Hyppää pääsisältöön

"Perusterveydenhuolto on rapautunut, koska palveluita eivät käytä ne, joilla on eniten vaikutusvaltaa”, sanoo lääkäri Minerva Krohn – Katso Docventures Talk Show'n silmiä avaava keskustelu suomalaisen terveysdenhuollon tilasta!

Minerva Krohn Docventuresin studiossa
Lääkäri Minerva Krohn. Minerva Krohn Docventuresin studiossa Kuva: Sami Levo Docventures,S8

Suomen terveydenhuolto sakkaa! Terveyserot ovat suuria ja ennenaikaiset kuolemat liian tavallisia. OECD-maiden välisessä vertailussa Suomen terveydenhuolto ei näytäkään niin auvoiselta, kuin olemme ehkä ajatelleet. Miksi näin ja mitä asialle voi tehdä? Docventures Talk Show syventyi meitä kaikkia koskettavaan probleemaan! Tunnan ja Rikun kanssa terveyskeskuksen puhelinlinjoilla roikkuivat lääkäri Minerva Krohn, yhteiskuntasuhdejohtaja Lauri Korkeaoja ja yhteiskuntapolitiikan dosentti Liina-Kaisa Tynkkynen. Tsiigaa Docventuresin Terveysteollisuus-lähetyksen etkot ja jatkot tästä ja päivitä käsityksesi sotealan ongelmista! Onko ylistetty suomalainen terveydenhuolto rapautumassa?

Ah, suomalainen terveydenhuolto: Pienet laskut ja hoito kuuluu kaikille!

Mutta onko kaikki niin auvoisasti? Mihin tarvitaan soteuudistusta, jos homma on kunnossa? Miksi meillä on pitkät jonot?

Terveystalon yhteiskuntasuhdejohtaja Lauri Korkeaoja pyysi keskustelijoita miettimään niitä kahta miljoonaa ihmistä, jotka saavat perusterveydenhuollon työterveyspuolelta:

– Mimmosissa ongelmissa olisimme sitten, jos ne ihmiset olisivat siellä julkisten jonossa?

Tutkija Liina-Kaisa Tynkkynen ja Tunna Milonoff
Liina-Kaisa Tynkkynen. Tutkija Liina-Kaisa Tynkkynen ja Tunna Milonoff Kuva: Sami Levo Docventures,S8

Tutkija Liina-Kaisa Tynkkynen ei väitettä purematta niellyt.

– Se, että meillä niin paljon ihmisiä on työterveyshuollon piirissä, minä väitän, että se on yksi syy, minkä takia meidän perusterveydenhuolto on siinä jamassa missä se nyt on.

Lääkäri Minerva Krohn komppasi Tynkkystä:

– Se on rapautunut, koska se porukka, jolla on eniten vaikutusvaltaa, ei itse käytä palveluita. Miksi soteuudistusta tarvitaan jos meillä on maailman paras järjestelmä? Kuten kävi esille, se on itseasiassa hyvin epätasa-arvoinen hoitoon pääsyn suhteen.

Ylläolevaan keskusteluun pääset suoraan käsiksi alta:

Riku Rantala paukutti pöytään tutkimustuloksia: Monilla mittareilla Suomi on OECD-maiden vertailussa itseasiassa aika huono.

Syitä on monia, luetteli Krohn: terveyserot ja ennenaikainen kuolleisuus. Helsingissä paremmin pärjäävän kaupunginosan ja huonommin pärjäävän kaupunginosan miesten elinaikaodotteessa on 10 vuoden ero.

– Terveyspalveluilla olisi asialle paljon tehtävissä, mutta emme sitä palvelua heille tarjoa.

Yksi ongelma on nimenomaan tämä: systeemi on rakentunut tällaiseksi historian saatossa ja sitä on vaikea lähteä muuttamaan monista syistä, joita Tynkkynen avasi Talk Show'n etkoilla – tsekkaa keskustelun alkulämmöt täältä!

Luulet soittavasi ajanvaraukseen, kun sulla on hoidon tarve. Mutta siellä onkin hoidontarpeen arvioija, jonka tehtävä on miettiä, tarvitsetko hoitoa vai et.― Minerva Krohn.

Krohn kuvasi ongelmaa itkettävän osuvasti:

– Luulet soittavasi ajanvaraukseen, kun sulla on hoidon tarve. Mutta siellä onkin hoidontarpeen arvioija, jonka tehtävä on miettiä, tarvitsetko hoitoa vai et. Vaikka hän on ammattilainen, joka voisi oikeasti auttaa, meidän systeemi on rakennettu niin, että hänen tehtävänsä on 10 minuuttia kysellä, oliko sulla joku asia. Kun hän tietää, että lääkärille on huonosti aikoja, hän yrittää miettiä, että miten hän voisi torpata sen yhteydenoton.

– Täähän on ihan raivostuttavaa! Riku huudahti

– On se myös sen ammattilaisen kannalta ihan raivostuttavaa, Krohn lisäsi.

Miten kansakuntamme pärjää tulevaisuudessa, kun työssäkäyviä on vähemmän kuin hoitoa tarvitsevia? Kuka hoidetaan ja ketä ei? Rapautuuko suomalainen ylistetty terveydenhuoltojärjestelmä? Muun muassa näitä kysymyksiä ja paljon muuta käytiin läpi Docventuresin Talk Show'ssa – ei muuta kuin yyteröimään koko Talk Show, klik klik!

Myös chat lauloi kovaa ja korkealta koko illan ajan. Koko keskustelun näet täältä!

Seuraava Docventuresin lähetys 22.9. klo 21, teemana pokaaminen!

Uusimmat sisällöt - Docventures