MOT:n juttu siitä, mitä tapahtuu sen jälkeen kun käytetty vaate viedään Suomessa keräyslaatikkoon, on yksi tämän vuoden Prix Europa -ehdokkaista. Palkinnot julkistetaan lokakuussa.
Vaateketjun eettisyydestä valmistusmaissa oli puhuttu pitkään, mutta kukaan ei ollut tutkinut sitä, mitä tapahtuu niille vaatteille, joita suomalaiset tunnollisesti vievät eri yritysten ja yhdistysten keräyslaatikoihin.
MOT:n valitsema tutkimusmenetelmä eli pienten lähettimien kiinnittäminen vaatteisin, oli tiettävästi ensimmäinen lajiaan.
Juttu paljasti, miten käyteyttyjen vaatteiden matka useimmiten johti ulkomaille, jopa Afrikkaan asti ja kuinka toimijoiden vakuutteluista huolimatta myös huonokuntoiset vaatteet jatkoivat matkaansa valtavalle kierrätettyjen vaatteiden jälkimarkkinalle.
Juttu kilpailee ajankohtaisohjelmien sarjassa arvostetussa Prix Europa -kilpailussa. Palkinnon saajat julkistetaan Potsdamissa Saksassa lokakuussa.
Prix Europa (The European Broadcasting Festival) on Euroopan suurin tv-, radio- ja online-tuotantojen kilpailu.
Ohjelmaan on lisätty Areenassa nyt myös englanninkielinen tekstitys ja se on katsottavissa maailmanlaajuisesti.
Aihe on paitsi suomalaisia koskettava, myös kansainvälinen. MOT on aiemmin tutkinut ketjun alkupäätä eli vaatteiden valmistusta esimerkiksi Bangladeshissa.
Vaatteiden kulutus on niin suurta ja materiaalien kestävyys usein heikkoa, että vaatteita päätyy sekä roskiin että kierrätykseen valtavia määriä.
Euroopan suurista lajittelukeskuksista niiden matka jatkuu usein kehittyviin maihin esimerkiksi Afrikassa. Pahimmillaan niistä tulee jätettä maissa, joissa jätehuollon toimivuus on heikkoa.
Näin kierrätysvaatteiden matka maailmalle eteni:
MOT:n juttu on yksi 18:sta ehdokkaasta ajankohtaisohjelmien sarjassa. Kaikkiaan kilpailussa on yhdeksän eri sarjaa. Niihin tuli kaikkiaan yli 600 ehdotusta eri maista. Alkukarsinnan jälkeen eri sarjojen loppukilpailuissa on yhteensä 208 ehdokasta.
MOT:n työryhmään kuuluivat Minna Knus-Galán, Riikka Kurki, Liselott Lindström, Kati Pehkonen, Camilla Arjasmaa, Anna D. Kokko, Jouni Soikkeli, Janne Järvinen, Hanna Nordenswan ja Tuomas Stedt.
Lisää ohjelmasta
- MOT seurasi puoli vuotta lähettimien avulla käytettyjä vaatteita Afrikkaan asti – Fida yllättyi: ”Oho! Ei mennyt meidän käsikirjoituksen mukaan”
- Tokmanni ja S-ryhmä eivät ole allekirjoittaneet vaatetehtaiden turvallisuutta parantanutta sopimusta – parikymppisenä alan pahimmassa onnettomuudessa vammautunut Beauty palaa töihin lastensa vuoksi
- Muoti-Suomen omatunto ruotii vaateteollisuuden arvoja - "Muodin nykymeno on kestämätöntä, muutos pakollinen, mutta toivoa on!"
- Veikkauksen vedonlyöntiuudistus: Uusi peliominaisuus herätti valvojassa huolen pelaajien oikeusturvasta, sopimuskumppania kiristetty
- Ihmelääke aiheutti kahdeksan suomalaispotilaan kuoleman ja se vedettiin markkinoilta – nyt lääkettä käytetään haittavaikutuksista huolimatta Suomessa enemmän kuin koskaan
- Vanhusten turvallisuus vaarantunut, työvuorolistoilla kikkailtu – Esperi Caren lippulaiva on saanut jatkaa, vaikka ongelmia on ollut kymmenen vuotta