Hyppää pääsisältöön

Viikon uutuusdraamoina Bodyguard, Ministeri ja Murha Sandhamnissa 7. kausi - viikolla 39 valkokankaalla Whiplash sekä Isabelle Huppert

Keeley Hawer ja Richard Madden Bodyguard-sarjan markkinointikuvassa. Henkilöiden edessä luodin rikkoma ikkuna.
Bodyguard - Henkivartija on kerännyt useita palkintoja. Sarja alkaa Yle TV2:llä 21.9.2020. Keeley Hawer ja Richard Madden Bodyguard-sarjan markkinointikuvassa. Henkilöiden edessä luodin rikkoma ikkuna. Kuva: Sophie Mutevelian / World Productions / Yle Richard Madden,Keeley Hawes,Bodyguard – Henkivartija

Ylen ohjelmavinkit ajalle 21.-27.9.2020.

Viikon uutuussarjoina nähdään kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsivästä pääministeristä kertova islantilaissarja Ministeri sekä palkittu, Britanniassa suureen suosioon noussut Bodyguard - Henkivartija sekä ruotsalainen Pummin päiväkirja. Lisäksi rakastettu Murha Sandhamnissa jatkuu 7. kauden jaksoilla ja Doctor Whon kausien 11-12 uusinnat alkavat.

Seuraamme Tehtaan sankarit -sarjasta tutun Topin auton rassailun ja rakkauden etsinnän täyteistä elämää sekä lähdemme Hairy Bikers Route 66 -ohjelmassa Yhdysvaltain valtatie 66:lle motoristien seurassa. Docventuresissa kurkistetaan pokausteollisuuteen, jossa liikkuu yllättävän suuret rahat. Prismassa tutustutaan väkivallan juuriin ja Avarassa luonnossa lumoudutaan trooppisista saarista.

Teemalauantaissa juhlistetaan Isabelle Huppertin uraa ja musadokkarissa tutustumme INXS:n keulakuvan Michael Hutchencen traagiseen elämään. Viikon elokuvina nähdään mm. Oscar-palkittu Whiplash ensimmäistä kertaa Suomen televisiossa, lukuisten kaahauselokuvien ja -pelien esikuvana toiminut klassikkoleffa Keikkakuski sekä sveitsiläinen Pitsinnyplääjä, jossa nähdään Isabelle Huppert läpimurtoroolissaan.

MAANANTAI 21.9.

Topi - Nuoren miehen elämää - uusi sarja

Yle Areenassa kaikki jaksot. Yle TV1 18.11. klo 20.00
”Kai sitä löytyy joku, joka voisi minuakin rakastaa.”

Topi – Nuoren miehen elämää on samaistuttava dokumenttisarja nuoren, autoiluun hurahtaneen duunarimiehen elämästä nyky-Suomessa. Tehtaan sankarit -sarjasta tuttu 25-vuotias Topi Kauppinen muutti Savosta töihin Uudenkaupungin autotehtaalle. Unelmissa siinsi kuva onnellisesta tulevaisuudesta, johon kuuluivat vakinainen työ, perhe ja lapsia. Toisin kuitenkin kävi. Nyt Topi on täysin uudessa elämäntilanteessa, yksin ja kaukana kotoaan. Dokumenttisarjan ensimmäisellä tuotantokaudella seurataan Topin elämää ja rakkauden etsintää lähes vuoden ajan. Topin seikkailut jatkuvat piakkoin, sillä sarjan toinen tuotantokausi julkaistaan vuonna 2021. Yle Areena toistaiseksi

Nuori mies lippis päässä, auto taustalla, rantamaisemassa.
Topi on tuttu Tehtaan sankarit -sarjasta. Nuori mies lippis päässä, auto taustalla, rantamaisemassa. Kuva: Aleksi Nuotio / Yle mies,Topi - Nuoren miehen elämää

