Williamin Penelope on hitti, jollaisista useimmat vain unelmoivat – hiljainen raumalainen teki kesän isoimman biisin, ja nyt on seuraavan askeleen aika
Kukaan ei osaa tyhjentävästi selittää, miksi Penelope on niin iso hitti. Mutta teorioita löytyy.
Jos olet tänä kesänä selannut Tiktokia, Spotifyn soittolistoja tai suomalaisia popradiokanavia, olet todennäköisesti kuullut Williamin kappaleen Penelope.
Jos olet käynyt Williamin keikalla, olet todennäköisesti kuullut kappaleen kaksi, kolme tai neljäkin kertaa illan aikana.
Penelope on Suomen mittapuulla ainutlaatuinen hitti, joka lähentelee Spotifyssa jo triplaplatinarajaa. Sellainen, joista valtaosa artisteista saa vain haaveilla ja jotka voivat muuttaa esittäjänsä elämän.
Sellaisen hitin alle voi myös rusentua. Popin historia on täynnä yhden hitin ihmeitä (Williamin aiempi sinkku Demonit rikkoi myös hiljattain kultarajan, levy-yhtiöstä huomautetaan), jotka breikkasivat hetkessä, soittivat biisiään sukupolvikokemusta janoaville yleisöille hetken ja hiipuivat.
Vuosi sitten Ville “William” Virtanen oli kesätöissä isänsä firman varastolla Raumalla, nyt hän elää musiikillaan, valmistelee muuttoa Helsinkiin ja haaveilee yhteisbiisistä Sannin kanssa.
Esikoisalbumi Shakespeare ilmestyy tänään perjantaina ja kysymys kuuluu: mitä Penelopen jälkeen tapahtuu?
Kuvat: Nelli Kenttä. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.
Ala-asteella oli aina härdelli, kun koulusta tuli kotiin kirjeitä mun hölmöilyistä.
Ville Virtanen istuu YleX:n sohvalla. Hän on hiljainen ja vähän varautunut.
Ymmärrettävää, onhan käynnissä ensimmäinen “oikea” haastattelu. Sellainen, jossa keskustellaan toimittajan kanssa kasvotusten työstä, taiteesta ja elämästä.
Virtanen ei ole tällaiseen tottunut, ja siksi hän on maanitellut keikka-dj:nsä mukaan huoneeseen. Hän on kohtelias, mutta vastaa kysymyksiin lyhyesti ja usein vähän epämääräisesti. Hän ei ole vielä tottunut puhumaan musiikista ja syistä sen tekemiseen; inspiraatiosta, luovuuden puuskista, haaveista ja unelmista.
Eikä Virtanen osaa vielä tarinallistaa uransa tärkeimpiä hetkiä. Kun kysyn, miten Spotify-ennätyksiä rikkonut Penelope syntyi, vastaus kuuluu kokonaisuudessaan näin:
– Tulin kesätöistä himaan, laitoin biitin soimaan. En mä tiedä mistä ne [sanat] tuli siihen, se vain tapahtui. Se on “ykkösellä purkkiin” -keissi. Lähetin sen Anselmille [eli tuottaja Aitiolle], se lähetti sen muutaman tunnin päästä takas. Sit hoidettiin siihen se feat.
Featilla Virtanen viittaa yhdysvaltalaisräppäri Cleveriin, joka on tuttu muun muassa Justin Bieberin ja Juice WRLDin albumeilta.
Näin ison artistin vierailu suomenkielisessä kappaleessa on kova saavutus, koska William on tehnyt musiikkia vasta ihan hetken.
Virtanen ei tule musikaalisesta perheestä eikä ole pienestä pitäen haaveillut muusikon työstä. Hän varttui Raumalla “normiperheessä”, johon kuului isä, äiti, koira ja puolitoista vuotta nuorempi pikkuveli. Hän pelasi jääkiekkoa 14-vuotiaaksi ja keskittyi sitten “muihin asioihin”.
Koulunkäynti ei ollut yksi niistä: ala- ja yläasteilla Virtanen oli “luokan pelle” ja joutui toistuvasti vaikeuksiin.
– Ala-asteella oli aina härdelli, kun koulusta tuli kotiin kirjeitä mun hölmöilyistä. Tuli huutoja ja pleikkarikieltoja. Se oli rajojen hakemista, Virtanen sanoo.
Peruskoulusta Virtanen jatkoi 7,5:n keskiarvolla ammattikouluun opiskelemaan prosessiteollisuutta. Se oli helppoa, koska koulussa ei käytännössä tarvinnut käydä, kunhan suoritti tehtävät.
Nyt Virtanen on puolta vuotta vaille tradenomi, mutta kansainvälisen kaupan opinnot Satakunnan ammattikorkeakoulussa ovat toistaiseksi jäissä. Viimeksi hän on istunut luennolla vuosi sitten syksyllä.
– Aion käydä koulun loppuun, mutta ei mulla ole hirveitä unelmia sen suhteen. En edes tiedä, mihin duuniin sieltä mennään. Se on semmoinen plan b.
A-suunnitelma on tietenkin musiikki. Sen Virtanen löysi parikymppisenä – ihan sattumalta.
Kuvat: Nelli Kenttä. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.
Williamin ensimmäiset kappaleet syntyivät pari vuotta sitten ja olivat “aika räpellyksiä”. Virtanen sai tuottajaystävältään Anselmi “Aitio” Ala-Kailalta biittejä ja räppäsi niiden päälle netistä tilaamallaan satasen mikrofonilla. Studion virkaa toimitti vaatekomero.
Hän imitoi ihailemiensa artistien, kuten Akonin, Meek Millin ja Young Thugin, tyylejä ja opiskeli Youtube-tutoriaaleista kappaleiden rakenteita.
Hiljalleen homma alkoi sujua, ja keväällä 2018 Williamin artistinimekseen valinnut Virtanen julkaisi ensimmäiset kappaleensa Soundcloudissa. Yksi niistä oli nimeltään Sorrynotsorry ja kiinnitti M-Eazy Musicia pyörittäneen Henri “MGI” Lanzin huomion.
Alkuvuodesta 2019 William kiinnitettiin M-Eazylle ja Sony Musicille, jonka toimitusjohtajaksi Lanz oli siirtynyt. Esikois-EP Sorrynotsorry ilmestyi elokuussa 2019.
Penelopea alettiin tehdä samoihin aikoihin.
– Mun kaveri [Joe L] oli spotannut netistä kitarasamplen, jossa oli tosi tarttuva korvamatosointukulku, ja heittänyt siihen päälle joitain peruselementtejä. Joel heitti sen mulle ja Villelle, ja jatkoimme sitä yhdessä, tuottaja Ala-Kaila kertaa puhelimessa.
Taustaan lisäiltiin elementtejä vielä pitkään lauluraitojen äänittämisen jälkeen. Kertosäkeen toisella puoliskolla kuuluvan kitaran soitti Ala-Kailan kaveri kahvittelun lomassa.
Sonylta ehdotettiin, että mukaan etsittäisiin englanninkielinen feattaaja. Virtanen oli törmännyt Cleveriin lupaavia räppäreitä esitelleellä Instagram-tilillä ja päätti kysyä yhdysvaltalaista yksityisviestillä mukaan.
Clever suostui ja toimitti Virtaselle säkeistönsä, Sony Music hoiti paperityöt.
Pyyntö tuli juuri oikeaan aikaan. Justin Bieberin Changes-albumi, jolla Clever myös esiintyi, nousi Yhdysvaltain virallisen albumilistan kärkeen pian Penelope-featin äänittämisen jälkeen.
Virtanen ja Ala-Kaila tiesivät jo tehdessään, että käsillä on jotain hienoa. Hyvä melodia on kultaakin arvokkaampi, ja Penelopen kertosäe todella jää päähän soimaan:
“Mun striimit on nousus oon korkeel niinku lentokone
Mun hookit ku huumeet oot koukus ja ne menee nopee
Träppäsin mimmin se on loukus sen nimi Penelope
Tein just millin mul Diori housut en tarvii lovee
Tarvii su lovee, en tarvi paskaakaa
Kultaa ei hopee, tää ei oo raskasta
Sulit nii nopee, ei sust oo vastusta
Sulit nii nopee, ei sust oo vastusta”
Penelope ilmestyi helmikuussa ja kasvatti suosiotaan tasaisesti. Huhtikuussa se nousi Suomessa Spotifyn top 50:een, sitten top 10:een ja toukokuun lopussa ykköseksi.
Ykkösenä se on ollut tämän artikkelin ilmestyessä yhteensä 90 päivää. Edellinen ennätys ykkössijapäivien määrässä oli Despacitolla (69 päivää), suomalaisista JVG:n Ikuisella vapulla (66 päivää).
Kukaan ei osaa tyhjentävästi selittää, miksi Penelope on niin iso hitti. Mutta teorioita löytyy.
Kuvat: Nelli Kenttä. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.
Moni sanoo myös, ettei saa selvää biisistä. Tapa, jolla Ville taivuttaa sanoja on poikkeuksellinen.
Suosion syitä on pyöritelty levy-yhtiössä ja Virtasen lähipiirissä. Artisti itse korostaa tarttuvan melodian tärkeyttä. Penelope oli jo tehdessä kappale, jota hän halusi kuunnella uudestaan ja uudestaan.
– Jotkut sanoo myös, että mun äänensävyssä on romanttisuutta.
Ala-Kaila huomauttaa, että aika usein kappaleiden koukku on kertosäe, ja säkeistöissä tarttuvuus lässähtää. Penelopessa säkeistöt ovat yhtä tarttuvia.
– Moni sanoo myös, ettei saa selvää biisistä. Tapa, jolla Ville taivuttaa sanoja on poikkeuksellinen. Se laulaa, että “tää laukk-uu on kall-iis”. Suomessa paino olisi ekalla tavulla, Villellä se on lopussa. Se on ennenkuulumatonta.
Radiojuontaja ja toimittaja Antti Granlundin mielestä Penelope on puhtaasti uuden sukupolven biisi. Sellaisen siitä tekevät ainakin kieli (“‘loven’ lausuminen ‘lofe’ – nerokasta!”) ja kiroilu (“‘Paskaakaan’ on sana, jonka majorit ois siivonneet pois biisistä, jos sillä olisi tavoiteltu soittoa Novalla, Iskelmällä tai Suomipopilla.”).
Ja vielä: Penelope on ehjä kappale.
– Se ei vuoda mistään. Et oikeastaan ne on pieniä juttuja, jotka muilla on pielessä, mutta Williamilla ei. Ja tästä syystä ei haittaa, vaikka sointukierto on se kulunein ja biititkin aika turvalliset.
Rumban päätoimittaja Jukka Hätinen arvioi, että Penelope on “hyvinkin ‘puhdas’ ja zeitgeistin mukainen trap-kappale”, joka siksi kuulostaa suomalaisnuorisolle valmiiksi tutulta. Tätä soundia ei ole tässä muodossa aiemmin lokalisoitu (“trap on ollut Suomessa enemmän hassuttelua tai joidenkin elementtien lainaamista”), joten William täytti Hätisen mukaan selkeän tyhjiön.
– Toki biisissä on paljon muitakin piirteitä, mitkä hitti vaatii: vaikka sanoista ei saisi selvää, niin se on tarttuva melodia, ja kuitenkin niin neutraali moniin muihin hitteihin verrattuna, ettei tee mieli vaihtaa kanavaa sen soidessa, Hätinen sanoo.
Hän huomauttaa, että kaiken tämän päälle vaaditaan tietenkin vielä se, että itse biisikin on todella hyvä.
Oon innoissani, että voin laittaa levyn ulos. Ja jos se ei natsaa, niin ei se haittaa. Mä teen kuitenki uuden.
Kesällä piti ilmestyä uusi kappale ja musiikkivideo. Penelope ei kuitenkaan osoittanut hidastamisen merkkejä ja levy-yhtiössä tajuttiin, ettei itseään vastaan kannata kilpailla.
Sen sijaan Virtanen keskittyi viimeistelemään esikoisalbumiaan. Levy ilmestyy tänään perjantaina ja sen nimi on Shakespeare.
– Se on itseironinen läppä William Shakespearesta. Kun en mä luokittele itteäni vielä miksikään hirveän taitavaksi runoilijaksi, Virtanen sanoo ja virnistää.
Williamin ja Cleverin lisäksi levyllä kuullaan muun muassa Cledosta ja Sexmanea, tuottajina ovat Aition lisäksi muun muassa Joe L ja Raphael Ænselm. Kappaleista yksi on tehty M-Eazyn studiolla Lahdessa, muut kotona Raumalla.
William veti ensimmäiset keikkansa viime talvena, ja kesällä hän on esiintynyt klubeilla sekä festareilla 2–3 illan viikkotahtia. Keikoilla on kuultu kahta uuden levyn kappaletta, Introa sekä Kopiokissaa. Penelope on soinut useamman kerran illassa.
Toiveena on, että Shakespearelta löytyisi uusia yleisösuosikkeja. Virtanen tietää kuitenkin, ettei Penelopen veroista hittiä luultavasti enää tule. Eikä se tunnu haittaavan.
– Tulee jos tulee. Oon innoissani, että voin laittaa levyn ulos. Ja jos se ei natsaa, niin ei se haittaa. Mä teen kuitenki uuden.