Hyppää pääsisältöön

Lastenpsykiatri Raisa Cacciatore: Tämä on hyvä tapa selittää pienelle lapselle, mistä vauvat tulevat – nämä viisi seksuaalikasvatuksen perusasiaa jokaisen vanhemman pitää ottaa haltuun

Kuvituskuva: Suurennuslasiin piirretty silmä katselee edessään näkyviä hedelmiä: kiivi, persikka ja banaani.
Kuvituskuva: Suurennuslasiin piirretty silmä katselee edessään näkyviä hedelmiä: kiivi, persikka ja banaani. Kuva: Seera Rytkölä / Yle seksuaalikasvatus,keho,Akuutti

Pienen lapsen seksuaalikasvatus ei tarkoita aikuisten seksin yksityiskohtaista kuvailua tai valheellista haikarapuhetta, vaan turvallisen aikuisen läsnäoloa, ikätasoista asioiden sanoittamista sekä rajojen ja oikeuksien opettamista. Positiivinen ja avoin puhe seksuaalisuudesta tukee lapsen kehitystä ja antaa hänelle tärkeitä turvataitoja.

“Viisivuotias kysyi nukkumaan mennessään, saako hän työntää kädessään olevan kirahvin pimppiin. Vanhempi oli vastannut, että periaatteessa kyllä, mutta älä työnnä, kun se voi olla vähän kova ja likainen, eikä se ole ehkä hellimistä vaan saattaa ennemminkin sattua.“

Seksologi, seksuaaliterapeutti Marja Kihlströmin kertoma esimerkki vanhemman ja lapsen välisestä keskustelusta olisi voinut tapahtua missä tahansa perheessä.

Usein lasten kysymykset ja ihmettelyt tulevat hetkinä, jolloin niitä vähiten odottaa. Tilanteet voivat hämmentää, jopa hävettää, vanhempaa. Mitä lapselle voi ja pitäisi vastata?

Kokosimme viisi asiaa, jotka jokaisen alle kouluikäisen lapsen vanhemman kannattaa ottaa haltuun.

1. Vastaa aina lapsen kysymykseen

Akuutti kysyi vanhemmilta, miten he ovat puhuneet lastensa kanssa seksuaalisuudesta. Vastauksista ilmeni, että pääsääntöisesti pientenkin lasten kanssa oli käyty jo jonkinlaisia kehoon ja seksuaalisuuteen liittyviä keskusteluita.

Useita vanhempia kuitenkin mietitytti, miten lasten kysymyksiin voi ja kannattaa vastata ja toisaalta, miten luoda lapselle turvallinen ympäristö kysyä ja ihmetellä avoimesti.

“Omassa lapsuudessa ja nuoruudessa seksi oli kotona tabu ja on edelleenkin. Kärsin siitä vielä nyt aikuisena. Miten vältän tämän oman lapseni kohdalla?”

"Vastaan siihen mitä kysytään, en ala vuolaasti kertomaan mitään muuta. Asioista puhutaan nimillä ja niinkuin ne on."

Varhain alkanut ikätasoinen seksuaalikasvatus ei kannusta lasta seksikokeiluihin tai pilaa lasta vaan päinvastoin suojaa häntä, Väestöliiton lastenpsykiatri Raisa Cacciatore painottaa.

Lapselle ei tarvitse selittää asioita aikuisten termein ja läpikotaisin, mutta ei myöskään pidä jättää vastaamatta tai sepitellä satuja kukista ja mehiläisistä. Tärkeintä on, että lapsi saa vastauksen eikä hänelle synny häpeän tunnetta omasta kysymyksestään.

Aikuisen tehtävä on opettaa lapselle kehonosien oikeat nimet sekä antaa varmuus siitä, että omasta kehosta on lupa iloita ja nauttia monin eri tavoin.

Luonteva ja positiivinen suhtautuminen, ikätasolle sopivan tiedon antaminen sekä turvallinen ympäristö asioiden ja oman kehon ihmettelyyn auttavat lapsen itsetunnon kehittymistä ja lapsen myönteistä minäkuvaa, Cacciatore sanoo.

Kuvituskuva: Pieni tyttö katsoo suurennuslasilla peiton alle, jossa pehmolelut nukkuvat.
Kuvituskuva: Pieni tyttö katsoo suurennuslasilla peiton alle, jossa pehmolelut nukkuvat. Kuva: Seera Rytkölä / Yle seksuaalikasvatus,keho,Akuutti

2. Anna lapsen tutkia omaa, ihmeellistä kehoaan

Yksi yleisimmistä vanhempien kysymyksistä liittyy siihen, miten tulisi suhtautua sukuelimiään koskettelevaan lapseen, kertoo seksologi, seksuaalikasvattaja Anna-Riitta Kässi.

“Oho, onpas sinulla todellakin hieno pippeli! Älä rassaa sitä pimpsaa! Sanoinko minä noin? Apua! Kehuin poikaa ja moitin tyttöä! Hävettää. Toivottavasti tyttäreni ymmärtää dinosaurusäitiään…”

"4-vuotiaan kanssa on jo puhuttu erektiosta, koska lapsen oma erektio hämmentää. Kerroin miten luonnollista se on ja samaan syssyyn puhuin ylipäänsä oman kehon koskemattomuudesta ja rajoista. Ja siitä missä voi itseään tutkia ja miten tärkeää se on."

Aikuista lapsen itsensä koskettelu saattaa hämmentää. Tieto siitä, että kyseessä on ihan normaali tilanne, voi auttaa suhtautumaan tilanteeseen, asiantuntijat muistuttavat.

On normaalia, että pienikin lapsi koskettelee itseään ja tutustuu kehoonsa, eikä siinä ole mitään väärää, Cacciatore vakuuttaa. Samalla lapsi oppii, mikä tuntuu hyvältä ja mikä ei.

Monelle lapselle pippelin tai pimpin koskettelu eli unnutus voi olla myös tapa kanavoida ahdistavia ja pelottavia tunteita. Onkin hyvin tavallista, että lapsi koskettelee itseään esimerkiksi päivähoidossa, missä hän voi hakea turvaa ja rauhoittaa mieltään stressaantuneena ja väsyneenä.

Jos aikuinen huomaa lapsen koskettelevan itseään, kannattaa tilanteeseen suhtautua mahdollisimman luontevasti. Lasta voi muistuttaa, että itsensä kosketteluun on lupa omassa rauhassa, mutta muiden nähden sitä ei ole tapana tehdä.

– Samassa yhteydessä lapselle kannattaa puhua myös hygieniasta ja käsien pesemisen tärkeydestä, Anna-Riitta Kässi lisää.

Kehoa saa tutkia ja siihen saa tutustua.

Nautinnosta puhuminen lapsen kanssa tuntuu Akuutin kyselyn mukaan monesta aikuisesta hankalalta. Hämmentävältäkin tuntuva puheenaihe kannattaa kuitenkin ottaa lapsen kanssa esiin, jos siihen on luonteva tilaisuus, Marja Kihlström kannustaa.

Lapsilla on oikeus oppia, että oma keho on ihana ja siitä tulee paljon hyvää oloa. Kehoa saa tutkia ja siihen saa tutustua.

Kehon tuomasta nautinnosta kannattaa puhua myös ilman seksuaalisuutta, Raisa Cacciatore lisää. Halailu, keinuminen, uiminen, kylpeminen, pyyhkeeseen käpertyminen tai sylissä istuminen ovat kehollisia asioita, joista voi ja saa nauttia.

Kuvituskuva: Pieni poika tuijaa taskulampulla raskaana olevan naisen mekon alle.
Kuvituskuva: Pieni poika tuijaa taskulampulla raskaana olevan naisen mekon alle. Kuva: Seera Rytkölä / Yle seksuaalikasvatus,keho

3. Kerro mistä vauvat tulevat

Miehellä ja naisella on vauvan siemen ja kun ollaan lähekkäin alasti ja päätetään yhdessä laittaa pippeli ja pimppi yhteen, on aikuisten mahdollista saada vauva. Esimerkiksi näin Raisa Cacciatore selittäisi lisääntymisen pienelle lapselle.

Jo päiväkoti-ikäistä lasta mietityttää, mistä vauvat tulevat ja mitä seksi-sana tarkoittaa. Siksi aikuisella olisi hyvä olla sanat valmiina yllättäviäkin kysymyksiä varten.

“Kuvittelin lapsen mielessä itse, että isi käy ostamassa Siemenkaupasta siemenen, jonka äiti nielaisee. Kaikki siemenet on nimettyjä ja että isi oli valinnut juuri minut kaupasta."

Myös perheiden moninaisuus kannattaa muistaa vauvoista puhuttaessa. Erilaiset keinohedelmöityksen tavat ja adoptiot, jotka ovat hyvin yleisiä, on asiantuntijoiden mukaan hyvä käydä läpi jo pienen lapsen kanssa.

Kun lapsi saa kotoa haluamansa tiedon, ei hän hae sitä muualta.

Jos seksuaalisuudesta puhuminen ja lapsen uteliaisiin kysymyksiin vastaaminen nolostuttaa ja hämmentää vanhempaa, siirtyy häpeä helposti myös lapseen. Lapselle ei tarvitse kertoa kaikkea, mutta ei myöskään valehdella.

Lapsella pitää olla tunne, ettei hänen tarvitse hävetä mitään kysymyksiään ja asioista on sallittua ja turvallista puhua aikuisen kanssa.

– On erittäin tärkeää, että lapsi saa haluamansa tiedon kotoa, eikä hänen tarvitse hakea sitä pelottavista, epäluotettavista tai vaarallisista lähteistä, Raisa Cacciatore sanoo.

4. Auta lasta ymmärtämään aikuisten maailmaa, jos hän siihen törmää

Aikuisten välinen seksi ja siihen liittyvät asiat eivät kuulu lapsen silmille. Jos lapsi kuitenkin vahingossa niihin törmää, on tärkeää, ettei lapsi jää yksin hämmennyksensä kanssa.

"Miten ne radiosta tunkevat aikuisten lelumainokset oikeasti pitäisi selittää 6-vuotiaalle lapselle?"

"6-vuotias tyttäreni tuli makuuhuoneestamme vihreän kaalimadon kanssa ja kysyi, että mikä tämä on? Vastasin, että se on vanhanaikainen joulukoriste!"

"Seksiin liittyvä tunnekokemus ja mielihyvä ovat asioita, joista ei vielä ole keskusteltu. Toivottavasti osaan ajallaan näistä yksinhuoltajana kertoa pojalle yhtä luontevasti kuin vauvojen teon teknisestä puolesta."

Jos lapsi ihmettelee aikuisten seksileluja, näkee seksikuvia tai aikuisten välistä seksiä, on hänelle tärkeää kertoa ja selittää ikätasoisesti, mitä hän näki ja mitä tilanteessa tapahtui.

Esimerkiksi vanhempien seksin näkeminen saattaa aiheuttaa lapselle hämmennystä. Lapselle on tärkeää pahoitella tapahtunutta ja normalisoida tilanne. Kerro, että me vanhemmat harrastimme seksiä eli teimme hyvää toisillemme, mitään pahaa ei tapahtunut. Eikä lapsen olisi pitänyt nähdä sitä, Marja Kihlström neuvoo.

Kuvituskuva: Lapsi seisoo uimapukupäällä vesilammikossa. Uimapukualueen ympärillä on rengas.
Kuvituskuva: Lapsi seisoo uimapukupäällä vesilammikossa. Uimapukualueen ympärillä on rengas. Kuva: Seera Rytkölä / Yle seksuaalikasvatus,keho,Akuutti

5. Opeta tärkeät turvataidot ja uikkarialue

“Esikoiseni on ollut utelias ja kiinnostunut ihan kaikesta mahdollisesta, niin myös ihmisten kehoista ja lisääntymisestä. Keskustelimme erilaisista kehoista ja sukuelimistä jo hänen ollessaan 2-vuotias. Samoihin aikoihin tuli luonteva keskustelun paikka myös siitä, miten toisen kehoa saa koskea, ja kuka ja miten saa omaa kehoa koskea.”

Kun lapsella on turvallinen aikuinen, jonka kanssa hän voi puhua avoimesti kehosta ja seksuaalisuudesta, oppii hän samalla tärkeitä turvataitoja eli nimet joka paikalle, kehon oikeudet sekä oman ja toisen kehon kunnioittamista.

– Jo pienelle lapselle on hyvä opettaa, että uikkareiden alla on hänen ikiomat arvokkaat paikkansa, joista voi itse päättää puhuuko niistä ja antaako kenenkään katsoa tai koskea niitä, Cacciatore kertoo uimapukusäännöstä.

Pienellekin lapselle voi selittää, että hänen uimapukualueensa rintakehästä intiimialueeseen, niin etu- kuin takapuolelta, samoin kuin suu, on lapsen omaisuutta ja siihen saa koskea vain lapsen luvalla.

– Jos lapsi on vielä niin pieni, että hänen peppuaan pestään, voi lapselle kertoa, ketkä hänen pyllyään saavat pestä, Marja Kihlström lisää.

Aina aikuistakaan ei tarvitse totella ja itseä saa puolustaa.

Lasten on tärkeää myös tietää, ettei mihinkään, mikä ei tunnu itsestä kivalta, tarvitse suostua, Kihlström muistuttaa. Päiväkotikaverin kanssa ei ole pakko kävellä käsikädessä, ketään sukulaista ei ole pakko halata, eikä joulupukin syliin ole pakko mennä.

– Jokaisella, myös lapsella, on oikeus kieltäytyä ja sanoa ei. Oma keho ja tunne ovat arvokkaita ja riittäviä, muuta ei tarvita.

Kolmen kohdan sääntö

  1. Sano EI
  2. Lähde pois
  3. Kerro tutulle ja turvalliselle aikuiselle

Lapselle kannattaa opettaa tärkeä kolmen kohdan muistilista, jos jokin tilanne tai kosketus tuntuu hänestä pahalta.

Kolmen kohdan sääntö on tärkeää käydä jo pienenkin lapsen kanssa läpi, että hän osaisi lähteä pois ikävistä tilanteista sekä uskaltaisi kertoa epämiellyttävästä tunteesta tai tapahtumasta turvalliselle aikuiselle, Cacciatore painottaa.

Pelottelu ei ole oikea tapa opetella asioita. Kun lapsi osaa säännöt ulkoa, on hyvä muistuttaa, että turvataitoja voi harjoitella ihan millaisissa epämiellyttävissä tilanteissa tahansa vaikkapa kaverin kanssa, jos joku leikki ei tunnu itsestä kivalta.

– Vasta sen jälkeen voidaan puhua aikuisista, jotka eivät halua noudattaa yhdessä sovittuja sääntöjä ja voivat tehdä ikäviä ja vääriä asioita, joista pitää tulla heti kertomaan, Cacciatore sanoo.

Miksi seksin harrastamisen sijaan lapsille kannattaa puhua seksin tekemisestä? – Seksuaalikasvattaja Anna-Riitta Kässi kertoo Akuutin instalivessä

Lue lisää:

Miksi seksuaalikasvattaa alle kouluikäistä?
Turvataidot ja lapsen keho

Seuraa Akuuttia myös Facebookissa ja Instagramissa @yleakuutti!