Taivaallisen hyvää - uusi sarja

Yle Fem klo 18.30 ja Yle Areena
Kaikkiin uskontoihin kuuluvat säännöt, kuinka elää ja yllättävän usein myös sääntöjä koskien mitä pistämme suuhun. Miksi jumalat välittävät siitä mitä syömme? Sarjassa Taivaallisen hyvää keittokirjoja kirjoittava Johanna Westman ja toimittaja ja juontaja Anna Lindman syynäävät uskonnon ja ruoan välistä suhdetta. Avausjaksossa kysytään mitä jumalat ovat mieltä siitä, että ihminen tappaa eläimiä saadakseen lihaa lautaselleen. Johanna suuntaa metsään metsästäjän ja papin Per Mellqvistin kanssa ja jaksossa tapaamme myös näyttelijän ja koomikon Pia Johanssonin, kokin ja ruokatoimittajan Jens Linderin sekä kirjailijan ja rauha-aktivistin Annika Spalden. Muiden jaksojen teemoja ovat uskonnollisen ruoan terveellisyys, kiellot, paasto uskonnon ilmaisuna ja trendikkäänä tapana edistää terveyttään sekä aterioihin liittyvät tavat, niiden kehitys ja tapamme vaalia perinteitä hartaasti. 7 jaksoa. Yle Areena 19.12.2020 saakka

Historia: Sota-ajan Saksa kaitafilmeissä (12)

Yle TV1 klo 19.00, Areenassa nyt
(Land der Täter, Saksa 2019) Yksityisten ihmisten kaitafilmien kautta tutustumme saksalaisten elämään toisen maailmansodan kynnyksellä ja sen aikana. Sodan synkistä tapahtumista huolimatta ihmiset yrittivät elää tavallista elämää, leikkiä lasten kanssa, tehdä retkiä ja viettää joulua. Yle Areena 31.1.2021 saakka

Tavallisten ihmisten kaitafilmit kertovat arjesta sodanaikaisessa Saksassa.
Tavallisten ihmisten kaitafilmit kertovat arjesta sodanaikaisessa Saksassa. Kuva: Dokfilm Fernsehproduktion/ARD Yle TV1,Historia: Sota-ajan Saksa kaitafilmeissä

Bodyguard - Henkivartija (16) - uusi sarja

Yle TV2 klo 21.00, Areenassa aamuisin.
(Britannia 2018) Ylikonstaapeli David Budd estää terrori-iskun junassa ja saa ylennyksen sisäministeri Julia Montaguen henkivartijaksi. Montaguen poliittinen linja ei ole Afganistanissa sotineen Buddin mieleen, eikä kaksikon yhteistyö ala muutenkaan sopuisissa merkeissä. Kun ministeri joutuu vakavan hyökkäyksen kohteeksi, Buddin täytyy tehdä valinta velvollisuuden ja omantunnon välillä. Hän saa nopeasti huomata, kuinka vaikeaa onkaan tietää, kuka kunnianhimoisen Montaguen ympärillä pyörivistä tahoista on todellinen uhka. Tilannetta sotkee entisestään Buddin lämmenneet tunteet Montagueta kohtaan.

Koukuttava trilleri oli Britanniassa BBC:n katsotuin draama kymmeneen vuoteen. Useilla palkinnoilla ja ehdokkuuksilla huomioidun sarjan pääosassa David Buddin roolissa nähdään Game of Thrones -sarjasta tuttu Richard Madden. Madden voitti roolistaan parhaan miespääosan Golden Globen, ja Bodyguard - Henkivartija palkittiin myös BAFTAlla Must-See Moment -kategoriassa. Muissa rooleissa mm. Keeley Hawes, Sophie Rundle, Gina McKee, Vincent Franklin. Kukin jakso Yle Areenassa 21 päivää

Murha Sandhamnissa (12) - 7. kausi

Yle Fem klo 22.00, Areenassa aamuisin
(Morden i Sandhmamn, Ruotsi 2020) Murha Sandhamnissa palaa seitsemännellä kaudella. Tapaamme jälleen juristi Noran, joka asuu kesäisin Ruotsin idyllisellä saarella ja auttaa poliisia paikkakunnalla tapahtuvien rikosten ratkomisessa. Uusissa jaksoissa Nora tapaa uuden ja kunnianhimoisen poliisin, Alexanderin, ja hänen kollegansa Miriamin.

Kauteen sisältyy neljä 90 minuutin jaksoa/elokuvaa: "Blå lögner", "Tvillingarna", "Löftet" ja "Vicky". Sarjan hahmot ja miljööt perustuvat Viveca Stenin rikosromaaneihin, mutta elokuvien juonet eivät noudata kirjaimellisesti kirjojen tarinaa. Osissa: Alexandra Rapaport (Nora), Nicolai Cleve Broch (Alexander) & Shirin Golchin (Miriam). Yle Areena jakso kerrallaan, kaikki jaksot poistuvat 11.11.2020.

SKådespelarna Alexandra Rapaport och Nicolai Cleve Broch ser bekymrade ut
SKådespelarna Alexandra Rapaport och Nicolai Cleve Broch ser bekymrade ut Kuva: Johan Paulin/Filmlance / Filmlance International Ab Murha Sandhamnissa,Alexandra Rapaport,Nicolai Cleve Broch

TIISTAI 22.9.

Docventures: The Pickup Game

Yle TV2 klo 21.15, Areenassa nyt
(Britannia 2020) Harvinainen katsaus pokausteollisuuteen. Alan gurut tienaavat omaisuuden opettamalla muille miehille pokaustaitoja. Dokumentissa nähdään, mitä tuhansia dollareita maksavilla kursseilla tapahtuu. Pokausartistit kertovat avoimesti kyseenalaisista menetelmistään. Yle Areena 30.6.2022 saakka

Kino Suomi: Lain ulkopuolella (16)

Yle Teema klo 21.55, Areenassa aamulla
(1987) Elokuva rankaisematta jäävästä raiskauksesta ja sen rajuista jälkiseurauksista. Ohjaus: Ville Mäkelä. Pääosissa: Taneli Mäkelä, Kari Heiskanen, Pirjo Luoma-aho ja Antti Litja. Uusinta. Yle Areena 21.10.2020 saakka

Kari Heiskanen elokuvassa Lain ulkopuolella.
Kari Heiskanen elokuvassa Lain ulkopuolella. Kuva: Yle Kuvapalvelu kino suomi

KESKIVIIKKO 23.9.

Aihe, joka ei jätä rauhaan - uusi sarja

Yle Radio 1 klo 17.35 ja Yle Areena
Sama aihe vetää tekijää puoleensa uudestaan ja uudestaan. Mihin asiaan ihminen etsii töillään vastausta? Entä mikä avainhetki elämässä on vienyt aiheen äärelle jopa pitkiksi ajoiksi? Saman pöydän ääreen toimittaja Marja Vehkasen kanssa istuu kaksi henkilöä, joista toinen on lähestynyt aihetta taiteen kautta, toinen taiteen ulkopuolelta. Ensimmäisessä jaksossa ovat haastateltavina valokuvataitelija Sanna Kannisto ja esseisti-kriitikko Silvia Hosseini, joita yhdistää kiinnostus lintuihin. Tulevissa jaksoissa keskustellaan mm. muusikko-lauluntekijä Samuli Putron ja toimittaja-tietokirjailija Paula Tiessalon kanssa rakkaudesta ja parisuhteista, kirjailija Marjo Niemen ja häpeätutkija Ben Malisen kanssa häpeästä, elokuvaohjaaja Maria Veijalaisen ja psykoanalyytikko, tietokirjailija Elina Reenkolan kanssa kateudesta sekä valokuvataiteilija Outi Törmälän ja taloussosiologian dosentti Outi Sarpilan kanssa ulkonäöstä.

Prisma: Väkivallan anatomia (12)

Yle TV1 klo 19.00, Areenassa nyt
(Violence Paradox, Yhdysvallat 2019) 1/2. Jatkuvista väkivaltauutisista huolimatta elämme ihmiskunnan rauhanomaisinta aikaa. Ohjelmassa tutkitaan väkivallan juuria ja miten se on muuttunut kautta ihmiskunnan historian. Voiko väkivaltaa ennaltaehkäistä nyky-yhteiskunnassa? Yle Areena 28.2.2022 saakka.

Hairy Bikers Route 66 - uusi sarja

Yle TV2 klo 20.00. Kaikki jaksot Areenassa aamulla.
(Britannia 2019) Dave Myers ja Simon King suuntaavat moottoripyöränsä legendaariselle Valtatielle 66. Matka alkaa Chicagosta, jossa matkalaiset tutustuvat paikallisiin pikaruokiin ja niiden historiaan. Amish-yhteisö kutsuu kaksikon luokseen syömään ja tutustumaan elämäntapaansa. St Louisissa testiin pääsee paikallinen jälkiruokaerikoisuus. Yle Areena 28.2.2022 saakka

Kaksi partaista motoristia (Dave Myers ja Simon King) seisovat pyöriensä ääressä veden äärellä. Taustalla näkyy suurkaupungin siluetti.
Dave Myers ja Simon King lähtevät route 66:lle. Kaksi partaista motoristia (Dave Myers ja Simon King) seisovat pyöriensä ääressä veden äärellä. Taustalla näkyy suurkaupungin siluetti. Kuva: Yle Kuvapalvelu Hairy Bikers: Route 66,Hairy Bikers

Kino: Punainen Istanbul (12)

Yle Teema klo 22.15, Areenassa aamulla
(Istanbul kirmisizi, Italia, Turkki 2017) Orhan joka on asunut pitkään Lontoossa, saapuu Istanbuliin muokkaamaan ystävänsä Denizin elämänkerrallista kirjaa. Deniz on kadonnut jäljettömiin, ja Orhan asettuu suvun suureen Bosporin rannalla sijaitsevaan huvilaan. Sieltä käsin hän alkaa purkaa mysteeriä apunaan miehen naisystävä Neval ja rakastaja Yusuf.. Ohjaus: Ferzan Özpetek. Pääosissa: Halit Ergenc, Tuba Büyüküstün, Mehmet Günsür, Nejat Izler. Yle Areena 21.12.2020 saakka

TORSTAI 24.9.

Yhden yön juttuja - uusi kausi

Yle Areena
Mitä mielessä pyörii kun oikeesti pitäis jo nukkua? Huippusuosittu podcast palaa 4. kaudella! Uusi päivä -sarjan kuvauksissa tutustuneet näyttelijät Hennariikka Laaksola, Amelie Blauberg ja Thelma Siberg käyvät läpi tunteita ja suhteita, raha-asioita ja tulevaisuutta, rakkautta ja niitä ihan omia asioita. Erilaisista elämäntilanteista tulevat naiset ihmettelevät toistensa valintoja, vaikka useimmiten naurun seasta kuuluva kommentti onkin: "Sie oot just tuommonen!"

Kuvassa Yhden yön juttuja -podcastin tekijät Thelma Siberg, Amelie Blauberg ja Hennariikka Laaksola
Kuvassa Yhden yön juttuja -podcastin tekijät Thelma Siberg, Amelie Blauberg ja Hennariikka Laaksola Kuva: Anne Hämäläinen/Yle Thelma Siberg,Amelie Blauberg,Hennariikka Laaksola

Kino Klassikko: Keikkakuski (12)

Yle Teema klo 21.00, Areenassa aamulla
(The Driver, USA 1978) Pakkomielteisen poliisin ja ryöstökeikkoihin erikoistuneen autokuskin kaksintaistelusta kertova toimintaelokuva, josta tuli lukuisten kaahauselokuvien ja -pelien keskeinen esikuva. Pääosissa Ryan O'Neal, Bruce Dern ja Isabelle Adjani. Ohjaus: Walter Hill. Uusinta. Yle Areena 23.10.2020 saakka

Ryan O'Neil auton ratissa elokuvassa Keikkakuski
Keikkakuski. Ryan O'Neil auton ratissa elokuvassa Keikkakuski Kuva: 20th Century Fox / EMI Keikkakuski,teeman elokuvat

Ulkolinja: Pohjois-Korean rahapaja

Yle TV1 klo 22.00, Areenassa nyt
(Office 39, Saksa 2020) Pohjois-Korea kärsii tiukoista talouspakotteista ja kansan tiedetään kärsivän nälästä. Pakotteista huolimatta Pohjois-Korea on onnistunut tuottamaan ydinaseen ja sen hallitsijan tiedetään elävän ylellistä elämää. Maan lähetystöt pesevät Pohjois-Koreasta vietyjä tuotteita ja orjiksi välitettyjen kansalaisten palkat. Yle Areena 31.3.2022 saakka

PERJANTAI 25.9.

Pummin päiväkirja - uusi sarja

Yle Fem klo 20.30, Areenassa kaikki jaksot
Vuonna 2017 ensi-iltansa saaneen Pummin päiväkirja -elokuvan lopussa Metin-niminen pikkurikollinen päätyi vankilaan. Sitä ennen hänen päiväkirjansa oli julkaistu kirjana, jonka avulla Metinin piti nousta Tukholman kulttuuripiirien lemmikiksi. Kirjasta ei kuitenkaan tullut kustantajan toivomaa hittiä, sillä sitä myytiin vain parisataa kappaletta - puolet niistäkin ystäville ja sukulaisille. Nyt Metin on päässyt vankilasta ja palaa taas lähtöruutuun, tukholmalaiseen lähiöön Jordbrohon. Hän haluaisi saada elämänsä järjestykseen ja yrittää olla palaamatta vanhoihin tapoihinsa. Se ei ole kuitenkaan helppoa, kun tavallisen työpaikan saaminen tuntuu olevan kiven alla. Ruotsalainen draamakomedia vuodelta 2019. Areenassa 1 vuosi

Doctor Who

Yle Areenassa aamuisin ja Yle TV2 myöhäisillassa joka päivä
(Doctor Who, S11) Kun universumi kutsuu, Tohtori vastaa siihen. BBC:n jo yli viisikymppisen scifi-sarjan upouusi 11. kausi uusitaan Ylellä. Mitä tiedämme kauden tarkoin varjelluista salaisuuksista nyt? Kolmastoista Tohtori havahtuu uudentumisensa jälkeen poikkeusolosuhteissa. Hän huomaa olevansa naisenkasvoinen, ensimmäistä kertaa tuhansia vuosia kestäneen elämänsä aikana. Mitä hän tuntee, kuinka nopeasti hän sopeutuu jälleen uuteen vartaloon ja ihka uuteen sukupuoleen? Kenet hän ottaa rinnalleen matkakumppanikseen, onko heitä yksi vai useita? Millaisiin vaaroihin hän matkakumppaninsa johdattaa, millaisia avaruushirviöitä hän kohtaa, ja tarvitseeko häntä suojelijakseen vain Maa, vai onko vaarassa koko maailmankaikkeus? Rooleissa: Jodie Whittaker, Bradley Walsh, Tosin Cole, Mandip Gill, Sharon D. Clarke. Tuotanto: BBC Studios, BBC America, 2018.

Sarjasta esitetään kaudet 11-12, ja jaksoja esitetään päivittäin 25.9.-16.10. Ennen kumpaakin kautta esitetään joulun erikoisjaksot. Yle Areena 14 vrk per jakso

Doctor Who-tieteissarjan yhdestoista tuotantokausi, Tohtori (Jodie Whittaker).
Jodie Whittaker Doctor Who:n roolissa. Doctor Who-tieteissarjan yhdestoista tuotantokausi, Tohtori (Jodie Whittaker). Kuva: Yle/BBC Doctor Who,Yle Areena,Yle TV2

Unelmakoti Sisiliassa - uusi sarja

Yle Fem klo 17.25. Kaikki jaksot Areenassa.
(Husdrömmar Sicilien, Ruotsi 2020) Marie ja Bill on nähty useasti sarjassa Unelmakoti, jossa on seurattu parin urakkaa remontoida Höganäsin hienointa taloa, niin kutsuttua Kaptenshusetia. Pari on remontoinut useamman kohteen kuin kukaan muu, tarkasti ottaen viisi taloa yhdessätoista vuodessa. He ovat myös taistelleet syöpää vastaan, perustaneet perheen, eronneet ja menneet uusiin naimisiin. Nyt he haaveilevat kesäkodista Sisiliassa. Bill tekee arkisin asvalttitöitä, rakentaa ja urakoi, Marie on sisustussuunnittelija ja pyörittää projektia. Syksyllä 2018 he pakkasivat perheensä autoon ja ajoivat Italiaan etsimään kesäkotia. Sisilialaiskylässä Termini Imeresessä he löysivät ränsistyneen Palazzo Cirillon ja Marielle se oli rakkautta ensi silmäyksellä.

Kahdeksan jakson verran seuraamme, kuinka he luovat uutta elämää taloon, jossa haluavat elämän olla yksinkertaista. Tuleeko myös remontista yksinkertainen? Talo on 1700-luvun lopulta, mutta seissyt tyhjillään 30 vuotta. Siinä on 450 neliöä kolmessa kerroksessa, rupeama on siis haastava. Lisäksi aikataulu on tiukka, kuten myös budjetti, ja logistisia esteitä ja kulttuurien törmäyksiä riittää. Mutta romantiikka kantaa ja Bill ja Marie vaikuttavat kykenevän mihin rakennusurakkaan tahansa. Yle Areena 23.12.2020 saakka

Kino: Whiplash (12)

Yle Teema ja Areena klo 21.00
(USA 2014) Kunnianhimoinen nuori jazz-rumpali janoaa tunnustusta ja värväytyy eliittikonservatorioon, mutta pahamaineisen opettajan metodit osoittautuvat niin henkisesti kuin fyysisesti rankoiksi. Kolmella Oscarilla sekä mm. Sundance-festivaalilla palkittu Damien Chazellen (La La Land) mestariteos ensimmäistä kertaa televisiossa. Pääosissa Miles Teller, J.K. Simmons, Paul Reiser ja Melissa Benoist. Yle Areena 8.10.2020 saakka

Whiplash, Miles Teller, J.K Simmons
J.K. Simmons sai roolistaan parhaan miessivuosan Oscarin. Whiplash, Miles Teller, J.K Simmons Kuva: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland

Yle Live: INXS, Live Baby Live

Yle Teema klo 22.45, Areenassa aamulla
(Britannia 1991) Australialaisen INXS-bändin vuoden 1991 massiivinen kesäkonsertti Lontoon Wembley-stadionilla nähdään nyt HD-tasoon masteroituna. 72 000 katsojen edessä kuvattua keikkaa pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaista konserttitaltioista. INXS esittää vokalistinsa Michael Hutchencen johdolla mm. hitit New Sensation, Mystify ja Need You Tonight. TV-ohjaus David Mallet. Yle Areena 23.11.2020 saakka

LAUANTAI 26.9.

Kansallinen liiga, TiPS - PK-35

Yle TV2 klo 16.00 ja Yle Areena
Jalkapallon Kansallisen liigan otteluita nähdään loppukauden ajan Ylen kanavilla. TV2:ssa ja Areenassa näytetään suorina lähetyksinä kuusi naisten pääsarjaottelua. Mestaruuskamppailua seurataan tv-peleissä viimeiselle kierrokselle, joka pelataan marraskuun alussa. Lauantaina 26.9. vuorossa ottelu TiPS - PK-35 Vantaalla. Lue lisää

Avara luonto: Trooppisten saarten lumo

Yle TV1 klo 18.45, Areenassa nyt
(Earth’s Tropical Islands, Britannia 2019) 1/3. Kolmen saaren tarinassa perehdytään näiden ainutlaatuiseen ja haavoittuvaan luontoon sekä kiehtovaan eläinmaailmaan. Ensimmäsessä jaksossa tutustutaan Madagaskariin, joka on maailman vanhin saari, joka irtautui Afrikasta ja Intiasta 80 miljoonaa vuotta sitten. Yle Areena 20.10.2020 saakka

Kolmen saaren tarina kertoo ainutlaatuisesta ja haavoittuvasta luonnosta.
Kolmen saaren tarina kertoo ainutlaatuisesta ja haavoittuvasta luonnosta. Kuva: Rebecca Dupont / BBC Yle TV1,Avara luonto: Trooppisten saarten lumo

TEEMALAUANTAI: Isabelle Huppert

Yle Teema klo 20.00 alkaen
Teemailta on omistettu Ranskan parhaisiin ja rohkeimpiin näyttelijöihin kuuluvalle Isabelle Huppertille, josta on tehty uusi, intiimi dokumentti. Illan elokuva on Huppertin läpimurto, Claude Gorettan mestariteos Pitsinnyplääjä, jonka edellisestä tv-esityksestä on peräti 29 vuotta.

Isabelle Huppert lähikuvassa noin vuonna 1980.
Isabelle Huppert. Isabelle Huppert lähikuvassa noin vuonna 1980. Isabelle Huppert,elokuvanäyttelijät,Teemalauantai,Lähikuvassa Isabelle Huppert

Lähikuvassa Isabelle Huppert

Yle Teema klo 20.00, Areenassa nyt
(Isabelle Huppert, message personnel, Ranska 2019) Ranskalaisen elokuvan grande dame Isabelle Huppert tunnetaan paitsi pitkästä ja upeasta urastaan myös rohkeista roolivalinnoistaan. Palkitun näyttelijän lapsuuteen, uraan ja tärkeimpiin elokuvarooleihin tutustutaan uudessa dokumentissa, jossa kertojana toimii itse Huppert. Ohjaus William Karel. Yle Areena 31.8.2022 saakka

Pitsinnyplääjä

Yle Teema klo 20.53, Areenassa aamulla
(La dentellière, Sveitsi 1977) Sveitsiläisen elokuvan kauneimpiin saavutuksiin lukeutuva kertomus ujon tytön ensimmäisestä romanssista ja sen traagisista seurauksista. Ohjaus Claude Goretta. Pääosassa Isabelle Huppert läpimurtoroolissaan sekä Yves Beneyton, Florence Giorgietti ja Anne-Marie Duringer. Tämän mestariteoksen edellisestä tv-esityksestä on liki 30 vuotta. Yle Areena 31.12.2021 saakka.

Mystify: Michael Hutchence

Yle Teema klo 22.35
(Australia 2019) Aikansa superbändin INXS:n laulaja-lauluntekijän, rockin pahan pojan ja seksisymbolin Michael Hutchencen (1960-1997) traaginen elämä intiiminä, koskettavana dokumenttielokuvana. Elokuvan ohjasi Hutchencen ystävä, INXS:n musiikkivideoiden tekijä Richard Lowenstein. Suomen-ensi-ilta. (Mystify: Michael Hutchence, Australia 2019) Yle Areena 30.4.2022 saakka
Huomaa myös 25.9. Yle Live: INXS: Live Baby Live -konsertti vuodelta 1991.

Michael Hutchence ja tyttöystävä Michele Bennett poseeraavat mustavalkokuvassa ilman paitoja vuonna 1985.
Michael Hutchence ja tyttöystävä Michele Bennett poseeraavat mustavalkokuvassa ilman paitoja vuonna 1985. Michael Hutchence,Rocklaulajat,rock,Mystify: Michael Hutchence,INXS,Michele Bennett

SUNNUNTAI 27.9.

Ylen yleisurheilukesä: Maastojuoksun SM

Yle TV2 klo 15.30 ja Yle Areena
SM-maastot siirtyivät keväältä syksyyn. Suomen mestaruuksista kisataan Kurikan urheilupuiston maisemissa. Matkoina on naisten ja miesten luokissa neljän ja kymmenen kilometrin kisat. SM-maastoja selostaa Jarmo Lehtinen, toimittajana Petra Manner. Ruotsinkielinen selostus Leif Lampenius.

Taiteilijoiden mielimaisemat - uusi sarja

Yle Teema klo 16.25. Kaikki jaksot Areenassa.
(Inspired, Yhdysvallat 2017) 8-osainen sarja tutkii taiteilijan ja ympäristön välistä suhdetta eri aikakausina. Miksi taiteilija inspiroituu tietyssä ympäristössä ja toisaalta miten ympäristö saattaa muuttua siellä luodun taiteen myötä? Mukana mm. Tadao Ando ja Naoshiman taidesaari, Georgia O’Keeffe ja Meksiko, Yves Saint Laurent ja Marrakech, Pina Bausch ja New York sekä Henri Cartier-Bresson ja Intia. Yle Areena 31.8.2023 saakka

Tenniksen Ranskan avoin turnaus

Yle TV2 ja Yle Areena klo 17.10 alkaen
Tenniksen Grand slam -turnauksia on peruttu ja siirretty koronan takia, ja Ranskan avoimet siirtyi alkukesästä syksyyn. Roland Garros’lla pelataan nyt syys-lokakuussa ja Yle välittää kisatapahtumia. Massakenttien huippujen otteluita seurataan sekä Yle Areenan että Yle TV2:n puolella.

Dokumenttiryhmä: Onko minua olemassa?

Yle Radio 1 klo 18.00 ja Yle Areena Radio Variaatio
Vanhat lapsuuden ääninauhat herättävät suomalais-irlantilaisen Donagh Colemanin mielessä kysymyksen: onko nauhalla melskaava pikkupoika minä? Löytyykö mitään jatkuvaa, pysyvää minuutta? Minuuden jäljittäminen vie dokumentaristi-muusikon luonnontieteistä filosofian sfääreihin, sekä vanhoihin neliraitademoihin. Käsikirjoitus ja ohjaus: Donagh Coleman. Äänisuunnittelija: Kai Rantala. Lukijat Anu Sinisalo ja Martti Mäkelä. Tuottaja: Hannu Karisto.

Tordenskjold & Kold (12)

Yle Fem klo 21.00
(Tordenskjold & Kold, Tanska 2016) Vara-amiraali Peter Jansen Wessel Tordenskjold oli saavuttanut 29-vuotiaana jo kaiken. Hän oli voittanut lukuisia meritaisteluja, saanut kosolti kunniaa ja ihailua osakseen, ja naiset piirittivät nuorta sankaria. Pohjan sodan päätyttyä Tordenskjold lähti palvelijansa Koldin kanssa kiertämään Eurooppaa. Matkalla oli kuitenkin kohtalokkaat seuraukset. Tositapahtumiin perustuva draamaelokuva sijoittuu vuoteen 1720. Pääosissa: Jakob Oftebro, Martin Buch, Björn Kjellman. Ohjaaja: Henrik Ruben Ganz. Uusinta. Yle Areena 4.10.2020 saakka

Tordensjold och Kold bak på en hästvagn ropandes och med händerna i vädret.
Elokuvassa nähdään Tom of Finlandissakin näytellyt Jakob Oftebro. Tordensjold och Kold bak på en hästvagn ropandes och med händerna i vädret. Kuva: Yle Yle Fem,elokuvat,Tordenskjold & Kold,Martin Buch

Ministeri - uusi sarja

Yle TV1 klo 21.45, Areenassa aamuisin
(The Minister, Islanti 2020) Tämän päivän Islantiin sijoittuvassa poliittisessa draamasarjassa Hrefna-niminen nuori nainen nimitetään uuden pääministerin Benedikt Rikhardssonin apulaiseksi. Hrefnalle selviää pian, että pääministeri kärsii kaksisuuntaisestamielialahäiriöstä - ja se täytyy salata kansalta, jos hän haluaa pitää työnsä.

Kun Benedict lopettaa lääkkeiden käytön niiden aiheuttamien sivuoireiden vuoksi, mania ottaa ylivallan, ja hän alkaa tehdä irrationaalisia päätöksiä. Hrefnalla on täysi työ pitää kulisseja yllä. Tragikoomisiakin piirteitä omaavan sarjan ovat käsikirjoittaneet Birkir Blær ja Jónas Margeir (Heikolla jäällä) sekä Bjorg Magnusdottir. Ristiriitaista pääministeriä esittää karismaattinen islantilais-yhdysvaltalainen näyttelijä Ólafur Darri Ólafsson (Loukussa, True Detective). Avustajan roolissa näyttelee Þuríður Blær Jóhannsdóttir (The Swan, The Flatey Enigma). Yle Areena 20.9.2021 saakka
Lue lisää »

Poliittinen draamasarja kertoo epätavallisesta islantilaispoliitikosta. Pääroolissa Ólafur Darri Ólafsson.
Ólafur Darri Ólafsson nähdään Ministeri-sarjan pääroolissa. Poliittinen draamasarja kertoo epätavallisesta islantilaispoliitikosta. Pääroolissa Ólafur Darri Ólafsson. Kuva: Lilja Jonsdottir / Sagafilm Yle TV1,Ólafur Darri Ólafsson,ministeri

Fat front

Yle Fem klo 22.35, Areenassa nyt
(Tanska 2019) Olet kaunis sellaisena kuin olet, eikä ole noloa olla ylipainoinen! Helene Tanskasta, Marte Norjasta ja Pauline Ruotsista ovat kehoaktivisteja ja kehopositiivisuusliikkeen kannattajia. Louise Detlefsenin ja Louise Unmack Kjeldsenin dokumentissa seurataan heidän matkaansa kohti hyvää itsetuntoa maailmassa, joka sallii vain tietynlaisen kehonkuvan. Tekstitykset suomi ja ruotsi. Yle Areena 19.12.2020 saakka

Lue myös - yle.fi:stä poimittua