Miksi omenapuita ylipäätään pitää leikata?
Omenapuiden leikkaaminen takaa, että puut pysyvät hyvinvoivina, vahvoina ja vastustuskykyisinä ja tuottavat hyvänmakuisia omenoita.
Ilmava latvus kuivuu nopeammin kuin tiivis. Säännöllinen leikkaaminen ehkäisee kosteutta, joka aiheuttaa sienitauteja ja muita tauteja puille ja hedelmille.
Ilmavassa latvuksessa aurinko pääsee myös paistamaan paremmin hedelmiin, mikä kypsyttää omenat nopeammin ja tekee niistä paremman makuisia.
Luo pitkäjänteinen hoitosuunnitelma omenapuullesi
Viimeistään silloin, kun aloittaa leikkaamisen, mutta mieluiten jo silloin, kun valitsee puuta ja sen paikkaa puutarhassa, on hyvä ajatella miltä puun pitäisi näyttää sekä miten ottaa paikkansa ja kantaa hedelmää jatkossa.
Jos on pieni puutarha, kannattaa ehkä valita pienempi puu, joka ei kasva erityisen nopeasti. Toisaalta haluaa ehkä nopeasti kasvavan, korkean puun, joka antaa satoa nopeasti.
Valittu lajike antaa tärkeimmät edellytykset, mutta leikkauksella voi vaikuttaa kaikkeen ja parantaa niitä. Jos haluaa hitaasti kasvavan puun, ei esimerkiksi kannata leikata keväällä, koska kevätleikkaus stimuloi lisää kasvua.
Kevätleikkausta kutsutaan rakenneleikkaukseksi ja sen avulla luodaan puuhun haluttu muoto.
Syysleikkaus on lähinnä ylläpitoa ja nuorennusta varten, latvuksen harventamista niin, että siitä tulee ilmavampi, terveempi ja kauniimpi.
Puulle on parasta, että sitä leikataan vähän joka vuosi. Suuret leikkaukset, kun täytyy ottaa monta oksaa, ovat aina riski ja stressi puulle ja voivat vaikuttaa vastustuskykyyn ja satoon.
Jos vanhaa puuta ei ole leikattu moneen vuoteen, kannattaa siis olla varovainen ja jakaa leikkaukset mieluimmin monelle vuodelle.
HES-leikkaus
Syysleikkausta kutsutaan myös HES-leikkaukseksi. Se tarkoittaa, että se tehdään heinä-, elo- ja syyskuussa (H, E, S).
Tarkka leikkausajankohta riippuu myös muista tekijöistä, esimerkiksi asuinpaikasta. Pohjoisempana puita ei voi leikata yhtä pitkään syksyllä kuin etelämpänä, koska sää kylmenee nopeammin.
Ihanteellisinta on leikata, ennen kuin lämpötila laskee alle nollan. Strömsössä, Vaasassa, joka on Suomen kolmosvyöhykkeellä, elokuu on paras aika leikata.
Liian myöhäinen leikkaaminen voi johtaa siihen, että leikkauspinta jäätyy ja halkeaa, mikä tekee haavasta väylän mahdollisille taudeille.
Kevätleikkaus stimuloi kasvua
Leikkauksia voi tehdä myös kevättalvella maalis–toukokuussa, kun puu on vielä lepotilassa. Silloin leikkausaika on ennen mahlan nousua ja silmujen turpoamista.
Kevätleikkaus, tai niin kutsuttu rakenneleikkaus, stimuloi kasvua ja on eduksi, jos haluaa voimakkaampaa kasvua nuoriin puihin. Tuloksena on monia, voimakkaasti kasvavia, pitkiä ja suoria oksia, niin kutsuttuja vesiversoja.
Vanhempia puita leikataan mieluiten syksyllä, koska silloin on kyse lähinnä ylläpidosta ja nuorennuksesta.
Omenapuun tärkein leikkaus tehdään ensimmäisenä vuonna istuttamisen jälkeen. Se luo pohjan sille, miltä puu tulee näyttämään ja miten se kantaa hedelmää lopun elinikänsä.