Hyppää pääsisältöön

Pekka Milonoffin ohjaama rikoskomedia perustuu Jari Tervon romaaniin

Kai Lehtinen ja Tiina Lymi elokuvassa Rikos & Rakkaus (1999).
Kai Lehtinen ja Tiina Lymi. Kai Lehtinen ja Tiina Lymi elokuvassa Rikos & Rakkaus (1999). Kai Lehtinen,Tiina Lymi,Rikos & Rakkaus

Rikos & Rakkaus pohjautuu Jari Tervon menestysromaaniin Pyhiesi yhteyteen. Sen päärooleissa nähdään kattava valikoima vuosituhannen vaihteen suosikkinäyttelijöitä Kai Lehtisestä ja Tiina Lymistä Tommi Korpelaan ja Peter Franzeniin, unohtamatta tietenkään Sari Mällistä ja Tomi Salmelaa.

Rovaniemen kesässä kiehuu, kun pikkurikollinen Marsipaani Räikkönen kuolee väkivaltaisesti. Komisario Rautapää löytää pikkukaupungin ihmissuhdeviidakosta salaisuuksia poikineen.

Pekka Milonoffin esikoiselokuva Rikos & Rakkaus (1999) on täynnä nokkelia tilanteita ja juonenkäänteitä, kuten sopii olettaakin, kun pohjana on Jari Tervon veijariromaani. Ohjauksellisesti elokuva on nopearytminen ja selkeän viihdyttävä, ja siitä voi löytää tyylillisiä yhtymäkohtia Milonoffin kaksi vuotta aikaisemmin Yleisradiolle ohjaamaan menestyssarjaan Vuoroin vieraissa (1997).

Pekka Milonoff, joka kuului vuonna 1970 perustetun KOM-teatterin alkuperäisjäseniin, oli ohjannut Tervon romaanista dramatisoidun näytelmän johtamansa KOMin lavalle jo vuonna 1995. Elokuvaprojektia ehdotti tuottaja Claes Olsson, ja lopullisen elokuvakäsikirjoituksen laati Milonoff itse.

Elokuvan Marsipääni Räikkösenä nähdään Kai Lehtinen ensimmäisessä elokuvapääroolissaan vuotta ennen kuin Raid (2000) teki miehestä kysytyn tähden. Muissa keskeisissä rooleissa nähtiin samoja KOM-teatterin näyttelijöitä, jotka olivat esiintyneet näytelmäversiossakin: Tiina Lymi, Pekka Valkeejärvi, Sari Mällinen, Marja Packalén ja Kari Hietalahti. Tähtikaartia täydensivät Tomi Salmela, Saara Pakkasvirta, Tommi Korpela, Juho Milonoff, Peter Franzen, Sulevi Peltola ja Esko Nikkari. Marsipaani Räikkösen lesken rooliin löydettiin Maija Junno, jolle elokuva oli ensimmäinen.

Elokuvan Rikos & Rakkaus juliste.
Elokuvan Rikos & Rakkaus juliste. Rikos & Rakkaus,elokuvajuliste
  • Rikos & Rakkaus (1999). Päärooleissa Kai Lehtinen, Tiina Lymi, Tomi Salmela, Sari Mällinen, Pekka Valkeejärvi, Maija Junno. Käsikirjoitus ja ohjaus Pekka Milonoff. Alkuteos Jari Tervon romaani Pyhiesi yhteyteen. Tuotanto Kinoproduktion & KOM-teatteri.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa