Hyppää pääsisältöön

Väärinymmärtäminen sekoittaa elämämme – kuvittelemme ymmärtävämme toisiamme, mutta se on harhaa

Aristoteleen kantapään artikkelikuva, jossa tummahiuksinen nainen on mietteliäänä ja hänen ynpärillään on kysymysmerkkejä.
Aristoteleen kantapään artikkelikuva, jossa tummahiuksinen nainen on mietteliäänä ja hänen ynpärillään on kysymysmerkkejä. Kuva: Kuvitus Heidi Gabrielsson 2020 Kysymysmerkki,Aristoteleen kantapää

Ihmisten välinen kommunikaatio menee usein pieleen. Kommunikaatio on yhteispeliä eikä aina helppoa. Jokaisella on yksilöllinen maailmankuva, ja on vaivattomampaa pitää kiinni vanhoista käsityksistä kuin muuttaa niitä.

Joskus väärinymmärtämisellä on kohtalokkaat seuraukset, toisinaan vain pienet ja naurettavat.

Minäkin olen elänyt pitkiä aikoja väärinymmärryksessä. Kaikki alkoi siitä, kun perheessämme oli tapana syödä karjalanpiirakoita ja laittaa niiden päälle munavoita.

Väärinymmärryksiä syntyy yleensä, kun oletetaan ihmisten tietävän asioita.

Sain lapsena päähäni, että munavoi on toiselta nimeltään munavenoli. Elin siinä käsityksessä vuosia ja saatoin myöhemmin erilaisissa yhteyksissä kertoa laittavani karjalanpiirakan päälle munavenolia.

Vasta aikuisena minulle selvisi, että olin ymmärtänyt asian väärin. Munavenoli oli itse keksimäni sana, eikä sitä löytynyt edes Googlesta.

Väärinymmärryksiä syntyy yleensä, kun oletetaan ihmisten tietävän asioita. Minäkin oletin kaikkien muiden tietävän munavenolin. Liian usein ihmiset sortuvat tällaisiin kuvitelmiin.

karjalanpiirakka, jonka päällä on munavoita eli munavenolia.
karjalanpiirakka, jonka päällä on munavoita eli munavenolia. Kuva: All Over Press karjalanpiirakka

Eri tieteenalojen ihmiset ovat kiinnostuneita väärinymmärtämisen tutkimisesta. Asiaa ovat pohtineet niin psykologit, lingvistit, sosiologit, filosofit kuin antropologit.

Myös tietynlainen vihjepuhe voi aiheuttaa väärinymmärryksiä.

Monet tutkijat ovat sitä mieltä, että täydellinen ymmärtäminen ihmisten välillä on mahdotonta, koska ihmiset antavat sanoille, käsitteille ja lauseille omia subjektiivisia merkityksiä.

Jos puoliso lupaa tulla töiden jälkeen suoraan kotiin, asian voi ymmärtää väärin. Toiselle se tarkoittaa kirjaimellisesti heti töiden jälkeen, toiselle taas vähän myöhemmin esimerkiksi kahden tuopin jälkeen. Mitä taas tarkoittaa ilmaisu suoraan, senkin voi ymmärtää kukin omalla tavallaan.

Myös tietynlainen vihjepuhe voi aiheuttaa väärinymmärryksiä. Jos puoliso sanoo, että keittiössä on taas aika korkea tiskivuori, sen voi ymmärtää tavallisena toteamuksena tai sitten käskynä tehdä tiskivuorelle jotain.

Hämmentynyt tummahiuksinen mies
Hämmentynyt tummahiuksinen mies Kuva: imago images / Indiapicture mies

Moni ymmärtää myös tämän artikkelin väärin, esimerkiksi niin, että kirjoittaja suunnitteli kaiken vain tehdäkseen munavenolista tunnetun. Voi olla että olen ymmärtänyt väärin, mutta artikkelin julkaisun jälkeen munavenoli melko varmasti löytyy Googlesta.

Niille jotka ymmärtävät artikkelin käsittelevän munavenolia, on varmasti syytä liittää tähän myös munavenolin resepti.

Keitettyjä kananmunia, voita, oman maun mukaan suolaa ja koristeeksi persiljaa

Osa saattaa ymmärtää asiayhteydestä, että artikkeli on kirjoitettu, koska Aristoteleen kantapään tuoreessa jaksossa keskustellaan väärinymmärtämisestä.

Vieraana on tietokirjailija Arto Mustajoki, joka on kirjoittanut kirjan nimeltään Väärinymmärryksiä. Ohjelmassa pohditaan mm. onko väärinymmärtäminen ymmärtämisen alalaji vai ymmärtäminen väärinymmärtämisen alalaji? Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tina Cavén.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri