Hyppää pääsisältöön

Historia: Sota-ajan Saksa kaitafilmeissä

Tavallisten ihmisten kaitafilmit kertovat arjesta sodanaikaisessa Saksassa.
Tavallisten ihmisten kaitafilmit kertovat arjesta sodanaikaisessa Saksassa. Kuva: Dokfilm Fernsehproduktion/ARD Yle TV1,Historia: Sota-ajan Saksa kaitafilmeissä

TV1 maanantaina 21.9.2020 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaina 26.9. klo 8.05, Areenassa

Walter ja Erika Lenger sanoivat toisilleen ”tahdon” Leipzigissa elokuussa 1937. Walter Lenger oli luultavasti Saksan ahkerin amatöörikuvaaja. Hän antoi kameransa auliisti myös muiden käsiin, koska hän halusi ikuistaa läheistensä lisäksi myös itsensä.

Langerin ja monen muun yksityishenkilön kaitafilmit pölyttyivät arkistoissa tai pöytälaatikoissa yli 70 vuoden ajan. Harrastelijakuvaajat tallensivat värifilmeille itselleen tärkeitä asioita. Filmit kuvasivat elämää natsi-Saksan Kolmannen valtakunnan ajalta.

Dokumentti Sota-ajan Saksa kaitafilmeissä (12) tutustuu kaitafilmien avulla saksalaisten elämään toisen maailmansodan kynnyksellä ja sen aikana 1930- ja 1940-luvulla..

Sodan synkistä tapahtumista huolimatta ihmiset yrittivät elää tavallista elämää, leikkiä lasten kanssa, tehdä retkiä ja viettää joulua.

Land der täter. The Private Nazi. Ohjaus: Jan N. Lorenzen. Tuotanto: Dokfilm Fernsehproduktion/ARD, Saksa, 2019. Lukijana on Petri Hanttu.