina kolmesta poliisista, jotka tutkivat erilaisine tapoineen samaa ampumatapausta 50-luvun Los Angelesissa. Pääosissa Russell Crowe, Kevin Spacey, Guy Pearce, James Cromwell, Kim Basinger, Danny DeVito ja David Strathairn. Ohjaus: Curtis Hanson. (USA 1997)

Huom! Lauantaina 5.9. nähdään poikkeuksellisesti kaksi Teemalauantai-kokonaisuutta.

lauantai 5.9. Teemalauantai: Robotit tulevat!
klo 15.20 Tanssii robottien kanssa Areenassa 13 kuukautta
Tanssija, koreografi Akram Khan perehtyy robottien ja ihmisten kanssakäymiseen, odotuksiin ja ristiriitoihin Yhdysvalloissa ja Japanissa. Robottitutkimustensa huipentumana hän rakentaa teoksen, jossa tanssija Ching Ying Chien tanssii robottien kanssa. Ensiesitys. (Can We Live with Robots?, Britannia 2018)
klo 20.00 Tervetuloa, robotit Areenassa 18 kuukautta
Robotit ovat planeettaamme uusia asukkaita. Ne työskentelevät jo vastaanottotiskeillä, ostoskeskuksissa ja ravintoloiden keittiöissä. Nyt ne tulevat myös yksityiselämäämme, kotiin ja sänkyyn asti. Isa Willingerin dokumenttielokuva esittelee meille tulevaisuuden maailman jo tänään. Ensiesitys. (Hi, AI, Saksa 2019)

lauantai 5.9. Teemalauantai: Queen!
klo 21.25 Queen & Adam Lambert: The Show Must Go On Areenassa 90 päivää
Dokumenttielokuvassa kerrotaan Queenin vaiheista Freddie Mercuryn kuoleman jälkeen, keikkailun lopettamisesta, musikaalista, Brian Mayn ja Roger Taylorin paluusta lavoille vierailevien laulajien kanssa sekä siitä, miten Queenin ja Adam Lambertin tiet lopulta yhtyivät ja bändi sai uuden solistin. "Ne olivat rockmaailman vaikeimmat saappaat joihin astua." Ohjaus Simon Lupton & Christopher Bird. Ensiesitys. (Britannia 2019)
klo 22.57 Queen: Live at the Rainbow Areenassa 60 päivää
Huolellisesti restauroitu ja masteroitu Queenin konsertti marraskuulta 1974, taltioitu kahtena iltana Lontoon Rainbow-teatterista. Vasta 2010-luvulla virallisesti julkaistussa konserttitaltiossa Queen on hurjassa nousukiidossa. Ensiesitys. (Britannia 1974)

sunnuntai 6.9. klo 12.00 Yksin Berliinissä (12) Areenassa 14 päivää
Hans Falladan tosipohjaiseen romaaniin perustuva elokuva berliiniläisestä pariskunnasta, jonka "hukattu" elämä saa uuden merkityksen kun he menetettyään poikansa alkavat levittää Hitlerin-vastaista propagandaa. Pääosissa Brendan Gleeson, Emma Thompson, Daniel Brühl ja Mikael Persbrandt. Ohjaus Vincent Perez. (Alone in Berlin, Iso-Britannia 2016)

keskiviikko 9.9. klo 22.15 God's Own Country (12) Areenassa 30 päivää
Johnny Saxby pitää maatilaa Yorkshiressä. Arjen ja yksinäisyytensä vastapainona hän harrastaa ryyppäämistä ja irtosuhteita. Kun romanialainen Gheorghe tulee apumieheksi syttyy heidän välilleen intohimoinen suhde joka muuttaa Johnnyn elämän. (God's own country, Iso-Britannia 2017. O: Francis Lee. N: Josh O'Connor, Alec Secareanu)

torstai 10.9. klo 21.00 Moottoripyöräcowboy (16) Areenassa 7 päivää
Aikansa kulttielokuvien joukkoon noussut rikoselokuva arizonalaisesta moottoripyöräpoliisista, joka saa ylennyksen murharyhmään mutta joutuu kohtaamaan monen illuusion rikkoutumisen. Pääosassa Robert Blake. Ohjaus: James William Guercio. (Electra Glide in Blue, USA 1973)

perjantai 11.9. klo 21.00 Carmen ja Lola (7) Areenassa 30 päivää
Madridin romaniyhteisöön sijoittuva tosipohjainen elokuva kahden nuoren naisen rakkaustarinasta, joka uhkaa sulkea heidät yhteisönsä ja jopa perheidensä ulkopuolelle. (Carmen y Lola, Espanja 2018)

lauantai 12.9. Teemalauantai: Arnold Schwarzenegger
klo 20.10 Näin rakennettiin Schwarzenegger Areenassa 30 päivää
Arnold Schwarzenegger toteutti suuren amerikkalaisen unelman. Kaikki alkoi kehonrakennuksesta ja rautaisesta tahdosta. Dokumentti käsittelee myös Schwarzeneggerin elämän synkempiä puolia. Ensiesitys. (La fabrique d'Arnold Schwarzenegger, Ranska 2018)
klo 21.00 Terminator – tuhoaja (16) Areenassa 7 päivää
Toiminta- ja tieteiselokuvien moderni klassikko, jossa tulevaisuudesta saapuva robotti uhkaa nuoren naisen henkeä. Ohjaus James Cameron. Pääosissa Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Michael Biehn, Paul Winfield ja Lance Henriksen. (The Terminator, USA 1984)

tiistai 15.9. klo 22.15 Rikos ja rakkaus (12) Areenassa pysyvästi
(1999) Komedia pikkurikollisen salaperäisestä kuolemasta arktisessa pikkukaupungissa perustuu Jari Tervon romaaniin "Pyhiesi yhteyteen". N: Kai Lehtinen, Tiina Lymi, Sari Mällinen. O: Pekka Milonoff. T: Kinoproduction. (U)

keskiviikko 16.9. klo 22.00 Call Me by Your Name (12) Areenassa 14 päivää
Italiaan ja vuoteen 1983 sijoitettu Luca Guadagninon hienovarainen draama ensirakkauden hurmoksesta. Elio viettää suruttomia päivä perheensä villassa, isä on antiikin professori joka palkkaa assitentin, Oliverin joka pian kääntää kaikkien päät. James Ivoryn käsikirjoitus perustuu André Acimanin romaaniin. (Italia, Ranska 2017. O: Luca Guadagnino. N: Armie Hammer, Timothée Chalamet, Michael Stuhlbarg)

torstai 17.9. klo 21.05 Kourallinen dollareita (16) Areenassa 7 päivää
Clint Eastwoodin läpimurtoelokuva käynnistää kuukauden westerneinä esitettävän ohjaaja Sergio Leonen elokuvien sarjan. Lännenelokuva kertoo asesankarista, joka pysähtyy ahneuden ja väkivallan riivaamaan pikkukaupunkiin ja löytää omat keinonsa sen rauhoittamiseksi. Muissa pääosissa Gian Maria Volonte ja Maria Koch. (A Fistful of Dollars, Italia 1964)

Perjantaina 18.9. ei nähdä elokuvaa suorien konserttilähetysten takia.

lauantai 19.9. Teemalauantai: Depeche Mode 40 vuotta
klo 21.30 Depeche Mode: Spirits in the Forest Areenassa 90 päivää
Uusi dokumenttielokuva seuraa 40 vuotta toimineen bändin Global Spirit Tour -maailmankiertuetta sekä erityisesti kuuden uskollisen Depeche Mode -fanin elämää. Ohjaus Anton Corbijn. Ensiesitys. (Britannia 2019)
klo 22.50 Depeche Mode: Devotional Areenassa 60 päivää
Konserttielokuva vuodelta 1993, Depeche Moden legendaariselta Devotional-maailmankiertueelta. Taltioinnin ohjasi yhtyeen luottomies ja koko maailmankiertueen visuaalisen ilmeen suunnitellut Anton Corbijn. Ensiesitys. (Britannia 1993)

sunnuntai 20.9. klo 12.45 Miljardin dollarin aivot (12) Areenassa 7 päivää
Talvisessa Helsingissä tapahtuva, Len Deightonin vakoiluromaaniin perustuva elokuva, josta tuli Ken Russellin ohjaamana sekopäinen, jopa psykedeelinen seikkailu. Yksityisetsiväksi ryhtynyt ex-agentti Harry Palmer (Michael Caine) toimittaa termospulloa vanhalle ystävälle Helsinkiin ja törmää salajuoneen, jolla kommunismi aiotaan kukistaa supertietokoneen avulla. Muissa rooleissa Karl Malden, Ed Begley, Oskar Homolka, Françoise Dorléac. (Billion Dollar Brain, Britannia 1967)

tiistai 22.9. klo 22.00 Lain ulkopuolella (16) Areenassa 30 päivää
(1987) Elokuva rankaisematta jäävästä raiskauksesta ja sen rajuista jälkiseurauksista. O: Ville Mäkelä. N: Taneli Mäkelä, Kari Heiskanen, Pirjo Luoma-aho ja Antti Litja.

keskiviikko 23.9. klo 22.15 Punainen Istanbul (12) Areenassa 90 päivää
Orhan joka on asunut pitkään Lontoossa, saapuu Istanbuliin muokkaamaan ystävänsä Denizin elämänkerrallista kirjaa. Deniz on kadonnut jäljettömiin, ja Orhan asettuu suvun suureen Bosporin rannalla sijaitsevaan huvilaan. Sieltä käsin hän alkaa purkaa mysteeriä apunaan miehen naisystävä Neval ja rakastaja Yusuf. (Istanbul kirmisizi, Italia, Turkki 2017. O: Ferzan Özpetek. N: Halit Ergenc, Tuba Büyüküstün, Mehmet Günsür, Nejat Izler).

torstai 24.9. klo 21.00 Keikkakuski (12) Areenassa 30 päivää
Pakkomielteisen poliisin ja ryöstökeikkoihin erikoistuneen autokuskin kaksintaistelusta kertova toimintaelokuva, josta tuli lukuisten kaahauselokuvien ja -pelien keskeinen esikuva. Pääosissa Ryan O'Neal, Bruce Dern ja Isabelle Adjani. Ohjaus: Walter Hill. (The Driver, USA 1978)

perjantai 25.9. klo 21.00 Whiplash (12) Areenassa 14 päivää
Kunnianhimoinen nuori jazz-rumpali janoaa tunnustusta ja värväytyy eliittikonservatorioon, mutta pahamaineisen opettajan metodit osoittautuvat niin henkisesti kuin fyysisesti rankoiksi. Kolmella Oscarilla sekä mm. Sundance-festivaalilla palkittu Damien Chazellen (La La Land) mestariteos ensimmäistä kertaa televisiossa. Pääosissa Miles Teller, J.K. Simmons, Paul Reiser ja Melissa Benoist. (USA 2014)

lauantai 26.9. Teemalauantai: Isabelle Huppert
klo 20.00 Lähikuvassa Isabelle Huppert Areenassa 2 vuotta
Isabelle Huppertin lapsuuteen, uraan ja tärkeimpiin elokuvarooleihin tutustutaan uudessa dokumentissa, jossa kertojana toimii itse Huppert. Ohjaus William Karel. Ensiesitys. (Isabelle Huppert, message personnel, Ranska 2019)
klo 20.50 Pitsinnyplääjä (12) Areenassa 90 päivää
Sveitsiläisen elokuvan kauneimpiin saavutuksiin lukeutuva kertomus ujon tytön ensimmäisestä romanssista ja sen traagisista seurauksista. Ohjaus Claude Goretta. Pääosassa Isabelle Huppert läpimurtoroolissaan sekä Yves Beneyton, Florence Giorgietti ja Anne-Marie Duringer. (La dentellière, Sveitsi 1977)

tiistai 29.9. klo 21.55 Bodomin legenda (12) Areenassa 1.6.2021 asti
(2006) Bodomin legenda on mielikuvituksen tuotetta, mutta tapahtuu maassa, joka kerran oli olemassa - idän ja lännen välissä, kylmän sodan eturintamassa. On helluntaiaamu 1960. Bodominjärven rannalta löytyy kolme nuorta surmattuna.

keskiviikko 30.9. klo 22.05 Verhottu Napoli (16) Areenassa 90 päivää
Kuolinsyytutkija Adriana tapaa nuoren miehen, Andrean, napolilaisen folkloristisen seremonian yhteydessä ja he viettävät kiihkeän yön. Tutkiessaan ruumista seuraavana päivänä Adriana tunnistaa miehen Andreaksi. Asioiden selvittäminen vie Adrianan syvemmälle Napolin salaisuuksien äärelle. Minne hän ilmestyykin häntä seuraa Andrean näköinen mies. (Napoli velata, Italia 2017. O: Ferzan Özpetek. N: Giovanna Mezzogiorno, Alessandro Borghi)

torstai 1.10. klo 21.00 Painostus (16) Areenassa 7 päivää
Sean Connery poliisietsivänä, jonka pitkän uran luomat patoutumat alkavat purkautua vihana ja väkivaltana erään julman rikossarjan tutkinnassa. Muissa pääosissa Trevor Howard, Vivian Merchant ja Ian Bannen. Ohjaus SIdney Lumet. (The Offence, Iso-Britannia 1973)

perjantai 2.10. klo 21.15 Song to Song (16) Areenassa 14 päivää
Terrence Malickin elokuva sijoittuu Austinin musiikkipiireihin kertoen musiikintekijöiden välisistä suhteista, seksuaalisista pakkomielteistä, petoksista ja kostoista. Pääosissa Ryan Gosling, Rooney Mara, Michael Fassbender, Natalie Portman, Cate Blanchett, Val Kilmer ja Holly Hunter. Elokuvassa näyttäytyy joukko artisteja, kuten Patti Smith, Lykke Li, Iggy Pop, John Lydon ja Red Hot Chili Peppers. (Song to Song, USA 2017)

lauantai 3.10. Teemalauantai: Peter Falk
klo 20.00 Peter Falk vastaan Columbo Areenassa 2 vuotta
Peter Falkista tuli kuolematon nukkavieruna tv-komisariona, mutta hän oli myös kaksi Oscar-ehdokkuutta saanut tähti, enkeli Berliinin taivaan alla sekä John Cassavetesin luottonäyttelijä. Tuore henkilökuva näyttää Falkin monet puolet ja uran eri vaiheet. Ensiesitys. (Peter Falk versus Columbo, Ranska 2019)
klo 2.050 Aviomiehet Areenassa 14 päivää
John Cassavetesin säälimättömän rehellinen komedia elämästä, kuolemasta, vapaudesta ja miehistä kriisissä. Elokuva kertoo kolmesta keski-ikäisestä ystävyksestä, jotka surevat neljännen kuolemaa. Ryypätessään he saavat päähänsä paeta yhdessä vaimoja, työtä, ajan kulumista ja muita arjen kahleita Lontooseen, kadonneen nuoruuden ja kosteiden nautintojen etsintään. Ensiesitys Ylessä. (Husbands, USA 1970)

tiistai 6.10. klo 21.55 Harjunpää ja pahan pappi (16) Areenassa 7 päivää
(2010) Helsinkiä piinaa mystinen sarjamurhaaja. Ylikonstaapeli Timo Harjunpään pitää löytää tekijä, mutta samalla hän hautoo kostoa. Perustuu Matti Yrjänä Joensuun romaaniin. N: Peter Franzén, Irina Björklund. O: Olli Saarela. (U)

