Hyppää pääsisältöön

Hämähäkki on peto, joka paketoi uhrinsa – miksi pelkäämme näitä pieniä hyödyllisiä saalistajia?

Ihmisen käden päällä on iso hämähäkki.
Ihmisen käden päällä on iso hämähäkki. Kuva: Mark Thomas/Shutterstock/All Over Press. Kuvitus Heidi Gabrielsson 2020 hämähäkit

Moni tuntee jonkinasteista pelkoa kahdeksanjalkaisia ystäviämme kohtaan ja hämähäkkikammo on yksi maailman yleisimmistä eläinfobioista. Mistä hämähäkki-inho on peräisin ja mikä on tarinoiden tai elokuvateollisuuden vaikutus kaikessa pelossa?

Hämähäkin hurja ulkonäkö pelottaa. Monisilmäinen ja karvainen ilmestys saattaa säikäyttää eri suuntiin sojottavien jalkojensa kanssa.

Hämähäkkien harrastama kannibalismi herättää epäilyksiä. Jos ravintotilanne on heikko, hämähäkki voi syödä lajitovereitaan. Jotkut hämähäkkinaaraat saattavat syödä koiraan parittelun jälkeen.

hämähäkin seittiä
hämähäkin seittiä Kuva: /All Over Press hämähäkkieläimet,Hämähäkinseitti

Lähes kaikki hämähäkit Suomessa ovat myrkyllisiä, mutta ihmisille ne eivät ole vaarallisia. Suurin osa niistä ei edes pysty puremaan ihmisen ihon läpi. Myrkky on silti varmasti monelle syy olla kauhuissaan.

Hämähäkit lymyilevät usein koloissa, luolissa ja varastoissa, mikä kuulostaa rikolliselta. Hämähäkit pystyvät kiipeilemään eri paikoissa ja ovat kuin supersankareita tai pahiksia, jotka liikkuvat siellä, missä ei välttämättä olisi lupa liikkua.

Me tiedämme hämähäkeistä suhteellisen vähän ja se voi olla monelle pelkäämisen syy. Usein hämähäkkeihin liittyvä pelko voi olla myös opittua. Lapsuuden kokemukset ja esimerkiksi omien vanhempiemme reaktiot hämähäkkeihin ovat vaikuttaneet meihin.

Pieni poika ihmettelee kädessään olevaa isoa hämähäkkiä.
Pieni poika ihmettelee kädessään olevaa isoa hämähäkkiä. Kuva: Photofusion/Shutterstock/All Over Press hämähäkit

Hämähäkkejä on epäilyttävän paljon. Runsautensa takia hämähäkit ovat kuitenkin tärkeitä tekijöitä luonnon tasapainon ylläpitämisessä. Hämähäkit syövät tuholaisia ja siitä saamme olla kiitollisia.

The Science of Nature -tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan hämähäkit syövät vuosittain saalista jopa 800 miljoonaa tonnia, eli enemmän kuin mitä maapallolla elävät ihmiset painavat yhteensä. Ilman hämähäkkejä hukkuisimme hyönteisiin.

Hämähäkeillä on kyky erittää lujaa ja joustavaa seittiä. Seitti on toki pelottavaa. Kävelet pimeässä ja kasvoillasi alkaa tuntua jotain tahmeaa. Tuntuu kuin olisit joutunut ansaan. Kyllähän se säikäyttää, varsinkin jos mieli yhdistää tilanteeseen seikkailuelokuvan kohtauksen.

hämähäkki seitissä
hämähäkki seitissä Kuva: All Over Press hämähäkkieläimet

Araknofobiaan eli hämähäkkikammoon on etsitty perusteluja myös hämähäkkien älykkyydestä. Ne ovat suunnitelmallisia ja tuntuvat hyönteisiä fiksummilta. Seitit ovat usein hyvin monimutkaisia.

Seitti on monikäyttöinen materiaali. Seittiä voi hyödyntää pesänrakennuksen lisäksi mm. ansaverkoissa, saaliin paketoimisessa mutta myös matkustamisessa.

Hämähäkki voi tehdä oman lentoaluksen purkamalla seittiä tuuleen ja antamalla tuulen lennättää itseään jopa tuhansia kilometrejä.

Pelkoon on voinut siis vaikuttaa, että hämähäkki on levittäytynyt laajalle ja sopeutunut monenlaisiin olosuhteisiin. Hämähäkkejä tavataan lähes kaikkialla maapallolla. Toisaalta moni hämähäkki on suurimman osan ajasta paikallaan ja odottaa vain saalista.

Hämähäkkimiehen hahmo, näyttelijä Tobey Maguire elokuvasta SPIDER-MAN 2.
Hämähäkkimiehen hahmo, näyttelijä Tobey Maguire elokuvasta SPIDER-MAN 2. Kuva: Columbia Pictures/Courtesy Everett Collection/All Over Press Hämähäkkimies,elokuvat

Elokuvien ja televisio-ohjelmien varoitusmerkeissä hämähäkki kuvastaa ahdistavaa sisältöä. Hämähäkki ruokkiikin meidän mielikuvitustamme. Esimerkiksi vanhassa kansantarinassa vainajan luultiin kiipeävän hämähäkin seittiä pitkin taivaaseen.

Kaupasta palatessaan voi pelätä, että banaanien mukana kotiin kantautuu ulkomailta salamatkustanut tappajahämähäkki. Sarjakuvia lukiessaan voi miettiä, mistä lajista Hämähäkkimies on saanut innoituksensa.

Kaikilla hämähäkeillä ei ole edes suomenkielistä nimeä.

Yksi tunnetuimmista hämähäkkitarinoista lienee Araknofobia, yhdysvaltalainen jännityselokuva, jossa tohtorin elämää vaikeuttaa vakavaluontoinen pelko hämähäkkejä kohtaan. Elokuvan lopussa tohtori joutuu kohtaamaan pelkonsa ja taistelemaan hämähäkkien kanssa. Tohtorin tilanne helpottuu, mutta katsojan pelko ei välttämättä vähene.

50-luvun elokuvajuliste, jossa on Tarantula-hämähäkki
50-luvun elokuvajuliste, jossa on Tarantula-hämähäkki Kuva: Courtesy Everett Collection/All Over Press elokuvajuliste

Vaikka hämähäkkilajeja on lukuisia, tavallisesti ihmiset tietävät nimeltä vain muutaman kuten ristilukki, mustaleski ja tarantula. Kaikilla hämähäkeillä ei ole edes suomenkielistä nimeä.

Jos hämähäkit synnyttävät meissä ristiriitaisia ajatuksia, myös niiden nimeäminen on herättänyt tunteita. Hämähäkkien nimistö vaikuttaakin olevan Suomessa käymistilassa. Aristoteleen kantapään vieraana on hämähäkkiharrastaja Markku A. Huttunen. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tina Cavén.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri