Hyppää pääsisältöön

“Tämä tieto ei lisää tuskaa, päinvastoin” - Susani Mahadura teki ohjelman, jossa pohditaan minuutta ja opitaan ymmärtämään ihmismieltä

Mustavalkoinen kuva Susani Mahadurasta.
Susani Mahadura toimittaa Yle Puheen uutta ohjelmaa. Mustavalkoinen kuva Susani Mahadurasta. Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu Susani Mahadura,Yle Puhe,Mielen jäljillä

Susani Mahadura selvittää uudessa audiosarjassa, mitä ihmisyyden ytimessä on. Mahadura toivoo, että globaalit kriisit herättävät meidät pohtimaan, keitä olemme ja miksi haluamme tulla.

Lapsena toimittaja Susani Mahadura ajatteli, ettei voi kuolla koskaan, koska maailma ilman hänen ajatuksiaan, tunteitaan ja muistojaan tuntuisi oudolta.

Kysymykset kuolemasta ja elämän tarkoituksesta nousivat pienen lapsen mieleen erityisesti iltaisin ennen nukkumaanmenoa ja valvottivat öisin. Ne aiheuttivat myös Susanin äidille melkoisesti pohdittavaa, kun tytär ei noin vain tyytynyt äidin vastauksiin.

“Pelkäsin kuolemaa aivan hillittömän paljon ja piinasin äitiä kysymyksillä, että jos kaikki päätyy taivaaseen ja siellä on miljardeja kuolleita, miten voin kaikista niistä kuolleista tunnistaa kaikki läheiset? Onko kuolleilla sukulaisilla samat vaatteet päällä kuin eläessä ja miten homma käytännössä toimii?”

Kysymykset elämän tarkoituksesta, ihmismielestä ja minuudesta ovat seuranneet läpi Susanin elämän ja nyt niistä on syntynyt myös Yle Puheelle 15-osainen sarja Susani Mahadura - mielen jäljillä. Mahaduran äidin helpotukseksi vastauksia monimutkaisiin kysymyksiin on tällä kertaa antamassa iso joukko eri alojen asiantuntijoita.

Ohjelmasarjan ensimmäisessä jaksossa selvitetään tietoisuuden mysteeriä yhdessä psykologian dosentti Katja Vallin sekä aivotutkija Riitta Harin kanssa. Tulevissa jaksoissa keskustellaan mm. minuudesta ja identiteetin rakentumisesta, suomalaisesta maailmankuvasta ennen kristinuskoa, hallusinaatioista, unista, tunteista, psykedeeleistä sekä eläinten tietoisuudesta ja tunteista. Haastateltavina ovat mm. psykologi Jukka Häkkinen, futuristi ja tietokirjailija Perttu Pölönen, folkloristi Kaarina Koski, psykologi Lauri Nummenmaa, lääkäri Antti Hupli, unitutkija Nils Sandman, psykedeelisen sivistyksen liitto ry:n puheenjohtaja Henry Soinnunmaa ja tutkimus- ja tiedeviestintäyritysjohtaja Helena Telkänranta.

Ohjelma tarjoaa kiinnostavan ja jännittävän matkan ihmismielen syövereihin ja antaa näkökulmia, joiden kautta voimme yrittää ymmärtää keitä olemme ja mihin olemme menossa.

Uskon, että saisimme elämäämme paljon tärkeää antia, jos olisimme paremmin tietoisia esi-isistämme ja heidän elämäntavoistaan

Vaikka sarjan aihe on vaikea ja monimutkainen, Susani on äärimmäisen innostunut uudesta ohjelmastaan ja suhtautuu aiheeseen todella intohimoisesti. Keskustelut asiantuntijoiden kanssa ovat olleet sekä lämminhenkisiä että valaisevia.

Esimerkkinä Susani nostaa keskustelun folkloristi Kaarina Kosken kanssa, joka kertoi suomalaisesta maailmankuvasta ja elintavoista ennen kristinuskoa.

“Uskon, että saisimme elämäämme paljon tärkeää antia, jos olisimme paremmin tietoisia esi-isistämme, muinaisista suomalaisista elämäntavoista ja siitä, mistä olemme tulleet. Esimerkiksi yhteisöllisyys ja luonnon kunnioitus ovat tapoja, joista olisi myös tänä aikana paljon ammennettavaa.”

Olemme ihmisinä juuri nyt taitekohdassa, jossa meidän pitäisi miettiä, keitä olemme ja ennen kaikkea, keitä haluamme olla huomenna.

Entä, minkälaisia vastauksia näiden suurten ikuisuuskysymysten pohdinta antaa tähän hetkeen, kun uutisvirta täyttyy kriiseistä aina koronasta ilmastonmuutokseen?

“Olemme ihmisinä juuri nyt taitekohdassa, jossa meidän pitäisi miettiä, keitä olemme ja ennen kaikkea, keitä haluamme olla huomenna. Keskustelemme futuristi Perttu Pölösen kanssa tulevaisuuden arvoista, joissa korostuvat pehmeät arvot, empatia ja lämpö. Silloin kyky ymmärtää itseämme ja sen myötä toisiamme tulee entistä tärkeämmäksi.”

Susanilla on lisäksi huojentavaa kerrottavaa muillekin, jotka saattavat menettää yöunet ihmismieltä ja elämän merkitystä pohtiessa.

“Tässä tapauksessa sanoisin ehdottomasti, että tieto ei lisää tuskaa vaan helpottaa sitä. On ollut huojentavaa keskustella näistä aiheista asiantuntijoiden kanssa ja saada paljon uutta ymmärrystä myös omasta käytöksestä ja tunteista.”

Susani Mahadura - mielen jäljillä Yle Puheessa torstaisin klo 13.02 ja Yle Areenassa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua