Voiko puheentunnistustekniikka auttaa oppimaan kieltä? Yle Oppimisen Kielikylpy 2.0 -sovelluksessa pääset kokeilemaan suomen kielen osaamistasi – ja vierailemaan yleisessä saunassa.
Puheentunnistustekniikka on kehittynyt nopeasti. Suomen kieli on kuitenkin vaikeaa myös tietokoneille ja kehitys onkin ollut hitaampaa kuin monissa muissa kielissä.
Puheentunnistusta olisi mahdollista hyödyntää opiskelussa enemmänkin. Kun siihen lisätään kuvaa ja toiminnallisuutta, saadaan rakennettua tilanne, jossa voi harjoitella ihmisten kohtaamista.
Kielikylpy 2.0 on uudenlainen tapa harjoitella suomen kieltä
Kielikylpy 2.0 on Yle Oppimisen (sovellus)kokeilu, jossa käyttäjä voi opetella kieltä puhumalla kännykälle.
Tässä kokeilussa käyttäjä tuodaan yleiseen saunaan. Opastus johdattaa käyttäjää tilanteesta toiseen. Kielikylpy 2.0 rohkaisee puhumaan eikä puutu kielioppiin tai pieniin virheisiin.
Puheentunnistus maahanmuuttajien avuksi
Maahanmuuttajien on usein vaikea työllistyä heikon kielitaidon takia. Kielitaito helpottaa myös yhteiskuntaan sopeutumista.
Kielikylpy 2.0:n ajatuksena on puheentunnistustekniikan käyttäminen kielen opiskeluun. Kokeilun kohderyhmäksi on valittu ihmisiä, jotka eivät puhu suomea äidinkielenään.
Tavoitteena on, että kielen puhumista ja puheen ymmärtämistä voisi harjoitella itsekseen ja sovellus antaisi siitä palautteen.
Kielikylpy 2.0 toimii verkkoselaimella
Kielikylpy 2.0 toimii selaimessa, joten se ei vaadi lataamista eikä kirjautumista. Suosittelemme Google Chrome -selainta, mutta sovelluksen pitäisi toimia myös muilla selaimilla.
Kielikylpy 2.0 toimii kaikilla muilla laitteilla paitsi Applen iOS-laitteilla, jotka eivät olleet mukana kokeilussa. Myöhemmin on mahdollista tehdä sovellus, joka toimii myös iPhonessa.

Kokeile ja anna palautetta! Meitä kiinnostaa kuulla, miten sovellusta tai tekniikkaa voisi kehittää niin, että se auttaisi sekä oppimaan kieltä että ymmärtämään kulttuuria. Minkä muun asian opetteluun sitä voisi käyttää?

Uudet tekniikat tuovat vaihtelua ja uusia mahdollisuuksia opiskeluun
Omnia-oppilaitos on ollut mukana projektissa järjestämässä Kielikylpy 2.0:n testausta. Koulutuspäällikkö Mila Pakarinen on sitä mieltä, että tekniikalla on sijansa opetuksessa.
– Tekniikka ja kielenopetus sopivat hyvin yhteen. Meilläkin Valmassa (Ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus) kehitetään koko ajan lisää sisältöjä etätyöskentelyyn.
Pakarisen mukaan aiemmin on ajateltu, että verkossa tapahtuva opiskelu hyödyttää vain hyviä opiskelijoita, mutta tämä näkemys on muuttumassa.
– Olemme huomanneet, että verkko ja heikommat opiskelijat ovatkin hyvä yhdistelmä, Pakarinen sanoo.
Verkko-opiskelu antaa mahdollisuuden kerrata samoja asioita monta kertaa. Lähiopetuksessa asiat pitää käsitellä tuntien aikana.

– Hiljaisemmat opiskelijat voivat loistaa etänä ja verkossa tehtyjen tehtävien teossa, vaikka heitä saattaa jännittää avata suutaan perinteisessä ryhmäopetuksessa, Pakarinen sanoo.
Pakarinen kuitenkin painottaa, että tekniikan on toimittava ja sisällön on oltava laadukasta myös verkossa. Kielikylpy 2.0:n kaltainen sovellus voisi toimia muissakin opetustilanteissa, esimerkiksi työnhakua harjoiteltaessa.
Irina Kurjonen opettaa Omniassa suomea toisena kielenä. Myös hän näkee tekniikan tuovan mahdollisuuksia suomen kielen opiskeluun.

Kurjosen mukaan tekniikan käyttö monipuolistaa kielten opiskelua.
– Opiskelijat kuulevat oman äänensä ja samalla he voivat seurata, miten ääntäminen muuttuu ja paranee.
Kurjosen mielestä tekniikkaa voisi hyödyntää myös lasten ja vanhusten kanssa.
– Varsinkin näinä korona-epidemian aikoina sovelluksen käyttö monipuolistaisi opiskelua.
KOKEILE KIELIKYLPY 2.0 -SOVELLUSTA. ja anna meille palautetta TÄSTÄ.
Tuotannon on toteuttanut kotimainen startup-yritys Radical Rabbit Oy. Sen on rahoittanut Yle Sandbox.
edit:11.9.2020 vaihdettu kuvien paikkaa.
edit: 16.9.2020 selvennetty rahoittajaksi Yle Sandbox.