Hyppää pääsisältöön

Koronalohtulevy taitavasti ja tarpeeseen

Koronapandemia on peruuttanut, viivästyttänyt ja tuhonnut valtavasti arvokasta taidemusiikissa, mutta raunioista on syntynyt jo muutama hieno, yksittäinen ilmiö. Kun sopraano Anna Prohaska jäi keväällä ilman keikkoja, hän ehdotti spontaanisti ystävilleen, että soitetaanpa lohduksi Bachin kantaattien lohdullisinta musiikkia. Alpha-yhtiö tarttui ideaan ja nyt on julkaistu ensimmäinen taidemusiikkilevy, jonka kannessa poseerataan maskit naamalla. Tulos on omiaan auttamaan pandemian yli, ja kantaa kenties myös sen jälkeen muutenkin kuin dokumenttina ankarista ajoista.

Anna Prohaska / Bach: Redemption
Anna Prohaska / Bach: Redemption Uudet levyt

Bachin kantaateissa riittää lohdullisia hittejä, ja sopraano Anna Prohaskan ja saksalaisen Lautten Compagney -yhtyeen lohtuvalikoima kelpaa minulle. Tarjolla on sekä viiltävänsyvää murhetta että autuasta silittelyä, ja sopraanoaarioita rytmitetään koraaleilla ja instrumentaaleilla. Yhtä peittelemätöntä tunnemusiikkivalikoimaa ei varmaan olisi kehdattu tehdä ilman pandemiaa.

Lohtuaarioiden tulkkina Anna Prohaska kuuluu persoonallisten ja moniulotteisten karaktäärilaulajien uuteen sukupolveen, ja se on hyvä. Taitoa riittää, mutta niin riittää myös särmiä ja karaktääriä. Prohaskan Bach ei soi neutraalin ylimaallisena vaan henkilökohtaisena. Valittava, suoran leikkaava ja tehokas ääni on Prohaskan tyypillinen tehokeino, mutta onneksi siedän sitä paremmin kuin esimerkiksi vibratoa.

Levyn esitysten laatu on tietysti paljon parempi kuin markkinointipuheen mukaisesta spontaanista läpisoittelusta syntyisi. Jotain karheaa ja hetkessä syntyvää esityksissä on silti helppo kuulla - tulkinnat perustuvat enemmän kuuntelemiselle kuin oikein soittamiselle, ja siksi kuulijakin pysyy tuolin reunalla. Wolfgang Katschnerin johtaman Lautten Compagneyn peruslaatu on huikea, ja vaikka puhallinkuorojen intonaatio välillä hakee, useimmiten musiikki kelluu yhtenäisen auvoisena ja loppusointujen lumoava puhtaus resonoi sydämeen.

Levyesittelyssä kirjoitetaan, että muusikoilla on levyllä kaksi tehtävää - toisaalta he säestävät Prohaskan laulamia aarioita, toisaalta edustavat sitä inhimillistä vuorovaikutusta ja jaettua, yhteisöllistä kokemusta, joka näistä ajoista puuttuu. Niinhän kaikki musiikki tekee, mutta tämä levy tekee sen suoraan, tiedostavasti ja vilpittömästi, ja siksi se toi minulle lohtua, ja samalla loi uskoa siihen että kaikki vielä kääntyy parhain päin.

"Bach: Redemption", musiikkia J.S. Bachin kantaateista. - Anna Prohaska, sopraano, ja Lautten Compagney/Wolfgang Katschner. (Alpha 658)

Kuuntele Uudet levyt 8.9.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua