Hyppää pääsisältöön

Suuri suomalainen romanssihuijaus: käsikirjoitus

Jokainen meistä on kuullut tarinoita upseereiksi tai lääkäreiksi tekeytyvistä huijareista, jotka vokottelevat keski-ikäisiä netissä. Niin kutsutut romanssihuijaukset ovat alati kasvava rikollisuuden haara.

Suurin osa romanssihuijauksista tehdään ulkomailta käsin, mutta myös kotimaiset rikolliset ovat löytäneet internetin ja ihmisten yksinäisyyden luomat mahdollisuudet.

MOT halusi selvittää, miten romanssihuijaus tapahtuu. Turun käräjäoikeuden asiakirjoista löysimme tiettävästi laajimman Suomessa tapahtuneen romanssipetosten vyyhdin. Sen pyörteissä alle parikymppiset turkulaiset onnistuivat huijaamaan kymmeniä miehiä tekaistujen Facebook-profiilien avulla. Rikoksilla tavoiteltu hyöty oli satojatuhansia euroja.

Teot johtivat käräjille ensimmäisen kerran toukokuussa 2018. Jesse Jokinen toimi tuolloin syyttäjänä Varsinais-Suomen syyttäjänvirastossa.

Jesse Jokinen, kihlakunnansyyttäjä 2017-2019, Varsinais-Suomen syyttäjänvirasto: Se oli laaja. Siis siinähän oli syytekohtia 118 yhteensä. Pääasiassa petoksia ja sitten oli identiteettivarkauksia. Ne identiteettivarkaudet oli siis tehty niitten petosten tekemistä varten. Eli ne oli sit taas kytköksissä niihin petosrikoksiin hyvin kiinteästi.

MOT: Minkälainen case tää oli sulle syyttäjänä? Kuinka tyypillinen tää oli?
Jesse Jokinen: Ei tää tyypillinen ollut. Siis olihan tää isomman luokan juttu. Tyypilliset on aika, suhteellisen tai tosi paljon pienempiä juttuja, mitä on. Tää oli hyvin laaja. Epätyypillinen juttu siinä mielessä. Siinä oli käytännössä kaksi päätekijää. Semmoisia aika nuoria miehiä, jotain kahdenkymmenen kintereillä.

Keskitymme tässä jutussa toiseen näistä tekijöistä, sillä hän oli päätekijänä myös toisessa romanssipetosten sarjassa, joka käsiteltiin myöhemmin samana vuonna. Kahden vuoden aikana turkulainen onnistui huijaamaan ainakin neljäätoista miestä ja sai tuomiot yli 60:sta petoksesta ja niihin liittyvistä identiteettivarkauksista.

Käytämme miehestä nimeä Mikko. Hän oli tapahtumien alkaessa vain 18-vuotias. Mikolla on taustallaan myös näpistely-, pahoinpitely- ja huumausaineen käyttörikoksia. Hän ei halunnut antaa MOT:lle haastattelua. Ohjelmassa kuultavat repliikit ovat suoria lainauksia poliisin kuulustelupöytäkirjoista.

Näin Mikko kuvasi romanssihuijauksen tekotapaa:

Kuulusteludramatisointi

Mikko: – Teen naisen nimellä Facebook-tilin. Yritän ottaa vanhoja pervoja kiinni ja he antavat tai eivät anna luottotietojaan minulle. Yritän sopia heidän kanssaan treffejä ja että he antaisivat tilitietonsa minulle matkaa varten.

Poliisin esitutkintamateriaalista selviää, että ainakin osan valeprofiileista Mikko teki Turun pääkirjaston tietokoneella.

Jesse Jokinen: Ne oli siis nuorien naisten profiileja käytännössä kaikki ja kaikki olikin, kyllä. Siis naisen nimellä luotiin se Facebook-profiili ja sen avulla sitten otettiin yhteyttä näihin miehiin.

MOT: Minkälaisia ne oli ne hahmot, nää naiset eli ne niin kuin profiilit, mitä oli luotu?

Jesse Jokinen: No nuoria naisia. Varmaankin kuvat napattu jostakin Googlesta tai jostakin kuvagalleriasta tai jostakin ja laitettu sitten profiilikuvaksi. Jos en väärin muista, niin varmaan semmoisia nuoria, hyvännäköisiä naisia taisi olla nämä valeprofiilit. Nimet oli jotakin semmoisia aika yleisiä nimiä, mitä oli keksitty. Ihan, en tiedä mistä he oli heidän nimet keksinyt. Varmaan ihan vaan päästänsä.

Suomalaisilta vietiin pelkästään tammi-huhtikuussa yli 2,2 miljoonaa euroa romanssihuijauksiksi laskettavissa petoksissa. Ongelmasta on tullut niin laaja, että Kuluttajaliitto järjestää koulutuksia, joissa opetetaan tunnistamaan romanssihuijauksen merkit.

Kuluttajaliitto: “Kun sosiaalisessa mediassa hyväksyy kaveripyynnön, alkaa hyvinkin nopeasti taitava sosiaalinen manipulointi. Heidän tavoite on pelkästään hyötyä taloudellisesti, välittämättä kuitenkaan siitä, mitä haittaa tästä tapahtuu uhrille.”

Hannu Kortelainen työskentelee Helsingin poliisilaitoksella nettipetoksiin erikoistuneessa yksikössä. Poliisia huolettaa, että verkkopetosten yleistymisestä huolimatta harva uskoo, että voisi itse tulla huijatuksi.

Hannu Kortelainen, rikoskomisario, Helsingin poliisi: Monet ajattelee, että ei tämä minun juttu ole tämmöinen. Että olen kyllä kuullut tämmösestä tarinasta ja joillekin muille käy näin. Että vaikka tässä on sinänsä samat elementit, kun minuun otetaan yhteyttä, mutta ei tule ajatelleeksi että minäkin voisin olla uhri. Että ikävät asiat tapahtuvat aina toisille.

Poliisi on huomannut keskeisen eron kotimaisten ja ulkomaisten huijareiden kehittämissä tarinoissa.

Kortelainen: Kun ulkomaisissa huijauksissa huijaaja esittäytyy huomattavan varakkaaksi, hyvässä yhteiskunnallisessa asemassa olevaksi henkilöksi, niin kotimaisissa huijauksissa tämä huijari esittää, että hän on hirvittävän köyhä, opiskelija tai joku muu vähävarainen.

Näin toimi myös Mikko.

Jesse Jokinen: Käytännössä tapahtui niin, että he oli sen Facebookin kautta yhteydessä, pyysi kaveriksi näitä miehiä, ja sitten, kun he sai näitä miehiä kaveriksi, niin he aloitti niitten kanssa sitten keskustelut siellä sen palvelun kautta. Sit jossakin vaiheessa he alkoi sitten kysymään näitten pankkitunnuksia, näitten miesten pankkitunnuksia.

Mä muistelisin näin, että pääasiallinen peruste, mitä he käytti, oli se, että he lopulta tarvii OnniBus-liput, jotta he pääsee sitten tapaamaan tätä miestä, jonka kanssa oli kaverustunut. Heidän täytyy saada ostettua ne OnniBus-liput eikä heillä ole varaa, niin he tarvii ne pankkitunnukset.

Petoksen uhrit olivat eri ikäisiä miehiä aina pääkaupunkiseudulta Pohjois-Suomeen asti. Vanhin heistä oli syntynyt 40-luvulla, nuorin 80-luvun lopulla. MOT haastatteli useita heistä puhelimitse.

Monet miehistä kertovat tapahtumista avoimesti, mutta eivät halua tulla kuvatuksi ohjelmaan. Kaksi heistä on kuitenkin valmiita kertomaan tarinansa kameralle. Lähdemme tapaamaan heitä.

