Hyppää pääsisältöön

Euroviisut 2021 järjestetään – järjestäjiltä kattava terveys- ja turvallisuussuunnitelma

Kuva Rotterdamin sillasta.
Rotterdam saa sittenkin järjestää Euroviisut. Kuva Rotterdamin sillasta. Kuva: Miles van der Looven Rotterdam,Eurovision laulukilpailu 2021,Euroviisut

Eurovision Song Contest 2021 tullaan järjestämään - tavalla tai toisella.

Euroopan yleisradiounioni EBU sekä alankomaalaiset tv-yhtiöt NPO, NOS ja AVROTROS ovat tarkentaneet 2.3.2021 suunnitelmansa, johon alunperin kuului 4 erilaista skenaariota, miten Euroviisut 2021 järjestetään. Jo helmikuun alussa kävi ilmi, että vaihtoehto A ei tule kysymykseen. Oli tilanne mikä hyvänsä koronaviruksen kanssa keväällä 2021, kansa saa nauttia viisuista! Lue täältä lisää aiheesta »

Yksityiskohtainen ohjeistus sitouttaa kaikki akkreditoidut tahot tapahtumaan osallistumisen edellytyksenä ja perustuu mm. Hollannin terveysviranomaisten ohjeistukseen. Suunnitelman on validoinut maailman johtava tarkastus-, verifiointi-, testaus- ja sertifiointiyritys SGS.

– Etenemme suunnitelmalla järjestää Euroviisut turvallisesti paikan päällä, kaikki artistit esiintyen livenä Rotterdamissa, kertoo Martin Österdahl, Euroviisujen vastaava ohjelmajohtaja.

Nyt on valittu käyttöön skenaario B, jossa on noudatetaan tarkasti 1,5 metrin turvavälejä. Yleisöä rajoitetaan reilusti ja eri maiden delegaatiot ovat normaaleja pienempiä ja median edustajia on vähemmän. Kaikki show't järjestetään, mutta tietyin rajoituksin. Rotterdamin oheistapahtumia muokataan tilanteen mukaan. Tilanteen mukaan voidaan vielä tehdä tiukennuksia.

– Kattavalla testauksella, kasvomaskeilla, hygieniatoimilla, tehostetulla ilmastoinnilla ja muilla toimilla, luomme ympäristön, jossa henkilökunta, artistit ja media voivat työskennellä mahdollisimman turvallisesti, tapahtuman vastaava tuottaja Sietse Bakker kertoo.

Käytännössä turvallisuussuunnitelmaan tarkoittaa, että delegaatioiden kokoa pienennetään. Lehdistön ja median edustajia on rajattu määrä, enintään 500 toimittajaa ja 1000 toimittajalle järjestetään etäpressimahdollisuus. Myöhemmin päätetään, onko mahdollista, että yleisöä olisi paikalla - ja missä määrin.

Paikalle saapuville osallistujille suositellaan 5 päivän karanteenia ja jokaiselta tapahtumaan osallistuvalta vaaditaan negatiivinen testitulos koronatestistä. Myös paikan päällä Ahoy-areenalla työskentelevät, delegaatioiden jäsenet, median edustajat ja kaikki työntekijät testataan säännöllisesti tapahtumapaikan yhteydessä sijaitsevissa tiloissa. Delegaatioiden tulee vapaa-aikana pysytellä hotelleissaan

Suomesta Euroviisuihin edustamaan on lähdössä Blind Channel biisillään Dark Side.

Skenaario A: Normaalit Euroviisut

Euroviisut järjestetään normaalisti. Kokonaisuuteen kuuluu mm. kaikki 9 show'ta kenraaliharjoituksineen, täydet katsomot ja delegaatiot sekä oheistapahtumat ympäri Rotterdamia ja sen lähialueilla. Suunnitelma on vahvasti riippuvainen siitä, onko siihen mennessä on kehitetty COVID-19 -rokote tai onko luotettavaa testausmenetelmää saatavilla.

Euroviisujen järjestäminen eri vaihtoehdoin kuvalla ilmaistuna.
Euroviisujen järjestäminen eri vaihtoehdoin kuvalla ilmaistuna. Kuva: EBU Euroviisut 2021

Skenaario B: Euroviisut turvaväleillä

Euroviisuissa noudatetaan tarkasti 1,5 metrin turvavälejä. Yleisöä rajoitetaan reilusti ja eri maiden delegaatiot ovat normaaleja pienempiä ja median edustajia on vähemmän. Kaikki 9 show'ta järjestetään, mutta tietyin rajoituksin. Rotterdamin oheistapahtumia muokataan tilanteen mukaan.

Skenaario C: Euroviisut matkustusrajoitteilla

Kuten skenaario B:ssä, mutta sen lisäksi niiden maiden edustajat, joista ei voi matkustaa, esiintyvät kotimaassaan. Esitykset lähetetään Rotterdamista. Suurin osa oheistapatumista järjestetään virtuaalisesti. Avaus- ja väliaikaesiintyjät esiintyvät livenä.

Graafinen taulukko eri skenaarioista, miten Euroviisut 2021 toteuteaan.
4 eri tapaa järjestää Euroviisut. Graafinen taulukko eri skenaarioista, miten Euroviisut 2021 toteuteaan. Kuva: EBU Euroviisut,Eurovision laulukilpailu 2021

Skenaario D: Euroviisut sulkutilassa

Mikäli Alankomaihin määrätään sulkutila eli lockdown, Euroviisuissa ei tule olemaan yleisöä, delegaatioita eikä luultavasti oheistapahtumia Rotterdamissa. Kaikkien osallistujien esitykset tehdään heidän kotimaissaan ja lähetetään Rotterdamin Ahoy-areenalta ulos. Kaikki oheistapahtumat järjestetään virtuaalisesti.

Artikkelia on päivitetty 2.3.2021