Hyppää pääsisältöön

Tuuletusta, tanssimista ja siitepölyseikkailuja – mehiläispesässä tapahtuu enemmän kuin arvaatkaan!

Mehiläspesä ja mehiläisiä
Mehiläspesä ja mehiläisiä Kuva: Jaakko Kaisto mehiläiset,Mehiläispesä

Mehiläispesän elämä vaikuttaa ensisilmäyksellä tylsältä - tasaista surinaa, eikä juuri mitään tapahdu. Kun katsoo tarkemmin, huomaa, että työtehtäviä ja rooleja on paljon erilaisia. Yhdyskunnan toiminta on monimutkaista, mutta yhteistyö saumatonta!

Tuuletus pitää lämpötilan sopivana

Tuulettamalla mehiläiset pitävät pesän lämpötilan sopivana. Kennoissa kehittyvien poikasten kannalta on tärkeää, että lämpötila ei nouse liian korkeaksi. Mehiläisten voi nähdä tuulettavan pesän suuaukolla erityisesti kuumina iltapäivinä.

Siitepöly maistuu poikasille

Mehiläiset keräävät kukista mettä tai mesikastetta sekä siitepölyä. Medestä ja mesikasteesta valmistetaan hunajaa. Siitepölyssä on puolestaan proteiinia, jota poikaset tarvitsevat kasvaakseen vahvoiksi. Mehiläiset sullovat siitepölyn takajaloissa sijaitseviin vasuihinsa kuljettaakseen sen kukista pesään.

Mehiläistanssi välittää tietoa

Kun mehiläinen on löytänyt hyvän mesi- tai siitepölyapajan, se palaa pesään ja kertoo siitä tanssien kavereilleen. Tanssi välittää tietoa hämmästyttävän tarkasti. Sen perusteella mehiläiset saavat tietää kuinka kaukana ja missä ilmansuunnassa apaja sijaitsee. Videolta opit mehiläistanssin askeleet!

Hormonit auttavat suunnistamaan

Mehiläisten takaruumiissa sijaitsee tuoksurauhanen, toiselta nimeltään Nasonovin rauhanen. Rauhasesta erittämiensä hormonien avulla mehiläiset voivat viestiä toisilleen. Viestiessään ne nostavat takaruumiinsa pystyyn ja leyhyttävät siivillään tuoksua ympäristöönsä. Tällaista pyllistelyä näkee tyypillisesti sen jälkeen, kun pesää on häiritty, jolloin mehiläiset auttavat toisiaan löytämään takaisin pesälle.

Kuningatar, pesän tärkein yksilö

Mehiläisyhdyskunnassa on kerrallaan aina vain yksi kuningatar eli emo. Synnyttyään kuningatar lentää ensin parittelulentoja ja parittelee useiden koirasmehiläisten kanssa. Sen jälkeen se munii päivittäin suuria määriä poikasia ja säätelee pesän toimintaa erittämiensä hormonien avulla. Kuningatar on yhdyskunnan mehiläisistä pitkäikäisin ja voi elää useita vuosia.

Poikasista pidetään huolta

Emo munii poikaset kennojen pohjalle. Ensin poikaset kehittyvät toukkina, jonka jälkeen aikuiset mehiläiset peittävät kennot vahakansilla, ja poikasilla alkaa niin kutsuttu peittosikiövaihe. Peittosikiöt vaativat noin 35 asteen lämpötilan kasvaakseen aikuisiksi. Videolta näet, kuinka mehiläiset kerääntyvät kylmänä yönä pesän suuaukolle pitämään peittosikiöitä lämpimänä.

Työläisillä on hurja työtahti

Nuoret työmehiläiset toimivat ensin erilaisissa helpommissa tehtävissä pesän sisällä. Ne esimerkiksi siivoavat ja vartioivat pesää. Lopulta ne saavat ylennyksen kenttämehiläisiksi, joiden tehtävä on kerätä mettä ja siitepölyä. Työläiset tekevät töitä jatkuvasti koko elämänsä ajan, ja siksi niiden elimistö kuluu nopeasti loppuun. Työmehiläisen keskimääräinen elinaika on kesän kiihkeimpinä hetkinä vain reilun kuukauden.

Kuhnureiden kova kohtalo

Kuhnurit ovat koirasmehiläisiä. Niiden ainoa elämäntehtävä on lisääntyä. Pariteltuaan kuhnuri kuolee. Ne kuhnurit, jotka eivät ole parittelussa onnistuneet, saavat syksyllä häädön pesästä.