Hyppää pääsisältöön

Ranskalainen romantiikka soi Wihan-kvartetin ja Mami Shikinorin näpeissä liikuttavasti

Tšekkiläinen Wihan-kvartetti on toiminut jo kunnioitettavat kolmenkymmentäviisi vuotta. Julkaistuja äänitteitä kvartetilla on takanaan reilu parikymmentä. Uudella ranskalaiseen romantiikkaan keskittyvällä julkaisulla kvartetin soittoon yhtyy pianisti Mami Shikinori.

Wihan-kvartetin levyn kansikuva
Wihan-kvartetin levyn kansikuva Wihan Quartet

César Franckin ja Gabriel Faurén pianokvintetot ovat molemmat yli puolen kestoisia järkäleitä, jotka puhkuvat lempeää romantiikkaa ja lämmintä resonanssia.

Franckin upeasti laskostuva f-molli-kvintetto on tekijänsä tuotannon painokkaasta päästä. Lempeän painavaa sointusatsia, rönsyilevää melodiakuulotusta ja jämerää rytmiikkaa. Viisikko hehkuttaa vaikuttavasti, mutta ei silti sorru liiaksi paahtamaan. Gabriel Faurén d-molli-kvintetossa intensiivinen ja valpas ote säilyy läpi teoksen ja huolitellut kontrapunktiset linjastot jäsentyvät selkeinä.

Wihan-kvartetti on nykyisessä kokoonpanossaan hyvässä soittokunnossa. Yhteissoitto Mami Shikinorin kanssa toimii mainiosti. Franckin ja Faurén soivuuksista kuulostuu letkeän energinen ja eheä kokonaisuus.

César Franck: pianokvintetto f-molli. Gabriel Fauré: Pianokvintetto d-molli. Mami Shikinori, piano, Wihan-kvartetti. (Nimbus records, NI6397)

Kuuntele Uudet levyt 15.9.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.