Hyppää pääsisältöön

"Dokumentti ei päästä kuulijaa pakenemaan" – Nea Lundströmin teos #HUORA audiokilpailu Shortdoxin voittoon

nuori nainen kädet ylävartalon peittona
Shortdox 2020 kilpailun voitti Nea Lundström teoksellaan #HUORA nuori nainen kädet ylävartalon peittona Kuva: Laura Iikkanen / Yle radio-ohjelmat

Vuoden 2020 kansallisen Shortdox-finaalin voitti Nea Lundström teoksellaan #HUORA. Lundströmin teos edustaa Suomea lokakuussa järjestettävässä pohjoismaisessa Shortdoxin virtuaalifinaalissa.

Tuomaristo myönsi myös kolme kunniamainintaa, joista ensimmäisen sai Jesse Ryynänen teoksellaan Ääni yksinäisyydelle. Toinen kunniamaininta meni Saara Elon teokselle "F31" ja kolmas Laura Kilpiselle, joka osallistui kilpailuun teoksellaan Ääni joka ei vaikene.

Shortdox 2020 -kilpailun tuomarit Yeboyah, Joonas Nordman ja Annvi Gardberg
Shortdox 2020 -kilpailun tuomarit Yeboyah, Joonas Nordman ja Annvi Gardberg Shortdox 2020 -kilpailun tuomarit Yeboyah, Joonas Nordman ja Annvi Gardberg Kuva: Yle Joonas Nordman,shortdox 2020

Shortdoxin tuomareina toimivat tänä vuonna muusikko Yeboyah, dokumentaristi Annvi Gardberg sekä näyttelijä, käsikirjoittaja ja ohjaaja Joonas Nordman.

– Oli ilo ja kunnia saada olla mukana Shortdoxin tuomaristossa, muusikkona tunnetuksi tullut Yeboyah toteaa.

– Pelkän äänen kuuleminen saa mielen hereille, ja mielikuvitus alkaa tuottaa visuaalisuutta äänen tueksi. Shortdoxin tuomaristossa oleminen on inspiroinut minua myös taiteilijana, iloitsee Yeboyah.

Nea Lundström
Shortdox 2020 kilpailun voittaja Nea Lundström Nea Lundström Kuva: Nea Lundström radio-ohjelmat,shortdox 2020

Audiokilpailu Shortdoxin vuoden 2020 voittaja on Nea Lundström teoksellaan #HUORA. Lundström käsittelee pysäyttävässä teoksessaan henkistä ja seksuaalista väkivaltaa oman kokemuksensa kautta. Rohkea ja tärkeä aihe hienosti kerrottuna nosti teoksen tuomariston yksimieliseksi voittajaksi.

Tuomariston kommentit:
Voittajateos käsittelee teoksessaan tärkeää aihetta, joka koskettaa meitä kaikkia. Aihetta, josta ei puhuta läheskään tarpeeksi. Omakohtainen tarina on vahvasti kerrottu. Kerronnassa on hieno kaari 16-vuotiaasta minästä nykyhetkeen. Myös äänikerronta toimii. Työ tuntuu selvästi autenttiselta. Dokumentti ei päästä kuulijaa pakenemaan. Siitä muodostuu lopulta tosielämän sankaritarina.

"Toivon tarinani auttavan muita uhreja"

Voitostaan yllättynyt ja onnellinen Nea Lundström iloitsee saamastaan tunnustuksesta, mutta suurin ilon aihe hänelle on teoksen tärkeän teeman saama näkyvyys mediassa.

– Seksuaalinen väkivalta on nyt kilpailun myötä saanut jälleen lisää näkyvyyttä mediassa. Kaikki pienetkin askeleet ovat tärkeitä, jotta saisimme jatkossa jokainen elää entistä tasa-arvoisemmassa ja turvallisemmassa yhteiskunnassa. Toivottavasti olen omakohtaiseen tarinaan perustuvalla dokumentillani pystynyt auttamaan muita uhreja ja poistamaan häpeää tämän stigmatisoidun aiheen ympäriltä, Lundström toteaa.

Laajasalon opistossa audiotyötä opiskelleen Lundströmin mielestä audio on yksi kiinnostavimmista tarinankerrontamuodoista, sillä sitä kautta pääsee syvälle ihmisen tajuntaan ja sieluun.

– Kun visuaalinen kuva otetaan pois, ihmisen on pakko keskittyä ainoastaan kuuntelemiseen - ja tässä piilee audion voima. Äänen kautta on mahdollista luoda hyvin intiimi suhde kertojan ja kuulijan välille, mikä mahdollistaa sen, että esimerkiksi vaikeista ja rankoista asioista puhuminen voi usein olla helpompaa ja tehokkaampaa auditiivisessa muodossa, Lundström summaa.

Lundström haluaa kiittää Laajasalon opiston audiopuolen opettajaa Jarkko Rissasta, joka on saanut hänet innostumaan audiomaailmasta ja auttanut Lundströmiä dokumentin teossa.

Kunniamaininnat

Ääni yksinäisyydelle

Jesse Ryynänen
Jesse Ryynänen Jesse Ryynänen Kuva: Jesse Ryynänen radio-ohjelmat,shortdox 2020

Tuomariston kommentit:
Loppukilpailutöiden ehdotonta kärkeä. Kilpaili vahvasti voitosta.

Teos antaa oivaltavalla tavalla äänen sellaiselle tunteelle, jonka sanoittaminen tuntuu lähtökohtaisesti hyvin hankalalta. Se on rohkea ja se sisältää jonkinlaisen pienen vallankumouksen. Toteutuksen raakuus ja yksinkertaisuus tekee siitä helposti lähestyttävän ja samastuttavan. Ohjelman voi kokea myös hyvänä narsismin kuvauksena. Se on traaginen osoitus, miten yksikin myrkyllinen ihminen riittää tuhoamaan jonkun ja saada tämän kokemaan arvottomuutta, jossa ollaan yksin. Vaikuttava äänityö.

"F31"

Saara Elo
Saara Elo Saara Elo Kuva: Saara Elo radio-ohjelmat,shortdox 2020

Tuomariston kommentit:
Ohjelma tarjoaa kuuntelijalle ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä kuulemaan ja ymmärtämään paremmin ihmistä, jolla on kaksisuuntainen mielialahäiriö. Idea, äänityö ja kertomus ovat todella hyviä. Toteutus on rikas ja se tuo mielenkiintoisesti esiin eri syklien tunnemaailmat ja siirtymät niiden välillä. Tuomaristo kiittää erityisesti äänikerrontaa, tapaa jolla tekijä kuvaa sairauttaan äänten kautta. Tämä teos herättää tunteita, koukuttaa, on opettavainen ja luo toivoa.

Ääni joka ei vaikene

Laura Kilpinen
Laura Kilpinen Laura Kilpinen Kuva: Laura Kilpinen radio-ohjelmat,shortdox 2020

Tuomariston kommentit:
Tässä on todella vahva tarina, ja hieno äänityö - sängyn äänet, ääni päässä joka ei vaikene. Tarina tuntuu aidosti omalta.

Onko täällä ketään yleisön suosikiksi

Kymmenen finaaliin valitun teoksen joukosta valittiin tänä vuonna myös yleisön suosikki. Yleisön suosikiksi nousi teos Onko täällä ketään (tekijät Tuisku Lehto, Heta Pyhäjärvi, Saarlotta Virri). Teos on montaasi yllättävistä kohtaamisista Sysmässä.

– Lähdimme etsimään hiljaisuutta, löysimme tarinoita ja ääniä, jotka voimistuivat tyhjyyden keskellä, tekijät kertovat.

Onko täällä ketään sai 28% annetuista äänistä.

Kuvakollaasi Shortdox kilpailun yleisöäänestyksen voittajista
Yleisöäänestyksen voittajateoksen Onko täällä ketään tekijät: Saarlotta Virri / Kuva: Sawandi Groskind, Heta Pyhäjärvi ja Tuisku Lehto Kuvakollaasi Shortdox kilpailun yleisöäänestyksen voittajista Valokuvakollaasi,shortdox 2020

Kuuntele kaikki finalistit täältä!