Hyppää pääsisältöön

Rauhantekijä-sarja ja sen tapahtumat ovat fiktiivisiä, mutta neuvottelijoiden työ perustuu oikeisiin henkilöihin – vertaa kuvia

Rauhantekijä-sarjan hahmot ja heidän esikuvansa rinnakkain
Rauhantekijä-sarjan hahmot ja heidän esikuvansa rinnakkain, oikealta vasemmalle: Ann-Mari Sundell (Irina Björklund), Elisabeth Rehn, Theo Slobo (Richard Sammel) ja Kofi Annan. Rauhantekijä-sarjan hahmot ja heidän esikuvansa rinnakkain Kuva: Henrietta Hassinen / Yle, Matila Röhr Productions, Kuvakaappaus Ajankohtaisen kakkosen kuvanauhalta, toimittaja Sakari Kilpelä. Yle Elävä arkisto,Rauhantekijä,Kofi Annan,Elisabeth Rehn

Syksyllä 2020 julkaistussa poliittisessa Rauhantekijä-draamasarjassa seurataan suomalaista rauhanneuvottelijaa, joka yrittää neuvotella rauhaa Turkin ja kurdien välille. Sarja ja sen tapahtumat ovat fiktiivisiä, mutta rauhanneuvottelijoiden työ perustuu oikeisiin esikuviin.

Elävä arkisto haastatteli sarjan käsikirjoittajaa Eriikka Etholén-Pajua ja tuottajaa Johanna Enäsuota, jotka ovat luoneet sarjan alkuperäistarinan. Vaikka Rauhantekijä-sarja on saanut vaikutteita todellisista tapahtumista ja henkilöistä, sen tarina ja henkilöt ovat keksittyjä.

Suurin inspiraation lähde sarjalle on presidentti Martti Ahtisaari, koko tämän ura ja Ahtisaaren vuonna 2000 perustama Crisis Management Initiative -järjestö, jonka asiantuntijoiden työstään kertomiin kokemuksiin sarja pitkälti perustuu.

Sarjan rauhanneuvottelijoissa on kuitenkin selkeitä yhtäläisyyksiä oikean elämän rauhantekijöihin. Vertaa kuvien avulla hahmoja esikuviinsa.

Irina BjörklundElisabeth Rehn istuu neuvottelupöydässä.
Liikuta-kohdasta vetämällä saat esiin kuvan Elisabeth Rehnistä neuvotteluhuoneessa Mostarin kaupungissa entisessä Jugoslaviassa vuonna 1995. Kuva on kaappaus Ajankohtaisen kakkosen kuvanauhalta, toimittajana Elisabeth Rehnin mukana oli Sakari Kilpelä. Kuva: Matila Röhr Productions, Yle kuvanauha

Ann-Mari Sundell on yhtä määrätietoinen kuin Elisabeth Rehn

Rauhantekijä-sarjassa Ann-Mari Sundell (Irina Björklund) on sarjan päähenkilö. Kokenut rauhantekijä lähtee neuvottelemaan rauhaa kurdien ja Turkin välille YK:n pääsihteerin pyynnöstä. Ennen sitä vahva oikeudentunto ajaa Sundellin paljastamaan YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa, että Suomi on myynyt aseita ihmisoikeuksia rikkovaan Saudi-Arabiaan. Syyteharkinta ei estä ottamasta tehtävää vastaan, ja pian Sundell järjestää tapaamisia Turkin edustajien ja kurdien liikkeen johtohahmojen kanssa.

Tosielämän esikuva

Elisabeth Rehn (s. 6.4.1935) on pitkän linjan poliitikko, kaksinkertainen presidenttiehdokas ja maailman ensimmäinen naispuolinen kokoaikainen puolustusministeri. Ministerinä Rehn aloitti kehityksen, joka mahdollisti naisten pääsyn vapaaehtoiseen varusmiespalvelukseen. Rehn eteni Martti Ahtisaaren kanssa toiselle kierrokselle presidentinvaaleissa vuonna 1994, muttei tullut valituksi. Vuonna 1995 Rehnistä tuli ihmisoikeustarkkailija entisessä Jugoslaviassa ja vuonna 1998 hänestä tuli ensimmäisenä naisena YK:n alipääsihteeri Bosnia-Hertzegovinassa. Rehn oli ehdolla myös vuoden 2000 presidentinvaaleissa, mutta on todennut myöhemmin, että Balkanin kriisialueella työskentely vaikeutti motivoitumista Suomen ongelmiin. Myöhemmin Rehn on toiminut rauhanrakentamisen ja ihmisoikeusasioiden asiantuntijatehtävissä ja lukuisissa luottamustoimissa. Hänet tunnetaan heikoimpien puolesta puhujana ja Srebrenican joukkomurhan uhrien puolustajana.

Irina Björklund haastatteli Elisabeth Rehniä hänen työstään luodessaan Ann-Mari Sundellin hahmoa. Sarjassa on kohtaus, jossa Ann-Mari valmistautuu ensimmäiseen tapaamiseen Turkin edustajan kanssa. Kun työryhmä asettelee tilaa, Sundell pyytää asettamaan hänen tuolinsa muiden huoneessa olijoiden tuoleja korkeampaan istuinasentoon. Tapa on käsikirjoittajien mukaan Elisabeth Rehnin neuvottelukeinoista kertoma yksityiskohta. Sundellin hahmo on saanut paljon vaikutteita myös ulkopolitiikan asiantuntijasta, joka ei ole julkisuuden henkilö.

