Hyppää pääsisältöön

Millaisia kokemuksia sinulla on riidoista tai konflikteista?

Millainen riitelijä olet?
Millainen riitelijä olet? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle riidat

Millaisia kokemuksia sinulla on riidoista tai konflikteista? Miten reagoit ristiriitatilanteissa? Riiteletkö eri tavoin esimerkiksi vanhempiesi, ystävien, opiskelukaverin tai kumppanin kanssa? Onko läheisissä ihmissuhteissa jokin tietty riitelyn kaava? Millainen?

Mitä olet oppinut itsestäsi ja toisista ristiriitojen kautta? Mitkä asiat ovat vaikuttaneet tai vaikuttavat reagointitapaasi? Oletko opetellut rakentavia tapoja selvittää erimielisyyksiä? Onko jokin riita tai konflikti päättänyt sinulle läheisen ihmissuhteen?

Riita syntyy usein silloin, kun emme tule kuulluksi ja ymmärretyksi meille tärkeässä asiassa. Konflikti on kahden tai useamman osapuolen välille syntynyt näkemysero, josta syntyy jännitteitä heidän välilleen.

”Se herättää meissä vihaa, pelkoa ja surua. Se voi nostaa esille myös omaan historiaamme liittyvät kokemukset, jolloin emme ole saaneet viestiämme perille”, kertoo psykoterapeutti Tarja Nummelin.

Saatamme aikuisiässä hakea hyvitystä asioille, joista olemme lapsuudessa jääneet vaille. Tämä voi tulle esille ristiriitatilanteissa. Toisella voi olla suurempi tarve tulla ymmärretyksi ja kuulluksi.

Temperamentti, perimä ja kasvatuskulttuurin käytännöt sekä kulttuuri vaikuttavat siihen miten koemme ristiriitatilanteet ja käyttäydymme niissä. Jos koemme, ettei meitä ymmärretä mielentila kiihtyy ja käyttäytymisen kontrollointi on usein vaikeampaa.

”Suuttumus voi tulla esille karkeana kielenkäyttönä ja kirouluna. Se voi olla syyttelyä, nalkuttamista, vähättelyä, huutamista ja mykkäkoulua. Se voi olla myös vetäytymistä, lamaantumista ja ihminen ei saa sanottua mitään. Suuttumus voi ilmentyä myös mykkäkouluna, myötäilynä tai jyräämisenä”, sanoo psykoterapeutti Tarja Nummelin.

Reagointitavat kertovat siitä miten hyvin ihminen pystyy ottamaan vastuuta omista tunteistaan ja hallitsemaan omaa käytöstään niissä tilanteissa, joissa voimakkaimmat tunteet syttyy.

Ihminen haluaa saada tärkeäksi kokemansa asian käsiteltyä ja palauttaa tasapainon. Kuitenkin puheeksi ottaminen saattaa olla vaikeaa tai ihminen on tottunut säilömään negatiivisia tunteita mieleensä.

”Ihminen ei voi kätkeä loputtomasti tunteita sisimpäänsä. Voi olla, että joku ihan pieni asia saa aikaan valtavan tunnepurkauksen. Silloin syntyy usein myös riita tai konflikti, koska asia ja reaktio eivät ole mittasuhteessa toisiinsa”, sanoo Nummelin.

Ristiriitatilanteet, konfliktit ja huolet synnyttävät stressiä ja huonoa oloa.

”Ihannemallissa pystymme ottamaan esille harmituksen aiheen mahdollisimman pian sen ihmisen kanssa, johon harmitus liittyy”, kannustaa psykoterapeutti Tarja Nummelin.

Vastaa kyselyyn tiistaihin 15.9. mennessä. Vastauksesi voi olla osa Havaintoja ihmisestä -ohjelmaa.

Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa pohditaan rakentavaa riitelyä Yle Radio 1:ssä torstaina 8.10. kello 12.10. Ohjelma on kuunneltavissa myös Yle Areenassa.

Täytä lomake.
 • Toivo konserttimusiikkia ja kerro muistojasi Sävel on vapaan juhlalähetyksessä

  Puhelin suoraan lähetykseen on 09 - 144 800.

  Perinteikäs Sävel on vapaa täyttää tänä vuonna kunniakkaat 50 vuotta! Ensimmäinen Sävel on vapaa lähetettiin 11.4.1970. Kahden ja puolen tunnin mittaisen puhelintoivekonsertin juonsi oopperalaulaja Hannu Heikkilä. Syksyllä 1970 aloitettiin varsinaiset lähetykset kerran kuussa. Aluksi ohjelmaa juonsi Sauvo Puhtila, ja pian hänen juontajaparikseen tuli Meri Louhos.

 • Radiojumalanpalveluksia kehitetään

  Yle Radio 1 lähettää sunnuntaisin jumalanpalveluksia

  Yleisradion pisimpiin perinteisiin kuuluu jokasunnuntainen radiojumalanpalvelus. Yle Radio 1 lähettää nykyään sunnuntaisin peräti kaksi palvelusta, ja ne kuuluvat kanavan suosituimpiin sisältöihin.

 • Suruprosessi tuli osaksi teosta – Takaisinkytkentä-radioesseen työstöä määritti sattuma

  Takaisinkytkentä on radioessee satunnaisuudesta ja surusta

  Analogisia syntetisaattoreita ei voi täysin hallita. Sama pätee elämään. Radioesseessä Takaisinkytkentä kirjailija Marjo Niemi on ankaran surun vallassa, eikä meinaa millään kestää hallitsemattomuutta. Äänitaiteilija Juhani Liimataiselle sattuma on analogisten syntetisaattoreiden kanssa työskennellessä aivan normaali ja kiinnostava asia.

 • Millaista seksuaalikasvatusta olet saanut kotona, päiväkodissa tai koulussa?

  Mitkä asiat ovat vaikuttaneet seksuaalisuuteesi?

  Millaista seksuaalikasvatusta olet saanut kotona, päiväkodissa tai koulussa? Onko sinulla ollut mahdollisuus kysyä mieltä askarruttavista asioista liittyen seksuaalisuuteen? Onko saamassasi seksuaalikasvatuksessa huomioitu sukupuolen- ja seksuaalisuuden moninaisuus? Mitkä tapahtumat elämänkaaresi aikana ovat vaikuttaneet seksuaalisuuteesi?