Hyppää pääsisältöön

Rakenna tukeva pyöräteline järjestyksen vuoksi

Meissä herää varhain halu järjestellä asioita. Jo lapsena järjestämme pikkuautoja suuruusjärjestykseen, pieniä muovisia kahvikuppeja värien mukaan ja koristeita suoriin riveihin. Ilmeisesti sellainen on meille luontaista.

Aikuisena jatkamme järjestämällä kenkiä ja vaatteita, puutarhatyövälineitä ja työkaluja hyllyihin ja telineisiin. Ja myös vapain kulkuvälineistämme, polkupyörä, on saatava järjestykseen.

Jos teippaa lattiaan neliön, niin kissa istuu siihen. Me nauramme ja kuvaamme kissavideon, koska se on niin suloinen ja yksinkertainen, kun se tekee niin. Itse me peruuttelemme autoa edestakaisin saadaksemme sen parkkiruudun valkoisten viivojen sisään – ehkä on niin, että kissa ei vain istahda keskelle neliötä, vaan itse asiassa pysäköi itsensä.

Peukku sekä pysäköidyille kissoille että ihmisten järjestelmällisyydelle. Tukeva pyöräteline on hyvä olemassa, etteivät pyörät ole pihassa sikin sokin, vaan suorassa rivissä ulko-oven vieressä.

Rakenna tukeva perusta

Pyöräteline vaatii painavan jalan tai perustan. Siihen käy mikä tahansa, mikä on painavaa. Minä käytin ratakiskon palaa, mikä oli painavinta, mihin törmäsin.

Se osa, joka on maan alla, pitää paikoillaan muun osan, joka on maan päällä.

Metalliteline.
Metalliteline. Kuva: Yle/Juha Leskelä Strömsö,Jim Björni,girder

Tukijalka ja u-palkit

Hitsaa muutama tuki molemmille puolille raskasta metallipalkkia. Tukijalat pitävät telineen suorassa.

Hitsaa kiinni pari 300 mm pitkää u-palkkia rautapalkin päälle. Poraa kaksi reikää kummankin palkin yläpäähän. Se on helpointa tehdä ennen u-palkkien hitsaamista paikoilleen.

U-palkkien pitää olla suunnattuna hiukan ulospäin toisistaan, niin että pyörän renkaan saa kiilattua niiden väliin, kun pysäköi pyörän. U-palkit pistävät esiin maasta ja niihin ruuvataan kiinni puulaatat.

Sahaa vielä puulaatta jokaista u-palkkia kohden

Yhtä polkupyörää varten tarvitaan kaksi u-palkkia ja kaksi puulaattaa. Puulaattojen pitää olla noin 300 mm korkeita ja vähintään 150 mm leveitä. Paksuuden voi mukauttaa u-palkkiin, mutta suosittelen vähintään 30 mm:n paksuutta.

Pyöräteline.
Pyöräteline. Kuva: Yle/Jim Björni Strömsö,Jim Björni,Pyöräteline

Pintakäsittely ja koristelu

Rautaosat tarvitsevat ruosteensuojamaalia ja puuosista tulee hienot, kun ne lakkaa ulkokäyttöön tarkoitetulla lakalla.

Sille, joka haluaa askarrella vähän ylimääräistä, voi pienen polkupyörän tekeminen metallilangasta olla yhtä luova hetki kuin koko pyörätelineen rakentaminen. Miniatyyrin tekemiseen tarvitaan metallilankaa, juotoskolvi ja juotoslankaa.

Koriste.
Koriste. Kuva: Yle/Juha Leskelä Strömsö,Jim Björni,sykli