Hyppää pääsisältöön

Avara luonto: Trooppisten saarten lumo – Madagaskar, Borneo ja Havaiji ovat valtamerten aarreaittoja

Kolmen saaren tarina kertoo ainutlaatuisesta luonnosta.
Borneon korallivesillä sijaitsee näyttävä Boheydulangin saari. Kolmen saaren tarina kertoo ainutlaatuisesta luonnosta. Kuva: Nokuro Shutterstock/Nokuro / BBC Yle TV1

TV1 lauantaisin 26.9. - 10.10.2020 klo 18.45 - 19.40, uusinta sunnuntaisin klo 8.05, Areenassa

Kaukana suurten valtamerten keskellä sijaitsee trooppisia saaria. Ainutlaatuiset eläinlajit ovat saaneet kehittyä pitkään eristyksissä muusta maailmasta.

Aika on muovannut näistä trooppisista saarista ainutlaatuisia pienoismaailmoja. Niiden suojissa elää lajeja, joita ei löydy mistään muualta maailmasta. Saarten ihmisasukkaatkin ovat sopeutuneet ympäristöönsä poikkeuksellisilla tavoilla.

Kolmen saaren tarina kertoo ainutlaatuisesta ja haavoittuvasta luonnosta.
Eksoottinen puoliapina sifaka elää Madagaskarilla. Kolmen saaren tarina kertoo ainutlaatuisesta ja haavoittuvasta luonnosta. Kuva: Rebecca Dupont / BBC Yle TV1,Avara luonto: Trooppisten saarten lumo

Avaran luonnon kolmiosainen sarja Trooppisten saarten lumo tutustuu Madagaskariin, Borneoon ja Havaijiin. Kolmen saaren tarinassa perehdytään ainutlaatuiseen ja haavoittuvaan luontoon sekä saarten kiehtovaan eläinmaailmaan.

Kolmiosaisen sarjan aloitusjaksossa vieraillaan maailman vanhimmalla saarella Madagaskarilla. Intian valtamerellä sijaitseva saari irtautui Afrikasta ja Intiasta lähes 90 miljoonaa vuotta sitten.

Madagaskarin lajeista yli 15 000 on sellaisia, joita ei esiinny missään muualla. Kotoperäisiä kasvi- ja eläinlajeja on enemmän kuin yhdelläkään toisella maailman saarista.

Harvinainen puoliapina, sifaka, on taitava kiipeilijä. Terävien kalkkikivimuodostelmien keskelle jää vihreitä saarekkeita, joista sifakat etsivät ravintonsa.

Kolmen saaren tarina kertoo ainutlaatuisesta ja haavoittuvasta luonnosta.
Borneon sademetsissä asustaa maailman pienin karhulaji, malaijikarhu. Kolmen saaren tarina kertoo ainutlaatuisesta ja haavoittuvasta luonnosta. Kuva: Chien C. Lee Yle TV1

Toisessa jaksossa tutustutaan maailman kolmanneksi suurimpaan saareen Borneoon, jonka sademetsien lajikirjo on hämmästyttävän suuri. Kaakkois-Aasian sydämessä sijaitsevalla saarella elää yhteensä yli 60 000 kasvi- ja eläinlajia.

Valtavien puiden juuret imevät maasta suuren osan ravinteista, joten maaperä jää köyhäksi. Ravintoa on maan tasalla vähän, ja monet nisäkäslajit ovat kehittyneet kooltaan pienemmiksi kuin Aasian mantereen lajit. Yksi tällaisista eläimistä on malaijikarhu eli pikkukarhu, jolla on erittäin harvinainen borneolainen alalaji.

Vain metrin mittaiseksi kasvava karhu kaikista maailman karhuista pienin.

Kolmen saaren tarina kertoo ainutlaatuisesta ja haavoittuvasta luonnosta.
Uhanalainen liemikilpikonna uiskentelee Havaijin lämpimissä rannikkovesissä. Saarella laji tunnetaan nimellä honu. Kolmen saaren tarina kertoo ainutlaatuisesta ja haavoittuvasta luonnosta. Kuva: Shane Myers Photography Shutterstock/Shane Myers / BBC Yle TV1

Sarjan päätösjaksossa esittäytyvät Havaijin tulivuorisaaret, jotka ovat suurten luonnonmullistusten kourissa. Pohjoisen Tyynenmeren syrjäisen saariston asuttivat aikoinaan sitkeät lajit, jotka onnistuivat ylittämään aavan meren.

Kirkkaiden vesien koralliriutat vetävät puoleensa uhanalaisia liemikilpikonnia. Kilpikonnat uivat kaukaa mereltä rannikkovesiin, jossa pikkukalat puhdistavat kilpeen tarttuneita leviä.

Earth's Tropical Islands. Tuotanto: BBC, Iso-Britannia, 2019. Lukijana on Valtteri Tuominen. Englanninkielellä dokumenttisarjan selostaa näyttelijä David Harewood.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.