Hyppää pääsisältöön

Jännittävintä on hetki ennen kliimaksia – Karppi jatkuu kolmannella kaudella ja ratkoo selvittämättömiä rikoksia

Kuvassa Sofia Karppi (Pihla Viitala)
Sofia Karppi saa vastaansa sarjan raaimman murhaajan. Kuvassa Sofia Karppi (Pihla Viitala) Karppi,Pihla Viitala,karppi 2

Jännittävän tarinan loppu lähenee, kun suositun rikossarjan kolmannen kauden kuvaukset ovat alkaneet. Kansainvälistä huomiota saaneen Karpin kolmannen kauden pääteema on ohjaaja Rike Jokelan mukaan luottamus – sen puute ja uudelleen rakentaminen. Viimeinen kausi nostaa esiin läpi sarjan kulkeneita arvoituksia, kun Karpin miehen kuoleman tutkintaan saadaan uusia johtolankoja. Entä miten käy rakkauden, saavatko päähenkilöt viimein toisensa?

Tarina alkaa siitä, kun edellisen kauden lopussa työstään irtisanottu Sofia Karppi (Pihla Viitala) palaa takaisin osaksi murharyhmää. Karppi ja hänen työparinsa Sakari Nurmi (Lauri Tilkanen) alkavat tulehtuneista väleistään huolimatta selvittää tähän mennessä karmeimman murhaajan aiheuttamaa rikosvyyhtiä. Dekkarien on nyt itse astuttava pelottavan rajan yli ymmärtääkseen, mistä murhissa on kyse.

Tarinan edetessä sekä Karppi että Nurmi joutuvat myös kohtaamaan omat henkilökohtaiset kipupisteensä voidakseen jatkaa elämässään eteenpäin. Rikostutkimuksia sekoittavat sekä Nurmea kohtaava tragedia että Karpin neljä vuotta sitten kuolleen aviopuolison kuolemasta tihkuvat uuden tiedot. Kolmannen kauden karmaisevien tapahtumien keskellä välkehtii kuitenkin myös toivoa.

– Vaikka tarinan juonitasolla mennään tosi rankkoihin aiheisiin, niin henkilöiden sisällä tapahtuu eheytymistä ja lämpenemistä suhteessa toisiinsa, sarjan ohjaaja ja käsikirjoittajatiimin jäsen Rike Jokela kuvailee.

Jokelan mukaan fiktiiviseen Helsinkiin sijoittuvan sarjan maailma on ilmastonmuutoksesta johtuvan, epämääräisen välivuodenajan harmaaksi maalaama. Ankaran tuulen armoilla oleva kaupunki kehystää moniulotteista tarinaa.

I love you Sofia Karppi!― Kommentti Pihla Viitalan somessa

Kansainväliset fanit viimeistään Netflix-levityksen myötä tavoittanut sarja on herättänyt ihmettelyä juuri kolkon Pohjolan tunnelmansa ansiosta erityisesti maapallon aurinkoisemmilla alueilla – Etelä-Amerikassa ja Etelä-Euroopassa. Työryhmän yllätykseksi juuri näitä paikkoja yhdistää myös yksi erityinen piirre: fanitus.

– Siis juuri äsken mulle kirjoittajaryhmän Jari Olavi Rantala linkkasi sellaisen fanikirjoitussivuston, jossa fanit kirjoittelee itse kohtauksia – siellä on esimerkiksi vampyyriversioita Karpista, Jokela ihmettelee.

Fanifiktiota kirjoittavat, sarjan innokkaimmat katselijat kuluttavat myös videoihin keskittyneiden ihailijoiden tuotoksia. Youtubesta voi löytää fanien editoimia videoita, joissa on yhdistetty kaikki Karpin ja Nurmen väliset läheiset tai merkittävät kohtaukset yhteen yhdeksi kokonaiseksi rakkausvideoksi.

Sarjan päähenkilöä Sofia Karppia näyttelevä Pihla Viitala on saanut roiman osan innokkaiden fanien rakkaudesta. Kun Viitala julkaisee kuvan sosiaalisessa mediassa, täyttyy viestikenttä ihailevista kommenteista.

– Jos Pihla laittaa Instagramiinsa kuvan kun se siivoaa, niin se saa tuhat I love you Sofia Karppi -tykkäystä. Se on oikeastaan aika siistiä, ohjaaja Jokela huudahtaa.

Viitalaa itseään päätä huimaava huomio lähinnä huvittaa.

– Mä en tiedä pitäisikö niihin vastata jotain, Viitala naurahtaa.

– Kivaa on se, että tällainen pohjoinen mielenmaisema on niille jotain uutta, vaikka onhan tällaisia nordic noir -tyyppisiä juttuja ollut jo jonkin aikaa. Ehkä sillä on tekemistä sen kanssa, että nähdään tällainen naishahmo, joka on itsenäinen toimija, miehistä riippumaton ja työssäkäyvä äiti, Viitala miettii.

Ohjaaja Jokela löytää saman yhteyden siitä, mikä osaltaan tekee sarjasta erityislaatuisen. Vahva naispäähenkilö ei ole itsestäänselvyys vielä 2020-luvun sarjoissakaan.

– Etelä-Amerikassa Karppihan on feministinen sankari, ja toki se sitä onkin, mutta siellä se feministinen puoli nousee hyvä Karppi, älä anna miehelle periksi -tyyppisenä ajatteluna, Jokela miettii.

