Hyppää pääsisältöön

Howellsin pianotuotanto soi pirteästi

Kirkkomuusikkona ja säveltäjänä toimineen englantilaisen Herbert Howellsin tuotantoa on levytetty varsin aktiivisesti viime vuosina. Tuoreella levyllä soi säveltäjän pianotuotanto. Lisäarvoa tuo se, että kaikki mukana olevat teokset kuullaan nyt äänitteellä ensi kertaa.

Howells äänitteen kansi
Howells äänitteen kansi Herbert Howells

Ajallisesti teokset levittäytyvät yli kuudenkymmenen vuoden alueelle. Varhaisinta, 1910-luvun tuotantoa, edustavat pirteästi renkkaava Harlequin Dreaming, ravelmainen Phantacy sekä 7-osainen viattomien tunnelmakuvien sarja Summer Idyls. 1970-luvun alussa valmistunut Petrus-sarja edustaa asiallisempaa ja kontrapunktimaisempaa uusklassista ilmaisua.

Pianisti Matthew Schellhorn soittaa kahdenkymmenen pääosin reippaan kappaleen punelman raikkaalla otteella, kaivaen esiin olennaisen ensi kertaa taltioiduista kappaleista.

Tämä Howellsin pianomusiikkiin keskittyvän sarjan ensimmäinen kurkistus syventää jälleen omalta osaltaan kuvaa tekijän tuotannosta.

Herbert Howells: Piano Music Vol. 1. Matthew Schellhorn, piano. (Naxos, 8.571382)

Kuuntele Uudet levyt 1.9.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.