Hyppää pääsisältöön

Yle Mix tuo kiinnostavimmat uutiset lasten ulottuville

Perjantaina 28. elokuuta aloittava lasten uutiskokonaisuus Yle Mix kertoo sen, mitä juuri nyt on tarpeen tietää – olipa kyseessä uutiset koronasta, koulusta tai Trumpista. Keskiviikkoisin ja perjantaisin julkaistavilla videoilla käsitellään ajankohtaisia aiheita lapsille luontaisella tavalla sekä yhdessä lasten kanssa. Jaksot julkaistaan Yle Areenassa sekä YouTubessa.

Viikottain julkaistavista uutisvideoista osa keskittyy ajankohtaisiin uutisaiheisiin, kuten koronaan, USA:n presidentinvaaleihin tai ilmastonmuutokseen. Osassa taas käsitellään aiheita, jotka eivät aikuisten mielestä ole ehkä suuria uutisaiheita, mutta jotka koskettavat suuresti lasten maailmaa: koulupäivän puheenaiheet, lasten idolit tai vaikka harrastukset.

"Haluamme auttaa lapsia ymmärtämään maailmaa ja sen tapahtumia heille sopivin tavoin, mutta antaa lapsille myös sen tunteen, että heidän maailmansa on uutisoinnin arvoinen", kertoo Yle Mixin tuottaja Santtu Natri.

Viikottaisten pidempien uutisvideoiden lisäksi Yle Mix on vahvasti läsnä mobiilisovellus TikTokissa. Suomessakin lasten suosioon noussut sovellus mahdollistaa lyhytvideoiden teon erilaisista aiheista.

"Uutiset nähdään helposti negatiivisina ja kuivakoina, mutta erityisesti TikTokin puolella pyrimme murtamaan tätä ajatusta. Lapset ovat itse luoneet sovellukseen nokkelia sisältöjä, joten myös me pyrimme samaan – miettimään, miten tärkeät uutisaiheet voisi pukea kiinnostavampaan muotoon huumorin ja kekseliäisyyden avulla", Natri jatkaa.

"Haluamme olla ne lasten fiksut kaverit"

Yle Mixin Jasmin Beloued ja Kiia Keskikylä
Yle Mixin Jasmin Beloued ja Kiia Keskikylä ovat innoissaan uudesta uutiskokonaisuudesta. Yle Mixin Jasmin Beloued ja Kiia Keskikylä Kuva: Ilmari Fabritius Uutiset,Kiia Keskikylä

Yle Mixiä luotsaa energinen ja ammattitaitoinen kaksikko Jasmin Beloued sekä Kiia Keskikylä. Media-alalla jo aiemmin työskennellyt Jasmin "Jassu" Beloued on tullut kohderyhmälle tutuksi juontaessaan Yle Galaxia, joka on Ylen alakouluikäisille suunnattu sisältökokonaisuus. Hän toimi keväällä paljon kiitosta saaneen lasten koronainfon Ylen tv-lähetyksen juontajana, joten hänelle haastavienkin aiheiden käsittely lapsille sopivin kerrontatavoin on tuttua.

"Haluamme lähestyä vaikeitakin asioita toiveikkaasti. Tavoitteenamme on tuottaa kekseliästä, kunnianhimoista ja viihdyttävää uutisjournalismia lapsille, sillä myös he ansaitsevat saada tietää, mitä maailmassa tapahtuu. Jos lapsi huomaa ympärillään puhuttavan asioista, joita hänelle ei selitetä, asiat saattavat tuntua paljon pelottavammilta. Haluamme olla ne lasten fiksut kaverit, jotka kertovat luotettavaa tietoa niin, että hekin hoksaavat mistä on kyse", Beloued kuvailee.

Jasminin työparina Yle Mixissä toimii media-alalle uutena tulokkaana hyppäävä Kiia Keskikylä. Hänen loppusuoralla olevat opintonsa kasvatustieteestä, tuleva luokanopettajan pätevyys sekä tausta lasten kanssa työskentelystä antavat vahvan pohjan ymmärtää, mitkä aiheet lapsia kiinnostavat ja miten heille kannattaisi asioista kertoa.

"Uudenlaisiin saappaisiin astuminen toki jännittää, mutta samalla olen erittäin innoissani. Olen opettajaopintojeni aikana haaveillut siitä, että pääsisin tekemään jonkinlaisia uutissisältöjä lapsille, erityisesti heille tutuilla alustoilla ja kerrontatavoilla. Lapset viettävät paljon aikaa TikTokissa sekä YouTubessa, joten on tärkeää, että myös me olemme siellä tarjoamassa sisältöjämme", Keskikylä kertoo.

Katso Yle Mixin sisältöjä Yle Areenasta
Tilaa Yle Mixin YouTube-kanava
Seuraa Yle Mixiä Tiktokissa @ylemix

Lue myös - yle.fi:stä poimittua