keskiviikko 7.10. klo 22.00 Budapestin auringonlasku Areenassa 30 päivää
Eletään vuotta 1913 ja Budapest esittäytyy pahaenteisenä rappion tyyssijana kun nuori Irisz Leiter ilmestyy entiseen vanhempiensa omistamaan ja ylimystön suosimaan hattukauppaan. Palkitun Son of Saul-holokaustikuvauksen ohjaaja László Nemesi jatkaa sivilisaation tuhon tarkkailua klaustrofobisella otteellaan. (Napszàllta, Unkari 2018. O: László Nemes. N: Juli Jakab, Vlad Ivanov, Susanne Wuest)

torstai 8.10. klo 21.00 Auringonpimennys Areenassa 30 päivää
JIm Thompsonin romaaniin perustuva rikoselokuva Ranskan siirtomaasta 1930-luvun Länsi-Afrikassa. Kaikkien halveksima ja nöyryyttämä poliisipäällikkö muuttuu eräänä päivänä häikäilemättömän juonikkaaksi, perverssiä moraalia vaalivaksi kostajaksi. Pääosissa Philippe Noiret, Isabelle Huppert. Ohjaus: Bertrand Tavernier. (Coup de torchon, Ranska 1981)

perjantai 9.10. klo 21.00 Once (S) Areenassa 7 päivää
Ihastuttava moderni musikaali dublinilaisesta katusoittajasta ja tshekkiläisestä maahanmuuttajasta, jotka kertovat harjoittelemiensa laulujen ja sanoitusten avulla oman rakkaustarinansa. Laulu "Falling Slowly" palkittiin Oscarilla. Pääosissa Glen Hansard ja Marketa Inglova. Ohjaus: John Carney. (Irlanti 2007)

lauantai 10.10. Teemalauantai: Jack Nicholson
klo 21.40 Tohtori Jack ja Mr. Nicholson Areenassa 25 kk
Näyttelijälegenda Jack Nicholson vetäytyi julkisuudesta pitkän uran jälkeen vuonna 2010. Tuore dokumentti käy läpi Nicholsonin elämän ja uran päävaiheet, ja runsaassa arkistomateriaalissa tähti kertoo myös itse elämästään ja ajatuksistaan. Ensiesitys. (Dr. Jack et Mr. Nicholson, Ranska 2018)
klo 22.30 Psych-Out – kuumaa 60-lukua Areenassa 7 päivää
Susan Strasberg, Jack Nicholson, Bruce Dern ja Henry Jaglom näyttelevät, The Seeds ja The Strawberry Alarm Clock esiintyvät kulttileffassa, jossa kotoaan karannut kuuro tyttö etsii kukkaisveljeään San Franciscosta ja lyöttäytyy psykedeelisen bändin huumeiseen seuraan. Ohjaus Richard Rush. Ensiesitys Ylessä. (Psych-Out, USA 1968)

sunnuntai 11.10. klo 12.00 Paterson (7) Areenassa 14 päivää
Jim Jarmuschin hurmaava elokuva tavallisista ihmisistä tavallisessa kaupungista. Bussikuski Paterson on bussikuski Patersonin kaupungissa ja elää vaimonsa Lauran kanssa täysin tyytyväisenä jokapäiväisiin rutiineihinsa mutta löytäen myös suurta runoutta ja kauneutta arjen pikku yksityiskohdista. Pääosissa Adam Driver ja Golshifteh Farahani. (USA 2016)

tiistai 13.10. klo 21.50 Tuhlaajapoika (16) Areenassa 30 päivää
(1992) Vankilasta vapautuva Esa kiedotaan painajaismaiseen väkivallan ja hallinnan verkkoon. N: Hannu Kivioja, Esko Salminen. O: Veikko Aaltonen. (U)

keskiviikko 14.10. klo 22.00 Venäläinen poika (12) Areenassa 30 päivää
Nuori ja yksinkertainen Aleksei lähtee huolettomana sotaan kotikylästään ja menettää näkönsä ensimmäisessä taistelussaan. Hän jatkaa rintamalla kuuntelijana joka varoittaa lähestyvistä lentokoneista. Esikoisteoksessaan ohjaaja esittää häikäisevän visuaalisen draaman rinnakkain Rahmaninovin kolmatta pianokoserttoa harjoittelevan orkesterin kanssa. (Maltšik russki, Venäjä 2019, O: Aleksandr Zolotuhin)

torstai 15.10. klo 21.00 Pelon kasvot (16) Areenassa 30 päivää
Kauhuelokuvan ikuisesti kiistelty mestariteos sarjamurhaajasta, joka elokuvaajan urasta haaveillessaan filmaa omat rikoksensa. Pääosissa Karlheinz Böhm, Moira Shearer, Anna Massey ja Maxine Audley. Ohjaus: Michael Powell. (Peeping Tom, Iso-Britannia 1960)

perjantai 16.10. klo 21.00 Thunder Road (12) Areenassa 30 päivää
Nuoren tyttärensä kanssa yksin jäänyt pikkukaupungin poliisi uhkaa romahtaa kokonaan oninaisten paineiden alla. Jim Cummings näyttelee pääosaa ohjaamassaan ja kirjoittamassaan elokuvassa, joka on kauempaa katsottuna koominen ja lähikuvissa traaginen. (USA 2018)

lauantai 17.10. Teemalauantai: Italian fasismi
klo 20.00 Mussolinin unelmatehdas Areenassa 90 päivää
Cinecittà, suuri elokuvastudio Roomassa Tiber-joen rannalla, tuotti Mussolinin Italiassa yli 300 elokuvaa. Mitä valkokankaan suuret diivat tekivät fasismin aikaan, miten propaganda ja taide yhdistyivät? Dokumenttielokuvan ohjasi Marco Spagnoli. Suomen-ensi-ilta. (Cinecittà Babilonia, Italia 2017)
klo 21.10 Fasisti Areenassa 30 päivää
Bernardo Bertoluccin ohjaama moderni klassikko kertoo mukautuvaisesta miehestä, joka Mussolinin valtaannousun jälkeen liittyy fasistipuolueeseen ja saa viran salaisesta poliisista. Häämatkallaan Pariisiin hän saa käskyn murhata entinen opettajansa. Pääosissa Jean-Louis Trintignant, Stefania Sandrelli, Dominique Sanda, Gastone Moschin. (Il conformista, Italia 1970)

sunnuntai 18.10. klo 12.00 Terveisiä Fukushimasta (12) Areenassa 30 päivää
Kaunis, vähän pelottava, yllättävän hauska ja hyvin lohdullinen elokuva nuoresta onnettomasta saksalaisnaisesta, joka matkustaa Fukushiman katastrofialueelle auttamaan muita ja tulee itse autetuksi. Ohjaus Doris Dörrie. Pääosissa Rosalie Thomass, Kaori Momoi. (Grüsse aus Fukushima, Saksa 2016)

tiistai 20.10. Pedon merkki (12) Areenassa 7 päivää
(1981) Jaakko Pakkasvirran ohjaama sotaelokuva perustuu Olavi Paavolaisen päiväkirjateokseen Synkkä yksinpuhelu. Pääosissa Esko Salminen, Irina Milan, Tom Wentzel, Hannu Lauri ja Vesa-Matti Loiri. Filmityö Oy.

