Hyppää pääsisältöön

Jos Vivaldilla olisi ollut klarinetti

Antonio Vivaldi käytti innolla aikansa kaikkia soittimia, mutta kunnon klarinettia ei vielä ollut. Oli vain pehmeäntumma chalumeau sekä kimeä barokkiklarinetti, joita Vivaldi hyödynsi efektisoittimina. Sekin on riittänyt sysäämään klarinettitähti Martin Fröstin mielikuvituksen liikkeelle, ja uudella levyllään hän on sovituttanut Vivaldin aarioista kolme klarinettikonserton kaltaista tuotetta, joiden sovituksista vastaa tällaiseen kierrätykseen erikoistunut Andreas Tarkmann.

Martin Fröst / Vivaldi
Martin Fröst / Vivaldi Uudet levyt

Vivaldin oopperoissa ja oratorioissa riittää aineistoa, joten Tarkmann ja Fröst ovat pystyneet keräilemään kolme uskottavaa konserttokokonaisuutta, joiden muotorakenne käy aidosta. Ensikuulemalta myös klarinettitekstuuri kuulostaa luontevalta - nopeiden osien virtuoosikuviot on editoitu idiomaattisiksi ja hitaiden osien laulullisuus on klarinetille omiaan.

Fröstiltä koristeet ja tikutukset sujuvat tietysti ketterämmin kuin laulajilta, ja hänen sointiväripalettinsa ja dynaaminen skaalansa ovat laajempia, joskin makeanpuoleisia. Tyhjästä alkavat crescendot ja kuulaat viivyttelyt kai paikkaavat osaltaan sanojen kokoista aukkoa tunneilmaisussa.

Pidemmässä kuuntelussa Fröstin kiiltäväpintainen soitto alkaa kuitenkin tuntua neutraalilta, jopa epäinhimilliseltä. Kenties syynä on instrumentti. Vaikka Fröstin levyllä käyttämä klarinetti on barokkityyliin tehty pehmeästä puksipuusta, sen rakenne on kuitenkin moderni ja sointi tasainen, mikä lienee välttämätöntä virtuoottisimpien aarioiden toteutukseen. Vivaldin aikana klarinettisoitinten pehmeä chalumeau-rekisteri ja trumpettimainen clarino-rekisteri kuitenkin erosivat niin selvästi, että niihin tarvittiin kaksi eri soitinta. Tätä eroa Vivaldi käytti taitavasti hyödykseen, mutta Fröst ei, ja sen myötä musiikista kenties katoaa rosoa, inhimillisyyttä ja ilmaisua.

Toisaalta Fröstin musikaalisuus ja taituruus yhdessä Concerto Kölnin rytmikkään soiton kanssa kyllä tekevät kunniaa Vivaldin huimalle melodiikalle ja vankkumattomalle elämänilolle.

Antonio Vivaldi: Kolme konserttoa klarinetille, ooppera- ja oratorioaarioista sovittanut Andreas N. Tarkmann. - Martin Fröst, klarinetti, ja Concerto Köln. (Sony Classical, 19075929912)

Kuuntele Uudet levyt 8.9.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua