Hyppää pääsisältöön

Leikkaa omenapuusi syksyllä ja pidä puut vahvoina ja terveinä

Strömsön puutarha-asiantuntija Lena Gillberg vie meidät opastetulle kierrokselle puiden leikkausviidakkoon. Saat yksinkertaisia vinkkejä ja ohjeita omenapuiden syysleikkaukseen.

Syksy on lähinnä vanhempien puiden leikkausaika, mutta myös nuoret hedelmäpuut voivat hyvin rakkaudesta ja huolenpidosta tähän aikaan vuodesta.

Leikkaaminen on tärkeää, jos haluat hyvinvoivan ja vahvan omenapuun. Ilmava latvus on tärkeä puulle, jotta se kuivuu sadekuurojen välillä ja syysusvassa. Lisäksi aurinko pääsee paistamaan hedelmiin ja kypsyttämään niistä makeita ja hyviä.

HES-leikkaukset tehdään loppukesän ja syksyn aikana, ja ne ovat hyväksi kaikille omenapuille.

Lue lisää HES-leikkauksista ja syysleikkausten eduista niin nuorille kuin vanhoillekin puille.

Oksan leikkauspaikka on erityisen tärkeä, jotta haavapinta paranee nopeasti ja omenapuulle turvallisesti.

Katso tästä, miten teet viillot oikein jotta estät tauteja saamasta väylän puuhun sekä mihin kohtaa oksaa viilto kannattaa tehdä.

Jos pitää leikata paksuja oksia, on parasta käyttää terävää sahaa. Leikkaaminen tehdään kolmessa yksinkertaisessa vaiheessa.

Syksy on hyvä aika karsia oksia. Silloin näkee selvästi, missä oksat kasvavat liian tiiviisti ja missä oksat riippuvat liian alhaalla hedelmien painosta. Myös kuivat oksat on helppo löytää.

Katso tästä kuinka Strömsön omenapuille tehtiin ylläpitoleikkaus.

Monilia on hyvin tavallinen sienitauti omenapuissa, mutta sen leviämistä voi torjua. Siivoamalla ja raakileharvennuksella voi estää tämän niin kutsutun muumiotaudin esiintymisen.

Lue lisää moniliasta tästä.

Ole aina varovainen leikatessasi puita ja tee se mielllään yhdessä jonkun kanssa, se on sekä turvallisempaa että hauskempaa.

Varo putoavia oksia, asettele askeleesi tukevasti ja käsittele teräviä työvälineitä varovasti, jotta vältät vahingoittamasta puuta turhaan.

Jos sahaat ylöspäin, suojalasit voivat olla hyvät, ettei silmiin mene sahanpurua.

Voittava taktiikka on uskaltaa leikata omenapuitaan, aloittaa jostakin ja karsia oksistoa vähän kerrallaan. Katso, miten puu reagoi ja jatka leikkaamista seuraavana vuonna.

Puu tulee kiittämään sinua terveillä ja hyvänmakuisilla omenoilla.