Kesällä 2017 savonlinnalaismies tapasi Facebookissa Salla Suominen -nimisen naisen. Viestittelyn ja puhelinkeskustelujen jälkeen mies oli valmis antamaan Suomiselle bussilippurahat Savonlinnan matkaa varten.

Kuulusteludramatisointi:

Poliisi: – Asianomistajalle on soittanut nainen. Kuka tuo nainen on?
Mikko: – Ei ole ketään naista, vaan minä olen esiintynyt puhelimessa Salla Suominen -nimisenä naisena.

Mikon esittämä “Salla” sanoi, ettei halua rahoja tililleen, koska Kela vähentää tukia, jos tilille ilmestyy rahaa. Niinpä mies luovutti pankkitunnuksensa lipun ostoa varten.

Kortelainen: Pankkitunnukset on niin ku nykypäivän rikollisen sorkkarauta ja dynamiitti, mitä ennen tarvittiin rikoksiin. Verkkopankkitunnuksilla pystyy tekemään nykyään melkein mitä vaan. Jos omat verkkopankkitunnukset antaa jollekin tai menettää ne jostain syystä, niillä voi tehdä aivan mitä tahansa. Nykyään tietysti otetaan pikavippejä, lainoja, erilaista omaisuutta. Se ei pelasta, et jos tilillä ei oo paljoa rahaa, et mä voin niin kuin antaa ne. Jos luottotiedot on kunnossa, sillä voidaan tehdä hirveä määrä tuhoa.

“Salla” ei koskaan saapunut Savonlinnaan. Sen sijaan Mikko vei miehen tililtä 26 000 €, joista nosti välittömästi 20 000 €. Lisäksi hän otti pankkitunnusten avulla 5000 euron pikalainan.

Kuulusteludramatisointi

Poliisi: – Mihin tuo nostamasi 20 000 euroa on joutunut?
Mikko: – Olen kuluttanut sen elämällä herroiksi.

Myöhemmin käräjäoikeus piti tekoa törkeänä petoksena.

Savonlinnalaismies sanoo MOT:lle puhelimessa, ettei ole kertonut tapauksesta edes lapsilleen. Sovimme, että televisiohaastattelun voi tehdä anonyymisti. Viime hetkellä mies kuitenkin pakittaa, eikä haluakaan tulla aiemmin sovittuun haastatteluun.

Yhtenä selittävänä tekijänä voi olla häpeä.

Kortelainen: Niin tässä on tämmöinen tuplahäpeä tavallaan tässä rakkaushuijauksessa. Sulta on mahdollisesti viety rahat ja sen lisäksi sua on käytetty ihmissuhteissa hyväksi. On annettu ymmärtää, että on ihmissuhde, vaik ei tosiasiassa ollutkaan. Se tekee sen, ettei ihmiset halua kuullakaan näistä jutuista, saati tehdä siitä ilmoitusta tai tehdä sitä julkiseksi.

Oikeuspsykologi Julia Korkman vahvistaa huomion.

Julia Korkman: Nää rakkauspetokset tai rakkaushuijaukset, mä näen niissä aika paljon niin kuin yhteneväisyyksiä hyväksikäyttörikosten kanssa, ja silloinkin tulee kyseeseen aika usein ihmisen luottamuksen pettämiseen ja myös se niin kuin uhrin kokemus, se häpeä ja se että siitä on vaikea kertoa ja se niin kuin joskus myös sen ymmärtäminen, että on itse asiassa ollut rikoksen uhrina.

Kortelainen: On semmosiakin tapauksia, että vaikka uhri on täällä meillä kuulusteltavana, kun puhutetaan, niin hän ei vieläkään miellä, että tässä ois huijaus ollut. Vaan vieläkin uskotaan, että ehkä tässä kuitenkin oli jotakin ihan tottakin. Ja ääriesimerkkinä on, että muuten ois mennyt kaikki hyvin, mut poliisi tuli väliin. Et muuten ois kaikki mennyt hienosti, mutta poliisi tuli sotkemaan asian.

Kuulusteludramatisointi

Mikko: – Jotkut olivat sellaisia, jotka halusivat vain seuraa. Puhuin sitten mitä ne halusivat kuulla.

MOT: Mitkä ne on ne psykologiset keinot, miten miten toinen ihminen saadaan tällä lailla luottamaan toiseen ja kiinnostumaan toisesta?

Korkman: No yks on se, ett saa yhteyden ihmiseen, joka on juuri silloin syystä tai toisesta ehkä vähän.. herkässä tilassa tai tai sellaisessa elämäntilanteessa tai mielentilassa, että herkemmin ikään kuin menee lankaan, ett voi olla esimerkiksi, että on on jos puhutaan rakkauspetoksista, että on yksinäinen ihminen, ihminen jolla on aikamoinen läheisyydenkaipuu. On todettu että suuressa riskiryhmässä on on varttuneet, erityisesti naiset mutta on niitä paljon miehiäkin uhreina, ja usein esim. eronneet tai leskeksi jääneet tai muuten ikään kuin yksinäiset ihmiset.

Kaikki digihuijarit eivät ole rahan perässä. MOT:n verkkosivuilla kerromme suomalaisesta naisesta, jonka Facebook-kuvat kaapattiin. Ne alkoivat elää omaa elämäänsä saksalaisessa deittisovelluksessa.

Jatkamme matkaa Kempeleeseen. Siellä tapaamme yhden Mikon uhreista. Hän ei halua esiintyä jutussa omilla kasvoillaan tai nimellään. Sovimme, että kutsumme häntä Johannekseksi.

Johannes: Olihan mulla joku...enhän mä muistakaan, mitä oli näitä treffipalstoja...niin kyllähän minäkin olin kahtelemassa siellä niin kuin seuraa ihtelleen. Vaikka sitä seuraa olis muutenkin ollut, mutta kuitenkin se jollakin tavalla kiinnosti, että minkälaisia ihmisiä sitä niin kuin onkaan. Erosta ei ollut kun pari vuotta, avioerosta. Kyllä sitä vaan niin kuin kiinnosti, että löytäis sen tositosi oikean rakkauden.

Facebookissa Johannes tutustui Mikon esittämään Miia Pajuseen.

Johannes: Joo.. niin no.. laittoiko se sitten tämä Miia Pajulana esiintynyt henkilö mulle niin kuin profiilipyynnön. Se oli semmonen, esiintyi mukavana..

MOT: Minkälaisia asioita te juttelitte, mistä te puhuitte sen Miian kanssa?

Johannes: Ihan kaikesta arjen arkisista asioista. Hän esiintyi opiskelijana.

Korkman: Toki sit se ajatus siitä, että tässä olisi nyt mahdollisuus romanssiin, niin on todella viehättävä, on todella vahva ja ja ihminen, joka sitten ihastuu tähän ideaan, niin nopeasti ihastuu ehkä myös siihen viestien lähettäjään tai siihen omaan mielikuvaan viestien lähettäjästä. Ja tässä mä ehkä mä luulen että aika monesti käy niin, että nimenomaan sen uhrin uhrin mielessä syntyy kuva siitä, että kuka tämä tämä toinen henkilö on ja tämän oman mielikuvitushenkilönsä kanssa ikään kuin hän käy sitä keskustelua, ja tää ei itse asiassa ehkä poikkea niin hirveän paljon normaalitilanteesta.

Johannes on antanut MOT:lle luvan näyttää pätkiä Miian kanssa käymästään viesteilystä. Keskustelu alkaa muutamaa päivää ennen juhannusta 2018. Aluksi Johannes kertoo moottoripyöräharrastuksestaan ja lähettää Miialle kuvan pyörästään.

GRAFIIKKA:

Johannes: Prädy on kiva ja kivat kyydit Noit on vain muutama Suomessa

Miia: Okei wau uskon kivan näköinen
milloin pääsen ajelulle?

Johannes: Millon tuut Kempeleessäpäin käymään?
Eli missä sie asut ?

Miia: No asun itse turussa
Enpä tiedä
Aika pitkä matka on :)

Korkman: Sitten taas tunnetasolla tai psykologisesti, niin usein usein nää on hirveen hyviä ihmismielen tuntijoita sillä tavalla, että ne tietää, että mitä mitä naruja kannattaa vetää, eli rakennetaan sellaista keskustelua, joissa löydetään jotain samankaltaisuuksia, ollaan samassa tilanteessa tai jaetaan samat unelmat tai huolet tai jotain muuta tällaista, mikä puhuu yleensä vahvasti ihmiseen.

Kuin sattuman kaupalla Miialta ja Johannekselta löytyy yhteisiä kiinnostuksenkohteita. Pian käy ilmi, että myös Miia on eronnut vast’ikään.

GRAFIIKKA
Johannes: Olen eronnut kaksi vuotta sitten
Miia: Aijaa minäkin olen eronnut 2-3 kk sitten
Mitä juhannus suunnitelmia sinulla on?

Johannes: En tiedä juhannuksesta.. päivä päivien joukossa

Miia: Okei no sepä kiva :) no juuu itellä vähän sama juttu aika hiljasta on olis kiva saada kunno seuralainen ja viettää juhannusta jonkun kanssa ettei tarvis yksin olla :D

Seuraavien viesteilyjen aikana Miia vihjaa useaan otteeseen yksinäisyydestään ja juhannusseuran puutteestaan.

GRAFIIKKA

M: No voisinhan minäkin tulla sinne bussilla tai junalla :)
M: Mitäs tehtäisiin siellä?

J: Mitä tykkäisit tehdä ?

M: No katsoa elokuvia ja käydä syömässä yms. grillata:)

J: Hmm.. kuulostaa hyvältä :) Mää tykkään liikkua paljon, mutta tykkään myös elokuvista ja hyvästä ruuasta ja mukavasta seurasta

M: No niin se on hyvä liikunta ei ole kyllä koskaan huonoksi :)

Millon sulle sopisi nähdä?

J: Meidän pitäs jutella. Voinko mä soittaa vaikka sulle jossain vaiheessa?

Miia haluaa sopia tapaamisen mahdollisimman pian. Johannes haluaisi kuitenkin puhua ensin puhelimessa. Se ei kuitenkaan onnistu. Miian puhelin on aina joko rikki tai akku on loppunut.

Lopulta puhelu kuitenkin onnistuu.

MOT: Minkälaisia ne puhelut oli, mitä te puhuitte?

Johannes: Hänen asioistaan, että hän on yksin ja hän haluaisi mennä tapaamaan hänen sukulaisiansa Ouluun, että semmosia ihan tavallisia arjen.. arjen asioita. Mutta yleensähän hän niin kuin lopetti puhelun siihen, että että hänellä on kännykkä on rikki, että se ei toimi että täytyy nyt lopettaa ja monta kertaa kuuluu sieltä taustalta kuulu sitten kuitenkin miehen ääniä. Siinä vaiheessa mulla rupes luottamus horjumaan.

Mikko on kuulusteluissa tunnustanut esittäneensä naista puhelimessa useille miehille. Joissakin tapauksissa avustamassa on myös ollut naispuolinen henkilö. Se vaikuttaisi kuitenkin olleen poikkeuksellista.

MOT: Moni näistä miehistä on täysin vakuuttuneita siitä, että kyllä he on naisen kanssa puhuneet, että kyllä minä olisin tunnistanut, jos siellä olisi ollut mies, niin mistä se johtuu?

Korkman: Se mitä havainnoidaan on niin kuin sirpaleita, tietoja, jota meidän aivot tulkitsee sitten ennakkokäsitysten mukaan aika vahvasti. Tiedetään esim. todistajan psykologian tutkimuksista hyvinkin paljon, kun puhutaan näköhavainnoista, ett ihmiset saattaa ikään kuin nähdä jotakin ihan muuta kuin mitä todellisuudessa on tapahtunut, koska heillä on ollut lähtökohtainen oletus siitä, että että niin kuin mitä mitä he voi odottaa näkevänsä, niin olettaisin, että että tätä ilmiötä selittää ihan sama sama mekanismi, että nää on ollut niin vakuuttuneita, heillä on ollut selvä kuva tästä naisesta, sisäinen kuva tästä naisesta, kenen kanssa ne on puhunut. Ja kun on kuulunut sitten ääni puhelimessa, niin se on saatu sopimaan yhteen sen naisen kanssa.

MOT: Oliko se naisen ääni kenen kanssa sä puhuit, ajattelitko sä silloin puhuvasi naisen kanssa?

Johannes: Oli. Kyllä.

MOT: No mitä sä ajattelet nykyisin, että luuletko sä että se olis mahdollista, että se olis voinut olla tää rikoksen tekijä, että hän olisi sitten itse puhunut ja muuntanut ääntään tai?

Johannes: Kyllä.

Pian Miia käy kärsimättömäksi. Hän haluaa tavata Johanneksen välittömästi.

GRAFIIKKA:

Miia: Siis mikä tää juttu nyt niinku on? Voisitko yhtää ilmasta itseesi onkos sulla edes haluu tavata vai mitä? en oikeesti jaksa enää tällaista facebook suhdetta :(

Tapaaminen ei kuitenkaan onnistu, ellei Johannes suostu lähettämään verkkopankkitunnuksiaan lipun ostoa varten.

Johannes: Hänellä oli joku opintovelka tuli, oli mennyt niin kuin että rästiin ja sitten hän rupesi kyseleen multa, että verkkopankkitunnus, että hän saisi niin kuin mun verkkopankkitunnuksilla lunastettua Onnibussimatkan Ouluun.

Johannesta asia epäilyttää, eikä hän haluaisi lähettää tunnuksiaan. Tällöin Miia alkaa uhkailla suhteen lopettamisella.

GRAFIIKKA:
Miia: musta tuntuu että tää ei vain toimi tai sinulla ei ole halua nähdä
Johannes: No ei. Kyl mä haluun tavata sut ihan oikeesti. Katotaan huomenna yritän nyt nukkua

Kortelainen: Silloin kun luodaan tällainen kiireen tuntu, niin uhri on monesti tämmöisessä ei niin stabiilissa tilassa. Ja silloin tulee tehtyä itselleen epäedullisia ratkaisuja.

Korkman: Ihminen haluaa uskoa se usko on kauheen vahva ja ei halua menettää sitä suhdetta, vaikka se on oman mielen sisäinen suhde, niin siitä ei halua luopua.

Lopulta Johannes luovuttaa Miialle verkkopankkitunnuksensa.

Seuraavana päivänä soi puhelin.

Johannes: Osuuspankista pääkonttorilta otettiin yhteyttä, että outoa täällä tapahtuu täällä sun tilillä, että he sulkee tämän tilin. Ja samantien, kun mää sain Osuuspankista soiton, niin mä hyppäsin autoon ja ajoin Oulun poliisiasemalle tekemään rikosilmoituksen tästä. Pikavippejä oli otettu ja mä en tiedä kuinka lyhyessä ajassa tämä kopla sitten niin kuin teki näitä mutta melkein 10 000 euron edestä niin kuin mun verkkopankkitunnuksia oli käytetty.

GRAFIIKKA:

J: Pahasti näyttää nyt siltä, että taidat olla pulassa, tai sitten joku muu on käyttänyt mun pankkitunnuksia pikavippeihin !
PERKELE
J: Sitä sanotaan rikosnimikkeellä petos ja kavallus/harhaanjohtainen.
Syyte tulee
Ja se on varma
J: Jollet selitä tätä toimintaasi minulle siis !!!

Aluksi Miia selittää, ettei tiedä asiasta mitään. Sitten hän laittaa kaiken veljensä syyksi ja lupaa selvittää asian. Lopulta seuraa radiohiljaisuus, eikä Miia enää vastaa Johanneksen viesteihin.

GRAFIIKKA:

J: Miia ,odotan soittoasi
J: Oletko sinä kunnossa ? Onko kaikki ok?
J: Siis, tahtoisin tietää, että miten sinä sait asian järjestettyä.
J: Miten minä tämän asian nyt käsittelen?

Johannes: Sittenhän se rupes niin kuin koko vyyhti rupes kasaantumaan, että mitä hän on tehnyt ja mitä siellä on niin kuin tapahtunut niin kuin takana ollut.

MOT: Minkälainen järkytys se oli, kun sulle paljastui tää koko kuvio?

Johannes: Aivan hirveä. Aivan hirveä. Että enhän mä että no ihte ajattelin, että voi hyvänen aika että siis oonko mä ollut siis oonko mä ollut näin huolimaton vai olenko mä ollut niin typerä, että on tämmöistä päässyt tapahtumaan. Että kyllä se oli että enhän mä kertonut siitä asiasta en kertonut niin kuin juuri juurikaan kenellekään. Että hävetti. Että mä en nyt ihan mikään maailman tyhmin ihminen oo, mutta kyllä se oli tämä hälytys oli niin kuin niin kova, että kyllä siinä meni niin kuin luotto niin kuin en oo en oo paljon Facebookissa käyn vain omia tuttuja kahton että uusia Facebook-kavereita en ota ja.

MOT: Olitko sä aiemmin kuullut tämmöisistä verkkohuijauksista ja ilmiöstä?

Johannes: No oon mä niitä kuullut, mutta aika vähän olen kiinnittänyt niihin huomiota. Ja sillai aika vähän kuitenkin siellä sosiaalisessa mediassa mitään niin kuin laittaa kavereilla whatsapp-viestejä ja tämmöisiä näin.

Kuulusteludramatisointi:

Poliisi: – Miksi olet toiminut näin?
Mikko: – Ei aavistustakaan. Tämä on ollut kivaa. Minulla on ADHD. Pientä koukkuun jäämistä, kun saa vähän rahaa ja välillä isompaa käsirahaa. On ollut houkuttelevaa saada helppoa rahaa.

Mikko sai romanssihuijauksistaan 2 vuotta ja 2 kuukautta vankeutta, joista vuoden ehdottomana. Lisäksi hänet määrättiin korvaamaan vahinkoja osasta tekemistään rikoksista. Tätä ohjelmaa tehtäessä hän istui suorittamassa vankeusrangaistusta uusimmasta, huhtikuussa annetusta petostuomiostaan, joka liittyi huijauksiin tori.fi-sivustolla.

Osalle huijatuista rikoksen seuraukset ovat olleet raskaat, kun heidän nimissään tehdyt pikavippifirmojen ja muiden yritysten laskut, ovat päätynyt maksettavaksi omasta pussista. Yritykset ovat vedonneet asianomistajien huolimattomaan pankkitunnusten käsittelyyn.

Näin kävi myös Johannekselle.

Johannes: No mulla meni, luottotiedot meni se oli tuo Telia Finance, se oli mikä mille ei kyllä mä tein ilmoituksen näille kaikille niin kuin firmoille siittä sen rikosilmoituksen laitoin menemään, mutta kun niitä tuli jatkuvasti ja kyllähän se aika suoraan sanottuna hitonmoista semmoista henkistä stressiä oli, kun ei tiennyt ikään, että mitä tulee postilaatikkoon ja mitä mun pitää hoitaa. Koska mä itte olen pitänyt aina sen, että mun luottotiedot on niin kuin puhtaat.

Johannes on hakenut apua velkajärjestelystä ja odottaa asialle päätöstä. Elämästä löytyy onneksi valoisiakin puolia. Pian Miia-tapauksen jälkeen hän alkoi seurustella nykyisen kihlattunsa kanssa.

MOT: Mitenkä te tapasitte?

Johannes: R-kioskilla. Eikä missään Facebookissa eikä netissä. R-kioskilla.

Johannes kertoo, ettei kihlatulla ole edes tietokonetta.