Hyppää pääsisältöön

Riku Rantala: Dear Eki, en ole koskaan pokannut ketään enkä pärjäisi Tinderissä

Riku Rantala.
Riku Rantala. Kuva: GYW Docventures,S8

Olin parikymppisenä varsin ujo suhteessa vastakkaiseen sukupuoleen, enkä ole käsittääkseni koskaan pokannut ketään.

Minua kiinnostivat kirjallisuus ja fiftarimusa. Kampasin näyttävän rasvistortun otsalleni ja nojailin tupakkapaikoilla seiniin läpi nuoruuteni ja varhaisaikuisuuteni. Minulla oli naispuolisia kavereita, mutta aloitteen teko romanttisessa mielessä oli minulle pelottava ajatus.

Muistan, miten yksinäisyys sattui. Se oli täysin fyysiseen kipuun rinnastettava tunne.

Jos olisin nyt nuori sinkku, en tiedä, miten edes uskaltautuisin parisuhdemarkkinoille. Miten toimivat nykyisin ujot ihmiset, kun he yrittävät tehdä itsestään muille kelpaavia? Ovatko he nuoruuteni minua vahvempia, överöivätkö he vai nostavatko he kätensä ylös antautumisen merkiksi?

Parikymmentä vuotta myöhemmin istun auton takapenkillä sinkun kuvaajamme kanssa. Tunna on ratissa ja kiesaa meitä varmoin ottein Pohjois-Karjalasta takaisin etelään.

Muistan, miten yksinäisyys sattui. Se oli täysin fyysiseen kipuun rinnastettava tunne.

Suomalainen kansallismaisema – mäntyinen talousmetsä ja kilometripylväät – vilisee ohitsemme, mutta esteetikko-elokuvaajaamme se ei kiinnosta, sillä hänellä on parempaa tekemistä.

Villi ja vapaa sielu swaippaa taukoamatta puhelintaan – tarkemmin ottaen Tinderiään.

Aluksi esitän muutaman viattoman kysymyksen tuon deittiapplikaation toimintaperiaatteista, sitten olenkin jo pyytämässä saada selata sitä. Koukutun heti: “Hei tällainen kivan oloinen kolmekymppinen Rääkkylässä! Hyvännäköinen Kiteellä, mutta sulle liian nuori, ei kyllä käännytä! Mitä helvettiä, miten tämmönen polvijärveläinen on vapaana?”

Sovellus sekä kauhistuttaa että vetää minua puoleensa tavalla, joka ei ole minulle mistään aiemmin kokemastani tuttu. Myöhemmin opin, että kaltaisillani toisten Tinderistä kiinnostuneilla utelijoilla on jo nimikin: parisuhteessa olevat boomerit.

Jos ystäväni ja kollegani Tinder saa aikaan minussa näin vahvoja reaktioita, mitä aiheuttaisi tämän pelin hahmoksi asettautuminen ihan omana itsenäni?

Huutaisinko yksin peiton alla, kännykkäni kelmeässä valossa? Pitäkää, saatana, tunkkinne!

Miten kertoisin itsestäni (tai kiinnostuisin toisesta) olematta aivan liian tietoinen päivänselvästä markkinointipuheesta? Miten suhtautuisin siihen, ettei matchejä tulisikaan vaan tulisin jatkuvasti torjutuksi? Miltä ghostaaminen, eli potentiaalisen deitin yhtäkkinen ja selittämätön katoaminen minusta tuntuisi? Huutaisinko yksin peiton alla, kännykkäni kelmeässä valossa? Pitäkää, saatana, tunkkinne!

Näytämme seuraavaksi Docventuresissa aivan törkeän dokkarin, The Pick Up Gamen. Se kertoo ammattimaisesta pokausteollisuudesta sekä sen kruunaamattomista prinsseistä, pokausartisteiksi tai pelimiehiksi itseään tituleeraavista miehistä. Dokkari esittelee tämän pimeän kulttuurin synnyn ja sen tarjoamat, monesti kyseenalaiset koulutukset muille miehille, artistien salakuvaamat pokaussessiot kaupunkien yössä, satojen osallistujien seminaarit ja osallistujien joukkohurmoksen.

