Hyppää pääsisältöön

Teema ♥ Rakkautta & Anarkiaa 2020

Elio (Timothée Chalamet) solar utomhus, i bakgrunden ser man Oliver (Armie Hammer) som också solar.
Call Me by Your Name: Timothée Chalamet ja Armie Hammer Elio (Timothée Chalamet) solar utomhus, i bakgrunden ser man Oliver (Armie Hammer) som också solar. Kuva: The Walt Disney Company Nordic Call Me by Your Name,Timothée Chalamet

Teema esittää taas Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin helmiä viime vuosilta. Helsingin kansainvälinen elokuvafestivaali järjestetään 17.–27. syyskuuta. R&A -elokuvat muodostavat samalla osan Teeman, Yle Femin ja Areenan Pride-ohjelmistoa.
Elokuvia Teemalla ja Yle Femillä 4.–25.9.2020.

Rakkautta & Anarkiaa -elokuvasarjan Teemalla aloittaa järkälemäinen 1990-luvun klassikko, Curtis Hansonin rikosjännäri L.A. Confidential, joka sijoittuu kirjailija James Ellroyn kuvittelemaan kovaan ja kyyniseen 1950-luvun enkelten kaupunkiin. Australialaisnäyttelijät Russell Crowe ja Guy Pearce tekivät Hollywood-läpimurtonsa keskenään hyvin erilaisina poliisimiehinä, jotka löytävät ennenkuulumattoman korruptiovyyhdin. Oscarilla elokuvasta palkittiin Kim Basinger naispääosasta sekä Brian Helgeland ja Curtis Hanson käsikirjoituksesta.
Teema pe 4.9. klo 21.25, Areenassa 7 päivää

Elokuvan L.A. Confidential julistekuva
Elokuvan L.A. Confidential julistekuva Kuva: Regency Enterprises L. A. Confidential,teeman elokuvat

Sunnuntaina 6.9. Yle Fem esittää kaksi R&A -elokuvaa, jotka samalla aloittavat Teeman, Femin ja Areenan Pride-ohjelmiston. Thelma on norjalainen yliluonnollisia aineksia sisältävä psykologinen trilleri. Sen nimihenkilö on nuori nainen, syvästi uskovaisen perheen tytär, joka yliopistoon opiskelemaan tultuaan alkaa huomata omaavansa salaperäisiä psykokineettisiä kykyjä, joita hän ei itsekään ymmärrä eikä hallitse. Hallitsemattomia ovat myös Thelman tunteet opiskelutoveri Anjaa kohtaan. Joachim Trierin ohjaama Thelma on valmistunut vuonna 2017.
Yle Fem su 6.9. klo 21.00. Areenassa 30 päivää

Israelilaisten veljesten Tomer ja Barak Heymannin ohjaama dokumentti Who's Gonna Love Me Now nähdään Femillä samana iltana. Se seuraa lontoolaistuneen israelilaismiehen elämää: päähenkilö Saar on homo ja HIV-positiivinen, ja hän on jo lähes 20 vuotta sitten jättänyt kotimaansa sekä uskonnollisen sukunsa. Lontoosta hän on löytänyt itselleen uuden perheen, mutta nyt hän matkustaa ensi kertaa vuosikausiin takaisin vanhaan kotimaahansa kohdatakseen menneisyytensä.
Yle Fem su 6.9. klo 22.50, Areenassa 90 päivää

Saar, dokumentin Who's Gonna Love Me Now päähenkilö. Taustalla Israelin lippu
Saar, dokumentin Who's Gonna Love Me Now päähenkilö. Taustalla Israelin lippu Kuva: Shuki Guzik / Heymann Brothers Film Who's Gonna Love Me Now?,rakkautta ja anarkiaa

God's Own Country on brittiläisen Francis Leen ylistetty esikoisohjaus vuodelta 2017, draama kahden miehen rakkaudesta Englannin maaseudulla. Johnny on isänsä maatilalla raatava kolmekymppinen mies, Gheorghe on Romaniasta tilalle kausitöihin palkattu renki. "Yorkshiren Brokeback Mountainiksi" nimitetty elokuva on täynnä pinnan alla kuohuvia väkeviä tunteita, jotka etsivät tietään sanoiksi ja teoiksi.
Teema ke 9.9. klo 22.15, Areenassa 30 päivää

Johnny Saxby (Josh O'Connor) ja Gheorghe Ionescu (Alec Secareanu) istuvat nummella.
Johnny Saxby (Josh O'Connor) ja Gheorghe Ionescu (Alec Secareanu) istuvat nummella. Kuva: Agatha A. Nitecka / British Film Institute God's Own Country,Pride 2020

Pride-viikon perjantain elokuva Carmen ja Lola on espanjalaisen Arantxa Echevarrían vuonna 2018 ohjaama draama kahdesta nuoresta romaninaisesta, joiden rakkaus ei mahdu suvun ja romaniyhteisön kuvioihin. Carmen on saanut perinteisen kasvatuksen, mutta Lola sen sijaan on vapaamielisemmästä perheestä, joka on laittanut tyttärensä kouluun. Naisten keskinäinen rakkaus ylittää vanhoillisen kulttuurin sietokyvyn.
Teema pe 11.9. klo 21.00, Areenassa 30 päivää

Lola (Zaira Romero) ja Carmen (Rosy Rodríguez) katsovat vierekkäin ylös taivaalle hymyillen, sininen taivas taustalla.
Lola (Zaira Romero) ja Carmen (Rosy Rodríguez) katsovat vierekkäin ylös taivaalle hymyillen, sininen taivas taustalla. Kuva: Yle Kuvapalvelu Carmen and Lola,Carmen ja Lola

Luca Guadagninon ohjaama rakkaustarina Call Me by Your Name oli yksi vuoden 2017 kansainvälisistä sensaatioista. André Acimanin romaaniin perustuva draama kertoo kahden nuoren, 17-vuotiaan Elion ja 24-vuotiaan Oliverin, yhteisestä kesästä 80-luvun alun Italiassa. Pääosissa loistavat Timothée Chalamet ja Armie Hammer. 90-vuotias veteraanituottaja James Ivory palkittiin Oscarilla käsikirjoituksesta.
Teema ke 16.9. klo 22.00, Areenassa 14 päivää

Elio (Timothée Chalamet) nojaa päätään Oliverin (Armie Hammer) rintaa vasten. Sininen taivas taustalla.
Elio (Timothée Chalamet) nojaa päätään Oliverin (Armie Hammer) rintaa vasten. Sininen taivas taustalla. Kuva: Frenesy Film Company Call Me by Your Name,Pride 2020

Katso Areenassa kirjailija André Acimanin ja näyttelijä Boodi Kabbanin keskustelu Helsinki Lit -festivaalilla 2019!

Viimeiset kaksi Teeman styksyn R&A -elokuvista sijoittuvat musiikin maailmaan. A Dog Called Money on Seamus Murphyn ohjaama dokumentti PJ Harveystä tekemässä albumia The Hope Six Demolition Project. Harvey etsii inspiraatiota musiikkiinsa mm. Kosovosta ja Afganistanista, ympäristöistä, jotka puolestaan ovat ohjaaja Murphylle tuttuja sotakuvaajan työstä.
Teema la 19.9. klo 20.00, Areenassa 1 vuosi 8 kuukautta

PJ Harvey palaneiden autonromujen ympäröimänä vuoristomaisemassa
PJ Harvey palaneiden autonromujen ympäröimänä vuoristomaisemassa Kuva: Seamus Murphy PJ Harvey,A Dog Called Money

Sarjan päättää draama Whiplash, jossa nuori ja äärimmäisen kunnianhimoinen jazzrumpali käy kovaa koulua vaativan mestarin alaisuudessa päästäkseen huipulle. Legendaarisen opettajan menetelmät ovat sekä fyysisesti että henkisesti rankkoja. J.K. Simmons ja Miles Teller ovat Damien Chazellen ohjaaman draaman pääosissa.
Teema pe 25.9. klo 21.00, Areenassa 14 päivää

Whiplash, Miles Teller, J.K Simmons
Whiplash, Miles Teller, J.K Simmons Kuva: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa