Hyppää pääsisältöön

Suuri pörriäisvisa – testaa tietosi pölyttäjistä!

Pelasta pörriäinen nostokuva
Pelasta pörriäinen nostokuva Kuva: Annukka Palmén-Väisänen / Yle Pelasta pörriäinen

Pölyttäjien uurastus alkaa tältä kesältä olla ohitse, ja surina vaimenee pihoissa ja parvekkeilla. Poikkeuksellisena kesänä 2020 monen katse kääntyi omaan lähiympäristöön ja pölyttäjien ahdinkoon. Nyt on aika testata lisääntyikö tieto ja ymmärrys pörröisistä ystävistämme.

Pelasta pörriäinen -kampanjan aikana Yle Luonto julkaisi mittavan määrän artikkeleita ja muuta materiaalia auttaakseen pölyttäjiä. Vielä ehdit mukaan! Käy merkitsemässä pörriäistekosi laskuriin. Tekoja on merkitty jo lähes 80 000 kertaa! Testiin vastaaminen on myös pörriäisteko – merkkaa siis tekosi tänne.

Ja sitten pörriäisten maailmaan! Osa testin kysymyksistä tai väitteistä on varmasti tuttuja, mutta täysien pisteiden saaminen voi olla haastavaa.
Huomaathan, että joihinkin kysymyksiin on useampi oikea vastaus.

Näin vaalit monimuotoisuutta kotipihassa

  1. Suosi istutuksissa sellaisia kukkia, jotka pärjäävät Suomen ilmastossa. Istutuksia suunnitellessa on hyvä ottaa huomioon, että tärkeille pölyttäjähyönteisille riittää ruokaa keväästä syksyyn saakka. Vinkkejä kasvivalintoihin tästä.
  2. Luo pesäpaikkoja. Lahopuuta, kohopenkkejä ja hyönteishotelleja pörriäisille, linnunpönttöjä isommille siivekkäille.
  3. Pyhitä osa nurmikosta kukille tai perusta niitty, lyhyeksi leikattu nurmikko on monille eliöille kuin autiomaa.
  4. Jätä myrkyt kauppaan, sillä luonnossa syöjälle löytyy aina myös syöjänsä. Anna siis luonnon hoitaa pihan pikku tuholaiset.
  5. Muista myös seinustat ja katot. Voisiko roskiskatokseen istuttaa viherkaton tai pistää köynnöksiä kasvamaan talon seinustalle?
  6. Perusta lampi. Pienikin sadevesipuutarha lisää pihan monimuotoisuutta ja auttaa hulevesien hallinnassa.

Merkkaa tekosi 13.9. mennessä tänne!

Pelasta pörriäinen -kampanjan logo.
Pelasta pörriäinen -kampanjan logo. Pelasta pörriäinen -kampanja