Hyppää pääsisältöön

Huijari vei Minnalta, 32, yli sata kuvaa Facebookista – totuus paljastui, kun saksalainen Hans kertoi deittailleensa Minnaa kuukausia

Minnalta Facebookista varastettuja kuvia.
Saksalainen huijari kehitti Minnan kuvien avulla tarinan Kööpenhaminassa asuvasta tanssijasta. Minnalta Facebookista varastettuja kuvia. MOT

Minna luuli vain kavereille näkyvän Facebook-profiilin suojelevan yksityisyyttään, eikä edes tiennyt kuviensa tulleen varastetuksi. Samaan aikaan saksalainen nainen rakensi niiden varaan kokonaisen elämäntarinan.

Toukokuun lopulla Minna, 32, saa Facebookissa viestin saksalaiselta Hansilta.

– Hei Minna. Eilisestä lähtien olen ollut hyvin hämmentynyt. Minulla on sinulle kerrottavaa. Toivon, että vastaat, jos luet tämän. Asia koskee sinua.

Minna ei vastaa tuntemattoman miehen viestiin ja unohtaa pian koko asian.

Hans ei kuitenkaan luovuta, vaan lähettää muutaman päivän kuluttua Minnan siskolle viestin, jossa pyytää välittämään tiedon, että hänellä on Minnalle uskomaton tarina kerrottavana.

Minna epäilee miestä huijariksi. Lopulta uteliaisuus voittaa.

Ote keskustelusta: "Hey! What kind of story u want to share with me?"
”Hei! Millaisen tarinan haluat kertoa minulle?”, Minna vastasi lopulta Hansille. Ote keskustelusta: "Hey! What kind of story u want to share with me?" MOT

– Koko ajan ajattelin, että kohta tulee ilmi, että hän on "prinssi", joka haluaa lahjoittaa rahaa. Tulikin eri tarina, Minna muistelee saamaansa yhteydenottoa MOT:lle.

Hän ei halua esiintyä tässä jutussa omalla nimellään, koska ei kaipaa henkilökohtaisesti julkisuutta, mutta haluaa kertoa tarinan varoittaakseen muita.

MOT on tavoitellut haastateltavaksi myös muita jutussa esiintyviä henkilöitä, mutta he eivät ole antaneet haastattelua. Tarinat pohjautuvat henkilöiden Minnan kanssa käymiin viesti- ja sähköpostiketjuihin.

Epäilykset eivät heränneet, koska kuvia löytyi tilanteesta kuin tilanteesta

Hans ei esittäydy prinssinä, vaan lukio-opettajana Hampurista.

Maaliskuun lopussa, koronan ensimmäisen aallon suljettua maan, hän oli tylsyyksissään liittynyt Jaumoon, Saksassa suosittuun deittisovellukseen. Mies poisti profiilinsa kuitenkin jo seuraavana päivänä, sillä onnistui heti aluksi tapaamaan sovelluksen kautta kiinnostavan naisen, johon myöhemmin rakastui.

– Ja tämän vuoksi kirjoitan sinulle: se nainen olit sinä. Joku on varastanut kuvasi ja identiteettisi, Hans kirjoittaa Minnalle.

Mies kertoo, miten oli parin kuukauden ajan yhteydessä naiseen, joka kertoi nimekseen Pauline Astrup. He puhuivat päivittäin tuntikaupalla puhelimessa ja viestittelivät jatkuvasti. ”Pauline” lähetti reaaliaikaisia kuvia tilanteesta kuin tilanteesta. Hän oli milloin syömässä, rannalla, naamiaisissa, menossa nukkumaan tai tapaamassa ystäviä. Hans ei osannut epäillä mitään.

Vasta myöhemmin kävi ilmi, että nämä ovat olleet kuvia Minnasta.

”Ja tämän vuoksi kirjoitan sinulle: se nainen olit sinä. Joku on varastanut kuvasi ja identiteettisi.”

Oikeuspsykologi Julia Korkman sanoo, että läheisyydenkaipuu ja ajatus romanssin mahdollisuudesta vaikuttavat helposti ihmisen harkintakykyyn. Tuolloin ihminen ihastuu nopeasti mielikuviin, joita on päässään luonut keskustelukumppanistaan.

– Aika monesti käy niin, että romanssihuijauksen uhrin mielessä syntyy mielikuva siitä, kuka tämä toinen henkilö on. Tämän oman mielikuvitushenkilönsä kanssa hän ikään kuin käy sitä keskustelua, Korkman selittää.

Balettitanssija nimeltä Pauline

Minnan on hankala uskoa Hansin kertomaa tarinaa. Hän pyytää miestä lähettämään todisteeksi Minnasta saamiaan kuvia. Ensimmäinen kuva on yksi Minnan julkisista profiilikuvista, joten se ei vielä vakuuta.

Toinen kuva on mahdollisesti vielä hämmentävämpi.

Kuvakaappaus Facebook-keskustelusta, jossa Hans lähettää Minnalle kuvan balettitanssijasta ja minna vastaa: "That's not me".
Vasta keskustelussa Minnan kanssa Hansille selviää, ettei kuvan balettitanssija ole sama henkilö kuin muissa kuvissa. Kuvakaappaus Facebook-keskustelusta, jossa Hans lähettää Minnalle kuvan balettitanssijasta ja minna vastaa: "That's not me". MOT

”Pauline” on kertonut olevansa saksalainen balettitanssija, joka asuu työnsä vuoksi Kööpenhaminassa, Tanskassa.

– Tuo en ole minä, Minna toteaa Hansin yllätykseksi tanssijakuvasta.

Mutta eivät kuvat tähän lopu. Lopulta Hans lähettää Minnalle kaikki ”Paulinelta” saamansa kuvat. Niitä on yhteensä 135 kappaletta.

Kahta balettikuvaa lukuunottamatta Minna on niissä kaikissa.

Kuvia Minnasta eri tilanteissa.
– Onhan se karmivaa, että joku on lähetellyt mun bikini- ja muita kuvia pitkin nettiä, Minna sanoo. Kuvia Minnasta eri tilanteissa. MOT

– Voi luoja.

Minna on järkyttynyt kuvien määrästä. Niitä on yli viiden vuoden ajalta, vanhimmassa kuvassa vuodelta 2012 Minna on vain 24-vuotias.

Vielä epämukavammaksi tilanteen tekee, ettei Minna ole kaikissa kuvissa yksin, vaan mukana on lisäksi hänen perhettään ja kavereitaan.

– Vitutti ihan älyttömästi. Ensimmäisenä kävi mielessä, että minun kuvilla on huijattu rahaa, Minna kertoo.

Valekumppanin illuusiosta on vaikea irrottautua

”Pauline” ei kuitenkaan pyytänyt Hansilta rahaa. 55 päivää kestäneen tiiviin viesteilyn aikana vaikutti kehittyneen molemminpuolinen romanttinen suhde.

– Minun on vaikea kuvailla, kuinka vahvoja tunteita kehitin häntä kohtaan. Tämä tilanne on hyvin hämmentävä minulle, Hans selittää Minnalle. Hänen on edelleen hankala uskoa tapahtunutta todeksi.

Oikeuspsykologi Korkman kertoo, että ilmiötä on tutkittu myös tieteellisesti. Tutkimuksissa on käynyt ilmi, että henkilö saattaa uskoa kuvitellun henkilön olemassaoloon vielä senkin jälkeen, kun hänelle varmuudella todistetaan, ettei kyseistä henkilöä ole ollut olemassa.

Kuvitellusta ihastuksesta luopuminen voi olla vaikeaa.

– Jos on ihastunut ja uskonut huijaukseen vahvasti, se täyttää hyvin vahvan emotionaalisen tarpeen ja siitä luopuminen voi olla todella tuskallista. On tutkittua, että monelle sen valekumppanin menettäminen tuntuu pahemmalta kuin tietoisuus siitä, että on tullut huijatuksi, Korkman sanoo.

Vielä huijauksen paljastumisen jälkeenkin Hansin tuntuu olevan vaikeaa päästää irti illuusiosta, jonka on mielessään ehtinyt luomaan. Hän haluaisi tutustua oikeaan Minnaan paremmin ja jatkaa yhteydenpitoa.

Monelle valekumppanin menettäminen tuntuu pahemmalta kuin tietoisuus siitä, että on tullut huijatuksi.

Minnaa ajatus ei houkuta.

– En halunnut kertoa hänelle enempää elämästäni. Eihän meillä ole mitään yhteistä paitsi se, että olemme joutuneet saman huijarin kohteeksi.

Viranomaiset eivät osaa arvioida, kuinka paljon vastaavia identiteettivarkauksia tapahtuu, sillä uhrit eivät aina tee asiasta rikosilmoitusta. Yhtenä syynä voi olla rikoksen uhrin kokema häpeä tapahtuneesta.

Useissa tapauksissa niin kutsutun romanssihuijauksen motiivina on raha. Poliisihallituksen mukaan suomalaisilta varastettiin romanssipetoksissa tammi-huhtikuun aikana 2,2 miljoonaa euroa.

MOT on perehtynyt petossarjaan, jonka pyörteissä alle parikymppiset turkulaiset onnistuivat huijaamaan kymmeniltä miehiltä rahaa tekaistujen Facebook-profiilien avulla.
Ohjelman voit katsoa maanantaina 7.9. Yle Areenassa klo 6 lähtien tai TV1:stä klo 20.

Huijari loi parannellun version Minnasta

Kattava kuvakokoelma auttoi uskottavan illuusion luomisessa.

– Kun lähetin pususelfien, sain vastauksena samanlaisen kuvan sinusta. Minä todella uskoin sataprosenttisesti, että se olit sinä, Hans kertoo Minnalle.

Vasemmalla Minnan alkuperäinen kasvokuva. Oikealla huijarin muokkaama kuva, jossa Minnan huulia on muokattu.
"Pauline" oli muokannut osaa Minnan kuvista paremmin tarkoitusperiinsä sopiviksi. Tämän kuvan huulet eivät ole Minnan. Vasemmalla Minnan alkuperäinen kasvokuva. Oikealla huijarin muokkaama kuva, jossa Minnan huulia on muokattu. MOT

Juuri kyseinen kuva saakin Minnan kiinnittämään tarkemmin huomiota Hansin lähettämiin kuviin. Osaa niistä on muokattu. Pususelfietä varten ”Pauline” on esimerkiksi vaihtanut alkuperäisen kuvan suun.

Myös osaa muista kuvista on ”korjailtu”. Minnalle on esimerkiksi lisätty todellisuutta enemmän silmämeikkiä, yhdessä kuvassa hänelle on vaihdettu valkoisemmat hampaat. Muokkaukset on tehty niin hyvin, ettei Hans ole huomannut mitään epäilyttävää.

Jälkikäteen Minnaa naurattaa kuvien muokkaaminen.

– Ensin pöllitään kuvat ja sitten vielä muokataan. En sitten kelvannut sellaisena, kuin olen.

”Paulinen” oikea henkilöllisyys paljastuu

Huijaus olisi tuskin edennyt näin pitkälle ilman koronaa. Pandemia loi mahdollisuuden hyvälle peitetarinalle. Niin kauan kuin Saksan ja Tanskan välinen raja oli kiinni, oli parin mahdotonta tavata toisiaan.

Rajojen avauduttua ”Paulinen” oli mahdotonta jatkaa huijausta tapaamatta Hansia, joten hän kertoi tälle totuuden. ”Paulinen” profiilin takaa paljastui nainen, joka on tosielämässä 32-vuotias saksalainen kääntäjä. Hän ei asu Kööpenhaminassa, vaan saksalaisessa pikkukaupungissa. Kutsumme häntä tässä jutussa Lindaksi. Hän ei vastannut MOT:n yhteydenottoihin.

Kuultuaan ”Paulinen” esittäjän nimen Minnan hälytyskellot soivat. Hän muisti saaneensa Facebookissa samannimiseltä naiselta kaveripyynnön aiemmin tänä keväänä. Minna ei hyväksynyt kaveripyyntöä tuolloin, mutta onnistui nyt sen ansiosta löytämään Lindan sosiaalisen median tilejä ja kotisivut. Hän lähestyi Lindaa vaatien selitystä. Aluksi Linda esti kontaktiyritykset, mutta taipui lopulta, kun Minna uhkasi ilmiantaa hänet poliisille.

Linda halusi olla joku toinen

Minnalle lähetetyissä sähköpostiviesteissä Linda kertoi oman versionsa tapahtumista. Selityksen totuudenmukaisuutta ei ole pystytty varmistamaan.

Ote huijarin sähköpostista Minnalle.
Ensimmäisessä sähköpostissaan Minnalle Linda kertoo, että ymmärtää, jos Minna ei usko hänen selityksiään. Ote huijarin sähköpostista Minnalle. MOT

Kaikki oli alkanut melkein kuusi vuotta sitten. Linda kertoo olleensa väkivaltaisessa suhteessa, joka päättyi keskenmenoon. Hän ei kokenut voivansa puhua asiasta kenellekään. Hän oli ahdistunut ja voi pahoin.

Linda kertoi halunneensa puhua jollekin tuntemattomalle, jolla ei olisi minkäänlaisia ennakko-odotuksia häntä kohtaan.

– Silloin törmäsin profiiliisi, varastin kuvasi ja loin Pauline Astrupin identiteetin, Linda kirjoittaa Minnalle sähköpostissa.

Linda valitsi Minnan kuvat, koska piti häntä erittäin nättinä.

– Et pelkästään ulkoisesti. Hymysi kertoo, että olet kaunis myös sisäisesti.

