Hyppää pääsisältöön

Myötätunto on alikäytetty supervoima!

Ilmianna ystävällinen teko!
Ilmianna ystävällinen teko! Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle sympatia,ystävällisyys

Osallistu syksyn aikana Havaintoja ihmisestä -ohjelman somehaasteisiin. Ilmianna ystävällisiä tekoja, joita havaitset tai teet itse. Syksyn aikana kohdataan myös omia mokia lempeydellä. Haasteiden tunniste Twitterissä on #ystävällisyys.

Tutkimusten mukaan myötätunto parantaa ajatteluamme sekä lisää hyvinvointia.

Turvan, yhteyden ja myötätunnon kokemus on meille ihmisille tärkeää. Toisten arvostaminen synnyttää moraalista nostetta.

”Hyväntahtoisuuden näkeminen viehättää meitä ja synnyttää halun toimia itsekin parempina ihmisinä”, kertoo myötätuntotutkija Miia Paakkanen.

Havaintoja ihmisestä -sarjassa toimittaja Satu Kivelä paneutuu syksyn aikana neljän jakson verran ystävällisyyden ja myötätunnon merkitykseen.

Ensimmäinen haaste käynnistyy 3.9. Ilmianna tutun tai tuntemattoman ystävällinen teko!

3.9. Ystävällisyys työelämässä -jaksossa pohditaan kestääkö työpaikka kyyneleitä? Tutkimusten mukaan Ihminen on rohkeampi ja luovempi sellaisessa ryhmässä, jossa hän kokee olevansa hyväksytty. Haastateltavana on ratkaisukeskeinen työnohjaaja Mari Juote.

1.10.Millainen on myötätuntoinen elämänasenne? Toisten hyvät teot kannustavat muitakin. Myötätunnon taitoja voi oppia. Haastateltavana on myötätuntotutkija Miia Paakkanen.

Toinen haaste käynnistyy marraskuussa: Ilmianna mokasi!

19.11. Miten olla ystävällinen myös itselleen? Itsensä mollaaminen syö motivaatiota ja aiheuttaa stressiä. Haastateltavana on ratkaisukeskeinen työnohjaaja Mari Juote.

3.12. Miten myötätuntoharjoitukset ovat muuttaneet suhtautumista omaan itseen ja toisiin ihmisiin? Opiskelijat kertovat harjoitusten vaikutuksista ja avaavat päiväkirjansa. Haastateltavana on myös Myötätuntoa korkeakouluihin -hankkeen päällikkö Laura Heimonen.

Myötätuntoa korkeakouluihin -hanke on tänä syksynä mukana YLE:n Havaintoja ihmisestä -ohjelmasarjassa ja siihen liittyvässä sosiaalisen median kampanjassa yhdessä Jyväskylän yliopiston kanssa.

”Myötätunnosta on taidoksi ahdistaviin sosiaalisiin tilanteisiin, ja se toimii tyynnyttäjänä turbulenteissa elämänvaiheissa. Myötätunnon taitojen avulla voimme myös vaihtaa armottomasta tai syyllistävästä ajattelusta suopean tulkinnan ajatteluun, jonka perimmäisenä motiivina on välittäminen niin itseä kuin muita kohtaan”, kertoo Myötätuntoa korkeakouluihin -hankkeen päällikkö Laura Heimonen.

Lisää tietoa Myötätuntoa korkeakouluihin -hankkeesta.

 • Jumalanpalvelukset maaliskuussa

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset maaliskuussa 2022

  Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 ortodoksisen liturgian kanssa vuorottelevat vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset.

 • Hartauspuhujat maaliskuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat maaliskuussa 2022

  Aamuhartaus ma-la klo 6.50, ei uusintaa. Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.

 • Yle Radio 1:n Horisontti-ohjelma summaa vuoden tärkeät teemat ja aloittaa uudella ohjelmapaikalla

  Uusi lähetyspaikka on 16.1. alkaen su klo 15

  “Nyt ei puhuta tulitikun päästä, vaan tulen merkityksestä ihmiskunnalle!” Näin totesi vastaava tuottaja Anna Simojoki Yle Radio 1:n uskonto- ja katsomusjournalistisesta Horisontti-ohjelmasta. Vaikka vuosi 2021 on ollut monin tavoin poikkeuksellinen, on puhetta uskosta, maailmankatsomuksesta, etiikasta ja yhteiskunnasta riittänyt. Olemme saaneet yli sadan vieraan kanssa pohtia ihmisyyden, elämän ja katsomuksellisten kysymysten välisiä risteymiä. Minkälaisen maailman osana ihminen itsensä tässä ajassa löytää, miten tähän päädyttiin ja miten jatkaa eteenpäin?

 • Jumalanpalvelukset helmikuussa

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset helmikuussa 2022

  Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 ortodoksisen liturgian kanssa vuorottelevat vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset.