Hyppää pääsisältöön

Strömsön Lee on suunnitellut Nenäpäivää varten uuden sukkamallin

Nainen pitää puolivalmistatutunt villasukkaneuleprojekt kädessä
Lee punaisessa nenässään esittelee tekeillä olevaa Nenäsukkaa 2020. Nainen pitää puolivalmistatutunt villasukkaneuleprojekt kädessä Kuva: Juha Leskelä /Yle Lee Esselström,Strömsö,Nenäpäivä,sukat,neulonta

Strömsön Lee sai kunnian suunnitella nenäsukat 2020. Malliin sisältyy symboliikkaa – varren yksinkertaiset palmikot punovat yhteen maailman ja sydämet, jotka ovat täynnä rakkautta maailman lapsiin.

Neljä paria neulesukkoja valkoisilla sydämillä varrella. Malli on nenäsukka 2020.
Nenäsukkia kaikissa Nenäpäivän eri väreissä Neljä paria neulesukkoja valkoisilla sydämillä varrella. Malli on nenäsukka 2020. Kuva: Lee Esselström /YLE sukat,kirjoneuleet,neulonta,neuletyöt,käsityöt (tuote),Nenäpäivä,Strömsö

Inspiraatio kuvioon, joka neulotaan yhdellä kuviovärillä ja pohjavärillä, syntyi Strömsön huvilan kuistin puuleikkauksista.

Löydät perusteelliset ohjevideot jokaisesta sukan neulomisen vaiheesta tästä artikkelista Opettele neulomaan sukat Leen kanssa.

Mustat, neulotut nenäpäiväsukat
Mustat Nenäsukat Mustat, neulotut nenäpäiväsukat Kuva: Lee Esselström/Yle Strömsö,sukat,neulonta,Nenäpäivä

Nenäsukkien 2020 malli

Tarvikkeet:

 • lankaa noin 100 m / 50 g 2 kerää pohjaväriä ja jäännöslankaa kuvioväriksi, esimerkiksi Sandnes Garn Perfect, Novitan Seitsemän veljestä tai vastaava.
 • sukkapuikot nro 3 ja 3,5 sekä apupuikko palmikkojen neulomiseen

Neuletiheys 18 s / 10 cm

Neulotut nenäpäiväsukat
Punaiset nenäsukat Neulotut nenäpäiväsukat Kuva: Lee Esselström/Yle Strömsö,Nenäpäivä,sukat,neulonta

Ruutupiirros Nenäsukasta 2020 tulostettavaksi pdf-muodossa. Se on sama kuin alla näkyvä kuva.

Ruutukuvio nenäpäiväsukka 2020
Mallia luetaan alhaalta ylös ja oikealta vasemmalle Ruutukuvio nenäpäiväsukka 2020 Kuva: Henri Salonen /Yle Nenäpäivä,neulonta
 1. Luo 48 s puikoilla nro 3. Jaa silmukat neljälle puikolle, 12 s per puikko. Muodosta niistä suljettu ympyrä.
 2. Neulo puikoilla 2 o 2 n joustinneuletta 7 kerrosta.
 3. 8. kerros: *nosta 1 o apupuikolle ja anna sen odottaa työn edessä, neulo 1 o ja neulo sitten apupuikolla oleva silmukka oikein, neulo 2 n.* Toista tähtien väliä kerros loppuun.
 4. Jatka joustinneuleen neulomista tavallisesti 2 o 2 n yhteensä 4 kerrosta.
 5. Toista kohdat 3 ja 4 vielä kerran ja sen jälkeen vielä kerran kohta 3.
 6. Jatka joustinneuletta 2 o 2 n vielä 3 kerrosta.
 7. Vaihda sukkapuikkoihin nro 3,5 ja neulo 1 kerros oikein pohjavärillä.
 8. Neulo nyt ruutupiirroksen mukaan kahdella värillä, pohjavärillä ja kuviovärillä. Se väri, jolla et neulo, kulkee koko ajan mukana takapuolella.

  Anna kuviovärin olla hallitseva, eli nouda aina se lanka toisen langan alta ja anna pohjavärin aina mennä kuviovärin yli takapuolella. Kuvio on 8 s leveä ja se toistuu 6 kertaa sivusuunnassa.

 9. Kuvion jälkeen neulo 1 kerros pohjavärillä ja kavenna samalla tasaisin välein 6 silmukkaa.
 10. Työssä on nyt 42 s. Neulo joustinneuletta 1 o 1 n yhteensä 4 kerrosta.
 11. Kantalappu. Siirrä 10 viimeistä silmukkaa nelospuikolta ja 10 ensimmäistä silmukkaa ykköspuikolta (voit neuloa ne oikein) puikolle.
 12. Tee vahvistettu kantapää: 1. kerros: Nurja puoli: nosta 1 s neulomatta ja neulo muut silmukat nurin. Käännä työ.
 13. 2. kerros: Oikea puoli (Lanka pidetään nurjalla puolella): *nosta 1 s neulomatta neulo 1 o.* Toista tähtien väliä kerroksen loppuun.
 14. Toista näitä kahta kerrosta yhteensä 8 kertaa (eli 16 kerrosta) tai kunnes kantalapun korkeus on 5 cm. Päätä nurjaan kerrokseen ja aloita sitten kantakavennukset. Jatka vahvistuksen neulomista aiempaan tapaan, kunnes jäljellä on 6 silmukkaa vasemmalla puikolla. Tee ylivetokavennus (eli nosta 1 o neulomatta, neulo 1 o ja vedä neulomaton silmukka neulotun yli). Käännä.
 15. Nosta 1 n neulomatta ja neulo muut silmukat nurin, kunnes jäljellä on 6 s vasemmalla puikolla. Neulo 2 nurin yhteen. Käännä. Nosta 1 o ja neulo oikea kerros, kunnes jäljellä on 5 s. Tee ylivetokavennus. Käännä. Nosta 1 n ja neulo nurja kerros, kunnes vasemmalla puikolla on jäljellä 5 s. Neulo 2 nurin yhteen. Käännä. Jatka 1 s:n kaventamista molemmissa reunoissa samalla tavalla, kunnes jäljellä on 10 s.

  Muista samalla neuloa vahvistettua neuletta. Näet edellisestä kerroksesta, mitkä silmukoista on nostettuja (Suuret ilmavat ovat nostettuja ja pienet ”kutistuneet” ovat neulottuja). Neulo vielä 1 kerros oikein samaa vahvistettua neuletta.

 16. Jaa nyt 10 silmukkaa kahdelle puikolle. Poimi 10 s sivusta ja neulo ne kiertäen. Ykköspuikolla on nyt siis 15 silmukkaa. Neulo kaksi seuraavaa puikkoa oikein. Poimi 10 silmukkaa toisesta sivusta ja neulo nekin kiertäen. Neulo 5 kantasilmukkaa samalta nelospuikolta.
 17. Kerros alkaa kantapään alta. Neulo 13 s oikein ja 2 oikein yhteen. Neulo 22 s oikein. Tee ylivetokavennus. Neulo 13 s.
 18. Neulo 1 kerros ilman kavennuksia. Kavenna seuraavalla kerroksella 1 silmukka kummallakin puolella samassa kohdassa kuin aikaisemmin ja neulo sitten 2 kerrosta oikein. Toista kavennus 1 silmukka kummaltakin puolelta 3 kertaa 1 kerroksen välein.

  HUOM! Tarkista, että alempi joustin tulee nilkan kohdalle, ei kantapäähän. Varsinkin jos käsialasi on tiukka, voi olla hyvä tehdä pari ylimääräistä kerrosta ennen kavennuksia, ettei kantapäästä tule liian lyhyt. Kun kavennukset on tehty, kantakiilan pituuden pitäisi olla 6 cm (mitattuna kantalapusta kavennusten suuntaisesti).

 19. Kun sinulla on jälleen yhteensä 42 silmukkaa, neulo oikein, kunnes pituus on sopiva ennen kärkikavennusta.
 20. Nyt aloitetaan kärkikavennus. Kokeile ensin sukkaa, että näet, tarvitaanko vielä muutama kerros ennen kavennusta. Tässä vaiheessa on helppo tehdä sukasta isompi tai pienempi.

  Neulo 2 o yhteen ykköspuikon lopussa, kakkospuikon alkuun 1 o, 1 ylivetokavennus (nosta 1 s, neulo seuraava s oikein ja vedä neulomaton silmukka neulotun yli). Kolmospuikon lopussa neulo 2 o yhteen ja nelospuikon alussa 1 o, 1 ylivetokavennus. Muut silmukat neulotaan oikein.

  Jatka kavennuksia joka kerroksella, kunnes jäljellä on 8 s.

 21. Leikkaa lanka poikki ja vedä se jäljellä olevien 8 s läpi ja päättele lanka hyvin. Päättele myös muut langanpäät.
 22. Neulo toinen sukka samalla tavalla. Kostuta sitten sukat kevyesti ja asettele ne pyyheliinan päälle kuivumaan.
Liila neulesukat valkoisilla sydämillä varrella. Malli on nenäsukka 2020.
Violetit ja valkoiset Nenäsukat Liila neulesukat valkoisilla sydämillä varrella. Malli on nenäsukka 2020. Kuva: Carina Ahlskog / Yle sukat,kirjoneuleet,neulonta,käsityöt (tuote),Nenäpäivä,Strömsö