Hyppää pääsisältöön

Lenan kaksi tärkeää vinkkiä omenapuun leikkaamiseen – näin teet viillon

Miten pitää leikata?

Leikkaaminen on aina toimenpide, joka stressaa puuta enemmän tai vähemmän. Siksi on parasta leikata vähän joka vuosi, sen sijaan että pitää ottaa myöhemmin enemmän oksia kerralla, mikä kuormittaa puuta enemmän.

Puhtaat työvälineet ovat onnistuneen leikkauksen edellytys. Likaiset työvälineet voivat kuljettaa tauteja kasvien välillä, ja tylsillä välineillä tehdyt viillot paranevat huonommin.

Kaikilla oksilla vesiversoja lukuun ottamatta on oksakaulus, joka näyttää kuin pieneltä poimulta kuoressa juuri siinä kohdassa, mistä oksa on kiinni emo-oksassa. Tekemällä viillon heti oksakauluksen ulkopuolelle, autat puuta parantamaan haavan. Oksakaulus tulee peittämään haavan, eli kuoren reuna kasvaa viillon päälle suojaksi ja sulkee vähitellen haavan kokonaan.

Rynkor i barken visar var grenkragen sitter på en äppelkvist
Oksakaulus on kuoressa oleva poimu, joka osoittaa turvallisen leikkauskohdan esimerkiksi lähellä runkoa tai oksanhaaraa. Viilto sijoitetaan heti oksakauluksen ulkopuolelle niin, että kuori voi kasvaa haavan päälle. Rynkor i barken visar var grenkragen sitter på en äppelkvist Kuva: YLE/Strömsö/Monica Storm oksa,omenapuut,tarhaomenapuu,Leikkaus (Puutarha)
Barken har slutit sej kring sårytan
Puu on parantanut vanhan haavan peittämällä haavapinnan kuoriaineksella. Viilto on tehty aivan oksakauluksen ulkopuolelle. Barken har slutit sej kring sårytan Kuva: YLE/Strömsö/Monica Storm puutarhanhoito,puutarhaviljely,omenapuut,Leikkaus (Puutarha)

Mihin viilto tehdään pienessä oksassa?

Osaa oksista on tarpeen vain lyhentää. Silloin leikataan heti rungosta ulospäin osoittavan silmun yläpuolelta. Silmusta tulee uusi oksa ja toivottu suunta on ulospäin puun keskustasta.

Ett rakt snitt på en liten äppelkvist
Suora ja puhdas viilto uuden verson vieressä. Ett rakt snitt på en liten äppelkvist Kuva: YLE/Strömsö/Monica Storm omenapuut,Leikkaus (Puutarha)
Lena Gillberg visar ett skott som växer utåt
Lena tekee viillon heti ulospäin suuntautuvan silmun yläpuolelle Lena Gillberg visar ett skott som växer utåt Kuva: YLE/Strömsö/Monica Storm omenapuut,Leikkaus (Puutarha),puutarhanhoito

Vesiverso

Vesiverso on suoraan ylöspäin kasvava, usein voimakas verso, joka voi kasvaa keskeltä isompaa oksaa. Niitä kasvaa usein kasvukauden alussa tehtyjen leikkausten tuloksena.

Myös vesiversoihin saattaa myöhemmin kasvaa omenia ja niitä pitäisi karsia niin, etteivät ne kasva liian tiheässä. Vesiversot leikataan läheltä oksaa, josta ne kasvavat niin, ettei vahingoiteta suurempaa oksaa.