Hyppää pääsisältöön

Rauhantekijä avaa ovet, joiden taakse ei draamasarjoissa ole aikaisemmin päästy – jos jossain tehdään draamasarja rauhasta, sen on oltava Suomi

Kansainvälisen politiikan maailman sijoittuvan draamasarjan pääroolissa nähdään Irina Björklund.
Kansainvälisen politiikan maailman sijoittuvan draamasarjan pääroolissa nähdään Irina Björklund. Kuva: MRP Matila Röhr Productions / Yle Yle TV1,Irina Björklund,Rauhantekijä

Kansainvälisesti toteutettu Rauhantekijä kertoo rauhanneuvottelijan vaativasta työstä. Ann-Mari Sundell (Irina Björklund) on rauhanneuvottelijana samaan aikaan sekä ehdoton että ankara ja saa tehtäväkseen saada rauha Turkin ja kurdien välille. Sotaa on käsitelty maailman mittakaavassa vuosikausia, nyt on aika antaa näkökulma rauhan puolesta.

“Minua hävettää olle eurooppalainen. Minua hävettää olla suomalainen.”

Näillä sanoilla rauhanneuvottelija Ann-Mari Sundell (Irina Björklund) päättää lähtemättömän ja vaikuttavan puheensa rauhanneuvotteluissa YK:n päämajassa New Yorkissa.

Uuteen, kansainväliseen Rauhantekijä-sarjaan on luotu suomalainen asekauppakuvio, jossa myymällä aseita sotaa käyviin maihin Suomi on osallinen kansainvälisten ihmisoikeuksien rikkomuksissa. Tätä ehdoton ja työhönsä sitoutunut Ann-Mari Sundell ei hyväksy – sanoo sen ääneen ja joutuu heti sarjan alussa syyteharkintaan konsulttisopimusrikkomuksesta.

Ann-Mari Sundell (Irina Björklund) istuu vakavana rauhanneuvottelusalissa takanaan ihmisiä.
Vaikka tarinan poliittinen pelikenttä on laaja, on tarinan keskiössä Ann-Marin henkilökohtainen elämä, sen kipupisteet, onnistumiset ja karikot. Ann-Mari Sundell (Irina Björklund) istuu vakavana rauhanneuvottelusalissa takanaan ihmisiä. Kuva: MRP Matila Röhr Productions / Yle Irina Björklund,Rauhantekijä

Rauhantekijä on 10-osainen poliittinen draamasarja rauhanneuvotteluiden maailmasta, kansainvälisestä asekaupasta ja valtaapitävien moniulotteisista suhteista. Sarjassa pääsemme ennennäkemättömien kansainvälisten rauhanneuvotteluiden maailmaan ja näkemään, minkälaista poliittista valtapeliä suljettujen ovien takana tapahtuu.

Rauhantekijä on saanut vaikutteita todellisista tapahtumista ja henkilöistä.

Sarjan käsikirjoittaja Eriikka Etholén-Paju sekä tuottaja Johanna Enäsuo olivat yhdessä havainneet, että vaikka rauha on aina ajankohtainen aihe, sitä ei ole aiemmin käsitelty draamasarjan muodossa. Sotaa ja konflikteja käsitteleviä sarjoja on tehty todella paljon, mutta kukaan ei ole koskaan tehnyt sarjaa rauhanprosessin näkökulmasta.

– Totesimme yhdessä, että jos jossain maassa tehtäisiin tästä aiheesta draamasarja, sen maan olisi ehdottomasti oltava Suomi, koska suomalaiset ovat rauhantyössä tunnettuja ja kansainvälisesti arvostettuja!

Tekijät halusivat paneutua siihen, mitä rauhanneuvotteluissa tapahtuu ja mitä oikeasti tarkoittaa rauhasta neuvotteleminen. Siksi Rauhantekijä on saanut vaikutteita todellisista tapahtumista ja henkilöistä, mutta sen tarina ja henkilöt ovat fiktiivisiä.

– Vaikka tarina on fiktiivinen, sarjaa tehdessä olemme tutkineet laajasti Turkin ja kurdien välisen kriisin historiaa. Tarinaa kehitellessämme tapasimme valtavan määrän poliittisia asiantuntijoita, rauhanneuvottelijoita, kenttätyöntekijöita, tiedustelun ja turvallisuusalan asiantuntijoita sekä kansalaisjärjestöjen edustajia, kertovat Etholén-Paju ja Enäsuo.