Theo SloboKofi Annan
Liikuta-kohdasta vetämällä saat esiin kuvan Kofi Annanista Wisdom wanted -seminaarissa Kansallisteatterissa 22.5.2017. Kuva: MRP Matila Röhr Productions / Yle, Henrietta Hassinen / Yle

Theo Slobo pitää puheita kuin Kofi Annan

Rauhantekijä-sarjassa Theo Slobo (Richard Sammel) on YK:n pääsihteeri, joka saapuu Ann-Marie Sundellin syrjäiselle mökille ja pyytää häntä neuvottelemaan rauhaa kurdien ja Turkin välille. Slobo luottaa Sundelliin ja uskoo, että tämä on ainoa, joka voi onnistua neuvotteluissa. Vaikka Sundell on syyteharkinnassa konsulttisopimuksen rikkomuksesta, Slobo haluaa hänet silti johtamaan rauhanneuvottelua. Slobolla ja Sundellilla on samanlainen oikeustaju ja pitkä yhteinen historia.

Tosielämän esikuva

Kofi Annan (1938 - 2018) oli YK:n seitsemäs pääsihteeri vuosina 1997-2006. Ghanalainen Kofi Annan tunnettiin pitkän linjan rauhantekijänä ja vahvana puheen pitäjänä. Juuri Kofi Annan nimitti Elisabeth Rehnin ensimmäisenä naisena rauhanturvaoperaation johtoon. Annan sai vuonna 2001 Nobelin rauhanpalkinnon, perusteluiden mukaan hän toi uutta elämää YK:n toimintaan. Vuonna 2012 Kofi Annan jättäytyi pois Syyrian rauhanneuvotteluiden puheenjohtajan tehtävästä kritisoiden samalla YK:n turvallisuusneuvoston kyvyttömyyttä yhdistyä rauhan vaatimusten taakse. Käsikirjoittajien mukaan nämä Syyrian neuvottelujen jälkimainingit ovat inspiroineet paljon Theo Slobon hahmoa. Kofi Annan kuoli vuonna 2018. Tuolloin Elisabeth Rehn kuvaili Annania hillityksi, humoristiseksi, ystävälliseksi, mutta tarvittaessa myös jämäkäksi.

Rauhantekijä-sarjan hahmo Diyar Amedi
Rauhantekijä-sarjan hahmo Diyar Amedi Kuva: MRP Matila Röhr Productions / Yle Rauhantekijä,Kardo Razazzi

Diyar Amedissa on Pekka Haavistoa ja Hussein Al-Taeeta

Rauhantekijä-sarjassa Diyar Amed (Kardo Razazzi) on Saksasta turvapaikan saanut kurdi, joka on ryhtynyt tekemään rauhantyötä. Ann-Marin työryhmässä hän pystyy edesauttamaan neuvotteluita omilla kontakteillaan ja taustallaan.

Tosielämän esikuva

Käsikirjoittajien mukaan Diyarin hahmolla ei ole selkeää esikuvaa, mutta taustalla on jonkin verran Pekka Haavistoa, joka tunnetaan paitsi suomalaisena presidenttiehdokkaana, myös YK:n erityisasiantuntijana Darfurin rauhanprosessissa vuonna 2007. Yhteneväisyyksiä on löydettävissä myös poliitikko Hussein al-Taeen ainakin siltä osin, että al-Taee on tullut Suomeen pakolaisena ja työskennellyt CMI:n asiantuntijana rauhantekijänä.

Rauhantekijä-sarjan hahmo Emilia Engblom.
Rauhantekijä-sarjan hahmo Emilia Engblom. Kuva: Hannele Majaniemi / MRP Matila Röhr Productions / Yle Rauhantekijä,Louise Peterhoff

Emilia Engblom edustaa asiantuntijoita, jotka eivät nouse julkisuuteen

Rauhantekijä-sarjassa Emilia Engblom (Louise Peterhoff) on ruotsalainen nuorempi asiantuntija, joka on työskennellyt Ann-Marin kanssa seitsemän vuotta ja ansainnut hänen luottamuksensa. Emilia ihailee Ann-Marin työskentelyä ja tekee mitä tahansa tämän pyynnöstä.

Tosielämän esikuva

Emilian hahmolla ei ole tunnistettavaa esikuvaa, mutta Johanna Enäsuo pohtii Engblomin edustavan kaikkia niitä rauhanneuvottelijoita, jotka toimivat alalla pitkään eivätkä nouse julkisuudessa esille. Hänen mukaansa rauhantyötä tekee todella paljon voimakkaita, älykkäitä ja hienoja naisia asiantuntijoina, mutta heidän työnsä ylittää harvoin uutiskynnyksen.

Lähteet: https://www.britannica.com/place/Kurdistan ; https://valtioneuvosto.fi/ ; https://www.kofiannanfoundation.org/ ; http://webtv.un.org/ ; https://www.nytimes.com/2012/08/03/world/middleeast/annan-resigns-as-syria-peace-envoy.html