Hyppää pääsisältöön

Strömsö starttaa syyskauteen uusin voimin: "Sisältö sopii hyvin tähän aikaan"

Elin Skagrsten-Ström och Niklas Aldén på Strömsö.
Viikonloppuna Strömsön huvila avaa jälleen ovensa. Kuvassa Elin Skagersten-Ström ja Nicke Aldén. Elin Skagrsten-Ström och Niklas Aldén på Strömsö. Kuva: Yle/ Alexandra Wärn Strömsö,Elin Skagersten-Ström,Niklas Aldén

Jos kirjoittaa erilaisia versioita ilmauksesta "Ei mennyt niin kuin Strömsössä" ruotsiksi tai suomeksi hakukoneeseen netissä, saa kymmeniätuhansia osumia. Siitä saa jonkinlaista viitettä siitä, millaiseksi ilmiöksi tv-ohjelma on vuosien kuluessa kehittynyt. Näinä päivinä alkaa syyskausi.

- Uutta tänä vuonna on kahdet uudet kasvot ruudussa, uusi juontaja ja uusi puutarha-asiantuntija, sanoo Christina Staffans, Strömsön tuottaja. Ja nykyisessä tilanteessa sisältömme ja edustamamme arvopohja on meistä ajankohtaisempi kuin koskaan yleisöllemme.

Christina Staffans projektledare för programmet Strömsö.
Christina Staffans 1800-luvulla rakennetun Strömsön huvilan edessä Vaasassa. Christina Staffans projektledare för programmet Strömsö. Kuva: Yle/ Alexandra Wärn Strömsö

Strömsö kartalla

Keväällä koronapandemian ensimmäisessä vaiheessa kohosivat monien Ylen ohjelmien katsoja- ja kuulijaluvut, ja se huomattiin myös Strömsössä. Konsepti, johon kuuluu kotoilu, ruuanlaitto ja kierrätys, oli lisäksi sopusoinnussa sen kanssa, mikä ilmeisesti juuri silloin puhutteli ihmisiä, pohtii Christina Staffans.

- Keväällä järjestimme Instagramissa tapahtuman, jossa oli mahdollista kokoontua kerran viikossa neulomaan livenä. Se toimi oikein hyvin, sanoo Staffans.

Lee Esselström på Strömsö.
Lee Esselström Strömsössä. Lee Esselström på Strömsö. Kuva: Yle/ Alexandra Wärn Lee Esselström,Strömsö
...onnellisuushormoneja vapautuu, kun tekee työtä käsillään― Lee Esselström

Käsityöasiantuntija Lee Esselström johti projektia, jossa neulojat ympäri Pohjoismaita saivat apua yksinkertaisen huivin tekemiseen aiemmin Strömsössä annetun mallin mukaan.

- Siihen aikaan kaivattiin jotain muuta, ja ajattelin, että ihmiset kaipaavat jotain positiivista. Sen lisäksi on tieteellisesti todistettu, että onnellisuushormoneja vapautuu, kun tekee töitä käsillään, sanoo Lee.

Palautetta tuli paljon, ja osallistujia ilmestyi niin Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta kuin Islannistakin. Ohjeita ja vinkkejä jaettiin sekä ruotsiksi että suomeksi.

Lee Esselström.neulottu huivi
Lee Esselström järjesti "liveneulontakeskiviikot" koronakeväänä 2020. Osallistujat tekivät kaikki tällaisen yksinkertaisen huivin. Yksi katsoja ehti neuloa niitä 30 (!) kevään aikana. Kuva: Yle/ Alexandra Wärn, Yle/ Esa Saari

Suorana lähetettyjen neulontakeskiviikkojen yhteydessä huhtikuussa Lee teki ohjevideoita, kuten tämän, jossa hän näyttää, miten perinteisen virheen, eli pudonneen silmukan, saa korjattua helposti.

Neulominen on pandemiastakin riippumatta hyvin suosittua juuri nyt, niin maailmanlaajuisesti kuin täällä meilläkin, Lee toteaa.

- Se on suosituin käsityömuoto Suomessa. Innostus liittyy lisääntyneeseen kiinnostukseen kestävästä kehityksestä. Neuloessa tietää, mistä tuotteet tulevat ja miten ne on tuotettu.

Syyskaudella on kaikille neulonnan ystäville luvassa kokonainen ohjelma neulomisesta. Lee on lisäksi saanut tehtäväkseen suunnitella tämän vuoden Nenäsukan. Se on villasukka, jonka kuka tahansa voi neuloa, myydä ja lahjoittaa voiton Nenäpäiväkeräykseen.

Nainen pitää puolivalmistatutunt villasukkaneuleprojekt kädessä
Marraskuussa on jälleen Nenäpäivän aika. Tänä vuonna Lee Esselström on suunnitellut Nenäsukan ulkoasun. Nainen pitää puolivalmistatutunt villasukkaneuleprojekt kädessä Kuva: Juha Leskelä /Yle Lee Esselström,Strömsö,Nenäpäivä,sukat,neulonta

Teemaohjelman yhteydessä nostetaan esiin myös neulomisen inhimillinen panos.

- Moni auttaa näkymättömissä neulomalla. Suomessa neulotaan esimerkiksi vastasyntyneille, syöpäpotilaille ja veteraaneille. Pohjanmaalta on lähetetty esimerkiksi tarvitseville Venäjällä äitiyspakkauksia, joissa on neulottuja vaatteita.

Strömsö är tillbaka med höstsäsongen 2020.
Elin Skagersten-Ström on juuri saanut uudeksi juontajakollegaksi Nicke Aldénin. Strömsö är tillbaka med höstsäsongen 2020. Kuva: Yle/ Alexandra Wärn Strömsö,Elin Skagersten-Ström,Niklas Aldén

Uusi juontaja

Uutta Strömsössä tänä syksynä on Nicke Aldén, joka on viime vuodet nähty kaksikielisessä kulttuurimatkaohjelmassa Egenlandissa. Ohjelma on vienyt hänet monille paikkakunnille ympäri Suomea ja keskustelemaan monien ihmisten kanssa.

- Se on saanut minut – jälleen kerran – ajattelemaan, että ihmiset ovat pohjimmiltaan aika samanlaisia.

Toiseksi pohtimisen aihetta on antanut se hyväntahtoisuus ruotsalaisuutta kohtaan Suomessa, jota Nicke on kohdannut kuvausten yhteydessä.

- Ihmiset ovat olleet niin ystävällisiä ja suhtautuneet myönteisesti ruotsalaisuutta ja ruotsinkielisiä kohtaan; se osoittaa lämpimämpää ymmärrystä ja sisarushenkeä kuin luulisi, kun lukee erilaisia kommentteja netissä.

Egenlandin juontajat Hannamari Hoikkala ja Nicke Aldén seurassaan suolentisjoukkue Kivenlahden Kireet suolentopallon MM-kisoissa Haukivuorella.
Nicke Aldén on yhdessä Hannamari Hoikkalan kanssa matkustanut ympäri Suomea viime vuosina. Egenlandin juontajat Hannamari Hoikkala ja Nicke Aldén seurassaan suolentisjoukkue Kivenlahden Kireet suolentopallon MM-kisoissa Haukivuorella. Kuva: Yle/Eva Pursiainen Egenland,Kartta,Niklas Aldén,hannamari hoikkala

Se, että Strömsölläkin on kaksikielinen ulottuvuus ja yleisö TV1:ssä Yle Femin lisäksi ja aktiivinen yhteys suomenkieliseen yleisöön, ilahduttaa siksi Nickeä.

- Se tuntuu hyvältä, sillä on mukavaa tehdä töitä kahdella kielellä.

Nykyisin kaikki Strömsön toimituksen tuottama materiaali käännetään suomeksi ja nettisivut ovat myös suomeksi. Tätä työtä on tehty siitä asti, kun lähetykset TV1:ssä alkoivat kaksi vuotta sitten.

Bandning på Strömsö.
Kuvausstudioon verrattuna Strömsön huvilassa on monia erilaisia luonnollisia ympäristöjä, joita käytetään kuvauksiin niin sisällä kuin ulkonakin. Bandning på Strömsö. Kuva: Yle/ Alexandra Wärn Strömsö

Kierrätys, omavaraisuus, terveellinen ruoka...

Viime vuosina kiinnostus ekologisiin ratkaisuihin on kasvanut. Myös Strömsö-ohjelman sisältö on yhä enemmän suuntautunut siihen suuntaan. Miten Nicke Aldén suhtautuu näihin asioihin, miten ekologinen ajattelu näkyy hänen yksityiselämässään?

- Olen todella hyvä tyhjentämään jääkaapin. Heitän hyvin harvoin ruokaa pois, joten ruokahävikki kotona on nolla prosenttia!

Niklas Aldén
Nicke Aldén viihtyy hyvin keittiössä. Niklas Aldén Kuva: Carina Ahlskog Niklas Aldén

Strömsön aihealueista Nicke tuntee olevansa eniten kotonaan keittiössä.

- Viihdyn siellä ja osaan tehdä kotiruokaa. Ensimmäisen vieraani Mikko Tammisen kanssa aiomme grillata.

Ruoasta puheen ollen Strömsön entinen kokki Micke Björklund ilmestyy myös syksyllä Strömsön keittiöön. Björklund herätti aiemmin tänä vuonna huomiota voitettuaan Fidjille jääneiden hampaidensa kustannuksella Ruotsin Selviytyjät.

Strömsössä Björklund valmistaa ruokaa ulkona kilpailukokemustensa inspiroimana.

Michael Björklund håller upp en simpa.
Micke Björklundilla on monta rautaa tulessa ja elokuussa hänet nähtiin Svenska Ylen Lähiruokaa-projektissa. Michael Björklund håller upp en simpa. Kuva: Sam Stäuber/Yle Michael Björklund

Puutarhan kokonaisuus

Lena Gillberg on varttunut puutarhaa rakastavassa perheessä. Nyt hän saa jakaa rakkauttaan tv-yleisölle. Hän on nimittäin Strömsön uusi puutarha-asiantuntija.

Nainen sinisessä paidassa istuu portailla ja hymyilee kameraan. Takana vihreitä puita.
Lena Gillberg puutarhassa. Nainen sinisessä paidassa istuu portailla ja hymyilee kameraan. Takana vihreitä puita. Strömsö,lena gillberg

- Toiveeni on, että saan innostaa omalla tavallani ja että katsojat pitävät siitä. Minulle biologinen monimuotoisuus ja kokonaisuuksien ymmärtäminen on tärkeää. Näen asian niin, että vaikka omistamme tontin, lainaamme sen luonnolta.

Puutarha voi olla kaunis, samalla kun se suosii pölyttäjiä ja maaperän hyötyeläimiä.

Monessa kiinalaisessa sananlaskussa esimerkiksi sanotaan, että puutarha voi tehdä onnelliseksi. Mutta jos ei ole puutarhaa, jota hoitaa? Onko edes jotain kasveja, joiden avulla voi tulla edes hiukan onnelliseksi?

- Kasveja voi kasvattaa vaikka ikkunalaudalla! Voi kokeilla esimerkiksi tomaattia, valkosipulia tai vaikkapa porkkanan jäänteitä, joista voi kasvattaa naatteja salaatin höysteeksi.

- Ja viherkasvit ovat hienoja sisällä. Nekin tarvitsevat rakkautta. Ne voivat elää yhtä vanhoiksi kuin me itse. Niistä on hienoa antaa pistokkaita lahjaksi ja levittää iloa edelleen. Se on hyvä vaihtoehto nykyisessä kulutusyhteiskunnassa.

Lila blommor med gul mitt i förgrunden framför ett rött hus.
Syysasteri. Lila blommor med gul mitt i förgrunden framför ett rött hus. Kuva: Yle / Frida Holmberg kukat,Symphyotrichum

Lena Gillberg itse voi hyvin puutarhoissa, jotka ovat tasapainossa, joissa on sekä matalia että korkeita kohtia niin maanpeitekasvien kuin pensaiden ja puidenkin muodossa.

- Usein onnistuu, jos jäljittelee puutarhassa metsää. Se vaikuttaa olevan meillä sisäänrakennettuna ja viihdymme siinä ympäristössä. Lisäksi se on samalla hyväksi luonnon monimuotoisuudelle ja antaa suojaa sekä linnuille, pienille eläimille että hyönteisille. Kaikki liittyy kaikkeen.

Jalavoita Kuopion Petosen alueella
Hyvää tekevä puu. Jalavoita Kuopion Petosen alueella Kuva: Sami Takkinen / Yle jalavat,puut,kaupunkisuunnittelu,Petonen,Kuopio

20-vuotisjuhla vuonna 2022

Tv-ohjelma Strömsön perusta luotiin vuonna 1998, kun tehtiin ensimmäiset linjaukset. Christina Staffans oli mukana jo silloin. Ensimmäinen ohjelma lähetettiin vuonna 2002.

- Huolellisen suunnittelun, roolituksen ja konseptin luomisen ansiosta Strömsön raamit toimivat yhä edelleen niin hyvin kuin toimivat. Perusformaatti, leikkaustyyli ja elokuvallinen, klassinen kuvakerronta ovat pitkälti samat kuin ohjelman alkuaikoina, Staffans sanoo.

Strömsö
Strömsön kuvissa asettelu on tehty ajatuksella. Strömsö Kuva: Yle/ Alexandra Wärn Strömsö
Strömsö 2020
Strömsön kuvaaja Juha Leskelä. Strömsö 2020 Kuva: Yle/ Alexandra Wärn Strömsö

Kamera pyörillä päivänvalossa

Apunaan Strömsö-tiimillä on erilaisia kamera- ja kameranjalkaratkaisuja. Sisällä käytetään niin kutsuttua Miller Jibiä, kameranjalkaa, jossa kamera sijoitetaan puomiin, joka on varustettu pyörillä. Sillä on mahdollista saada kuviin pehmeitä liukumia ja päästä lähelle kuvattavaa kohdetta.

Kamerautrustning på Strömsö.
Kameravarustus sisällä. Kamerautrustning på Strömsö. Kuva: Yle/ Alexandra Wärn Strömsö
Kamerautrustning på strömsö.
Monissa tapauksissa pyritään lähikuviin. Kun kamera on kiinnitetty puomilliseen pyörillä varustettuun kameranjalkaan, lopputulos on usein hyvä. Kamerautrustning på strömsö. Kuva: Yle/ Alexandra Wärn Strömsö
Strömsös glidande kamera.
Ulkona apuna käytetään jalkakiskoa. Strömsös glidande kamera. Kuva: Yle/ Alexandra Wärn Strömsö
Strömsö
Strömsö Kuva: Yle/ Alexandra Wärn Strömsö

Toinen visuaalinen ote, joka on ollut mukana alusta asti, on luonnonvalon hyödyntäminen. Perinteisesti luonnonvalo on siivilöity pois kuvauksista ja korvattu keinovalolla, mutta luonnonvalosta tuli Strömsössä osa kokonaisuutta.

- Aurinko paistaa sisään ikkunoista. Ilta hämärtyy. Aluksi teimme paljon töitä sen eteen, että löysimme ratkaisuja, joilla saimme hyödynnettyä luononvalon eri kuvaustiloissa ja -tilanteissa, tuottaja Staffans muistaa.

Elin Skagersten-Ström på Strömsö
Kuvauksissa hyödynnetään eri tavoin luonnonvaloa. Tässä on Elin Skagersten-Ström Strömsön keittiössä. Elin Skagersten-Ström på Strömsö Kuva: Yle/ Alexandra Wärn Strömsö

Hyvin meni… vai menikö?

Moni on vuosien varrella kysellyt epäonnistuneita otoksia, jotka ovat kuvauksissa menneet pieleen ja jotka voisivat olla hauskoja otoksia.

- Meillä ei ole kovinkaan monia sellaisia. Ohjelmassa vuosien varrella työskennelleet ovat oppineet nopeasti tottuneiksi tv-työläisiksi ja ovat tietenkin tehneet tavallisesti jo prototyypin siitä, mitä valmistavat kameran edessä. Hyvin harvoin jokin menee pieleen, Staffans kertoo.

Hiljattain tapahtui kuitenkin jotakin.

Staffans muistaa toisenkin tapauksen.

- Kerran kokilta kärähtivät kulmakarvat, kun paistinpannu oli tulessa keittiössä.

Mutta koska viikonloppuna nähdään jo Strömsön 675. jakso, voi sanoa, että pääosin on mennyt hyvin. Niin kuin Strömsössä kuuluukin mennä.

Katso kauden ensimmäinen Strömsö lauantaina 5.9. Yle Areenasta klo 00.01, Yle TV1:stä klo 18.15 ja Yle Femiltä sunnuntaina 6.9. klo 17.25.

Maträtt på Strömsö.
Tuleva klassikko? Tämän viikon Strömsössä tarjotaan Ella Grüssner Cromwell-Morganin kanssa sakea ja purtavaa juustosta ja lohesta. Maträtt på Strömsö. Kuva: Yle/ Alexandra Wärn Strömsö

P.s. Vuosien varrella on noussut esiin monia yleisön suosikkeja. Tässä on joitakin suosituimpia Strömsö-artikkeleita:

Kokki Paulin lohijuustokakku

Alexandra De Paolin raakakakku mustikoista

Viljele perunaa olkikatteessa

Omenapuiden leikkaaminen (ruotsiksi)