Hyppää pääsisältöön

Koko Suomi mukavasti sohvalla istuen

Lähde mukaan matkalle

Koko Suomi on täynnä draamaa. Lähde Toivottujen matkaan ympäri kauniin kotimaan!

 

Matka alkaa kaukaa pohjoisesta. On neidolla punapaula kertoo vähän surumielisenkin tarina rakkaudesta Lapin lyhyessä kesässä, taikaa unohtamatta. Keski-ikäisen naisen kotiin saapuu nuori saksalainen ravintolamuusikko ja outo kipinä syttyy vain haihtuakseen syksyn saapuessa. Anu Kaipaisen kirjoittaman tarinan on ohjannut Eija-Elina Bergholm. Pääosissa ovat Anja Pohjola ja Juha Kandolin.

Katsottavissa Yle Areenassa toistaiseksi.

Annikki (Anja Pohjola) elokuvassa On neidolla punapaula
On neidolla punapaula (Anja Pohjola) Annikki (Anja Pohjola) elokuvassa On neidolla punapaula Kuva: Håkan Sandblom Anja Pohjola

Kolmiosaisen, osin tositapahtumiin perustuvan psykologisen jännärin Ammattimies myötä siirrytään Ouluun, jossa kaksi ammattimiestä, poliisi ja rikollinen ottavat mittaa toisistaan. Poliisi tutkii sarjaa tilaustöinä tehtyjä tuhopolttoja, joista yksi palauttaa mieleen ratkaisematta jääneen jutun. Joni Skiftesvikin kirjoittaman sarjan on ohjannut Kalle Pursiainen vuonna 2000. Rooleissa mm. Veikko Mylly ja Hannu Kangas.

Katsottavissa Yle Areenassa 16.9.2021 saakka.

Kohtaus elokuvasta Ammattimies
Kohtaus elokuvasta Ammattimies Kuva: Yle/ Kari Tirkkonen Elina Hoffrén,Veikko Mylly,Hannu Kangas (näyttelijä)

Oulusta siirrytään kohti Kainuun vaaramaisemia Metsoloiden myötä. Keskeisenä tapahtumapaikkana on Metsoloiden kotitila Leppävaara ja Hoikan kunta. Osa perheestä on muuttanut kauas lapsuudenkodista, mutta kaikkien juuret ovat vahvasti Kainuussa. Perhesiteitä lujittavat yhteiset ilot ja surut, saavutukset ja vastoinkäymiset. Rooleissa mm. Ahti Haljala, Helinä Virtanen-Haljala, Kari Hakala, Anna-Leena Härkönen ja Anu Hälvä.

Katsottavissa Yle Areenassa 18.3.2021 saakka.

Metsolat-sarjan Eevan häät. Hääväkeä kirkon portailla.
Metsolat Metsolat-sarjan Eevan häät. Hääväkeä kirkon portailla. Kuva: Antero Tenhunen, Yle draamasarjat,Suomalaiset draamasarjat,Metsolat

Heidi Köngäksen ja Pirjo Toikan kirjoittama ja Köngäksen ohjaama Rengasmatka vuodelta 1988 vie eronneen Astan ja hänen tyttärensä Annin sekä Astan siskon ja tämän miehen kesäiselle matkalle ympäri Suomea. Matka vie mm. Dinosauruspuistoon, Vuorenpeikonmaahan ja Ranuan Simojärvelle. Pääosissa Outi Mäenpää ja Merja Larivaara.

Katsottavissa Yle Areenassa 16.9.2021 saakka.

Outi Mäenpää ja Merja Larivaara elokuvassa Rengasmatka
Rengasmatka (Outi Mäenpää ja Merja Larivaara) Outi Mäenpää ja Merja Larivaara elokuvassa Rengasmatka Kuva: Yle videokuva Outi Mäenpää,Merja Larivaara

 

Pohjanmaan lakeuksilla pysähdytään Hyvien ihmisten kylään, joka on pohjalainen pikkukylä juurtajaksain. Hyvien ihmisten kylä kertoo politiikasta, bingosta, turkistarhaajista ja talkoohengestä. Sekä kaikki vaikeudet voittavasta rakkaudesta. Yhdeksänosainen draamasarja on TV2 Teatteriohjelmien tuotanto vuodelta 1993. Rooleissa mm. Tapio Liinoja ja Jaana Järvinen.

Katsottavissa Yle Areenassa 18.8.2021 saakka.

Hyvien ihmisten kylän ihmisiä traktorinlavalla.
Hyvien ihmisten kylä Hyvien ihmisten kylän ihmisiä traktorinlavalla. Kuva: Veli-Martti Koivunen / Ohj Jussi Niilekselä Hyvien ihmisten kylä

Lännen lakeuksilta vauhdilla kohti itää ja Pohjois-Karjalaa. Karjalan kunnailla on kesäinen 36-osainen draamasarja kuvitteellisesta pohjoiskarjalaisesta Miikkulan kylästä. Pienessä kylässä eletään ikuista kesää. Elämän lempeys ja huumori on koetuksella kun raitti uhkaa hiljentyä lopullisesti. Rooleissa mm. Laura Birn, Peter Franzén, Heikki Kinnunen ja Maria Sid.

Katsottavissa Yle Areenassa 29.7.2021 saakka.

Karjalan kunnailla -sarjan tähtinäyttelijät Peter Franzén ja Laura Birn.
Karjalan kunnailla Karjalan kunnailla -sarjan tähtinäyttelijät Peter Franzén ja Laura Birn. Karjalan kunnailla,peter franzen

Vaihteeksi maalta kaupunkiin. Antiikkieno on 12-osainen sarja Tampereelta, jossa Oswaldin antiikkiliikkeeseen tupsahtaa siskontyttö Emma anelemaan majapaikkaa. Emman ja Oswaldin yhteiseloa värittää Oswaldin ja ja hänen siskonsa Kreetan keskinäinen nokittelu. Vuonna 2007 valmistuneen komediasarjan ovat kirjoittaneet Annu Valonen, Johanna Reenkola, Harri Veistinen, Jukka Siikavire, Seija Holma, Minna Kivelä ja Seppo Vesiluoma ja sen on ohjannut Jussi Niilekselä. Pääosissa Ilmari Saarelainen, Elena Leeve ja Pauli Hanhiniemi.

Katsottavissa Yle Areenassa 16.9.2021 saakka.

Antiikkieno
Antiikkieno Antiikkieno Kuva: Tekijänoikeudet valokuvaaja Ari Ijäksellä Ilmari Saarelainen,Elena Leeve,Pauli Hanhiniemi

 

Kaupungin vilskeen jälkeen on jälleen hyvä palata maaseudun rauhaan, kuvitteelliseen Kärttämän kylään Etelä-Karjalaan 21-osaisen sarjan Kohtaamiset ja erot myötä. Kylässä tapahtuu. Synnytään ja kuollaan, rakastutaan, tehdään bisnestä ja juhlitaan. Ihmiset kasvavat ihmisinä ja karjalainen luonto kukoistaa. Onnenmaa se on - “toin perrään”. Vuonna 1994 valmistuneen sarjan on kirjoittanut Sirkka Laine ja ohjannut Kristiina Repo. Rooleissa mm. Susanna Haavisto, Kari Kihlström, Tuija Ernamo ja Ritva Oksanen.

Katsottavissa Yle Areenassa 16.9.2021 saakka.

Kohtaamiset ja erot henkilöt
Kohtaamiset ja erot henkilöt Kuva: Yle/Antero Tenhunen Kosti Klemelä,Pertti Koivula,Eira Soriola,Tuija Ernamo,Kari Kihlström,Ritva Oksanen,Martti Pennanen

Kun Suomessa liikutaan, ei Varsinais-Suomea toki pidä unohtaa. Kymmenosainen lastendraama Kuivan maan kippari kuvaa pikkukylästä Turkuun muuttaneen Anan ja hänen perheensä elämää uudessa ympäristössä, jossa muuttoa harmitteleva Ana huomaa tapahtuvan outoja. Vuodelta 2004 peräisin olevan sarjan on kirjoittanut Mari Mörö ja ohjannut Olli Löytönen. Rooleissa Jere Hultin, Leila-Tuulia Helistö, Riitta Salminen ja Jukka Rasila.

Katsottavissa Yle Areenassa 16.9.2021 saakka.

Kuivan maan kipparin Ana perheineen.
Kuivan maan kipparin Ana perheineen. Kuva: Yle/Harri Hinkka Jukka Rasila

Kesäkatu on kuuma kaupungissa.. Kesä kartsalla vie Helsingin kaduille, jossa lastenkodista yllättäen oman äitinsä kotiin muuttava Saku saa hoidettavakseen pikkuveljensä Köpin. Poikien päivät kuluvat seikkaillen kaupungin kaduilla. Vuonna 1977 valmistuneen ohjelman on kirjoittanut ja ohjannut Timo Martinkauppi. Pääosissa Samuel Franck, Liisa Paatso ja Juhani Laitala.

Katsottavissa Yle Areenassa toistaiseksi.

Samuel Franck elokuvassa Kesä kartsalla (1982).
Kesä kartsalla Samuel Franck elokuvassa Kesä kartsalla (1982). Kuva: Yle kuvanauha. Kesä kartsalla

Matkan pölyt on hyvä huuhtoa Suomenlahden vesissä. Tammisaaren saaristoon sijoittuu Walentin Chorellin kirjoittama ja Raili Ruston ohjaama Kahdeksan peiliä, kuvaus koulussa kiusatun Anna-Maijan surullisen hilpeästä kesäpäivästä vuodelta 1982. Rooleissa mm. Elina Salo, Esko Nikkari, Tiia Moilanen ja Misa Palander.

Katsottavissa Yle Areenassa toistaiseksi.

Isoäiti (Alli Häjänen) ja Eeva (Misa Palander) elokuvassa Kahdeksan peiliä
Kahdeksan peiliä Isoäiti (Alli Häjänen) ja Eeva (Misa Palander) elokuvassa Kahdeksan peiliä Kuva: Seppo Asp Alli Häjänen,Misa Palander

Piirretty kartta Suomesta.
Piirretty kartta Suomesta.
Kuva: Sampo Soveri / Yle
Yle Elävä arkisto

Grafiikka Sampo Soveri.