Hyppää pääsisältöön

Draamasarja Rauhantekijä alkaa ja Elämäni Biisi, Puoli seitsemän sekä Teemalauantait jatkuvat - viikolla 36 käynnistyy myös Ylen Pride-juhlinta

Uudistunut Elämäni Biisi nähdään nyt suorina lähetyksinä.
Elämäni biisi jatkuu 2. kauden jaksoilla lauantaina 5.9. Uudistunut Elämäni Biisi nähdään nyt suorina lähetyksinä. Kuva: Atte Mäläskä / Yellow Film Tv Oy Yle TV1,Elämäni Biisi

Ylen ohjelmavinkit ajalle 31.8. - 6.9.2020.

Tämä viikko on jälleennäkemisen juhlaa: suosikkiohjelmat Elämäni biisi, Puoli seitsemän, Arto Nyberg ja brittisarja Bancroft palaavat tauon jälkeen televisioon. Lisäksi jatkuvat audiosarja Elämäkerran takana sekä Anne Flinkkilän keskusteluohjelma uuden juontajaparin ja uuden nimen kera: Flinkkilä & Kellomäki alkaa lauantaina tutulla ohjelmapaikalla. Uusia tulokkaita ovat kotimainen poliittinen draamasarja Rauhantekijä, New Yorkiin sijoittuva The Village - Hyvien ihmisten kylä sekä audiosarja Mielen jäljillä, jossa sukelletaan ihmismielen arvoituksiin Susani Mahaduran luotsaamana. Ylen Pride 2020 -kokonaisuus käynnistyy sunnuntaina psykologisella norjalaistrilleri Thelmalla. Myös Teemalauantait palaavat kesälomilta, ja varaslähtö Pride-juhlintaan otetaan lauantaina Queen-yhtyeen seurassa.

MAANANTAI 31.8.

Prinsessat

Areena ja Yle TV2 klo 19
Jaksot 1-3. Milja Korpela elää satujen maailmassa ja esiintyy ammatikseen lastenjuhlien satuprinsessoina. Suosion tuoman kiireen vuoksi Milja tarvitsee uuden työntekijän. Tuhkimon lasikenkä ei kuitenkaan sovi kuin harvojen jalkaan. Joonas Rutasen ohjaamassa Prinsessat-dokumenttisarjassa seurataan, kuinka pedantti Milja siirtää prinsessan arvoja ja osaamista jatkajalleen. Pystyykö Milja luopumaan prinsessan kruunusta? Kolme 15-minuuttista jaksoa esitetään TV2:lla peräkkäin. Areenassa jaksot julkaistaan keskiyöllä.

Viisi naista poseeraavaat eri Disney-prinsessojen asuissa.
Ammattina prinsessa. Viisi naista poseeraavaat eri Disney-prinsessojen asuissa. Kuva: Otso Reunanen Docstop,prinsessat

Puoli seitsemän

Yle TV1 ja Areena klo 18.30
Parhaan tv-ohjelman Kultaisella Venlalla palkittu hyväntuulinen asiaohjelma Puoli seitsemän palaa ruutuun syyskauden jaksoilla. Susanna Laineen ja Mikko Kekäläisen seurassa tutustutaan mielenkiintoisiin vieraisiin ja ajankohtaisiin aiheisiin joka arki-ilta suorassa lähetyksessä.

Puoli seitsemän palaa ruutuun uusin aihein ja vierain.
Mikko Kekäläinen ja Susanna Laine. Puoli seitsemän palaa ruutuun uusin aihein ja vierain. Kuva: Vesa Kippola / Yle Mikko Kekäläinen,Susanna Laine,puoli seitsemän

TIISTAI 1.9.

Meidän luokka / Klassen - 3. kausi

Yle Areena klo 06.00
Mitä kaikkea voikaan tapahtua koulussa? Meidän luokassa tapahtuu aina jotain mielenkiintoista. Välillä on kurjaa ja välillä hauskaa, joskus tapahtuu jotain vakavaa, ja koko ajan tietenkin ihastutaan ja rakastutaan. Suositun ruotsalaisen nuortensarjan uusin kausi. Areenassa 1.9.2021 saakka.

Suuri keramiikkakisa - 3. kausi

Yle TV2 klo 20.00, Areenassa lähetyspäivän aamuna
1/10. Britannian 12 parasta keraamikkoa kilpailevat savenvalajien mestaruudesta. Tuomarit Keith ja Sue antavat osallistujille ensimmäisessä jaksossa tehtäväksi aamiaisastiaston ja munakuppien luomisen. Kuka on viikon voittaja ja kenen täytyy ensimmäisenä lähteä kisasta?

Theroux ja vihatuimman perheen paluu

Yle TV2 klo 21.00, Areenassa ma 31.8.
Palkittu dokumentaristi Louis Theroux palaa kansasilaiseen Westboron baptistikirkkoon 13 vuoden tauon jälkeen. Kirkon perustaja, Fred Phelps, on kuollut ja ryhmän läheiset välit ovat alkaneet rakoilla. Westboron pahamaisen ja homofobisen viharyhmän yksi näkyvimmistä vastustajista onkin nykyisin Phelpsin oma lapsenlapsi, Megan. Areenassa 28.11. saakka.

Louis Theroux seisoo mielenosoituskylttien keskellä.
Louis Theroux seisoo mielenosoituskylttien keskellä. Kuva: Freddie Clare / BBC / Yle Louis Theroux,Westboron baptistikirkko

KESKIVIIKKO 2.9.

Prisma: Kyllä lääkäri tietää
Yle TV1 klo 19.00, Areenassa lähetysviikon maanantaiaamuna
1/3. Ohjelmassa kysytään mm. voiko uuden kielen oppiminen hidastaa dementiaa? Onko vegaaninen ruokavalio todella terveellisempi kuin sekaruokavalio? Mikä olisi helppo tapa lisätä rautaa ruokavalioomme? Voiko miehet suojautua eturauhassyövältä? Lääkäri Michael Mosley kollegoineen tutkii, pitävätkö monien tuntemat lääketieteelliset väittämät paikkaansa. Erilaisille vaivoille etsitään oikeat diagnoosit ja parhaat mahdolliset hoidot. T: BBC. Areenassa 60 vrk per jakso.

Juoppohullun päiväkirja

Yle TV2 klo 22.40, Areenassa aamulla
Juha Berg on rapajuoppo. Viinanhuuruinen hauskuus saa kuitenkin kovan kilpailijan, kun Juha rakastuu. Kaikki rajat rikkova komedia perustuu Juha Vuorisen romaaniin. O: Lauri Maijala. N: Joonas Saartamo, Krista Kosonen. (U) (16) Areenassa 9.9. saakka.

The Village - Hyvien ihmisten kylä - uusi sarja

Yle TV1 ja Areena klo 22.00
(The Village, S1) Uudessa draamasarjassa tavataan ihmisiä suurten kysymysten äärellä. New Yorkissa on kerrostalo, jonka nimi on The Village. Sen kattojen alla asuu kirjava joukko eri-ikäisiä, erilaiset taustat omaavia ja erilaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä. He ovat toisilleen hyviä naapureita - ja vielä paljon enemmän. Talon seinät ovat nähneet monenkirjavia elämäntarinoita, ja uudet tulokkaat lisäävät oman lukunsa talon kertomukseen.

Joukkoon mahtuu entinen teiniäiti, hoitajana työskentelevä Sarah tyttärineen, talon omistaja ja sydän Ben vaimoineen, sosiaalisen omantunnon omaava poliisi Ron, ja uusimpana tulokkaana on sodan veteraani Nick. Millaiset tarinat ovat tuoneet heidät yhteen? Mikä heitä yhdistää? Sanotaan että sukulaisiaan ei kukaan voi valita, mutta ystävänsä voi. Ja ystävistä voi tulla uusi perhe, joka tukee ja lohduttaa huonoina aikoina ja iloitsee yhdessä hyvinä aikoina. Tässä talossa voi tapahtua mitä tahansa.

Pääosissa mm. Grace Van Die, Michaela McManus, Frankie Faison, Warren Christie, Jerod Haines, Lorraine Toussaint, Dominic Chianese. Idea ja käsikirjoitus: Mike Daniels. USA 2019. Areenassa 30 vrk per jakso.

Amerikkalainen draamasarja kuvaa tiiviin taloyhteisön ja sen asukkaiden elämää.
The Village - Hyvien ihmisten kylä sijoittuu New Yorkiin. Amerikkalainen draamasarja kuvaa tiiviin taloyhteisön ja sen asukkaiden elämää. Kuva: NBC Universal Yle TV1

Kino: Ratsastaja

Yle Teema klo 22.00, Areenassa aamulla
Nuori rodeoratsastaja Brady asuu isänsä ja siskonsa kanssa Amerikan sydänmailla Etelä-Dakotassa. Rodeomaailma on hänelle kaikki kaikessa, kunnes vakava onnettomuus muuttaa kaiken. Bradyn on etsittävä uutta sisältöä elämälleen rodeon ulkopuolelta ja se osoittautuu hänen elämänsä käännekohdaksi.

Bradyn näyttelijä Brady Jandreau on toiminut elokuvan innoittajana, sillä hän on oikeassakin elämässä entinen rodeoratsastaja, joka sai kallovamman loukkaannuttuaan rodeokilpailussa. Cannesissakin palkittu Ratsastaja oli ohjaaja Chloé Zhaon läpimurto ja yksi julkaisuvuotensa kehutuimpia elokuvia. (The Rider, Yhdysvallat 2017, O: Chloé Zhao. N: Brady Jandreau) Areenassa 1.10. saakka.

Nuori cowboy ratsastaa valkealla hevosella stetson päässään.
Nuori cowboy ratsastaa valkealla hevosella stetson päässään. Kuva: Cinema Mondo / Caviar Highwayman Films Yle Teema,Ratsastaja,Chloé Zhao

Minä ja mun päivä

Yle Areena
Minä ja mun päivä -sarja esittelee nuorten elämää ja arkea. Sarjassa tutustutaan erilaisiin harrastuksiin, lemmikkeihin, leluihin ja ennen kaikkea mahtaviin tyyppeihin. Juontajana Sara Maaria Peltonen. Sarjaa julkaistaan Yle Areenaan 5 jakson ryppäissä 2.9. ja 7.10. Galaxin YouTubeen julkaistaan yksi video viikossa keskiviikkoisin.

TORSTAI 3.9.

