Hyppää pääsisältöön

Call Me by Your Name, God’s Own Country ja Thelma Ylen Pride 2020 -viikoilla - Kokonaisuuden kohokohtana suora konserttilähetys

Pride 2020 -kampanjanmarkkinointikuva. Mustalla taustalla näkyy Thelma- ja Call Me by Your Name -elokuvien päähahmojen kasvot, keskellä teksti Pride 2020.
Pridea juhlitaan Ylen kanavilla 6.-16.9.2020. Pride 2020 -kampanjanmarkkinointikuva. Mustalla taustalla näkyy Thelma- ja Call Me by Your Name -elokuvien päähahmojen kasvot, keskellä teksti Pride 2020. Kuva: Ville Mennander / Yle pride-kulkueet,Helsinki Pride,Pride 2020

Yle juhlii jälleen 6.-16.9. kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtuma Pridea kaikissa sateenkaaren väreissä, ja lähes kahden viikon ajan Yle Teema & Fem sekä Areena tarjoavat runsaasti monipuolista ohjelmaa elokuvien ja dokumenttien muodossa. Kulkueen sijaan lauantaina 12.9. nähdään suora Helsinki Pride -konserttilähetys. Varaslähtö otetaan jo 5.9. Queenin seurassa.

Teema esittää mm. ylistetyt elokuvat God's Own Country (9.9.) ja Call Me By Your Name (16.9.) sekä tuoreen Stonewallin perintö -dokumentin (8.9.) kesän 1969 mellakoista, jotka käynnistivät seksuaalivähemmistöjen kansalaisoikeusliikkeen Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa. Näemme myös tosipohjaisen espanjalaiselokuvan Carmen ja Lola, joka kertoo kahden nuoren romaniyhteisöön kuuluvan naisen rakkaustarinan. Pride 2020 käynnistyy 6.9. Yle Femillä norjalaiselokuvalla Thelma, psykologisella trillerillä, jossa teini-ikäinen tyttö löytää itsestään uusia, selittämättömiä voimia. Pride-elokuvat jatkavat samalla Teeman ja Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin monivuotista yhteistyötä.

Syksyn ensimmäinen Teemalauantaikin juhlii Pride-tunnelmissa: Teemalla nähdään 5.9. tuore dokumentti Queen & Adam Lambert: The Show Must Go On sekä ennennäkemätön keikkataltiointi vuodelta 1974.

Koronan vuoksi Pride siirtyi kesäkuulta syksyyn, eikä tänä vuonna järjestetä kulkuetta. Sen sijaan Yle Teema ja Areena esittävät lauantaina 12.9. klo 16 alkaen suorana lähetyksenä konsertin, jossa esiintyvät mm. Alma, Erika Vikman ja Tuure Boelius.

PRIDE 2020 -OHJELMISTO

Queen & Adam Lambert: The Show Must Go On

la 5.9. klo 21.30 Yle Teema, uusinta ke 9.9. Areenassa nyt dokumentti
Brittibändi Queen on nyt suurempi kuin koskaan - 50 vuotta perustamisensa jälkeen. Osa ansiosta kuuluu amerikkalaiselle Idols-tähdelle Adam Lambertille, joka vuonna 2011 liittyi bändiin vokalistiksi ja toi Queenin musiikin uuden sukupolven tietoisuuteen. Dokumenttielokuvassa seurataan Queenin vaiheita Freddie Mercuryn kuoleman jälkeen, pohdintoja jatkamisesta sekä sitä, miten kohtalo toi lopulta yhtyeelle kultakimpaleen nimeltä Adam. Ohjaus Simon Lupton ja Christopher Bird. (The Show Must Go On: The Queen + Adam Lambert Story, Britannia 2019)

Adam Lambert ja Brian May (Queen) lavalla, Brian May soittaa kitaraa.
Adam Lambert ja Brian May (Queen) lavalla, Brian May soittaa kitaraa. Kuva: Neal Preston / EAGLE ROCK ENTERTAINMENT LTD. Queen,Adam Lambert,Queen & Adam Lambert: The Show Must Go On

Queen Live at the Rainbow

la 5.9. klo 22.55 Yle Teema, uusinta pe 11.9. Areenassa nyt konsertti
Huolellisesti restauroitu ja masteroitu Queenin konsertti marraskuulta 1974, taltioitu kahtena iltana Lontoon Rainbow-teatterista. Vasta nyt virallisesti julkaistussa konserttitaltiossa Queen on hurjassa nousukiidossa, takana ensimmäinen oma kiertue (The Sheer Heart Attack Tour) ja edessä paikka rockmaailman terävimmällä huipulla. Ensiesitys.

Thelma

su 6.9. klo 21 Yle Fem, Areenassa klo 06.00 elokuva
Thelma on varttunut uskovaisessa perheessä pikkukylässä Norjan länsirannikolla. Kun hän aloittaa opintonsa Oslossa, hänelle avautuvat uusi maailma ja uudet tunteet. Eikä vähiten uutta ystävää Anjaa kohtaan. Samalla hän alkaa saada outoja sairauskohtauksia, joihin lääkärit eivät löydä selitystä. Kun Thelma yhdistää kohtaukset omiin tunteisiin, herättää se odottamattomia voimia, jotka puolestaan vapauttavat synkkiä muistoja menneisyydestä. Norjalainen psykologinen trilleri. Pääosissa: Elli Harboe, Kaya Wilkins, Henrik Rafaelsen. Ohjaaja: Joachim Trier. (Norja 2017)Areenassa 6.10. saakka.

Thelma (Eili Harboe) makaa sairaalasängyllä katsoen kameraan johtoja päässään.
Thelma. Thelma (Eili Harboe) makaa sairaalasängyllä katsoen kameraan johtoja päässään. Kuva: Yle Kuvapalvelu Thelma,Pride 2020

Who's Gonna Love Me Now?

su 6.9. klo 22.50 Yle Fem, Areenassa nyt dokumentti
Kibbutsissa kasvanut homoseksuaali Saar muuttaa vanhoillisen perheensä luota Lontooseen. Hän elää hyvää elämää, kunnes hänet todetaan HIV-positiiviseksi. Uutinen on kova pala ennakkoluuloiselle perheelle. (Israel 2016) (U) Areenassa 28.11. saakka.

Stonewallin perintö

ti 8.9. klo 21.00 Yle Teema, Areenassa 7.9. klo 06.00 dokumentti
Stonewall - Paving the Way to Gay Pride) Kesällä 1969 New Yorkin Stonewall Inn ravintolan edessä puhkesi mellakat, joissa vaadittiin homojen ja lesbojen vainoamisen lopettamista. Tämä oli alkusysäys, joka käynnisti seksuaalivähemmistöjen kansalaisoikeusliikkeen Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa. Vuotta myöhemmin järjestettiin New Yorkissa ensimmäinen Gay Pride kulkue mellakoiden vuosipäivän kunniaksi.
Tuotanto: Zadig Productions/France Télévisions, Ranska. Areenassa toistaiseksi.

God's Own Country

ke 9.9. klo 22.15 Yle Teema, Areenassa klo 06.00 elokuva
Johnny Saxby pitää maatilaa Yorkshiressä. Arjen ja yksinäisyytensä vastapainona hän harrastaa ryyppäämistä ja irtosuhteita. Kun romanialainen Gheorghe tulee apumieheksi syttyy heidän välilleen intohimoinen suhde joka muuttaa Johnnyn elämän. (God's own country, Iso-Britannia 2017) O: Francis Lee. N: Josh O'Connor, Alec Secareanu. Areenassa 8.10. saakka.

Johnny Saxby (Josh O'Connor) ja Gheorghe Ionescu (Alec Secareanu) istuvat nummella.
God's Own Country Johnny Saxby (Josh O'Connor) ja Gheorghe Ionescu (Alec Secareanu) istuvat nummella. Kuva: Agatha A. Nitecka / British Film Institute God's Own Country,Pride 2020

Carmen ja Lola

pe 11.9. klo 21.05 Yle Teema, Areenassa klo 06.00 elokuva
Madridin romaniyhteisöön sijoittuva tosipohjainen elokuva kahden nuoren naisen rakkaustarinasta, joka uhkaa sulkea heidät yhteisönsä ja jopa perheidensä ulkopuolelle. (Carmen y Lola, Espanja 2018) Areenassa 10.10. saakka.

Lola (Zaira Romero) ja Carmen (Rosy Rodríguez) katsovat vierekkäin ylös taivaalle hymyillen, sininen taivas taustalla.
Carmen ja Lola Lola (Zaira Romero) ja Carmen (Rosy Rodríguez) katsovat vierekkäin ylös taivaalle hymyillen, sininen taivas taustalla. Kuva: Yle Kuvapalvelu Carmen and Lola,Carmen ja Lola

Yle Live: Beth Ditto

pe 11.9. klo 22.45 Yle Teema, Areenassa klo 06.00 konsertti
(Ranska 2017) Amerikkalainen laulaja ja värikäs mediapersoona Mary Beth Patterson tunnetaan paremmin taitelijanimeltään Beth Ditto. Hänet muistetaan vuosina 1999 - 2016 vaikuttaneen ( ja vuonna 2019 taas keikoille palanneen) indierockbändi Gossipin vokalistina. Punk-henkinen Ditto on myös tunnettu LGBT-aktivisti, feministi ja kehopositiivisuuden puolestapuhuja. Tämä soolokeikka on kuvattu Lillessä, Ranskassa Ditton julkaistua ensimmäisen soololevynsä Fake Sugar vuonna 2017. Yle Areena 10.10.2020 saakka

Helsinki Pride 2020 -konsertti

la 12.9. klo 16.00 Yle Teema ja Areena konsertti
Helsinki Pride 2020 -konsertti. Suora lähetys Kaapelitehtaan Merikaapelihallista. Esiintyjinä mm. Erika Vikman, Tuure Boelius, drag-artisti Betty Fvck, The Gorgeous House of Gucci Finland sekä Alma, jonka show’hun konserttilähetys päättyy. Lähetyksen juontavat Laura Haimila ja NikoLa.

Punasävyinen lähikuva laulaja Erika Vikmanista, jolla on pieniä timantteja kasvoissaan.
Kuullaanko Pride-konsertissa Erika Vikmanin uusi Syntisten pöytä -sinkku? Punasävyinen lähikuva laulaja Erika Vikmanista, jolla on pieniä timantteja kasvoissaan. Kuva: JIRINA Erika Vikman,Pride 2020

Equal Rites

su 13.9. klo 12.00 Yle Teema, Areenassa nyt dokumentti
Samaa sukupuolta olevien avioliitto on ollut Suomessa mahdollista yli kolme vuotta. Silti samaa sukupuolta olevat parit kohtaavat yhä esteitä kirkkohäitä suunnitellessaan. Dokumentissa seurataan Laurenin ja Marian matkaa alttarille.

Kelet

su 13.9. klo 12.30 Yle Teema, Areenassa jo ma 7.9. dokumentti
Parikymppinen transnainen Kelet tavoittelee mallin uraa. Haaveissa siintää pääsy Voguen kanteen. Ystäviä ja itsevarmuutta tuo helsinkiläinen ballroom-skene, jonka tapahtumissa Kelet esiintyy vogue-kollektiivinsa kanssa. O: Susani Mahadura. T: Baba Lybeck Productions. Kuvailutulkkausmahdollisuus TV-esityksessä. Areenassa 5.12. saakka.

Call Me by Your Name

ke 16.9. klo 22.00 Yle Teema ja Areena elokuva
Italiaan ja vuoteen 1983 sijoitettu Luca Guadagninon hienovarainen draama ensirakkauden hurmoksesta. Elio viettää suruttomia päivä perheensä villassa. Hänen antiikin professorina toimiva isänsä palkkaa amerikkalaisen assitentin, Oliverin, joka pian kääntää kaikkien päät. James Ivoryn Oscar-palkittu käsikirjoitus perustuu André Acimanin romaaniin. (Italia, Ranska 2017) O: Luca Guadagnino. N: Armie Hammer, Timothée Chalamet, Michael Stuhlbarg. Areenassa 29.9. saakka.

Elio (Timothée Chalamet) nojaa päätään Oliverin (Armie Hammer) rintaa vasten. Sininen taivas taustalla.
Call Me by Your Name Elio (Timothée Chalamet) nojaa päätään Oliverin (Armie Hammer) rintaa vasten. Sininen taivas taustalla. Kuva: Frenesy Film Company Call Me by Your Name,Pride 2020

Meidän piti kuolla - kun AIDS saapui Tanskaan

Yle Areenassa nyt dokumenttisarja
(Vi skulle dö - När AIDS kom till Danmark) Elettiin 1980-luvun alkupuolta. Kaksi nuorta miestä muutti tahoillaan pieneltä paikkakunnalta suureen kaupunkiin. Henning löysi lopulta Århusista homoyhteisön, jota hän oli kaivannut teini-ikäisenä Länsi-Jyllannissa. Steve puolestaan rakastui Kööpenhaminassa päätä pahkaa kaupungin ainoa homodiskon kokkiin. Henningin ja Steven tulevaisuus näytti valoisalta - kunnes heidän korviinsa alkoi kantautua huhuja salamyhkäisestä sairaudesta, joka tarttui lähes yksinomaan homoseksuaaleihin ja johon ei ollut parannuskeinoa. Tanskalainen dokumenttisarja. Areenassa toistaiseksi.

Mistä on pienet lapset tehty

Yle Areenassa nyt dokumentti
(Mamma, pappa, barn) Millaista on elää transihmisenä Suomessa? Kenellä on oikeus tulla vanhemmaksi ja millä tavoin? Catariina Salon dokumentissa tavataan Emil ja Olivia, jotka päästävät katsojan ihonsa alle. Suomi 2017. Areenassa toistaiseksi.

Helvetin homo

Yle Areenassa nyt dokumenttisarja
(Jävla homo) Norjalaisessa dokumenttisarjassa pohditaan, miksi Norjassa on edelleen niin vaikeaa olla homo. Areenassa toistaiseksi.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua