Hyppää pääsisältöön

Opi neulomaan sukat Leen perusteellisten video-ohjeiden mukaan vaihe vaiheelta

Haluatko oppia neulomaan sukkia? Tästä löydät perusteelliset ohjeet vaihe vaiheelta videoiden muodossa.

Ennen kuin alat neuloa sukkia, on hyvä, että ymmärrät neulomisen perusteet. Kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää, löytyy artikkelista Leen pieni neulekoulu (ruotsiksi). Esimerkiksi sen, miten neulot nurjia ja oikeita silmukoita.

Videoilla, joissa neulotaan punaisella langalla, tehdään Nenäsukkaa, jonka mallin löydät linkistä. Voit myös neuloa videoiden avulla yksinkertaiset sukat, joissa on vahvistettu kantapää. Niistä on hyvä aloittaa, ennen kuin etenee Nenäsukan neulomiseen.

Neulotut nenäpäiväsukat
Nenäsukka 2020 Neulotut nenäpäiväsukat Kuva: Lee Esselström/Yle Strömsö,Nenäpäivä,sukat,neulonta

Tarvitset viisi sukkapuikkoa esimerkiksi paksuutta 3 ja 3,5 mm ja langan, jonka paksuus on 100 m / 50 g. Drops Karisma, Novitan 7 veljestä tai Sandnes Garn Perfect sopivat hyvin aloittelijalle.

Tässä neulotaan sukkaa, jossa on 18 s / 10 cm ja 48 s alussa, mikä sopii kokoon 36–40.

Kahdet erilaiset sukat pöydälla
Yksinkertaiset sukat, joissa on vahvistettu kantapää. Molemmat on neulottu saman mallin mukaan, joka on linkissä, mutta tulos riippuu langan valinnasta. Kahdet erilaiset sukat pöydälla Kuva: Lee Esselström /YLE Strömsö,neulonta,sukat

1. Aloitussilmukka ja luominen sukkalangalla

2. Jaa silmukat neljälle puikolle

3. Neulo joustinneuletta

Alla olevasta videosta näet, miten joustinta neulotaan edestakaisin kahdella puikolla. Kun neulot sukkia, neulot ympäri neljällä sukkapuikolla. Neulo samanlaisia silmukoita kuin alla olevalla kerroksella.

Usein joustinta neulotaan kahdella oikealla ja kahdella nurjalla silmukalla aikuisten sukkiin. Neulo omiin sukkiisi niin pitkä joustin kuin haluat.

4. Poimi ylös pudonnut silmukka

5. Neulo sukan resoriin joustinta, jossa on särmää

Tähän tarvitset apupuikkoa. Tämä on pieni lisä, jolla voit koristaa sukan vartta sitten, kun hallitset jo täysin tavallisen joustimen neulomisen.

6. Hyvä muistaa, kun neuloo kuvioneuletta kahdella värillä

Muista neuloessasi kahdella värillä, että kuvioväri (tässä valkoinen) otetaan pohjavärin alta ja annetaan aina pohjavärin langan kulkea kuviolangan yli takapuolella.

Jos eriväristen lankojen etäisyys toisistaan on enemmän kuin 3–4 silmukkaa, langat pitää kiertää toistensa ympäri takapuolella, ettei langanjuoksuista tule liian pitkät.

7. Neulo vahvistettu kantalappu

Kun aloitat vahvistetun kantapään, sinulla on yhteensä 42 silmukkaa neljällä puikolla. Kavennat siis 6 silmukkaa sileällä kerroksella ennen kantapään aloittamista.

8. Kantalapun pohja

9. Poimi silmukat kantalapun sivusta

10. Neulo kantakiila – eli tee kantakavennukset jatkaaksesi sukan neulomista

Nyt olet neulonut kantapään! Sinulla on taas yhteensä 42 s, jotka on jaettu neljälle puikolle. Sitten vain neulotaan sileää neuletta eli oikeita silmukoita kaikilla neljällä puikolla.

11. Päättele sukka kärkikavennuksella

Leikkaa lanka poikki noin 20 cm päästä ja vedä lanka viimeisten silmukoiden läpi, niin että saat vedettyä sukan kärjen suppuun.

12. Päättele langat

On erityisen tärkeää päätellä kärkikavennuksen langanpäät äärimmäisen huolellisesti, niin, etteivät silmukat ala purkautua.

Neulotut sukat roikkuvat narulla
Erilaisia sukkia Neulotut sukat roikkuvat narulla Kuva: Lee Esselström /YLE sukat,neulonta,Strömsö,Suomi 100,Nenäpäivä