Tapasimme myös Becksterin, yhden näistä kansainvälisistä pokaajastaroista, joka on myös piipahtanut Helsingissä. Suomalainen vappu on kuulemma alalla tunnettu paratiisi, hehkutti Beckster. Hänen mielestään dokkarimme on valheellinen ja näyttää alasta vääristyneen kuvan keskittymällä “muutamaan mätämunaan”.

On kuitenkin päivänselvää että se, mitä pokausartistit dokkarissa tekevät, on usein kohteena olevaa naista esineellistävää ja manipuloivaa toimintaa. Siinä toiminnan kohteena oleva ihminen tietämättään joutuu koekaniiniksi ja menetelmien uhriksi. Vaikka pokausartistit itse perustelisivatkin toimintaansa sillä, että he tasoittavat opetuksillaan miesten ja naisten välistä sosiaalista kykenemättömyyden kuilua, ei toiminta vaikuta millään tapaa reilulta.

Suomalainen vappu on kuulemma alalla tunnettu paratiisi, hehkutti Beckster.

Tiivistäen ihminen elää elämänsä syöden, nukkuen, naiden ja paskalla käyden. Kun kaikkia elintapoja ruokailusta, ajattelusta ja liikunnasta lähtien tehostetaan älykelloin, personal trainerein, erikoisruokavalioin ja mindfulnessein, olisi toisaalta suorastaan outoa, ettei myös pariutumistakin yritettäisi jollain tapaa tehostaa nykyvälinein.

Ja ollaan tehostettukin: käytössämme ovat Tinderit, Grinderit, Rayat, deittisivustot ja nettiporno. Pariutumisen digitaalinen infra on jo melko vahva, mutta samaan aikaan se tuottaa myös jatkuvaa epäonnistumista.

Voisi myös kysyä, että kun Tinder-kanssakäymisestä puuttuvat kokonaan toimintaamme luonnollisesti ohjaavat tuoksut, mikroilmeet, eleet ja kanssakäyminen ryhmässä, mitkä ovat nykypariutumisen uudet ohjenuorat? Onko sosiaalinen kykeneväisyys ja kyky markkinoida itseään somessa uusi feromoni eli rakkaushaju?

Olisiko nyt paikka eettiselle Turbopokaaja 2020 -koulutukselle? Sellainen unisex-malli, jossa ei olisi kohteita vaan osallisia, jotka kannustaisivat toinen toisiaan hyvään ja itsevarmaan lähestymiseen tilanteessa kuin tilanteessa. Helpdesk tai tukilinja Tinderöitsijöille? Miksi ihmeessä nuoret suomalaiset ovat aina oppineet dokaamaan, muttei pokaamaan?

Kun kaikkia elintapoja ruokailusta, ajattelusta ja liikunnasta lähtien tehostetaan älykelloin, personal trainerein, erikoisruokavalioin ja mindfulnessein, olisi toisaalta suorastaan outoa, ettei myös pariutumistakin yritettäisi jollain tapaa tehostaa nykyvälinein.

Pengomme Docventuresin hermokeskuksessa tätä toksista ja överöivää pokausartistitoimintaa, mutta ennen muuta etsimme juurisyytä sille, miksi ja miten pariutuminen ja deittailu on muuttunut viimeisinä vuosikymmeninä niin paljon – ja miten se tulee muuttamaan ihmisyyttä.

Kerro oma hyvä tai huono kokemuksesi ja jaa ehdotuksesi siitä, miten tätäkin hommaa voisi hoitaa paremmin!

Riku Rantala

P.S. Reissumme jälkeen kuvaajamme tapasi ihanan tyypin Tinderissä eikä ole enää sinkku, joten ei kai sovellus voi olla läpeensä paha. Mutta koska omakohtainen kokemus on nykymaailmassa aina kaiken ylittävä fakta, sanon: ainoa toimiva pokaustekniikka on itsetuntemuksen ja itsehyväksynnän lisääminen ja se, että saa olla kiinnostavan ihmisen seurassa rehellisesti oma itsensä – kaikkine vikoineen, puutteineen ja komplekseineenkin. En usko, että sellaista sovellusta on vielä keksitty.

Katso Docventuresin pariutumisteemailta tiistaina 22.9. klo 21 alkaen Yle Areenassa ja TV2:lla. Osallistu myös chattiin, jossa hostina Ina Mikkola. Kaikki oleellinen katsottava ja luettava, mukaan luettuna chatti, löytyy kotiluolastamme, jonne pääset tästä!

Uusimmat sisällöt - Docventures