Ote huijarin sähköpostista Minnalle.
– Valitsin kuvasi, koska ajattelen, että olet todella kaunis – et pelkästään ulkoisesti. Hymysi kertoo, että olet kaunis myös sisäisesti, Linda kirjoitti Minnalle. Ote huijarin sähköpostista Minnalle. MOT

Minnan sosiaalisen median tilien sisällöt ovat aina olleet näkyvissä vain kavereille profiilikuvia lukuunottamatta. Linda nappasi Minnan kuvat luomalla valeprofiilin, jolla hän lähetti Minnalle kaveripyynnön vuonna 2015. Profiililla oli sama nimi ja kuva kuin Minnan kaverilistalta löytyneellä naisella, eikä Minna osannut epäillä mitään.

– En ole koskaan hyväksynyt tuntemattomia kavereiksi Facebookissa. En halua vastata millekään Nigerian prinsseille, Minna sanoo.

Tai niin Minna luuli. Hän ehti olla Lindan luoman valeprofiilin kanssa Facebook-kavereita parin vuoden ajan, ennen kuin huijaus huomattiin ja Minna poisti hänet kavereistaan.

Valehenkilöllisyyttä käytettiin useita kertoja

Lindan kertoman mukaan hän ehti käyttää Minnan kuvien varaan rakennettua Pauline-hahmoa kuuden vuoden aikana yhteensä kolme kertaa. Sähköpostissa hän selittää valeidentiteetin suojasta juttelemisen helpottaneen hänen oloaan. Ensimmäisen sen kautta löydetyn ihmissuhteen syventyessä Linda tajusi, että hänen on lopetettava.

Nainen kertoo lopettaneensa, hetkeksi. Kahden vuoden päästä Linda pettyi jälleen oikean elämän ihmissuhteissa ja muisti Pauline-hahmon tuoman turvasataman. Sama kuvio toistui.

Lindan kertoman mukaan näin kävi myös viime vuoden lopussa, ennen kuin hän tapasi Hansin. Lindan silloinen avopuoliso oli jättänyt vuokrat maksamatta. Tämä kävi ilmi, kun ulosottomiehet tulivat tekemään häätöä. Linda kertoo joutuneensa muuttamaan 600 kilometrin päähän äitinsä luokse.

– Olin ehdottomasti elämäni alhaisimmassa pisteessä ja tuntui, etten voi koskaan enää luottaa kehenkään, Linda selitti Minnalle.

Deittisovelluksessa Linda kohtasi Hansin.

– Tapasin elämäni rakkauden, enkä koskaan tule olemaan hänen kanssaan, koska mokasin kaiken.

Ote huijarin sähköpostista Minnalle.
Sähköpostitse Linda pyysi Minnalta tekojaan anteeksi ja lupasi, ettei toimi tällä tavoin enää koskaan. Ote huijarin sähköpostista Minnalle. MOT

Linda sanoo poistaneensa kuvat

– Toki on häiritsevää, että jollain on ollut kasa minun kuvia koneella vuosikaudet. Onhan se sairasta, että joku tuntee tarpeelliseksi esittää toista ihmistä, miettii Minna tapahtumien jälkeen.

Minna ei tehnyt asiasta rikosilmoitusta, sillä ei uskonut sen johtavan mihinkään. Linda myös vannoi poistaneensa Minnalta varastamansa kuvat. Minna kertoo tuntevansa sääliä naista kohtaan ja toivoo, että tämä löytäisi elämässään terveitä ihmissuhteita.

Hansille tilanteen käsittely on ollut vaikeaa.

– Minun pitäisi vihata häntä, mutta en pysty. Yritän ymmärtää häntä ja olen osittain antanut anteeksi. Lähinnä olen pahoillani hänen tilanteestaan, Hans kertoo Minnalle.

Suhteesta irti päästäminen on myös hänelle vaikeaa.

– Minun täytyy käsitellä tunteeni ja hyväksyä, että olet joku toinen. Pää menee sekaisin, kun rakastuu johonkin henkilöön täysin ja sitten hän jakautuu kahteen.

Minna on yrittänyt lohduttaa Hansia:

Minna kirjoittaa Hansille: "You will find someone great. I'm sure of it"
– Löydät vielä jonkun loistavan (tyttöystävän), olen varma siitä, Minna kannusti Hansia. Minna kirjoittaa Hansille: "You will find someone great. I'm sure of it" MOT

– Niin toinen puoliskosikin sanoi minulle pari päivää sitten, Hans vastasi.

MOT: Suuri suomalainen romanssihuijaus

Parikymppiset turkulaismiehet esiintyivät Facebookissa naisina. Näin alkoi ennennäkemätön petosten sarja, jonka uhreiksi joutuivat kymmenet suomalaismiehet.

maanantaina 7.9. klo 20 TV1:llä tai Yle Areenassa 7.9. klo 6 lähtien.

6.9.2020 klo 9.49: Juttuun lisätty tieto, että Minna ei tehnyt asiasta rikosilmoitusta, koska ei uskonut sen johtavan mihinkään.

Kommentit