Hyppää pääsisältöön

"Pelästyin ja heitin viinirypäleet lattialle" – Paljasta oma yo-koemokasi!

nainen peittää kasvonsa kädellä, taustalla yo-koesali
nainen peittää kasvonsa kädellä, taustalla yo-koesali Kuva: Anniina Nirhamo/Yle & Unsplash Abitreenit

Kokelas mietti, miksi kolmen tunnin koesalissa istumisen jälkeen poskia särki. "Olin sitten pitänyt posket täynnä ilmaa kokeen alusta asti." Pyysimme Abitreenien Instagramissa seuraajiamme jakamaan noloimmat yo-koekokemuksensa. Kerro meille omasi, julkaisemme sen tässä päivittyvässä artikkelissa!

Eräs lukiolainen kirjoittaa ihmetelleensä pitkän matematiikan kokeessa, miksi kolmen tunnin koesalissa istumisen jälkeen poskia särki: "Olin sitten pitänyt posket täynnä ilmaa kokeen alusta asti, ja valvojat tietty katsoneet oudoksuen." Jännittäminen voi ilmetä monella eri tavalla!

Apua, älkää katsoko!

Suurin osa meille kerrotuista noloista tilanteista liittyi koetilanteessa syntyneisiin ääniin tai muihin sattumuksiin, jotka vetävät muiden huomion kokelasraukkaan muuten hiljaisessa salissa: "Oli ensimmäiset yo-kirjoitukset ruotsissa ja jännitti kovasti. Jännityksen takia oli maha vähän sekaisin ja ilmaa mahassa. Päästin sitten vahingossa aika kuuluvan pierun salissa. Nolotti hirveästi ja toivoin vaan ettei kukaan kuullut..."

Yksi vastaajista muisteli limpparipullosta kuulunutta äänekästä sihahdusta, joka sai kaikki kääntämään katseensa häneen. Toinen taas sai kovan yskäkohtauksen, koska vettä meni väärään kurkkuun. Tämä tietysti koronaepidemian aikaan.

Veden vetäminen väärään kurkkuun voi myös vaikeuttaa koesuoritusta: "Vedin vesihörpyn väärään kurkkuun kuuntelua tehdessäni. Kuuntelu unohtui siltä istumalta." Paperikin voi aiheuttaa yllätyksiä kokeessa: "Sain järjettömän paperihaavan, jolloin pelästyin ja heitin kaikki viinirypäleet lattialle."

Keskittyminen on kaiken a ja o

Monet vastauksista liittyivät itse kokeen tekemiseen. Eräs vastaajista oli katsonut virheellisesti merkkimäärän olevan sanamäärä, jolloin vastaus ylitti merkkirajan huolella. Toinen oli lähdössä kokeesta painamatta päätä koe -nappulaa, onneksi valvoja pelasti tilanteen!

Jännitys voi aiheuttaa erilaisia huolimattomuusvirheitä: "Jätin reaalikokeessa kokonaisen 20 pisteen tehtävän tekemättä – ei mitään hajua, miksi!" Yksi kommentoija taas kertoo vastanneensa kemian kokeessa joka ikiseen tehtävään, mutta jättänyt peräti viisi tehtävää kesken. "No sen pituinen se, ei tullu lakkia sinä keväänä."

Eräs vastaaja oli kohdellut huolimattomasti henkilötodistustaan: "Jätin passin saliin kirjoituksista lähdettyäni (jäi tarjottimen alle)." Toinen taas ei useaan päivään edes huomannut unohtaneensa henkilökorttinsa saliin: "Tämä tapahtui juuri ennen kun koulut suljettiin koronan vuoksi, enkä moneen päivään tajunnut että kortti oli hukassa. Minusta tuntui vielä tyhmemmältä, että olin saanut Wilmassa viestin, jossa sanottiin että kortin voi hakea tiettynä aikana koululta, mutta oletin että viesti oli lähetetty minulle vahingossa :D"

Kannattaako riisuuntua?

Yksi kommentoijista oli ottanut kokeen tekemisen ajaksi kengät pois, mutta unohtanut ne lähtiessään saliin pöydän alle. "Oli noloa mennä hakemaan kenkiä salista valvojan kanssa, kun siellä lisäajalla olevat vielä kirjoittivat näppäimistö sauhuten koetta."

Toinen kommentoija taas oli riisunut kokeessa hiertävät rintaliivit. "Istuin keskellä huonetta, mutta vaivihkaa ja huomaamatta sain otettua ne pois ja laitoin ne lattialle, jossa takkini oli kylmyyden varalta. Kesken kokeen liikuin paljon tuolillani ja lopussa huomasin että liivit olivat ajautuneet pois takkini alta pulpetin eteen. Muutama katsoi niitä aina välillä epäuskoisesti. Siinä piti kyllä vaivihkaa jalalla hivuttaa liivit takaisin pöydän alle ja yrittää piilottaa ne takin alle ja jotenkin vielä keskittyä. Silloin ahdisti, nykyään naurattaa!"

Kunhan muistat mennä kokeeseen!

Suurin moka taitaa kuitenkin olla koko yo-kokeen unohtaminen. Eräs entinen kympin oppilas ranskassa ei koskaan päässyt ranskan kirjoituksiin: "Ajauduin edellisenä iltana 'yhden jännitystä rentouttavan' kaljan kautta erittäin hauskoille jatkoille, jotka kestivät seuraavaan päivään. -- Nykyisin teen intohimoammattini töitä Pariisissa ja nautin, miten elämä järjestää eteen yllätyksiä edelleen."

Erään kommentoijan kaveri taas ei aikoinaan tajunnut, että äidinkielen koe on kaksiosainen: "Tyyppi osallistui kyllä hienosti tekstitaidon kokeeseen, mutta esseekoe jäi suorittamatta ja lakki siten saamatta."

Onko sinulle sattunut jotain noloa yo-kokeissa? Kerro meille kommenteissa! Päivitämme hassuimmat kömmähdykset artikkeliin.

Jännittääkö ensimmäinen kerta yo-koesalissa? Tule Abitreenien Eka kerta? -chattiin kysymään ne hölmöimmätkin kysymykset. Eka kerta? -chat on auki maanantaista perjantaihin 7.–11.9.2020 joka päivä klo 17–20 osoitteessa chat.yle.fi/abitreenit.

Juttua muokattu 10.9.2020 klo 10.21: Lisätty uusia mokia kommenttien perusteella.

Kommentit

Artikkelit