Mielen jäljillä - uusi sarja

Yle Puhe klo 13.00 ja Yle Areena
Ihmismieli on nykytieteen suurimpia arvoituksia. Mielen mysteeriä on pyritty selittämään niin filosofian, kulttuurintutkimuksen, psykologian kuin aivotutkimuksenkin näkökulmasta, mutta edelleen emme täysin ymmärrä, miten tietoisuutemme syntyy. Mielemme on monimutkainen systeemi, jota jokainen meistä pyrkii parhaansa mukaan ymmärtämään. Se vihaa, rakastuu, kuormittuu, koukuttuu ja sairastuu. Se myös etsii vastauksia ja rauhaa mitä erilaisimmista paikoista. Vaikka jokaisen mieli toimii omalla ainutlaatuisella tavalla, kykenemme luomaan yhteisiä merkityksiä ja yhteiskuntia. Rakennamme todellisuuttamme ja tarinaa ihmisyydestä yhdessä.

Mielen jäljillä ohjelmasarjassa Susani Mahadura lähtee selvittämään, mitä ihmisyyden ytimessä on yhdessä eri alojen asiantuntijoiden kanssa. Ohjelma tarjoaa kiinnostavan ja jännittävän matkan ihmismielen syövereihin ja antaa näkökulmia, joiden kautta voimme yrittää ymmärtää keitä olemme ja mihin olemme menossa.

Mustavalkoinen kuva Susani Mahadurasta.
Susani Mahadura. Mustavalkoinen kuva Susani Mahadurasta. Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu Susani Mahadura,Yle Puhe,Mielen jäljillä

MM-ralli Viro

Yle TV2 ja Areena klo 21.00
Koronapandemian takia tauolle jäänyt rallin MM-sarja jatkuu syyskuussa. Sarjaa ajetaan ensimmäistä kertaa Virossa, kun Tarton ympäristössä kaasutellaan kalenteriin lisätty kilpailu. Alkuvuodesta ehdittiin ajaa kolme osakilpailua, joiden jälkeen sarjaa johtaa Sebastien Ogier. Suomalaisista Kalle Rovanperä on neljäs. Yle näyttää torstaina kisaennakon ja joka päivä erikoiskokeita suorina lähetyksinä sekä päiväkoosteen.

Muut kisalähetykset »

Kino Klassikko: Yön kuumuudessa

Yle Teema klo 21.00, Areenassa lähetyspäivän aamuna
Poliisielokuvien sarjan käynnistävä viiden Oscarin klassikko mustasta rikosetsivästä, joka tutkii murhaa rasistisessa etelävaltion pikkukaupungissa. Pääosissa Sidney Poitier, Rod Steiger, Warren Oates ja Lee Grant. Ohjaus: Norman Jewison. (In the Heat of the Night, USA 1967) (16) Areenassa 10.9. saakka.

Ulkolinja: Afganistanin kallis rauha

Yle TV1 klo 22.00, Areenassa jo ma 31.8.
Afganistan on kärsinyt sodasta yli 20 vuotta. Helmikuussa 2020 Yhdysvallat liittolaisineen päätti vetäytyä Afganistanista ja jättää maan talibanien haltuun. Afganistanin siviilien, naisten ja lasten, kärsimys jatkuu. (12) Areenassa 2 vuotta

Dokumentti Afganistanin vaikeasta tilanteesta.
Dokumentti Afganistanin vaikeasta tilanteesta. Kuva: Veronique de Viguerie / CAPA Yle TV1,Ulkolinja: Afganistanin kallis rauha

PERJANTAI 4.9.

Kadonneita etsimässä / Tore spårar

Yle Fem klo 18.45
Sarjassa Tore Strømøy auttaa norjalaisia löytämään kadonneet sukulaisensa. Kysymyksiä riittää: missä kadonneet vanhemmat ovat ja miksi he eivät ole olleet yhteydessä? Vastauksia tarvitaan jotta elämä voisi jatkua, ja jäljet saattavat johtaa minne vaan maailmassa.

Kauden jaksoissa tavataan mm. Linda Skoglund Bergenistä. Hänen isänsä oli kreikkalainen merimies, mutta lähti ennen Lindan syntymää eikä koskaan palannut. Myös Terje Falch oli merimies ja 60 vuoden ajan mies on ihmetellyt miten Chilessä 1958 syntyneelle tyttärelle kävi. Beathe Tollefsen sai sattumalta tietää, ettei hänen isänsä ollutkaan hänen biologinen isänsä. 6 jaksoa. Sarjasta on esitetty kaksi aikaisempaa kautta Ylen kanavilla 2011 ja 2018. Tuore kausi on järjestyksessä kymmenes Norjassa esitetty.

Hercule Poirot: Neljä suurta

Yle TV1 klo 19.00, Areenassa lähetyspäivän aamuna
(The Big Four) Toisen maailmansodan uhka väijyy Eurooppaa kun Poirot osallistuu maailmanrauhaa edistävään tilaisuuteen. Siellä sattuva tapaus vetää etsivän keskelle salaliittoa ja poliittista selkkausta. N: David Suchet. Areenassa 3.10. saakka. (12)

Salaliittoa ja poliittista selkkausta ratkovat neiti Lemon (Pauline Moran), ylikomisario Japp (Philip Jackson), Hercule Poirot (David Suchet) ja kapteeni Hastings (Hugh Fraser).
Hercue Poirot päätyy keskelle salaliittoa. Salaliittoa ja poliittista selkkausta ratkovat neiti Lemon (Pauline Moran), ylikomisario Japp (Philip Jackson), Hercule Poirot (David Suchet) ja kapteeni Hastings (Hugh Fraser). Yle TV1,hercule poirot: neljä suurta

Radion sinfoniaorkesterin konsertti - suora lähetys

Yle Teema, Yle Radio 1 ja Areena klo 20.00
RSO aloittaa syyskautensa 4.9. osittain poikkeusjärjestelyin ja keskittyy palvelemaan kaikkia suomalaisia entistä vahvemmalla näkyvyydellä Ylen kanavilla. RSO:n konsertteja pääsee seuraamaan Yle Teeman, Yle Areenan ja Yle Radio 1:n suorien lähetysten kautta koko syyskauden ajan.

Avajaiskonsertin 4.9. teemana on kulttuurihistorian inspiroiva ja monipuolinen vaikutus orkesterimusiikkiin. Konsertissa Hannu Lintu johtaa Esa-Pekka Salosen uuden orkesteriteoksen FOG, Stravinskyn Pulcinella-sarjan sekä Brittenin Nocturnon, jonka solistina esiintyy tenori Tuomas Katajala.

Karita Mattila laulaa Wagnerin Wesendonck-laulut 9.–10.9. ja uuden polven kiinnostavimpiin kapellimestareihin lukeutuva Elim Chan johtaa Anna Clynen ja Kaija Saariahon teoksia 23.9.

Lue lisää syksyn ohjelmistosta »

karita mattila, hannu lintu ja elim chan
Karita Mattila, Hannu Lintu ja Elim Chan. karita mattila, hannu lintu ja elim chan Radion sinfoniaorkesteri

Sohvaperunat - viime kauden parhaat palat

Yle TV2 ja Areena klo 21.00
Viime kauden parhaat palat. Ex on the beachin kiusalliset osallistujaesittelyt, ampumahiihdon naisten viestin dramaattinen kultamitalikamppailu sekä muita huippuhetkiä Sohvaperunoiden yhdeksänneltä tuotantokaudelta. Sohvaperunoiden 10. kausi käynnistyy 11.9.

Kino: L.A. Confidential

Yle Teema ja Areena klo 21.25
Rikoskirjailija James Ellroyn romaaniin perustuva tarina kolmesta poliisista, jotka tutkivat erilaisine tapoineen samaa ampumatapausta 50-luvun Los Angelesissa. Pääosissa Russell Crowe, Kevin Spacey, Guy Pearce, James Cromwell, Kim Basinger, Danny DeVito ja David Strathairn. Ohjaus: Curtis Hanson. (USA 1997) (16) Areenassa 10.9. saakka.

Babylon Berlin - kaudet 1-2 uusintana

Yle TV1 klo 22.10. Kaikki jaksot Areenassa 4.9. klo 06.00.
Volker Kutscherin menestyksekkääseen dekkarisarjaan pohjautuva jatkuvajuoninen Babylon Berlin jatkuu lokakuussa 3. kauden jaksoilla. Ennen sitä uusitaan rikosdraamasarjan kaudet 1-2.

Berliini, kevät 1929. Ilmassa on radikaalien muutosten merkit – taloudesta kulttuuriin, politiikasta alamaailmaan. Spekulaatiot ja inflaatio repivät nuoren Weimarin tasavallan perustuksia. Sykkivässä metropolissa koetaan ylenpalttista ja nautintoja hakevaa yöelämää, mutta samalla köyhyys ja työttömyys kasvavat.

Päähenkilönä nähdään ensimmäisen maailmansodan traumoista osansa saanut nuori rikoskomisario Gereon Rath (Volker Bruch). Rath komennetaan Kölnistä Berliiniin, jossa hän ryhtyy selvittämään mafian pornorinkiä. Yhdessä nuoren konttoristin Charlotte Ritterin (Liv Lisa Fries) ja rikospoliisi Bruno Wolterin (Peter Kurth) kanssa Rath kohtaa korruption sekä huume- ja asekaupan vaarallisen viidakon. (Saksa 2017)

Lue lisää »

Saksan kaikkien aikojen kallein draamasarja Babylon Berlin kuvaa natsien valtaannousuun johtaneita yhteiskunnallisia oloja.
Babylon Berlinin kaudet 1 ja 2 uusitaan ennen 3. kauden alkua. Saksan kaikkien aikojen kallein draamasarja Babylon Berlin kuvaa natsien valtaannousuun johtaneita yhteiskunnallisia oloja. Yle TV1,Babylon Berlin

Yle Live: Bad Bunny

Yle Teema klo 23.20
Nyt on kuumaa! Puerto Ricon latinotraptähti Bad Bunny sai Ruisrockin Rantalavan yleisön bilettämään. Kielimuuri murtui kun El Conejo Malo hoiti homman mallikkaasti tanssijoiden, pyrojen ja pommien maustamalla keikalla.

LAUANTAI 5.9.

Elämäkerran takana - uusia jaksoja

Yle Radio 1 klo 10.00
Elämäkerran takana -radiosarjan toisella tuotantokaudella kuullaan jälleen elämäntarinoiden taustoja. Jokainen elämäkerran kirjoittaja asemoi itsensä suhteessa kohteeseen persoonallisella tavalla. Kirjoittajat ovat päässeet kurkistamaan menneisyyteen yhden ihmisen näkökulmasta.

Sarjassa muun muassa kysytään, miksi Harri Saukkomaa halusi puhua Jorma Ollilan äänellä. Millaisen Eeva Joenpellon löysi Helena Ruuska? Oliko liian varhaista kirjoittaa Hollywood-ohjaaja Dome Karukosken elämäkerta? Sarjan toimittaa Anna-Liisa Haavikko ja äänisuunnittelusta vastaa Katja Kostiainen.

Francon jälkeen - Alcántaran perhe - uusia jaksoja

Yle Teema ja Areena klo 16.10
(Cuentame como paso: S20, eps 349-367) Kiehtova aikamatka fiktiota ja todellisia historiallisia tapahtumia yhdistävän rakastetun espanjalaisen sarjan parissa jatkuu. Vuorossa on jo suosikkisarjan 20. tuotantokausi, joka kertoo vuosista 1989-1991.

Uusien jaksojen myötä pääsemme mukaan kolmiin hääjuhliin, mutta myös surullisiin eroihin. Tonilla ja Deborahilla on tulossa isoja muutoksia elämään, ja ensimmäisessä osassa näemme heidän viettävän häitään riehakkaissa merkeissä. Alcántaran perheen nuorimmainen María aikuistuu hänkin ja pääsee äänestämään ensimmäistä kertaa elämässään. Myös rakkaudessa on tulossa seikkailuja: sekä Inésin ja Marcosin että 40 vuotta yhteiseloa viettäneiden Antonion ja Mercedeksen suhteet ovat koetuksella. Luvassa on niin suuria tunteita, kyyneleitä kuin ilon hetkiä. Espanja 2019. Kukin jakso katsottavissa Yle Areenassa 6 kk

Flinkkilä & Kellomäki - uudistunut keskusteluohjelma

Yle TV1 klo 17.10, Areenassa aamulla
TV1:n lauantain alkuillan keskusteluohjelma uudistuu, kun konkaritoimittaja Anne Flinkkilä saa uuden juontajakumppanin toimittaja-tietokirjailija Ani Kellomäestä. Annen ja Anin tiet ovat takavuosina kohdanneet kaksikin kertaa Anin ollessa Annen vieraana kirjoittamiensa tietokirjojen tiimoilta. Nyt yhteistyö saa uudenlaiset puitteet.

Uudet tuulet näkyvät myös ohjelman visuaalisessa ilmeessä. Tapio Keskitalo on luonut valoisan ja tyylikkään kohtaamispaikan, jossa on tilaa tarinoille, niin henkilökohtaisille kuin yhteiskunnallisillekin ulottuvuuksille.

Yksi nainen istuu nojatuolissa, toinen seisoo toisen nojatuolin takana - molemmat katsovat kameraan.
Ani Kellomäki (vas.) ja Anne Flinkkilä Yksi nainen istuu nojatuolissa, toinen seisoo toisen nojatuolin takana - molemmat katsovat kameraan. Anne Flinkkilä (Yle),Yle TV1,Flinkkilä & Kellomäki

Itch - uusi sarja

Yle Fem klo 18.30, Areenassa kaikki jaksot jo 1.9.
Luonnontieteistä kiinnostunut teinipoika Itch keräilee kotikokoelmaansa alkuaineita erilaisissa muodoissa. Vaan mitä tapahtuu, kun hän hankkii kokoelmaansa epätavallisesti säteilevän kiven, josta myös energiayhtiö Greencorp ja sen hämärähemmot ovat kiinnostuneita? Australialainen seikkailusarja. Yle Femillä kaksi jaksoa lauantaisin. 10 jaksoa. Areenassa 31.8.2021 saakka.

Teemalauantai

Teemalauantait palaavat syksyn ohjelmistoon peräti kahden teemakokonaisuuden voimin. Teemalauantai: Robotit tulevat! alkaa jo lauantai-iltapäivällä, ja Teemalauantai: Queen! nähdään illalla tavallisella esityspaikalla. Queenin seurassa otetaan varaslähtö 6.9. alkavaan Pride-juhlintaan.

Naisrobotti istuu hellehattu päässä pellon laidalla, taustalla ihmisiä töissä. Kuva dokumenttielokuvasta Tervetuloa, robotit.
Teemalauantai: Robotit tulevat! Naisrobotti istuu hellehattu päässä pellon laidalla, taustalla ihmisiä töissä. Kuva dokumenttielokuvasta Tervetuloa, robotit. robotit,Teemalauantai,dokumenttielokuvat,Isa Willinger
Adam Lambert ja Brian May (Queen) lavalla, Brian May soittaa kitaraa.
Teemalauantai: Queen! Adam Lambert ja Brian May (Queen) lavalla, Brian May soittaa kitaraa. Kuva: Neal Preston / EAGLE ROCK ENTERTAINMENT LTD. Queen,Adam Lambert,Queen & Adam Lambert: The Show Must Go On

Tanssii robottien kanssa

Yle Teema klo 15.20, Areenassa jo 31.8.
Tanssija, koreografi Akram Khan perehtyy robottien ja ihmisten kanssakäymiseen, odotuksiin ja ristiriitoihin Yhdysvalloissa ja Japanissa. Robottitutkimustensa huipentumana hän rakentaa teoksen, jossa tanssija Ching Ying Chien tanssii robottien kanssa. (Can We Live With Robots?, Britannia 2018) Areenassa 30.9.2021 saakka.

Tervetuloa, robotit

Yle Teema klo 20.00, Areenassa jo 31.8.
Robotit ovat planeettaamme uusia asukkaita. Ne työskentelevät jo vastaanottotiskeillä, ostoskeskuksissa ja ravintoloiden keittiöissä. Nyt ne tulevat myös yksityiselämäämme. Seksirobotti Harmony pitää kirjoista. Isoäiti saa seuralaisekseen Pepper-robotin. Miten robotit ja tekoäly muuttavat elämäämme? Isa Willingerin dokumenttielokuva esittelee meille tulevaisuuden maailman jo tänään. (Hi, AI, Saksa 2019) Areenassa toistaiseksi.

Queen & Adam Lambert: The Show Must Go On

Yle Teema klo 21.26, Areenassa jo 1.9.
Brittibändi Queen on nyt suurempi kuin koskaan - 50 vuotta perustamisensa jälkeen. Osa ansiosta kuuluu amerikkalaiselle Idols-tähdelle Adam Lambertille, joka vuonna 2011 liittyi bändiin vokalistiksi ja toi Queenin musiikin uuden sukupolven tietoisuuteen. Dokumenttielokuvassa seurataan Queenin vaiheita Freddie Mercuryn kuoleman jälkeen, pohdintoja jatkamisesta sekä sitä, miten kohtalo toi lopulta yhtyeelle kultakimpaleen nimeltä Adam. Ohjaus Simon Lupton ja Christopher Bird. Ennen dokumenttia nähdään Queenin The Show Must Go On -kappaleen musiikkivideo. (Britannia 2019) Areenassa 30.10. saakka.

Queen: Live at the Rainbow

Yle Teema klo 22.57, Areenassa jo 1.9.
Huolellisesti restauroitu ja masteroitu Queenin konsertti marraskuulta 1974, taltioitu kahtena iltana Lontoon Rainbow-teatterista. Vasta nyt virallisesti julkaistussa konserttitaltiossa Queen on hurjassa nousukiidossa, takana ensimmäinen oma kiertue (The Sheer Heart Attack Tour) ja edessä paikka rockmaailman terävimmällä huipulla. Ensiesitys. Areenassa 30.10. saakka.

Kaikki Teeman lauantai-illat syksyllä 2020 »

Elämäni Biisi - uusia jaksoja

Yle TV1 ja Areena klo 21.15
Uudistunut lauantain suora viihdeilta on täynnä upeaa musiikkia ja koskettavia tarinoita. Elämäni Biisin entistä pidemmissä lähetyksissä on enemmän musiikkia, enemmän vieraita sekä enemmän pelattavaa.

Elämäni Biisissä viisi julkisuudesta tuttua vierasta jakaa elämänsä biisin, eli kappaleen, joka on heille aivan erityisen tärkeä. Juontaja Katja Ståhl saa illan vieraat avaamaan sydämensä musiikin voimalla. Vieraat pääsevät arvuuttelemaan toistensa biisejä ja paljastavat ehkä samalla jotain uutta itsestään oman elämänsä biisin ja siihen liittyvän tarinan kautta. Huippuartistit esittävät nuo biisit livenä, Kalle Torniaisen johtaman ison orkesterin säestyksellä. Tähtisolisteina loistavat ensimmäiseltä kaudelta tutut Diandra, Irina, Pepe Willberg ja Jarkko Ahola. Uutena artistina tähtisolistien kaartiin liittyy Kasmir. Syksyllä vieraina nähdään kiinnostavia ihmisiä elämän eri aloilta. Kahdeksan viikon aikana elämänsä biisit jakavat mm. Krisse Salminen, Sipe Santapukki, Elena Leeve, Li Andersson, Arja Koriseva, Pekka Puska, Pete Parkkonen ja monet, monet muut.

Katsojat pääsevät osallistumaan peliin kotipelin kautta Yle.fi-sovelluksessa. Lue lisää »

Bancroft - 2. kausi alkaa

Yle TV1 klo 22.20, Areenassa lähetyspäivän aamuna
(Bancroft, S2) 1/4. Huumepoliisina kunnostautuneen etsiväylikomisario Elizabeth Bancroftin ura on ollut suora tie tähtiin. Määrätietoinen nainen on aina raivannut tieltään kaikki esteet, ja nyt hän ottaa vastaan uuden pestin yhdistettyjen poliisivoimien johdossa. Mutta rankka työ on vaatinut veronsa - uusia vihollisia on hankittu matkan varrella, ja ystävät ovat harvassa. Odottaako häntä yksinäinen tulevaisuus? Pystyykö edes Bancroft pitämään menneisyyden luurangot komerossa loputtomiin? Ja entäpä jos rautarouva kohtaisi joskus vertaisensa, mihin se johtaisi? 4 jaksoa. Britannia 2019. Areenassa 30 vrk per jakso.

