Hyppää pääsisältöön

Omenapuumme kärsivät usein moniliasta – tämän voimme tehdä sen ehkäisemiseksi

Moniliaa (Monilinia fructigena) kutsutaan usein kansan suussa muumiotaudiksi. Se on hyvin tavallinen sienitauti, joka leviää nopeasti hedelmästä toiseen ja puusta toiseen.

Poista mahdollisimman nopeasti taudin saastuttamat kasvinosat

Itiöiden leviämisen estämiseksi saastuneet hedelmät poistetaan ja poltetaan. Myös lehdet haravoidaan syksyllä pois ja poltetaan.

Saastuneet kasvinosat eivät kelpaa puutarhajätteeseen eikä niitä saa missään nimessä panna kompostiin.

Tarvittaessa saastuneita hedelmiä voi tilapäisesti säilyttää tiiviisti suljetussa astiassa, kunnes ne lajitellaan poltettavaan jätteeseen.

Ehkäise raakileharvennuksella

Tärkeä osa monilian ehkäisyssä on raakileharvennus. Tiiviisti vierekkäin olevat omenat kolhivat toisiaan ja rikkovat kuoren, jolloin taudit pääsevät helposti käsiksi omenoihin.

Kun hedelmät ovat pieniä, harvennetaan sieltä, missä raakileet ovat tiiviisti vierekkäin.

Jos tuntuu vastenmieliseltä poistaa pieniä hedelmiä, koska haluaa suuren sadon, voi ajatella, että jos kaksi omenaa hankaa toisiaan vasten, on parempi harventaa toinen pois kuin menettää molemmat taudille.

fyra äpplen på marken. Äpplena är angripna av svampsjukdomen monilia
Siivoa heti pois saastuneet omenat ja säilytä ne ilmatiiviissä astiassa. Monilian saastuttamat omenat lajitellaan poltettavaan jätteeseen. fyra äpplen på marken. Äpplena är angripna av svampsjukdomen monilia Kuva: YLE/Strömsö/Monica Storm puutarhanhoito,Leikkaus (Puutarha),Monilia,Monilia,omenanmuumiosieni