Hyppää pääsisältöön

Rasismikeskustelu junnaa yhä paikoillaan, sanoo Sonya Lindfors – "Kumpi on pahempi: se, että poliisi murhaa mustia vai se, että mun on vaikea löytää termi?"

Sonya Lindfors istuu Docventuresin studiossa
Sonya Lindfors istuu Docventuresin studiossa Kuva: Sami Levo Docventures

Kumpi on pahempi: se, että musta ihminen murhataan vai se, että sinun on vaikeaa löytää oikea termi, jolla puhua aiheesta? Niinpä! Docventuresin kasikauden avaus ei päästänyt helpolla Rikua, Tunnaa tai katsojia. Vieraina Talk Show'ssa olivat koreografi Sonya Lindfors, toimittaja Renaz Ebrahimi ja kirjailija Anu Partanen. KATSO koko Talk Show TÄSTÄ ja astu Docventuresin klitsuvieraiden johdattamana itsestäänselvyyksien yli.

Kuumottaako? Kyllä, Riku ja Tunna tunnustivat heti alkuun. Illan dokumentti kertoi Black Lives Matterista ja Talk Show'ssa käsiteltiin rasismia.

– Rasismia on vaikea ymmärtää, ellei sitä saa osakseen ja joudu sellaiseen tilanteeseen. Me kerran jouduttiin sellaiseen tilanteeseen Jamaikalla, Tunna aloitti (Katso etkot täältä).

– Oli todella, todella kuumottavaa kävellä kaduilla ja kuulla rasistisia huutoja perään. Joka kerta kun mä otin kameran käsiin, mua uhattiin ampua. Ei ollu mitään menemistä paikallisiin bileisiin. Se oli erittäin herättävä hetki.

Yksi illan vieraista puuttui heti keskusteluun.

– Te ette ole kokeneet rasismia, vaan syrjintää ihonvärin takia. Puhutaan kuitenkin oikeista termeistä. Se on syrjintää. Se on ikävää. Se on väärin ja siinä on kaikki ne negatiiviset muodot, mutta se ei ole rasismia. Teillä on edelleen valta, huomautti toimittaja Renaz Ebrahimi.

Renaz Ebrahami ja Tunna Milonoff keskustelemassa
Renaz Ebrahimi ja Tunna Milonoff. Renaz Ebrahami ja Tunna Milonoff keskustelemassa Kuva: Sami Levo Docventures

Ohjaaja Sonya Lindfors jatkoi toteamalla, että jokapäiväisessä keskustelussa asiat menevät usein juuri tällä tavalla sekaisin.

– Rasismi on valtarakenne. Se on eri asia kuin ennakkoluulo, eri asia kuin syrjintä. Kyse ei ole nyt siitä, onko hyvä vai paha ihminen. Rasismia olemassa vaikka et olisi rasisti, Lindfors sanoi.

Me ihmisinä selvästi aina halutaan, että joku ryhmä on meitä huonompi. Sit on aina vain sovittu, että mikä ryhmä se on.― Anu Partanen
Anu Partanen
Anu Partanen. Anu Partanen Kuva: Sami Levo Docventures

Kumpi on tärkeämpi: oikea termi vai ihmisten henki?

Illan aikana opimme lisää siitä, kuinka monimutkainen asia rasismi on ja miten syvälle se kietoutuu edelleen myös suomalaisessa yhteiskunnassa.

– Oppimaanhan tänne on tultu. Kiitos! Tunna ja Riku totesivat.

Juontajakaksikko pohti myös, miten heitä (ja monia muita) pelottaa osallistua keskusteluun ihmisoikeuksista. Mitä jos joku termi menee väärin? Entä jos kokee olonsa tyhmäksi somessa? Entä jos saa vihaista palautetta mokan jälkeen?

Riku Rantala.
Riku Rantala. Riku Rantala. Kuva: Sami Levo Docventures

– Kumpi on pahempi: se, että poliisi murhaa mustia vai se, että mun on vaikea löytää termi? Lindfors vastasi pohdintoihin.

– Nyt pitäisi muistaa, että kyse ei ole musta ja mitä termejä minä käytän, Tunna älysi.

– Jos sun ainoa ongelma on se, että pelkäät keskusteluun osallistumista sen takia, että saatat sanoa jotain väärin. Se kertoo, että sinulla on ylipäänsä on mahdollisuus olla osallistumatta keskusteluun. Se huutaa etuoikeutta, Ebrahimi jatkoi.

– Sinä et ole hengenvaarassa, Lindfors tiivisti.

Viime hetken peruutus: rasistista videota ei näytettykään

Keskustelu kuumeni, kun Tunna kertoi, että lähetyksessä oli alun perin ajatus näyttää uutisklippi 1980-luvun lopulta, jossa alakoululaiset kertovat rasistisia vitsejä ja asiantuntijat pohtivat vitsien mahdollista ongelmallisuutta. Mutta Lindfors oli ollut eri mieltä ja video päätettiin jättää näyttämättä.

– Mitä se olisi tuonut tähän lisää? Lindfors kysyi.

Mä olen elänyt 35 vuotta tän näköisenä ihmisenä, ei mulle ole mikään yllätys että rasismia on olemassa.― Sonya Lindfors

– Kun katoin sen, ensimmäistä kertaa ymmärsin, miten voimakkaasti ja vahvasti se [rasismi] siellä rakenteessa on ollut. Miten hyväksyttyä se on ollut jopa 30 vuotta sitten, Tunna sanoi

– Jos miettisit, että joku sun sukulainen on tapettu, me katsotaan dokkari siitä ja sen jälkeen kerrotaan paskoja vitsejä siitä, mistä sukusi on. Tämä tuntuu itsestä käsittämättömältä ajatukselta, Lindfors perusteli.

Katso molempien laajat perustelut ja se, löytyikö yhteisymmärrys Talk Show'n minuuteilta 40:41. Keskustelu on poimittu alla olevaan klippiin!

Eikä siinä todellakaan kaikki.

Ken haluaa rasismista puhua tai tajuta mistä rasismikeskustelua oikeasti käydään, hänen tulee katsoman näiden vieraiden pointit. Sillä vihdoin teemasta keskustelu nytkähti Suomessakin hieman eteenpäin.Yyteröi ytimiin pureutuva Talk Show tästä heti.

Keskustelijat Docventuresin leffaluolassa.
Keskustelijat Docventuresin leffaluolassa. Kuva: Sami Levo Docventures

Myös Docventuresin chat kävi kuumana illan ajan! Koko keskustelun näet täältä.

Illan tykätyimmäksi kommentiksi chatin puolella nousi nimimerkin kielo ajatus:

Mikään sorto ei oo koskaan loppunut nätisti pyytämällä.― kielo

Uusimmat sisällöt - Docventures