He kuvailevat, että suomalaisilla rauhanneuvottelijoilla on maailmalla hyvä ja rehellinen maine. Meillä ja maailmalla rauhantyöstään varmaan parhaiten tunnetaan diplomaatti ja tasavallan presidentti Martti Ahtisaari sekä entinen kansanedustaja ja puolustusministeri, ihmisoikeustaistelija Elisabeth Rehn.

– Suomen ollessa puolueeton valtio, jolla ei ole laajaa kolonialismin värittämää historiaa kannettavanaan, suomalaisten rauhanneuvottelijoiden on lähtökohtaisesti helpompi astua kriisin keskelle ja nähdä, mikä olisi paras mahdollinen ratkaisu. Suomalaisiin luotetaan.

Tom Virta (Mikko Nousiainen) etualalla katsellen ympärilleen tummanpuhuvassa kuvassa.
Ann-Mari Sundell saa henkivartijakseen Tom Virran (Mikko Nousiainen), halusi hän sitä tai ei. Tom Virta (Mikko Nousiainen) etualalla katsellen ympärilleen tummanpuhuvassa kuvassa. Kuva: MRP Matila Röhr Productions / Yle Mikko Nousiainen,Rauhantekijä

Sarjassa suomalainen rauhantekijä Ann-Mari Sundell saa YK:lta tehtäväkseen neuvotella rauha kurdien ja Turkin väliseen konfliktiin. Hän joutuu keskelle poliittista valtapeliä, jonka osapuolet ovat valmiita tekemään mitä tahansa päästäkseen tavoitteisiinsa.

Rauhantekijän tarkoitus ei ole valistaa katsojaa suurvaltapolitiikan vaikutuksista, vaan pikemminkin herättää yhteiskunnallista keskustelua. Sarjassa halutaan käsitellä rauhan lisäksi kansainvälisen politiikan problematiikkaa, missä usein valtionjohtajien intressejä ajaa rauhan sijaan taloudellisen edun tavoittelu.

Halusimme tarinan seisovan vahvasti ja itsenäisesti omilla jaloillaan, pohjoismaiseen arvomaailmaan tiukasti tukeutuvana.― Eriikka Ethlonén-Paju, Johanna Enäsuo

Rauhantekijä on paitsi tarinaltaan myös toteutukseltaan suuri, kansainvälinen tuotanto. Sarjaa kuvattiin suurelta osin Kanarialla ja manner-Espanjassa. Kamerat käynnistyivät myös kuukauden verran Suomessa ja pienemmillä kuvausryhmillä käytiin Istanbulissa, Berliinissä ja New Yorkissa.

– Rauhantekijä-sarjan tarinan toteutus vaati myös kansainvälisen tason budjetin. Kukaan ei ollut aiemmin rahoittanut täysin suomalaisomistuksessa olevaa TV-sarjaa 7,5 miljoonan budjetilla, Etholén-Paju ja Enäsuo hehkuttavat.

Heille oli erityisen tärkeää pitää tuotanto omissa käsissään, koska he halusivat tarinan seisovan vahvasti ja itsenäisesti omilla jaloillaan, maailman konfliktien havannoinnissa täysin suurvaltanäkökulmasta riippumattomana sekä pohjoismaiseen arvomaailmaan tiukasti tukeutuvana.

– Uskomme, että sarjan ennennäkemätön maailma kiehtoo yleisöä sekä kotimaassa että kansainvälisesti yli valtioiden, uskontojen ja sukupolvirajojen.

Rauhantekijä katsottavissa kokonaan Yle Areenassa. Sarja esitetään TV1:ssä sunnuntaisin 6.9. alkaen klo 21.

Rooleissa: Irina Björklund, Mikko Nousiainen, Louise Petehoff, Kardo Razzazi, Sampo Sarkola, Abhin Galeya, Richard Sammel.

Ohjaaja: Antti-Jussi Annila. Käsikirjoitus: Eriikka Etholén-Paju. Tuottaja/MRP Johanna Enäsuo. Tuottaja/Yle Suvi Mansnerus. Linjatuottaja/Yle: Tarja Granvik. Tuotanto: MRP Matila & Röhr Productions Oy.

Keskustele