Hyppää pääsisältöön

Kielikylpy 2.0 – Voisiko puheentunnistusta käyttää kielen opiskelussa? Kokeile sovellusta ja anna palautetta

Kuvassa mies heiluttaa kättä karvahattu päässä
Kuvassa mies heiluttaa kättä karvahattu päässä Yle Oppiminen,kielikylpy,suomen kieli,tekniikka,puheentunnistus

Voiko puheentunnistustekniikka auttaa oppimaan kieltä? Yle Oppimisen Kielikylpy 2.0 -sovelluksessa pääset kokeilemaan suomen kielen osaamistasi – ja vierailemaan yleisessä saunassa.

Puheentunnistustekniikka on kehittynyt nopeasti. Suomen kieli on kuitenkin vaikeaa myös tietokoneille ja kehitys onkin ollut hitaampaa kuin monissa muissa kielissä.

Puheentunnistusta olisi mahdollista hyödyntää opiskelussa enemmänkin. Kun siihen lisätään kuvaa ja toiminnallisuutta, saadaan rakennettua tilanne, jossa voi harjoitella ihmisten kohtaamista.

Kielikylpy 2.0 on uudenlainen tapa harjoitella suomen kieltä

Kielikylpy 2.0 on Yle Oppimisen (sovellus)kokeilu, jossa käyttäjä voi opetella kieltä puhumalla kännykälle.

Tässä kokeilussa käyttäjä tuodaan yleiseen saunaan. Opastus johdattaa käyttäjää tilanteesta toiseen. Kielikylpy 2.0 rohkaisee puhumaan eikä puutu kielioppiin tai pieniin virheisiin.

Mies katsoo kameraan, pöydällä sinisiä pyyhkeitä siistissä pinossa.
Kielikylpy 2.0 vie käyttäjän yleiseen saunaan. Mies katsoo kameraan, pöydällä sinisiä pyyhkeitä siistissä pinossa. Yle Oppiminen,kielikylpy,suomen kieli,puheentunnistus,tekniikka
karvahattuinen mies puhuu kameralle ja taustalla mies kuuntelee
Kielikylpy 2.0 opastaa tehtävien teossa. karvahattuinen mies puhuu kameralle ja taustalla mies kuuntelee Yle Oppiminen,kielikylpy,suomen kieli,puheentunnistus,tekniikka

Puheentunnistus maahanmuuttajien avuksi

Maahanmuuttajien on usein vaikea työllistyä heikon kielitaidon takia. Kielitaito helpottaa myös yhteiskuntaan sopeutumista.

Kielikylpy 2.0:n ajatuksena on puheentunnistustekniikan käyttäminen kielen opiskeluun. Kokeilun kohderyhmäksi on valittu ihmisiä, jotka eivät puhu suomea äidinkielenään.

Tavoitteena on, että kielen puhumista ja puheen ymmärtämistä voisi harjoitella itsekseen ja sovellus antaisi siitä palautteen.

Kielikylpy 2.0 toimii verkkoselaimella

Kielikylpy 2.0 toimii selaimessa, joten se ei vaadi lataamista eikä kirjautumista. Suosittelemme Google Chrome -selainta, mutta sovelluksen pitäisi toimia myös muilla selaimilla.

Kielikylpy 2.0 toimii kaikilla muilla laitteilla paitsi Applen iOS-laitteilla, jotka eivät olleet mukana kokeilussa. Myöhemmin on mahdollista tehdä sovellus, joka toimii myös iPhonessa.

Kielikylpy2.0-sovelluksen etusivu, jossa lukee kielikylpy yle oppiminen
KIELIKYLPY 2.0 -SOVELLUKSEEN PÄÄSET KLIKKAAMALLA KUVAKETTA Kielikylpy2.0-sovelluksen etusivu, jossa lukee kielikylpy yle oppiminen Yle Oppiminen,kielikylpy,Kielikylpy2.0

Kokeile ja anna palautetta! Meitä kiinnostaa kuulla, miten sovellusta tai tekniikkaa voisi kehittää niin, että se auttaisi sekä oppimaan kieltä että ymmärtämään kulttuuria. Minkä muun asian opetteluun sitä voisi käyttää?

Kännykkä, jonka ruudulla on kuva Kielikylpy2.0 tilanteesta. Mies katsoo tiskin takaa käyttäjää ja alla on mikrofoni-kuvakkeella varustettu nappi.
Kielikylpy 2.0 on suunniteltu kännykälle, mutta toimii myös tietokoneiden selaimissa. Kännykkä, jonka ruudulla on kuva Kielikylpy2.0 tilanteesta. Mies katsoo tiskin takaa käyttäjää ja alla on mikrofoni-kuvakkeella varustettu nappi. Yle Oppiminen,kielikylpy,Kielikylpy2.0

Uudet tekniikat tuovat vaihtelua ja uusia mahdollisuuksia opiskeluun

Omnia-oppilaitos on ollut mukana projektissa järjestämässä Kielikylpy 2.0:n testausta. Koulutuspäällikkö Mila Pakarinen on sitä mieltä, että tekniikalla on sijansa opetuksessa.

– Tekniikka ja kielenopetus sopivat hyvin yhteen. Meilläkin Valmassa (Ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus) kehitetään koko ajan lisää sisältöjä etätyöskentelyyn.

Pakarisen mukaan aiemmin on ajateltu, että verkossa tapahtuva opiskelu hyödyttää vain hyviä opiskelijoita, mutta tämä näkemys on muuttumassa.

– Olemme huomanneet, että verkko ja heikommat opiskelijat ovatkin hyvä yhdistelmä, Pakarinen sanoo.

Verkko-opiskelu antaa mahdollisuuden kerrata samoja asioita monta kertaa. Lähiopetuksessa asiat pitää käsitellä tuntien aikana.

Mies hymyilee pipo päässä kuvaruudussa. Kuvaa ohjaajan ruudulta.
Kuvauksissa piti ottaa huomioon monenlaisia asioita. Mies hymyilee pipo päässä kuvaruudussa. Kuvaa ohjaajan ruudulta. Yle Oppiminen,kielikylpy,suomen kieli,puheentunnistus,tekniikka

– Hiljaisemmat opiskelijat voivat loistaa etänä ja verkossa tehtyjen tehtävien teossa, vaikka heitä saattaa jännittää avata suutaan perinteisessä ryhmäopetuksessa, Pakarinen sanoo.

Pakarinen kuitenkin painottaa, että tekniikan on toimittava ja sisällön on oltava laadukasta myös verkossa. Kielikylpy 2.0:n kaltainen sovellus voisi toimia muissakin opetustilanteissa, esimerkiksi työnhakua harjoiteltaessa.

Irina Kurjonen opettaa Omniassa suomea toisena kielenä. Myös hän näkee tekniikan tuovan mahdollisuuksia suomen kielen opiskeluun.

ihminen pitää käsissään kännykkää jonka ruudulla kielikylpy 2.0 sovellus
Omnian opiskelijat toimivat sovelluksen testiryhmänä ihminen pitää käsissään kännykkää jonka ruudulla kielikylpy 2.0 sovellus Yle Oppiminen,kielikylpy,suomen kieli,puheentunnistus,tekniikka,Kielikylpy2.0

Kurjosen mukaan tekniikan käyttö monipuolistaa kielten opiskelua.

– Opiskelijat kuulevat oman äänensä ja samalla he voivat seurata, miten ääntäminen muuttuu ja paranee.

Kurjosen mielestä tekniikkaa voisi hyödyntää myös lasten ja vanhusten kanssa.

– Varsinkin näinä korona-epidemian aikoina sovelluksen käyttö monipuolistaisi opiskelua.

KOKEILE KIELIKYLPY 2.0 -SOVELLUSTA. ja anna meille palautetta TÄSTÄ.

Tuotannon on toteuttanut kotimainen startup-yritys Radical Rabbit Oy. Sen on rahoittanut Yle Sandbox.

edit:11.9.2020 vaihdettu kuvien paikkaa.
edit: 16.9.2020 selvennetty rahoittajaksi Yle Sandbox.

Mediataidot

Kommentit
 • Valheenpaljastaja: Miten keskustella rokotteista kriitikon tai vastustajan kanssa?

  Rokote-epäröinti kasvaa myös Suomessa.

  Radikaaleimpien rokotevastaisten porukka on pieni, mutta hyvin äänekäs. Heidän päätään on vaikea kääntää latomalla faktoja pöytään. Rokote-epäröijien määrä on paljon suurempi, ja heidän huoliinsa on syytä suhtautua vakavasti ja empaattisesti. Näin keskustelet rokotteista läheisesi kanssa, joka epäröi niiden ottamista.

 • Oletko Valheenpaljastaja? - Testaa mediataitojasi Yle Oppimisen testissä

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea.

  Verkossa leviää totuuden lisäksi myös paljon harhaanjohtavaa informaatiota ja suoria valheita. Netissä surffaajan on oltava koko ajan hereillä, ettei jaa feikkiä ihan ajattelemattomuuttaan. Tiedon äärellä on hyvä pysähtyä. Yle Oppimisen Valheenpaljastaja-testissä pääset testaamaan mediataitojasi.

 • Valheenpaljastajan mediataitopaketti koululaisille ja opiskelijoille

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea

  Yle Oppiminen on koonnut 5.–6. luokille, 7.–9. luokille, lukioille ja ammattikouluille mediataitopaketit, joista saa 1–2 oppitunnin mittaisen kokonaisuuden. Materiaalina on Valheenpaljastaja-video, jossa toimittaja-tietokirjailija Johanna Vehkoo kertoo verkossa esiintyvästä harhaanjohtamisesta ja valheista.

Media- ja digitaidot