Hyppää pääsisältöön

François Leleux urakoi kaksoisroolissa taidokkaasti

Skotlannin kamariorkesteri on julkaissut levyjä viime vuosina tasaiseen tahtiin. Keväällä ilmestyi pirtsakka paketti kepeää, mutta iskevää ranskalaissävelistöä. Lankoja äänitteellä käsissään pitelee François Leleux, joka toimii levyllä oboistin ja kapellimestarin kaksoisroolissa.

Bizet äänitteen kansi
Bizet äänitteen kansi Georges Bizet

Georges Bizetin ja Charles Gounodin soivuudet saavat näpsäkän tulkinnan. Bizetin teini-ikäisenä säveltämä Sinfonia nro 1 on vakuuttavaa työtä. Reilun puolen kestoinen teos on täynnä eloisia rallatuksia ja ilomieltä. Taustalla häilyy Haydn sekä Beethovenin varhaistuotanto. Leleux pitää tulkinnoissa energiatasot yllä ja soiton kepeän tarkkana. Carmen-sarja kuullaan Ernest Guiraudin sovituksena. Tuttuun sarjaankin on löydetty tulkinnassa vauhdikkaan leikittelevä ote.

Gounodin tuotannosta löytyy kaksitoista oopperaa ja runsain määrin kirkkomusiikkia, mutta löytyy sieltä kaikkea muutakin kiinnostavaa. Gounodin myöhäistuotantoon kuuluva Petite Symphonie keikkuu nimensä mukaisesti jossain laajamuotoisen kamariteoksen ja sinfonian välimaastossa. Yhdeksälle puupuhaltimille laadittu teos hyödyntää mainiosti kokoonpanon hyveitä. Säpsäköistä staccato-puksutteluista, lipevistä pikkumelodioita ja värikkäästä vekkuloinnista rakentuu oiva kokonaisuus.

Kevyellä otteella syntyy painokkaita ja nautittavia tuloksia.

Georges Bizet: Carmen-sarja; Sinfonia nro 1. Charles Gounod: Petite Symphonie. Skotlannin kamariorkesteri/François Leleux. (Linn Records, CKD 624)

Kuuntele Uudet levyt 1.9.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.