Sofia Karppi (Pihla Viitala) ja Sakari Nurmi (Lauri Tilkanen) syleilevät harmaassa talvisessa säässä. Taustalla Merihaan betonitaloja.
Monet fanit odottavat, että Karppi ja Nurmi saisivat toisensa. Sofia Karppi (Pihla Viitala) ja Sakari Nurmi (Lauri Tilkanen) syleilevät harmaassa talvisessa säässä. Taustalla Merihaan betonitaloja. Kuva: Dionysos Films Karppi

Kaiken takana on Jokelan mukaan kuitenkin rakkaustarina kahdesta elämän riepottelemasta ihmisestä, jolle olisi se toinen siinä vieressä jos vain voisi antautua. Kansainvälinen fanikunta suorastaan janoaa Karpin ja Nurmen välisiä intiimejä kohtaamisia, mutta käsikirjoittajat heittävät tarkoituksella romanssille kapuloita rattaisiin.

– Kyllä me Laurin kanssa siitä puhuttiin, että kun näillä on hetki, niin heti se rikotaan. Rike ja käsikirjoittajat aina haluaa estää kaiken, Viitala naurahtaa kertoessaan keskustelusta vastanäyttelijänsä Lauri Tilkasen kanssa.

Molemmilla kausilla on ollut hetkiä, kun Karppi ja Nurmi ovat päässet lähentymään, mutta jotain on aina tullut tielle; äitinsä menettäneen Karpin suru, parin välinen epäluottamus, jopa outo onnettomuus.

Jokela kuvailee, että kaksikon välillä on ollut tilanteita, joissa toinen on ollut halukas, mutta saanut samaan aikaan tietää toisen tekemästä petoksesta – ja niin tilanne on keskeytynyt.

– Tämä luottamuksen menettämisen teema on todella vahva, ja molemmat valehtelevat toisilleen, Jokela summaa.

Karpin ja Nurmen välillä on kahden kauden verran ollut purkautumaton jännite, ja juuri se vapautumista edeltävä kutkuttava tai kauhistuttava hetki tekee Viitalan mielestä sekä näyttelemisestä että katsomisesta entistä mielekkäämpää.

– Sitä on itse asiassa kiinnostavampi näytellä, koska hetki ennen jotain on myös kiinnostavampi itse katsoa. Hetki ennen kuin joku suuttuu tai itkee tai nauraa tai suutelee, Viitala kuvailee.

Hetki ennen kauhua todella on usein pahempaa kuin se, mihin kamaluuteen se lopulta johtaa. Hermoja raastavaa jännitystä on Karpin ja Nurmen välillä venytetty äärimmilleen.

– Kun sitä ei välttämättä pura, niin se on se mikä pitää tarinan kiinnostavana. Tässä Karpin ja Nurmen välinen suhde on koko ajan kiehumispisteessä, ohjaaja Jokela toteaa.

Juuri tätä jännitteistä lähikontaktia sisältävän sarjan kuvaukset mietityttävät Viitalaa uuden koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen valossa. Voiko parin vuoden päästä nähdä koronaviruksen vaikutukset valmiissa teoksessa?

– Kyllähän sitä rakkautta voi toki kuvata myös monella muulla tapaa kuin sillä, että mennään sänkyyn. Ja niinhän se elämässä saattaa myös olla, että on ihmisiä joiden kanssa ei koskaan päädy yhteen, että se ei vaan eri syistä syvenny tai toteudu, Viitala miettii.

Molemmat valehtelevat toisilleen.― Ohjaaja, käsikirjoittaja-jäsen Rike Jokela

Trilogian kolmannella kaudella hidasta muutosta kohti hienovaraista lämpenemistä ja vapautumista kulkeva Karppi on joutunut tarinan aikana kohtaamaan valtavan suuria asioita – menetystä, surua, omia heikkouksiaan, omaa ylpeyttään. Pitkään penkin reunalla jännityksessä pidetty katsoja saattaa kokea joitakin vapautumisen hetkiä, kun koko sarjan mittaisiin mysteereihin loksahtelee paloja paikoilleen.

– Ehkä Karpin äärimmäinen lukossa oleminen, epäonnistumisen sietäminen ja miehensä kuolemaa seuranneen surun käsitteleminen ovat teemoja, joihin saadaan vastauksia kolmannella kaudella, Viitala paljastaa.

Siihen, mistä Karppi ensimmäisellä kaudellaan alkoi, se myös kolmannella, tähän mennessä hurjimmalla, kaudella päättyy;

Surusta ei voi selvitä, mutta sen kanssa voi oppia elämään.

Noora Kulta,
freelancetoimittaja

Katso kolmannen kauden traileri tästä:

Karpin kolmas kausi julkaistaan Yle Areenassa 29.10. ja TV1:ssä sarja alkaa 31.10. Aikaisemmat kaudet katsottavissa kokonaan Areenassa!

Käsikirjoitus: Rike Jokela, Kirsi Porkka, Jari Olavi Rantala ja Harri Virtanen. Ohjaus: Rike Jokela. Tuotanto/Dionysos Films: Riina Hyytiä ja Pauliina Ståhlberg. Tuottaja/Yle: Matti Kajander. Karppi on Yle Alkuperäissarja.

Artikkeliin lisätty sarjan traileri 21.10.2021

Keskustele