Psykologisen trillerin pääroolissa jatkaa Sarah Parish.
Elizabeth Bancroftia esittää Sarah Parish. Psykologisen trillerin pääroolissa jatkaa Sarah Parish. Kuva: Justin Slee / ITV Yle TV1,Sarah Parish,Bancroft

SUNNUNTAI 6.9.

Kiehtova Arvo Pärt

Yle Teema klo 16.05. Areenassa lähetyspäivän aamuna
(That Pärt Feeling) Aikamme tunnetuimpiin säveläjiin kuuluva virolainen Arvo Pärt täyttää 11. syyskuuta 85 vuotta. Tintinnabuli (pienten kellojen helke) on Pärtin kehittämä sävellystyyli, joka on tehnyt hänestä maailmankuulun. Pärtin harmoninen, hengellinen ja minimalistinen tyyli vetoaa moniin. Pärt kommunikoi mieluummin musiikin kuin sanojen kautta, osoittaen suurta herkkyyttä ja myös lämmintä huumorintajua ohjatessaan musiikkinsa esittäjiä.

Tässä dokumentissa Pärt työskentelee hollantilaisen Cello Octet Amsterdamin kanssa. Pärtin maailma leviää laajalle: häntä luonnehtivat mm. kapellimestarit Tõnu Kaljuste ja Daniel Reuss, viulisti Candida Thompson, koreografi Jiri Kylian, elokuvaohjaaja Alain Gomis ja elektronisen musiikin säveltäjä Kara-Lis Coverdale Kanadasta.T: Paul Hegeman Produktion, Hollanti (2018). Areenassa 4.12. saakka.

Radio Variaatio: Kaikki menee rikki

Yle Radio 1 ja Areena klo 18.00
Kahvipannu putoaa lattialle. Sydän särkyy. Auto sentään vielä käynnistyy ja kulkee, mutta vikailmoituksia tulee jatkuvasti. Näin maailma toimii – kaikki on joko rikkoutumaisillaan tai rikki. Särkyminen on välttämätöntä, sillä maailmahan sai luultavasti alkunsakin alkuräjähdyksestä tai rikkinäisestä linnunmunasta.

Jukka Hervan ja Olli Aarnin radioessee Kaikki menee rikki on retki rikkonaisuuteen ja pirstaleinen kuvaus pirstaleisesta maailmasta. Muotoaan muuttavat äänimaisemat, elektronisen musiikin pilkahdukset ja puhe etsivät sirpaleiden välisiä yhteyksiä ja sovittelevat niitä yhteen erehtyen ja onnistuen. Kuinka rikkonaisuuteen tulisi suhtautua – ja mitä kaikkea voi korjata? Työryhmä: ohjaus, dramaturgia ja äänisuunnittelu: Jukka Herva ja Olli Aarni. Kuratointi: Niklas Nybom.

Kaikki menee rikki on ensimmäinen osa äänisuunnittelija Niklas Nybomin kuratoimaa Loittonevat kappaleet -teossarjaa, joka kuullaan kolmena peräkkäisenä sunnuntaina Radio Variaation ohjelmapaikalla.

Arto Nyberg - uusia jaksoja

Yle TV1 ja Areena klo 18.45
Sunnuntai-illan keskusteluohjelmaklassikko Arto Nyberg palaa ruutuun uusin lähetyksin. Luvassa jälleen kolme mielenkiintoista, ajankohtaista vierasta ja asioihin perehtynyt toimittaja. Joka lähetyksessä on haastateltavana ihmisiä yhteiskuntaelämän eri osa-alueilta, tuttuja ja tuntemattomia - ihmisiä, joilla on sanottavaa.

Elokuva: Ideal Home

Yle TV2 klo 21.00, Areenassa aamulla
Draamakomediassa julkkiskokki Erasmus ja hänen puolisonsa Paul viettävät kinastelevaa mutta yltäkylläistä elämää kunnes eräänä iltana Erasmuksen pojanpoika ilmestyy heidän kotiinsa. Pääosissa Steve Coogan ja Paul Rudd. Ohjaus Andrew Fleming. (USA 2018)

Paul Ruddin ja Steve Cooganin hahmot seisovat vierekkäin ja keskustelevat kolmannen miehen kanssa puutarhassa lastenjuhlissa.
Paul Ruddin ja Steve Cooganin hahmot seisovat vierekkäin ja keskustelevat kolmannen miehen kanssa puutarhassa lastenjuhlissa. Kuva: KAREN KUEHN / Remstar Studios Paul Rudd,Steve Coogan,Ideal Home

Rauhantekijä - uusi kotimainen sarja

Yle TV1 klo 21.00, Areenassa kaikki jaksot jo 4.9.
Rauhantekijä on polttavan ajankohtainen poliittinen kymmenosainen draamasarja, joka sijoittuu kansainvälisten rauhanneuvottelujen maailmaan, asekauppaan sekä valtaapitävien moniulotteisiin suhteisiin.

Suomalaisella Ann-Mari Sundellilla (Irina Björklund) on takanaan pitkä ura rauhanneuvottelijana sotaa käyvissä maissa. Rauhan rakentamisen lisäksi hän on seurannut läheltä, miten poliitikkojen lupaukset eivät usein johda vielä konkreettisiin tekoihin. YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa Ann-Mari päättää puhua suunsa puhtaaksi. Hän paljastaa Suomen valtion myyvän aseita sotaa käyvään Saudi-Arabiaan, joka rikkoo ihmisoikeuksia. Skandaali on valmis.

Theo Slobo ( Richard Sammel), YK:n pääsihteeri tarjoaa Ann-Marille kenties tämän ainoan mahdollisuuden uuteen uraan skandaalin jälkeen. Ann-Mari saa tehtäväkseen neuvotella rauhan kurdien ja Turkin väliseen konfliktiin. Hän joutuu keskelle poliittista valtapeliä, jonka osapuolet ovat keinoja kaihtamatta valmiita tekemään kaikkensa päästäkseen tavoitteisiinsa.

Ann-Mari matkustaa turvaamistehtäviin Istanbuliin tiimiinsä jäsenten, ruotsalaisen Emilia Engblomin (Louise Peterhoff) sekä saksalaisen Diyar Amedin kanssa (Kardo Razzazi). Suomen ulkoministeri Oskar Rantala (Sampo Sarkola) määrää hänelle matkaan mukaan turvamiehen ja entisen sotilaan Tom Virran (Mikko Nousiainen).

Kymmenosaisen sarjan on ohjannut AJ Annila ja käsikirjoittanut Eriikka Etholén-Paju. Alkuperäistarina on tuottaja Johanna Enäsuon ja Eriikka Etholén-Pajun. 10 jaksoa. Areenassa toistaiseksi.

Kansainvälisen politiikan maailman sijoittuvan draamasarjan pääroolissa nähdään Irina Björklund.
Irina Björklund nähdään Rauhantekijän pääosassa. Kansainvälisen politiikan maailman sijoittuvan draamasarjan pääroolissa nähdään Irina Björklund. Kuva: MRP Matila Röhr Productions / Yle Yle TV1,Irina Björklund,Rauhantekijä

Elokuva: Thelma

Yle Fem klo 21.00, Areenassa aamulla Pride 2020
Thelma on varttunut uskovaisessa perheessä pikkukylässä Norjan länsirannikolla. Kun hän aloittaa opintonsa Oslossa, hänelle avautuvat uusi maailma ja uudet tunteet. Eikä vähtien uutta ystävää Anjaa kohtaan. Samalla hän alkaa saada outoja
sairauskohtauksia, joihin lääkärit eivät löydä selitystä. Kun Thelma yhdistää kohtaukset omiin tunteisiin, herättää se odottamattomia voimia, jotka puolestaan vapauttavat synkkiä muistoja menneisyydestä. Norjalainen psykologinen trilleri. Pääosissa: Elli Harboe, Kaya Wilkins, Henrik Rafaelsen. Ohjaaja: Joachim Trier. (Norja 2017)

Elokuva on osa Pride 2020 -kokonaisuutta, joka näkyy Ylen kanavilla isommin viikoilla 37-38.

Thelma (Eili Harboe) makaa sairaalasängyllä katsoen kameraan johtoja päässään.
Thelma. Thelma (Eili Harboe) makaa sairaalasängyllä katsoen kameraan johtoja päässään. Kuva: Yle Kuvapalvelu Thelma,Pride 2020

Automaattirakas

Yle Radio 1 klo 22.05, Areenassa 4.9.
Uusinta. Akateemisella elektronisella musiikilla on Suomessa pitkät ja kunniakkaat perinteet, mutta se ei ole koko totuus. Suomalaiset musiikin rakastajat ovat jo vuosikymmenien ajan luoneet ite-taiteen peräänantamattomassa hengessä uusia ja yllättäviä musiikillisia mielenmaisemia. Innokkaat uuden sähköisen musiikin tekijät ovat makuuhuoneissaan ja autotalleissaan Hangosta Nuorgamiin väsymättä jälleenrakentaneet suomalaista identiteettiä. Perttu Häkkisen toimittama ja nyt uusittava kuusiosainen Automaattirakas-sarja tekee sukelluksen kotimaisen elektronisen musiikin hengenhistoriaan: sen hitteihin, erikoisuuksiin ja unohtuneisiin mestariteoksiin. ”Elektronisella musiikilla on erikoislaatuinen kyky ohittaa inhimillisen tietoisuuden korkeimmat virtapiirit ja vaikuttaa suoraan syvätajuntaan aina liskotasoja myöten”, sanoi ohjelman toimittaja Perttu Häkkinen vuonna 2017. Yle Areena 12 kk.
Lue lisää »

Toimittaja Perttu Häkkinen
Perttu Häkkinen. Toimittaja Perttu Häkkinen Kuva: Yle Kuvapalvelu / Johanna Kannasmaa toimittaja perttu häkkinen

Who's Gonna Love Me Now?

Yle Fem klo 22.37, Areenassa jo 31.8. Pride 2020
Kibbutsissa kasvanut homoseksuaali Saar muuttaa vanhoillisen perheensä luota Lontooseen. Hän elää hyvää elämää, kunnes hänet todetaan HIV-positiiviseksi. Uutinen on kova pala ennakkoluuloiselle perheelle. (Israel 2016) (U)

Dokumentti on osa Pride 2020 -kokonaisuutta, joka näkyy Ylen kanavilla isommin viikoilla 37-38.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua