Hyppää pääsisältöön

Pahuuden monet kasvot Teemalla lokakuun elokuvissa ja dokumenteissa

Kameraa kohti katsovat silmät näkyvät filmikelan aukkojen läpi. Kuva elokuvasta Pelon kasvot (Peeping Tom)
Murhaaja katselee filmikelan takaa elokuvassa Pelon kasvot (Peeping Tom). Kameraa kohti katsovat silmät näkyvät filmikelan aukkojen läpi. Kuva elokuvasta Pelon kasvot (Peeping Tom) Kuva: Studiocanal Kurkistelija,teeman elokuvat

Kylmäverinen murhaaja. Lakia kunnioittamaton kostaja. Holokaustin toimeenpanija. Diktatuurin välinpitämätön myötäilijä. Mikä on heitä yhdistävä tekijä? Mitä on pahuus? Teeman lokakuun elokuvat ja dokumentit tutkivat pahuutta niin historian ja tositarinoiden kuin fiktion kautta.

Pahuus kiehtoo. Sitä enemmän, mitä etäisemmin sitä tarkastelee. Lähempää katsottuna holokaustikin osoittautuu harmaaksi ja tyrmistyttävän masentavaksi; tyypillisessä henkirikoksessa ei ole mitään jännittävää.

Silti murhat ja historialliset katastrofit ovat ehtymätön kirjallisuuden ja elokuvan aihe. Onko ajatus kaiken moraalin ulkopuolella elämisestä kutkuttava? Vai onko lohdullista ja rauhoittavaa voida ajatella pahuuden olevan tuolla ulkona, jossain kaukana tai turvallisesti menneisyydessä?

Teeman lokakuun 2020 elokuvissa ja dokumenteissa tarkastellaan pahuutta niin maailmanhistoriallisessa mittakaavassa kuin psykologisena kysymyksenä.

tiistai 29.9. klo 21.00 Tiede: Pahuuden anatomia Areenassa 22 kk
Mikä tekee ihmisestä sarjamurhaajan? Miksi jotkut ovat väkivaltaisempia kuin toiset? Onko ihmisen pahuus geneettistä vai ympäristön aiheuttamaa? Ohjelmassa asiantuntijat perehtyvät pahuuteen uusimpien tutkimustulosten ja esimerkkitapausten kautta.

tiistai 6.10. klo 21.50 Kino Suomi: Harjunpää ja pahan pappi (16) Areenassa 7 päivää
(Suomi 2010) Helsinkiä piinaa mystinen sarjamurhaaja. Ylikonstaapeli Timo Harjunpään pitää löytää tekijä, mutta samalla hän hautoo kostoa. N: Peter Franzén, Irina Björklund. O: Olli Saarela. Perustuu Matti Yrjänä Joensuun romaaniin.

Charles Manson poliisin pidätyskuvassa vuonna 1969.
Charles Manson pidätettynä mm. autovarkaudesta. Yksi historian kuuluisimmista murhaajista ei murhannut omakätisesti ketään. Charles Manson poliisin pidätyskuvassa vuonna 1969. Charles Manson,teeman historia

tiistaisin 6.–13.10. klo 21.00 Historia: Manson ja pahuuden kultti (12) Areenassa 15 kk
Charles Manson oli yksi Amerikan pahamaineisimpia rikollisia, jonka 1960-luvulla johtama nuorista koostunut kultti, "Perhe", syyllistyi useisiin murhiin. Kaksiosaisessa historiadokumentissa kuullaan kultin entisten jäsenten haastatteluja ja näytetään ennennäkemätöntä arkistomateriaalia ryhmän toiminnasta.

torstai 8.10. klo 21.00 Kino Klassikko: Auringonpimennys (16) Areenassa 30 päivää
JIm Thompsonin romaaniin perustuva rikoselokuva Ranskan siirtomaasta 1930-luvun Länsi-Afrikassa. Kaikkien halveksima ja nöyryyttämä poliisipäällikkö muuttuu eräänä päivänä häikäilemättömän juonikkaaksi, perverssiä moraalia vaalivaksi kostajaksi. Pääosissa Philippe Noiret, Isabelle Huppert. Ohjaus: Bertrand Tavernier. (Coup de torchon, Ranska 1981)

Åke Lindman kirjoituspöydän ääressä sarjan Ei vanhene koskaan lavasteissa.
Ei vanhene koskaan: Åke Lindman. Åke Lindman kirjoituspöydän ääressä sarjan Ei vanhene koskaan lavasteissa. Kuva: Ari-Pekka Keränen Ei vanhene koskaan,Åke Lindman

torstai 8.10. klo 23.05 Teeman Elävä arkisto
Ei vanhene koskaan: Bodomjärvi – kansakunta hypnoosissa Areenassa pysyvästi
Åke Lindman kertoo klassikkosarjassa suomalaisten kollektiiviseen muistiin syöpyneistä henkirikoksista. Vuonna 1960 tapahtunut Bodomjärven kolmoismurha oli käsittämätön ja raaka veriteko, joka ei ole koskaan selvinnyt. Hypnoosiakin käytettiin apuna murhan tutkimuksissa. (1997)
Punainen lanka: Hannu Lauerma Areenassa pysyvästi
Turun vankimielisairaalan ylilääkäri Hannu Lauerma kohtaa työssään kaikkein julmimpiin ja järkyttävimpiin rikoksiin syyllistyneitä ihmisiä. Maarit Tastulan kanssa hän keskustelee väkivallan lisääntymisestä ja muun muassa siitä, miksi väkivalta yhä useammin kohdistuu tuntemattomaan vastaantulijaan. (1999)

tiistai 13.10. klo 21.50 Kino Suomi: Tuhlaajapoika (16) Areenassa 30 päivää
Vankilasta vapautuva Esa kiedotaan painajaismaiseen väkivallan ja hallinnan verkkoon. Masokistinen psykiatri palkkaa hänet pahoinpitelemään itseään, mutta haluaa samalla alistaa Esan toteuttamaan oikkujaan. N: Hannu Kivioja, Esko Salminen, Leea Klemola. O: Veikko Aaltonen.

Murhaaja Mark Lewis (Karlheinz Böhm) ahdistelee naista (Anna Massey) ja kuvaa samalla filmille. Kuva elokuvasta Pelon kasvot (Peeping Tom)
Pelon kasvot. Karlheinz Böhm ja Anna Massey. Murhaaja Mark Lewis (Karlheinz Böhm) ahdistelee naista (Anna Massey) ja kuvaa samalla filmille. Kuva elokuvasta Pelon kasvot (Peeping Tom) Kuva: Studiocanal Kurkistelija,teeman elokuvat

torstai 15.10. klo 21.00 Pelon kasvot (16) Areenassa 30 päivää
Kauhuelokuvan ikuisesti kiistelty mestariteos sarjamurhaajasta, joka elokuvaajan urasta haaveillessaan filmaa omat rikoksensa. Pääosissa Karlheinz Böhm, Moira Shearer, Anna Massey ja Maxine Audley. Ohjaus: Michael Powell. (Peeping Tom, Iso-Britannia 1960)

lauantai 17.10. klo 20.00 Teemalauantai: Italian fasismi
Mussolinin unelmatehdas Areenassa 90 päivää
Cinecittà, suuri elokuvastudio Roomassa Tiber-joen rannalla, tuotti Mussolinin Italiassa yli 300 elokuvaa. Mitä valkokankaan suuret diivat tekivät fasismin aikaan, miten propaganda ja taide yhdistyivät? Millaisia kohtaloita, millaisia valintoja? Dokumenttielokuvan ohjasi Marco Spagnoli. Suomen-ensi-ilta. (Cinecittà Babilonia, Italia 2017)
Fasisti (16) Areenassa 30 päivää
Bernardo Bertoluccin elokuva mukautuvaisesta miehestä, joka Mussolinin valtaannousun jälkeen liittyy fasistipuolueeseen ja saa viran salaisesta poliisista. Häämatkallaan Pariisiin hän saa käskyn murhata entinen opettajansa. Pääosissa Jean-Louis Trintignant, Stefania Sandrelli, Dominique Sanda, Gastone Moschin. (Il conformista, Italia 1970)

Sotarikoksista syytetty Franz Murer (Karl Fischer) istuu oikeudessa kahden poliisin välissä
Franz Murer syytetyn penkillä. Sotarikoksista syytetty Franz Murer (Karl Fischer) istuu oikeudessa kahden poliisin välissä Kuva: Ricardo Vaz Palma / Prisma Film The Murer Case,teeman elokuvat

perjantai 23.10. klo 21.00 Murer – erään oikeudenkäynnin anatomia Areenassa 30 päivää
"Vilnan teurastajaksi" kutsuttu entinen itävaltalainen SS-upseeri Franz Murer joutuu 1960-luvulla oikeuteen kotimaassaan missä hänestä on sodan jälkeen tullut arvostettu poliitikko ja yhteisön tukipilareita. Ohjaus: Christian Frosch. (Murer: Anatomie eines Prozesses, Itävalta 2018)

Näköala työmaalta, jossa neuvostoliittolaiset vangit rakentavat rautatietä.
Jossain taigalla. Vangit rakentavat rautatietä. Näköala työmaalta, jossa neuvostoliittolaiset vangit rakentavat rautatietä. Neuvostoliitto,teeman dokumentit

tiistaisin 22.10.–3.11. klo 21.00 Historia: Neuvostoliiton vankileirit (12) Areenassa 22 kk
Neuvostoliiton vankileirien, gulagien, historia alkoi vuoden 1917 vallankumouksesta ja ulottui aina Stalinin kuolemaan saakka. Miten Neuvostoliitto loi järjestelmän, jossa 20 miljoonaa ihmistä alistettiin orjatyöhön? Rikasta arkistomateriaalia ja haastatteluja hyödyntävä sarja käy läpi vankileirien synkän historian. Sarjan asiantuntijana on ollut mm. kansainvälisesti tunnettu Neuvostoliiton historian tutkija Nicolas Werth. (Goulag, une histoire soviétique, Ranska 2019. O: Patrick Rotman)

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa