Hyppää pääsisältöön

Bodomjärven telttamurhasta on kulunut 60 vuotta – elokuva esittää ratkaisuksi poliittista salaliittoa

Bodominjärven telttasurmat ovat puhuttaneet suomalaista mediaa jo 60 vuotta. Niiden ratkeamaton mysteeri on innoittanut tutkijoita, kirjailijoita ja elokuvantekijöitä. Tv-ohjaaja Tapio Piirainen antoi aiheeseen oman kontribuutionsa vuonna 2006.

Suomen rikoshistorian tunnetuimmasta kolmoissurmasta on kulunut 60 vuotta. Bodominjärvellä surmattiin kolme nuorta telttailijaa helluntaina 1960. Kaksi 15-vuotiasta tyttöä ja 18-vuotias poika löydettiin kuollena, toinen samanikäinen poika vakavasti loukkaantuneena. Heiltä kadonneita tavaroita tai veriteon syyllistä ei ole koskaan löydetty – ainakaan toistaiseksi.

Tapio Piiraisen Bodomin legenda ei pyri esittelemään erilaisten tutkintalinjojen tarjoamia vaihtoehtoja, vaan pikemminkin näyttämään yhden version siitä, miksei syyllistä koskaan saatu vastuuseen teoistaan. Tapahtumien keskiössä on saksalainen Hans Assmann, kansainväliset vakoilijaskandaalit ja kylmän sodan suurvaltapolitiikka. Telttamurha ei selviä, mutta salaliitto sakenee. Tulkintansa pohjana Piirainen on käyttänyt Jorma Palon teosta Bodomin arvoitus (2003). Palo kirjoitti kirjat myös Hans Assmannin arvoituksesta ja henkiin jääneestä Nils Gustafssonista.

TV-elokuvan dialogi on lakonisen huumorin sävyttämää ja niukkaa, kuten Kaurismäen ja Ijäksen jälkiä kulkevan Piiraisen tuotannossa usein. Repliikkeihin on upotettu onelinereita, joista aukeaa absurdin koomisia syy-yhteyksiä tapahtumien välille: "Mannerheimin ratsastajapatsas paljastettiin päivää ennen Bodomin murhaa." Tämän kaltaiseen verbaliikkaan katsojat saivat tottua jo Piiraisen kuuluisimmassa työssä, Raidissa.

Mustavalkoiseksi toteutettu elokuva on epookissaan uskottava ja sen valaisu ja paikoin kikkaileva kuvaus lainaa 1960-luvun alun Palmu-elokuvien estetiikkaa. Vuosikymmenen nuorekasta uutta aaltoa siitä ei löydy, ja miksi löytyisi: koko elokuva esittelee aikakautta, jolloin Paul Anka edusti nuorisokulttuuria ja radikaalia rasvatukkaa.

Lue lisää:
Bodomjärven surmaajaa etsittiin sinnikkäästi mutta turhaan.

  • Bodomin legenda (2006). Rooleissa Juha Muje, Pekka Huotari, Niina Nurminen, Maija Junno, Indrek Taalmaa, Mari Rantasila, Kai Laitinen, Samuli Vauramo, Tapio Liinoja, Kirsti Valve, Oiva Lohtander, Clas-Ove Bruun. Käsikirjoitus Tapio Piirainen ja Jukka Vieno. Ohjaus Tapio Piirainen. Tuotanto Yle Tv1.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa