Hyppää pääsisältöön

Aho tavoittelee lyömäsoitinkonsertossaan pohjoisuutta ritualistisin elementein

Kalevi Aho -julkaisusarja jatkuu. Ainoastaan Ahon musiikkiin keskittyviä äänitteitä on BIS levy-yhtiö julkaissut jo lähemmäs kolmekymmentä. Nyt vuoronsa saavat 2010 valmistunut konsertto lyömäsoittimille ja orkesterille sekä Sinfonia nro 5.

kalevi aho äänitteen kansi
kalevi aho äänitteen kansi Kalevi Aho

Viides sinfonia esittelee Ahon 70-luvun sävelkieltä. Teos soi pinkeästi ja tummin sävyin. Välillä äänistöön mukaan pilkahtaa pikkuriikkisen valoa, mutta niitäkin hetkiä leimaa tietynlainen kireys ja kärsimys. Sinfoniassa Aho on testaillut omia rajojaan. Monenlaisia rajoja joutuu koettelemaan teoksen esittäjistökin. Dima Slobodenioukin johtama Sinfonia Lahti suoriutuu kuitenkin vaativasta tehtävästä kunnialla. Teoksen toisena kapellimestarina vaikeita ja vaativia rytmirakennelmia on toteuttamassa Jaan Ots.

Lyömäsoittimille ja orkesterille laadittu konsertto Sieidi soi tutummin Ahon myöhäiskauden teosten tapaan. Teoksen otsake Sieidi on saamen kieltä ja tarkoittaa pyhää paikkaa. Lyömäsoittaja Colin Currie mielessä sävelletty yli puolen tunnin kestoinen konsertto soi monin paikoin ritualistiseen tapaan. Lyömäsoitinten määrä on maltillisesti rajattu yhdeksään. Riviin sijoiteltu soittimisto käydään läpi yksi kerrallaan ja palataan känteisessä järjestyksessä takaisin. Solistisia jaksoja ja intrumentista toiseen siirtymiä rytmittää orkesterin välisoitot. Houkuttelevimmillaan konsertto kimmeltelee sen viidennen osan lempeissä metallisoinneissa.

Tässä jälleen yksi tasavarma julkaisu jo nyt kunnioitettavan kokoiseen Aho-katalogiin.

Kalevi Aho: Sieidi konsertto lyömäsoittimille ja orkesterille; Sinfonia nro 5. Colin Currie, lyömäsoittimet, Jaan Ots, avustava kapellimestari, Sinfonia Lahti/Dima Slobodeniouk. (BIS-2336)

Kuuntele Uudet levyt 15.9.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.