keskiviikko 21.10. klo 22.10 Suojelijat (12) Areenassa 30 päivää
Draama ensimmäisen maailmansodan kotirintamalta. Vuonna 1915 Paridierien tilan elämä on muuttunut dramaattisesti miesten lähdettyä sotimaan. Äiti Hortense ja tytär Solande uurastavat pitkää päivää mutta joutuvat silti palkkaamaan apulaisen jonka läsnäolo aiheuttaa hiljalleen enteitä muutoksista. (Les Gardiennes, Ranska 2017. O: Xavier Beauvois. N: Nathalie Baye, Laura Smet, Iris Bry)

torstai 22.10. klo 21.00 Vain muutaman dollarin tähden (16) Areenassa 7 päivää
Italowesternien suuriin klassikoihin lukeutuva lännenelokuva saman rosvojoukon jäljillä liikkuvista palkkionmetsästäjistä. Pääosissa Clint Eastwood, Lee Van Cleef ja Gian Maria Volonté. Ohjaus: Sergio Leone.(For a Few Dollars More, Italia 1965)

perjantai 23.10. klo 21.00 Murer – erään oikeudenkäynnin anatomia Areenassa 30 päivää
"Vilnan teurastajaksi" kutsuttu entinen itävaltalainen SS-upseeri Franz Murer joutuu 1960-luvulla oikeuteen kotimaassaan missä hänestä on sodan jälkeen tullut arvostettu poliitikko ja yhteisön tukipilareita. Ohjaus: Christian Frosch. (Murer: Anatomie eines Prozesses, Itävalta 2018)

lauantai 24.10. Teemalauantai: 60-luvun villityksiä
klo 20.00 Rockin klassikkolevyt: The Kinks Areenassa 16 kk
Dokumentti The Kinks -yhtyeen albumista The Kinks Are The Village Green Preservation Society. Levy ei menestynyt ilmestyessään vuonna 1968, mutta se on sittemmin nimetty yhdeksi kaikkien aikojen merkittävimmistä rock-albumeista.Ensiesitys. (The Kinks: Echoes of a World, Britannia 2018)
klo 21.15 Myrskylinnut lähtövalmiina! (7) Areenassa 7 päivää
Ennen Star Trekiä ja Tähtien sotaa tietä tulevaisuuteen näytti Thunderbirds! Suositun koko perheen tv-sarjan pohjalta tehty nukke-elokuva kertoo aika hidasliikkeisestä mutta hurmaavasta kansainvälisestä pelastuspalvelusta. Avaruudessa mukana Cliff Richards ja The Shadows! (Thunderbirds are Go!, Britannia 1966)
klo 22.45 Head Areenassa 14 päivää
Ainutlaatuinen, omituinen ja hyvin 60-lukulainen kulttileffa yhdisti äärimmäisen epätodennäköisesti uusia ja vanhoja tekijöitä. The Monkees -yhtyeen lisäksi psykedeelistä musiikkielokuvaa olivat tekemässä mm. Jack Nicholson, Victor Mature, Sonny Liston, Frank Zappa ja Dennis Hopper. Ohjaus Bob Rafelson. Ensiesitys. (USA 1968)
klo 24.05 Mansfield 66/67 Areenassa 90 päivää
Tarua ja totta, animaatiota ja musikaalinumeroita yhdistelevä dokumenttielokuva filmitähti, seksipommi Jayne Mansfieldin viimeisistä vuosista, joihin liittyi paitsi julkisuustemppuja myös satanismia ja hurjia huhuja kohtalokkaasta kirouksesta. Ohjaus P. David Ebersole ja Todd Hughes. (USA 2017)

sunnuntai 25.10. klo 12.00 Yöni Maudin kanssa (S) Areenassa 6 päivää
Eric Rohmerin mestariteos: uskovainen katolinen mies ja vapaamielinen eronnut nainen viettävät yön yhdessä keskustellen uskonnosta ja moraalista. Pääosissa Jean-Louis Trintignant ja Françoise Fabian. (Ma nuit chez Maud, Ranska 1969)

tiistai 27.10. klo 22.05 Runoilija ja muusa (7) Areenassa 7 päivää
(1978) Elokuva runoilija Eino Leinosta ja hänen elämänsä naisista. Pääosissa Esko Salminen, Elina Salo ja Katja Salminen. Salo palkittiin L. Onervan roolista Jussi-patsaalla. Ohjaus Jaakko Pakkasvirta. Filmityö Oy.

keskiviikko 28.10. klo 21.55 Näkemiin taivaassa (16) Areenassa 30 päivää
Ranskalainen veijaritarina ensimmäisen maailmansodan jälkeisenä aikana kertoo kahden miehen suunnittelemasta huijauksesta ja kostosta. Selvitäkseen vammutumisesta ja köyhyydestä Edouard ja Albert keksivät juonen ja maksavat potut pottuina inhalle luutnantti Pradellelle. (Au revoir là-haut, Ranska, O: Albert Dupontel. N: Albert Dupontel, Nahuel Pérez Biscayart)

torstai 29.10. klo 21.00 O:n markiisitar (12) Areenassa 90 päivää
Italialaisen kaupungin aatelisnainen huomaa tulleensa miehityksen aikana selittämättömästi raskaaksi ja karkotetaan perheen parista. Yrittäessään selvittää tapahtunutta hän joutuu myös torjumaan salskean venäläiskreivin kosinnat. Heinrich von Kleistin satiiriseen kertomukseen perustuva historiallinen draama 1800-luvun alusta. Pääosissa Edith Clever ja Bruno Ganz. Ohjaus: Eric Rohmer. (Die Marquise von O..., Saksa/Ranska 1976)

perjantai 30.10. klo 21.15 Hirviön kutsu (12) Areenassa 14 päivää
Patrick Nessin menestyskirjaan perustuvassa fantasiaelokuvassa koulupoika painii ongelmiensa, erityisesti äidin vakavan sairauden kanssa, ja löytää apua ikivanhan hirviöpuun hurjista keskiyön tarinoista. Pääosissa Lewis MacDougall, Sigourney Weaver, Felicity Jones ja Liam Neeson (ääni). Ohjaus: J. A. Bayona.

lauantai 31.10. Teemalauantai: Musiikkia!
klo 20.00 The Commitments (7) Areenassa 30 päivää
Alan Parkerin ohjaama, Roddy Doylen romaaniin perustuva musiikkielokuva työttömän Jimmy Rabbitten yrityksistä perustaa soulbändi Dublinissa. The Commitments on täynnä energiaa, sielua ja iloa, joten ei ihme että se on äänestetty kaikkien aikojen parhaaksi irlantilaiseksi elokuvaksi. Pääosissa Robert Arkins ja Andrew Strong. (Irlanti 1991)
klo 21.50 Duran Duran: There's Something You Should Know Areenassa 30 päivää
1980-luvun alun uusromantikkojen tarina, täynnä yletöntä kasarityyliä, suuria pophittejä, menestystä, ristiriitoja, jet set -elämää sekä Duran Duranin jäsenten rehellistä muistelua. Ohjaus Zoe Dobson. (Britannia 2018)

sunnuntai 1.11. klo 12.00 Maattomat (12) Areenassa 30 päivää
Elokuva kolmesta Bronxissa asuvasta "paperittomasta" teininuoresta, joka ovat lapsina saapuneet vanhempiensa mukana Amerikkaan. Lukion päättyessä olisi hankittava kansallisuus, sillä uhkana on sattumanvarainen kiinnijäänti ja karkoitus kaukaiseen, vieraaseen synnyinmaahan. Ohjaus: Matthew Newton. (From Nowhere, USA 2016)

tiistai 3.11. klo 22.00 Maa jota ei ole (12) Areenassa 1 vuosi
(1977) Suomenruotsalaisen runoilijan Edith Södergranin (1892 - 1923) elämäkerta. Rooleissa mm. Pirkko Nurmi, Lena Lindén, Majlis Granlund ja Elmer Green. Ohjaus Tuija-Maija Niskanen. Tuotanto TV 1 Teatteritoimitus

keskiviikko 4.11. klo 22.15 Frantz Areenassa 30 päivää
Pienessä saksalaiskylässa heti ensimmäisen maailmansodan jälkeen Anna vierailee päivittäin sodassa kaatuneen sulhasensa haudalla. Eräänä päivänä ranskalaismies Adrien ilmestyy haudalle kukkien kanssa. Hänen läsnäolonsa herättää saksalaisten häviön jälkeen voimakkaita tunteita. (Frantz, Ranska, Saksa, O: Francois Ozon. N: Pierre Niney, Paula Beer).

torstai 5.11. klo 21.00 Hyvät, pahat ja rumat (16) Areenassa 7 päivää
Legendaarinen lännenelokuva kolmesta asesankarista, jotka etsivät kulta-aarretta sisällissodan pyörteissä. Pääosissa Clint Eastwood, Lee Van Cleef ja Eli Wallach. Ohjaus Sergio Leone. (The Good, the Bad and the Ugly, Italia 1966)

Aiemmissa ohjelmatiedoissa la 7.11. ollut elokuva Punaiset siirtyy esitettäväksi myöhemmin.

lauantai 7.11. Teemalauantai: Oikeuden puolesta
klo 20.00 RBG, tuomari ja tasa-arvotaistelija Areenassa 1 vuosi
Ruth Bader Ginsburg (1933–2020), RBG, Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomari, teki ainutkertaisen uran lainkäyttäjänä ja sukupuolten tasa-arvon edistäjänä. Hänen elämäntyönsä muutti lainkäytön lisäksi koko yhteiskuntaa. Betsy Westin ja Julie Cohenin dokumenttielokuva näyttää, millaisen elämän väsymätön taistelija eli ja miten hänestä tuli nuoren polven idoli. (RBG, USA 2018)
klo 21.45 Oikeudenpalvelija (16) Areenassa 90 päivää
Juutalainen Lea Tsemel on toiminut palestiinalaisten puolustusasianajajana Israelissa jo yli 40 vuotta. Tappouhkauksista välittämättä hän puolustaa muun muassa nuoria miehiä, jotka hyökkäyksillään tavoittelevat marttyyrikuolemaa. Ohjaus Rachel Leah Jones & Philippe Bellaiche. (Advocate, Israel 2019) (U)

sunnuntai 8.11. klo 12.00 Yön kuumuudessa (12) Areenassa 7 päivää
Uusinta torstailta 3.9.

tiistai 10.11. klo 21.45 Badding (12) Areenassa 7 päivää
(2000) Fiktiivinen elokuva todellisesta henkilöstä Rauli Badding Somerjoesta. O: Markku Pölönen. N: Janne Reinikainen, Peter Franzén, Karoliina Blackburn.

tiistai 10.11. klo 23.45 Rooli (12) Areenassa 28 päivää
Venäjä 1919. Näyttelijä, joka sattumalta on suuren vallankumousjohtajan ilmetty kaksoisolento, saa elämänsä roolin. N: Maksim Suhanov, Maria Järvenhelmi. O: Konstantin Lopushansky. (Rol, Valko-Venäjä/Suomi 2013)

keskiviikko 11.11. klo 22.00 Celeste Garcian avaruusmatka Areenassa 60 päivää
Havannassa asuva leskeksi jäänyt Celeste työskentelee planetaariossa oppaana. Kun kuubalaisia alkaa salaperäisesti kadota, uutisissa kerrotaan heidän olleen oikeasti avaruusolentoja jotka nyt toivottavat isäntiään tervetulleiksi omaan maailmaansa. Celeste löytääkin naapurinsa jättämän kutsun. (El viaje extraordinario de Celeste Garcia, Kuuba, Saksa 2018, O: Arturo Infante. N: Maria Isabel Diaz Lago)

torstai 12.11. klo 21.00 Harakiri Areenassa 30 päivää
Japanilaisten klassikkoelokuvien sarjan käynnistävä, Cannesissa palkittu historiallinen samuraitarina. Yksi isännättömiksi jääneistä, maata kiertävistä samuraisotilaista joutuu maksamaan katkeran hinnan kunniastaan. Ohjaus: Masaki Kobayashi. (Seppuku, Japani 1962)

perjantai 13.11. klo 22.15 Liekehtivät lapset (12) Areenassa 30 päivää
Elokuvanteosta innostuneen 14-vuotiaan Jeffin maailma pyörii vinhasti eri tavoin, kun hän naapurin tytön kanssa ihmettelee omalaatuisten vanhempiensa elämää, tapoja ja räikeän mauttomia muotivillityksiä 1970-luvun Australiassa. Ohjaaja Stephan Elliottin peitellysti omaelämäkerrallisen elokuvan pääosissa Guy Pearce, Kylie Minogue, Radha Mitchell ja Julian McMahon. (Flammable Children/Swinging Safari, Australia 2018)

lauantai 14.11. klo 20.00 Teemalauantai: Ismo Alanko 60 vuotta
Illan tarkempi ohjelmisto ilmoitetaan myöhemmin.

tiistai 17.11. klo 21.50 Kulkuri ja joutsen (7) Areenassa 30 päivää
(1999) Kulkuri ja joutsen kertoo tarinan kahden miehen, suurten suomalaisten viihdekuninkaiden Tapio Rautavaaran ja Reino Helismaan ystävyydestä. O: Timo Koivusalo.

keskiviikko 18.11. klo 22.15 Jupiterin kuu Areenassa 30 päivää
Syyrialaispakolainen Aryan pyrkii Serbiasta rajan yli Unkariin. Hän haavoittuu ammuskelussa kiinnioton yhteydessä ja huomaa osaavansa lentää niin halutessaan. Hänet löytää korruptoitunut tohtori Stern joka käyttää Aryania hyväkseen huijaamalla hyväuskoisia ihmeiden kokemisessa. (Jupiter holdja, Unkari, Saksa, 2017. O: Kornél Mundruczò. N: Zsombor Jéger, Merab Ninidze, György Cserhalmi).

torstai 19.11. klo 21.00 Onibaba – tappajat Areenassa 30 päivää
Kaneto Shindon klassikkoelokuva kahdesta naisesta, jotka sisällissodan aikaan piileksivät valtavan kaislikkoalueen suojissa, väijyen eksyneitä sotilaita. Ensi kertaa televisiossa esitettävä taide-elokuvan, eroottisen draaman ja kauhutarinan harvinainen yhdistelmä. (Onibaba, Japani 1964)

perjantai 20.11. klo 21.00 The Big Sick (7) Areenassa 30 päivää
Pakistanilaissyntyisen standup-koomikon ja opiskelijatar Emilyn rakkaustarina koettelee kulttuurieroja mutta saa sitten vakavamman käänteen kun äkillinen sairaus vie Emilyn koomaan. Tosipohjaisen romanttisen draamakomedian pääosissa sen alkuperäinen kokija ja käsikirjoittaja Kumail Nanjiani sekä Zoe Kazan, Holly Hunter ja Ray Romano. Ohjaus: Michael Showalter. (USA 2017)

lauantai 21.11. Teemalauantai: Gena Rowlands
klo 20.00 Gena Rowlands, itsenäinen tähti Areenassa 45 päivää
Tuore muotokuva näyttelijä Gena Rowlandsista, independent-elokuvien tähdestä, jonka unohtumattomimpiin töihin kuuluvat pääosat ohjaaja, aviopuoliso John Cassavetesin elokuvissa Gloria ja Naisen parhaat vuodet. (Gena Rowlands: Unabhängig im Kino und im Leben, Saksa 2018)
klo 20.50 Naisen parhaat vuodet Areenassa 45 päivää
John Cassavetesin mestariteos. Gena Rowlands tekee hurjan ja herkän roolin aviovaimona ja kolmen lapsen äitinä, jonka mielenterveys murenee perhe-elämän paineiden keskellä. Hänen duunaripuolisoaan esittää niinikään loistava Peter Falk. Ensiesitys. (A Woman Under the Influence, USA 1974)

sunnuntai 22.11. klo 12.00 Hurmio (12) Areenassa 30 päivää
Tuleva Hollywood-tähti Hedy Lamarr juoksenteli alasti metsissä ja näytteli ensi kertaa naisen orgasmia valkokankaalla aikansa kohuelokuvassa, jossa nuori nainen solmii rakkaudettoman avioliiton iäkkään herrasmiehen kanssa. Ohjaus Gustav Machatý. (Ekstase, Tshekkoslovakia/Itävalta 1933)

tiistai 25.11. klo 21.45 Hella W (12) Areenassa 7 päivää
(2011) Menestynyt liikenainen, kuuluisa kirjailija, poliittinen vaikuttaja, vakoojana maanpetoksesta tuomittu, Hella Wuolijoen uskomaton tarina. N: Tiina Weckström, Hannu-Pekka Björkman. KK: Outi Nyytäjä. O: Juha Wuolijoki. (U)

25.–29.11. Teeman elokuvafestivaali

tiistai 1.12. klo 21.45 Lapsia ja aikuisia (12) Areenassa 7 päivää
(2004) Komedia lapsettomuusklinikan psykologista, joka ryhtyy hankkimaan perheenlisäystä salaa mieheltään. N: Minna Haapkylä, Minttu Mustakallio, Kari-Pekka Toivonen. O: Aleksi Salmenperä.

keskiviikko 2.12. klo 22.00 Humoristi (12) Areenassa 90 päivää
Tarina sijoittuu Neuvostoliiton loppuvuosiin, ja kertoo fiktiivisen stand-up koomikko Boris Arkadievin elämästä. Miestä piinaa paitsi poliittinen sensuuri myös hänen oma epävarmuutensa joka myrkyttää hänen ihmissuhteensa. Kun Boriksella lopulta napsahtaa, kyytiä saavat niin KGB:n silmäätekevät kuin muut vallan hännystelijät. O: Michael Idov. N: Juri Kolokolnikov, Vilma Kutaviciute, Alisa Khazanova (Jumorist, Venäjä 2019)

keskiviikko 2.12. klo 23.40 Hella W. (12) Areenassa 7 päivää
(2011) Menestynyt liikenainen, kuuluisa kirjailija, poliittinen vaikuttaja, vakoojana maanpetoksesta tuomittu, Hella Wuolijoen uskomaton tarina. N: Tiina Weckström, Hannu-Pekka Björkman. KK: Outi Nyytäjä. O: Juha Wuolijoki.

torstai 3.12. klo 21.00 Laskeva aurinko (12) Areenassa 30 päivää
Ikääntynyt samurai ajautuu tahtomattaan valtapelin pyörteisiin ja lopulta hänen on valittava puolensa oman perheensä ja valtasuvun väliltä. Pääosassa Toshiro Mifune. Ohjaus Masaki Kobayashi. (Joi-uchi, Japani 1967)

perjantai 4.12. klo 21.00 Platoon - nuoret sotilaat (16) Areenassa 7 päivää
Neljällä Oscarilla palkittu Oliver Stonen elokuva vapaaehtoisena Vietnamiin lähteneen nuoren sotilaan eloonjäämiskamppailusta. Pääosissa Tom Berenger, Willem Dafoe, Charlie Sheen, Forest Whitaker. (Platoon, USA 1986)

lauantai 5.12. klo 20.00 Punaiset (12) Areenassa 14 päivää
Kolme Oscaria voittanut eeppinen sota- ja rakkauselokuva kertoo lokakuun vallankumouksesta ja sitä Venäjällä todistaneesta amerikkalaisesta toimittajasta John Reedistä. Reed kirjoitti kokemuksistaan teoksen Kymmenen päivää, jotka järisyttivät maailmaa. Pääosissa Warren Beatty, Diane Keaton ja Jack Nicholson. Pietaria elokuvassa näyttelee Helsinki. Ohjaus Warren Beatty. (Reds, USA 1981)

sunnuntai 6.12. klo 14.00 Pidä huivista kiinni, Tatjana (7) Areenassa pysyvästi
Roadmovie kahden suomalaismiehen uskomattomista seikkailuista halki eteläisen Suomen mustalla Volga-farmarilla. N: Kati Outinen, Matti Pellonpää, Mato Valtonen, Kirsi Tykkyläinen. O: Aki Kaurismäki, 1994. Mv.

tiistai 8.12. klo 21.45 Kolmistaan (16) Areenassa 7 päivää
(2007) Tarina rakkaudesta ja rakkauden rajoista, mutta ei ihan se tavallinen. N: Kari-Pekka Toivonen, Liisa Kuoppamäki, Matleena Kuusniemi. KK&O: Peter Lindholm. T: Petfilms Oy.

keskiviikko 9.12. klo 22.00 Amanda (12) Areenassa 90 päivää
Pahin mahdollinen toteutuu Pariisissa terroristien tappaessa ihmisiä puistossa: David saa kuulla sisarensa kuolleen. Siitä seuraa myös, että hän on tämän 7-vuotiaan tyttären, Amandan lähiomainen. Mikhaël Hersin draama seuraa arkisella tasolla miten järkyttävästä tapahtumasta huolimatta elämä jatkuu. (Amanda, Ranska 2018, O: Mikhaël Hers. N: Vincent Lacoste, Isaure Multrier, Stacy Martin)

torstai 10.12. klo 21.00 Antakaa minun elää! (12) Areenassa 7 päivää
Susan Hayward sai Oscarin roolityöstään murhasta kuolemaantuomittuna huumeidenkäyttäjänä ja prostituoituna. Väkevä tosipohjainen draama herätti huomiota myös jazz-musiikin käytöllä. Ohjaus Robert Wise. Musiikki Johnny Mandel, mukana myös Gerry Mulliganin jazzyhtye. (I Want to Live, USA 1958)

torstai 10.12. klo 23.00 Painostus (16) Areenassa 7 päivää
Sean Connery poliisietsivänä, jonka pitkän uran luomat patoutumat alkavat purkautua vihana ja väkivaltana erään julman rikossarjan tutkinnassa. Muissa pääosissa Trevor Howard, Vivian Merchant ja Ian Bannen. Ohjaus Sidney Lumet. (The Offence, Iso-Britannia 1973)

perjantai 11.12. klo 21.00 Gangs of New York (16) Areenassa 30 päivää
Martin Scorsesen suurelokuva 1860-luvun New Yorkin slummeista ja rikollisuuden synnyttämistä jengeistä, joiden valtataistelut huipentuvat sisällissodan synnyttämien mellakoiden aikaan. Pääosissa Leonardo DiCaprio, Daniel Day-Lewis, Cameron Diaz, Jim Broadbent, John C. Reilly, Liam Neeson ja Brendan Gleeson. (USA 2002)

lauantai 12.12. Teemalauantai: Tri Kubrick
klo 20.00 Kubrick omin sanoin Areenassa 2 vuotta
Upouusi dokumentti ohjaajamestarista, perustana Kubrickin oma ääni Michel Cimentin tekemissä haastatteluissa. Ohjaus Gregory Monro. (Kubrick par Kubrick, Ranska 2020)
klo 21.00 Tri Outolempi (12) Areenassa 14 päivää
Stanley Kubrickin mustassa komediassa amerikkalainen kenraali sekoaa ja lähettää ydinpommeja kuljettavat lentokoneet kohti Neuvostoliittoa. Pääosissa Peter Sellers, George C. Scott, Sterling Hayden. (Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb, Britannia/USA 1964)
klo 22.30 Elämäni Kubrickin palveluksessa Areenassa 80 päivää
Onni potkaisi näyttelijä Leon Vitalia, kun hän sai roolin elokuvassa Barry Lyndon. Se oli kuitenkin vasta alkua: Vitalista tuli ohjaaja Stanley Kubrickin aivoitusten tulkki, oikea käsi, elokuvatyöläinen, jopa orja. Tony Zierran dokumenttielokuva kertoo tositarinan ainutlaatuisen pyyteettömästä omistautumisesta mestariohjaajalle ja elokuville. (Filmworker, USA 2017)

sunnuntai 13.12. klo 12.00 Tulkki (12) Areenassa 30 päivää
80-vuotias Ali Ungar lukee sattumoisin entisen SS-upseerin kirjaa, jossa hän kuvaa toimiaan sodan aikana Slovakiassa. Ilmenee että upseeri on tappanut hänen vanhempansa. Toteuttaessana kostoa Ungar tapaakin upseerin 70-vuotiaan pojan Georgin. Yhdessä he lähtevät matkalle totuutta etsien. O: Martin Sulík. N: Peter Simonischek, Jiri Menzel. (Slovakia/Itävalta 2018).

tiistai 15.12. klo 21.50 Tuntematon sotilas (12) Areenassa 30 päivää
(1985) Kolmella Jussilla palkittu elokuvaversio Väinö Linnan sotaromaanista. O: Rauni Mollberg. Rooleissa mm. Risto Tuorila, Pirkka-Pekka Petelius, Paavo Liski, Pertti Koivula ja Kari Väänänen.

keskiviikko 16.12. klo 22.15 Rakkaudella, Béatrice Areenassa 30 päivää
Claire on arvostettu kätilö, joka uransa loppupuolella ajautuu törmäyskurssille modernin sairaalan tehokkuusvaatimusten kanssa. Yllättäen hänen isänsä ex-rakastaja Béatrice ilmoittaa että hänellä on tärkeää asiaa ja haluaa tavata 30 vuoden hiljaiselon jälkeen. (Sage femme, Ranska 2017, Martin Provost. N: Catherine Deneuve, Catherine Frot)

torstai 17.12. klo 21.00 Missouri (16) Areenassa 7 päivää
Jack Nicholson ja Marlon Brando ottavat mittaa toisistaan ainoassa yhteisessä elokuvassaan, Arthur Pennin ohjaamassa westernissä hevosvarkaista ja heitä jäljittävästä palkkatappajasta. (The Missouri Breaks, USA 1976)

perjantai 18.12. klo 21.00 Z - Amazonin kadonnut kaupunki (12) Areenassa 30 päivää
Tosipohjainen elokuva brittiläisestä tutkimusmatkailijasta, joka 1900-luvun alkupuolella palasi toistuvasti Amazonin tuntemattomiin sademetsiin etsiessään pakkomielteisesti muinaista, edistynyttä intiaanikulttuuria. Pääosissa Charlie Hunnam, Robert Pattinson, Sienna Miller, Angus Macfadyen ja Ian McDiarmid. Ohjaus: James Gray.

sunnuntai 20.12. klo 12.00 Yö pitkä, elokuva lyhyt

sunnuntai 20.12. klo 14.20 Laukaus äänifilmistudiossa (S) Areenassa 27.1. asti
Babylon Berlin-sarjaa innoittanut draama. Erään mustasukkaisuuskohtauksen kuvauksissa näyttelijätär ammutaan kohtalokkain seurauksin - mutta kenen pistoolissa oli kovat piipussa? Alfred Zeislerin 1930 ohjaaman varhaisen äänielokuvan pääosissa Gerda Maurus, Harry Frank, Ernst Stahl-Nachbaur. (Der Schuß im Tonfilmatelier, Saksa 1930).

tiistai 22.12. klo 21.30 Postia pappi Jaakobille (7) Areenassa 7 päivää
Klaus Härön elokuva Leilasta, joka pääsee vankilasta ja päätyy vanhaan pappilaan, sokean pappi Jaakobin avustajaksi. N: Kaarina Hazard, Heikki Nousiainen. T: Kinotar, 2009. (U)

tiistai 22.12. klo 22.45 Ihmeellinen on elämä (7) Areenassa 30 päivää
Jokajouluinen klassikko kertoo amerikkalaisesta pikkukaupungista ja itsemurhan partaalle ajautuneesta miehestä, joka saa tilaisuuden nähdä elämänsä uudessa valossa. O: Frank Capra. N: James Stewart, Donna Reed. (It's a Wonderful Life, USA 1946)

tiistai 22.12. klo 0.55 Harakiri (16)
Uusinta torstailta 12.11.

keskiviikko 23.12. klo 22.00 Arytmia (12) Areenassa 30 päivää
Oleg on lahjakas ensihoitaja, jolle potilaat ovat tärkeämpiä kuin sairaalan tulostavoitteiden sanelemat säännöt. Ja lääkärivaimo Katja tuntee hänkin jäävänsä toiseksi. O: Boris Hlebnikov. Venäjä-Suomi, 2017.

keskiviikko 23.12. klo 23.55 Laskeva aurinko (12)
Uusinta torstailta 3.12.

torstai 24.12. klo 21.00 Kansalainen Kane (12) Areenassa 90 päivää
Usein maailman parhaaksi elokuvaksi valittu mahtavan lehtiparonin muotokuva oli 25-vuotiaan "ihmelapsen" Orson Wellesin häikäisevä läpimurto elokuvantekijänä. Pääosissa Orson Welles, Joseph Cotten ja Agnes Moorehead. (Citizen Kane, USA 1941)

torstai 24.12. klo 24.15 Kwaidan - kauhun kasvot (12) Areenassa 7 päivää
Huikeasti visualisoitu kokoelma perinteisiä japanilaisia kummitustarinoita - elävien ja kuolleiden aavemaisia, pelottavia, koskettavia, rakastavia ja väkivaltaisia kohtaamisia. Cannesin elokuvafestivaalilla palkitun, sittemmin kulttimaineeseen kohonneen elokuvan ohjasi Masaki Kobayashi. (Kaidan, Japani 1965) Uusinta Teeman elokuvafestivaalita.

perjantai 25.12. klo 12.00 Kultakuume (S) Areenassa 90 päivää
Charles Chaplinin klassikkokomedia kullanetsijöiden ja luonnonvoimien tylysti riepottelemasta kulkurista Alaskan kultamailla. (The Gold Rush, USA 1925)

perjantai 25.12. klo 13.10 Ihmeellinen on elämä (12)
Uusinta tiistailta 22.12.

perjantai 25.12. klo 21.00 Tanssii susien kanssa (16) Areenassa 30 päivää
Kevin Costnerin ohjaama mestariteos, seitsemällä Oscarilla palkittu elokuva ratsuväen luutnantista, joka saa komennuksen preerian yksinäiselle vartioasemalle, susien ja intiaanien keskelle. Pääosissa Kevin Costner, Mary McDonnell, Graham Greene ja Rodney Grant. Erikoispitkä "ohjaajan versio". (Dances with Wolves, USA 1990)

lauantai 26.12. klo 12.00 Onnellisten aika (12) Areenassa 14 päivää
Kiihkeä kolmiodraama, jota reunustavat Texasin viljavat vainiot, Ennio Morriconen musiikki ja Néstor Almendrosin Oscar-palkitut kuvat. Pääosissa Richard Gere, Brooke Adams, Sam Shepard ja Linda Manz. Ohjaus Terrence Malick. (Days of Heaven, USA 1978)

lauantai 26.12. klo 13.30 Kosto odottaa (12) Areenassa 6 päivää
Ennio Morriconen musiikin tahdistama spagettiwestern nuorukaisesta, joka etsii perheensä murhaajia, kumppaninaan vankilasta vapautunut kokenut asesankari. Pääosissa Lee Van Cleef ja John Phillip Law. Ohjaus: Giulio Petroni. (Death Rides a Horse/Da uomo a uomo, Italia 1967)

lauantai 26.12. Teemalauantai: Ohjaajina naiset
klo 20.00 Orlando (7) Areenassa 30 päivää
Tilda Swinton tekee unohtumattoman roolin nuorena ylimyksenä Sally Potterin ohjaamassa elokuvassa, joka perustuu Virginia Woolfin romaaniin. Kuningatar Elisabet I käskee Orlandoa pysymään ikuisesti nuorena, ja ihmeellisesti tämä tekee juuri niin. Tarina kulkee 1500-luvulta 1900-luvulle sankarin vaihtaessa sukupuoltaan vuosien mukana. (Britannia 1992)
klo 21.35 Piano (16) Areenassa 30 päivää
Kolmella Oscarilla palkittu elokuva rakkaudesta, intohimosta ja musiikin mahdista Uuden-Seelannin maalauksellisissa maisemissa. Maanomistajalle vaimoksi kaupattu mykkä Ada saapuu uuteen kotiinsa tyttärensä ja ainoan ilmaisuvälineensä, rakkaan pianonsa kanssa. Pääosissa Holly Hunter, Harvey Keitel, Sam Neill ja Anna Paquin. Ohjaus Jane Campion. (Uusi-Seelanti/Australia 1993)

lauantai 26.12. klo 24.20 Onibaba - tappajat (12) Areenassa 5 päivää
Uusinta torstailta 19.11.

sunnuntai 27.12. klo 12.00 Monty Python Hollywoodissa (7) Areenassa 14 päivää
Kuuluisa englantilainen komediaryhmä esittää riemukkaassa "best of" -elokuvassaan legendaarisen Hollywoodin Bowlin lavalta live-yleisölle kuuluisimpia tv-sketsejään ja laulujaan, ja vähän muutakin. Pääosissa Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin, Neil Innes ja Carol Cleveland. Ohjaus: Terry Hughes ja Ian MacNaughton. (Monty Python Live at the Hollywood Bowl, Iso-Britannia 1982)

sunnuntai 27.12. klo 13.20 Rosvoja rosvoja (12) Areenassa 30 päivää
Villin anarkistisessa fantasiaseikkailussa koulupoika sinkoutuu vaatekomeronsa kautta hurjalle aikamatkalle kuuden rosvoilevan kääpiön seuratessa, kohdaten mm. Robin Hoodin, Napoleonin ja kuningas Agamemnonin. Pääosissa Craig Warnock, David Rappaport, Kenny Baker, John Cleese, Sean Connery, Shelley Duvall, Katharine Helmond, Ian Holm, Ralph Richardson ja David Warner. Ohjaus: Terry Gilliam. (Time Bandits, Iso-Britannia 1981)

sunnuntai 27.12. klo 15.15 Brianin elämä (12) Areenassa 14 päivää
Monty Python -ryhmän komedia Juudeassa vuonna nolla syntyvästä Brianista, jonka elämänkaari sivuaa kummallisesti Jeesuksen vaiheita. Kaikkien aikojen parhaaksi komediaksi monesti äänestetyn, aina ajankohtaisen elokuvan ohjasi Terry Jones. (Life of Brian, Iso-Britannia 1979)

maanantai 28.12. klo 14.50 Vakava leikki (12) Areenassa 14 päivää
(Den alvarsamma leken, Ruotsi 2016) Uusi tulkinta ruotsalaisen Hjalmar Söderbergin samannimisestä romaanista kertoo toimittaja Arvid Stjärnblomin ja Lydia Stillen mutkikkaasta suhteesta 1900-luvun alun Tukholmassa. Pari rakastuu intohimoisesti, mutta molemmat ajautuvat tahoillaan avioliittoon muiden kanssa. Mitä tapahtuu kun he myöhemmin kohtaavat? Draamaelokuva rakkaudesta ja sen seurauksista. Ohjaaja: Pernilla August. Rooleissa mm. Sverrir Gudnason, Karin Franz Körlof ja Michael Nyqvist.

tiistai 29.12. klo 12.00 Hopeatähti (12) Areenassa 14 päivää
Kuukauden westerninä klassikko nuoresta, kokemattomasta sheriffistä, joka hakee oppia kyyniseltä palkkionmetsästäjältä. Pääosissa Henry Fonda, Anthony Perkins. Ohjaus: Anthony Mann. (The Tin Star, USA 1957)

tiistai 29.12. klo 13.30 Ase ja laki (12) Areenassa 7 päivää
Jämerässä lännenklassikossa joukko lainsuojattomia pysähtyy erämaan uumenissa lepäävään talviseen pikkukaupunkiin. Pääosissa Robert Ryan, Burl Ives ja Tina Louise. Ohjaus André De Toth. (Day of the Outlaw, USA 1959)

tiistai 29.12. klo 21.45 Niskavuori (12) Areenassa 30 päivää
(1984) Hella Wuolijoen näytelmiin Niskavuoren naiset ja Niskavuoren leipä perustuva elokuva. N: Esko Salminen, Satu Silvo, Maija-Liisa Marton ja Rauni Luoma. O: Matti Kassila.

keskiviikko 30.12. klo 12.00 Fanny ja Alexander (12) Areenassa 30 päivää
Ingmar Bergmanin omaelämäkerrallinen suurelokuva Ekdahlin suvun elämästä ja nuoren Alexander-pojan ahdingosta tyrannimaisen isäpuolen kodissa. Pitkä neliosainen tv-versio.

keskiviikko 30.12. klo 22.00 Lady Macbeth (16) Areenassa 30 päivää
Nuori nainen, Katherine, naitetaan rikkaalle tilanomistajalle Englannin maaseudulla 1865. Mies on vanhempi, ja tyly ja rakkaudeton avioliitto ajaa Katherinen nuoren komean tallirengin syliin. Olosuhteiden pakosta traagiset tapahtumat lähtevät vyörymään. Perustuu Nikolai Leskovin tarinaan Mstsenskin kihlakunnan Lady Macbeth. O: William Oldroyd. N: Florence Pugh, Cosmo Jarvis.(Iso-Britannia 2016)

keskiviikko 30.12. klo 23.25 Angelan sota (12) Areenassa pysyvästi
Suomenruotsalaisen yläluokan kasvatti Angela Anders työskentelee jatkosodan aikana lottana saksalaisessa sotilassairaalassa Lapissa. Ohjaaja: Eija-Elina Bergholm. T: Jörn Donner Productions Oy. (1984)

torstai 31.12. klo 12.00 Täällä Pohjantähden alla (12) Areenassa pysyvästi
Väinö Linnan romaaniin perustuva elokuva. O: Edvin Laine. N: Aarno Sulkanen, Titta Karakorpi, Risto Taulo, Anja Pohjola, Kalevi Kahra, Rose-Marie Precht ja Matti Ranin. (1968)

torstai 31.12. klo 15.00 Akseli ja Elina (12) Areenassa pysyvästi
(1970) Väinö Linnan romaaniin perustuva elokuva. Elämää Pentinkulmalla 1920-luvulta 40-luvulle. Akseli palaa vankileiriltä, Lapuanliike on voimissaan ja maailmansota syttyy. O: Edvin Laine. N: Aarno Sulkanen, Ulla Eklund.

torstai 31.12. klo 21.00 Seikkailujen sankarit (12) Areenassa 14 päivää
Rudyard Kiplingin tarinaan perustuva seikkailuelokuvan komea klassikko kahdesta brittisotilaasta, jotka 1800-luvulla etsivät itselleen aarteita ja omia valtakuntia Intian pohjoisrajoilta. Pääosissa Sean Connery, Michael Caine, Christopher Plummer, Saeed Jaffrey ja Shakira Caine. Ohjaus: John Huston. (The Man Who Would Be King, Iso-Britannia 1975)

Artikkelia päivitetty 30.9.: Teemalauantai 7.11.
Artikkelia päivitetty 4.11.: Lisätty elokuva Rooli, 10.11.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa